Kolosej
Film distribucije Fivia

Ohcet bo... In pika!

romantična komedija
Ona je samo vaša normalna, zaščitniška, skrbna, histerična mama.
Na sporedu od: 12.4.2007, Kolosej Ljubljana
21.6.2007, Kolosej DeLuxe Kranj
1h 42min / 102min
Leto: 2007
Država: ZDA
Scenarij: Karen Leigh Hopkins in Jessie Nelson
Režija: Michael Lehmann
Skrbna Daphne je živ dokaz, da je lahko materinska ljubezen včasih tudi zelo neprijetna. V to so namreč prepričane njene odrasle hčerke Maggie, Mae in Milly, saj se zvedava mama, seveda vedno le z najboljšimi nameni, nenehno vtika v njihova življenja. Pod drobnogled vzame predvsem ljubezensko življenje najmlajše Milly in zanjo prične iskati primernega snubca, kar pa je šele uvod v serijo zabavnih nesporazumov, kjer lahko Kupidove puščice ljubezni zadenejo več tarč hkrati.

O produkciji

Daphne Wilder (Diane Keaton, Something’s Gotta Give, The Family Stone, trilogija Boter) je mati, katere materinska ljubezen ne pozna meja. Dobesedno. Kot mati samohranilka je vzgojila tri izjemne hčerke - nenavadno, očarljivo Milly (Mandy Moore, A Walk to Remember, Saved!, prihajajoči License to Wed), trezno psihologinjo Maggie (Lauren Graham, TV nanizanka Gilmore Girls, prihajajoči Evan Almighty) and seksi in neposredno Mae (Piper Perabo, The Prestige, Dobre mrhe) - ki so odrasle v ženske, ki bi jih bila vesela vsaka mama.

Edina težava je ... Vse tri so tik pred tem, da ji zavijejo vrat.

V komediji, ki raziskuje meje, kdaj mora mati koklja končno spustiti svoja piščeta izpod peruti, je režiser Michael Lehmann (The Truth About Cats & Dogs, 40 dni in 40 noči, Heathers) združil in ujel v pravi ritem štiri izjemno močne igralke. Pred vami je smešna, odkrita, zbadljiva, ganljiva in razburljiva "samohranilska" zgodba Poroka bo in pika.

Da bi najmlajšo hčer Milly obvarovala pred enakimi romantičnimi spodrsljaji, ki jih je zagrešila sama, se Daphne odloči, da ji bo kar ona našla moškega njenega življenja. Seveda Milly ne pove, da je stvar gnala tako daleč, da je celo dala oglas v neke vrste spletno ženitno posredovalnico in da namerava kandidate najprej dati na svoje "sito presoje". Če kdo do popolnosti ve, kaj njena hči potrebuje in česa ne potrebuje za svojo osebno srečo (in za oblačenje in za opremo stanovanja), je to gotovo mama Daphne. Komični zapleti se začno vrstiti, ko Daphne začne nizati katastrofo za katastrofo, čeprav v imenu ljubezni do hčere.

Je tisti pravi, sanjski moški za Daphne (pardon, Milly) resni in odgovorni arhitekt Jason (Tom Everett Scott, TV nanizanki Saved, One True Thing), ali svobodnjaški roker Johnny (Gabriel Macht, Dobri pastir, Rekrut)? Daphne ne bo odnehala v svojem večnem vmešavanju, dobrikanju, "svetovanju" in nadlegovanju pri vseh, še tako nepomembnih Millyjinih odločitvah, ki so po njenem tako napačne, da jih je treba popraviti. In s tem bo spravljala dekleta dobesedno ob pamet.

Ko pa se na prizorišču pojavi Johnnyjev oče Joe (Krvavi diamant, TV nanizanka Sedma nebesa) in zaneti davno pokopano iskro v Daphne, se stvari v Wilderjevem matriarhatu začno postavljati na glavo ...

Lehmannova ekipa te izvrstne komedije o močnih ženskah in očarljivih moških je združila marsikaterega veterana filmske komedije, vključno s snemalcem Juliom Macatom (Wedding Crashers, Frka v bajti), kostumografinjo Shay Cunliffe (What a Girl Wants, The Family Stone), scenografinjo Sharon Seymour (Duets, Friday Night Lights) ter montažerja Paula Seydorja (Guess Who, Tin Cup) in Troya Takakija (Hitch, Stick It). Za zvok je poskrbela Dana Sano (Monster-In-Law, Magnolia), glasbo pa je napisal David Kitay (Pokvarjeni božiček, Film za zmenke).

Film sta finančno omogočila Paul Brooks (Moja debela grška poroka, The Wedding Date) in Jessie Nelson (I Am Sam, Stepmom), Nelsonova pa je tudi napisala scenarij s svojo partnerico Karen Leigh Hopkins (Welcome Home, Roxy Carmichael, Stepmom).

Pred kamero

Diane Keaton (Daphne Wilder)
Hčerke so odigrale pomembno vlogo pri določanju igralk za posamezne like, saj je scenaristka in producentka Jessie Nelson spoznala in se spoprijateljila z Diane Keaton v mali šoli v Los Angelesu, ki so jo obiskovale njune hčerke. V vlogi Daphne si Nelsonova ni mogla zamisliti nobene druge igralke.

Diane Keaton je študirala igro na šoli Neighborhood Playhouse na Manhattnu. Na Broadwayju je spoznala igralca in režiserja Woodyja Allena in zaigrala v njegovi gledališki uspešnici iz leta 1969 Play It Again, Sam. Njen filmski debi je bila komedija Ljubimci in drugi tujci, kmalu nato pa je zablestela ob strani Ala Pacina v Botru (1972). Zaigrala je tudi v obeh nadaljevanjih te trilogije. Za vlogo v četrtem filmu, ki sta ga posnela z Woodyjem Allenom, Annie Hall, je prejela oskarja in zlati globus. Med njene številne opazne vloge sodijo V iskanju gospoda Goodbara, Manhattan, Rdeči, Klub vražjih babnic, Marvinova soba (za to vlogo je bila nominirana za oskarja), Tista druga sestra, Ljubezen je luštna stvar (četrta nominacija za oskarja in drugi dobljeni zlati globus) in številne druge.

Hčerke in sestre v komediji Ohcet bo in pika pa so:

Mandy Moore (Milly), ki je razpeta med uspešno glasbeno in igralsko kariero že dolgo vrsto let. Leto 2007 bo očitno prelomno v njenem življenju, saj bo kmalu izšel njen novi album, v kinih pa bodo predvajali kar tri njene filme. Kmalu jo bomo videli v romantični komediji License to Wed ob Robinu Williamsu in Johnu Krasinskem.

Lauren Graham (Maggie) je bila večkrat nominirana za zlati globus za vlogo v TV dramski seriji in je prejela številne nagrade za svoje delo na televiziji, kajpada za vlogo Lorelai Gilmore v nanizanki Midve z mamo. Poleti si bomo na velikem platnu lahko ogledali njeno komedijo Evan Almighty, kjer je zaigrala ob Stevenu Carellu. Sicer pa se je spominjamo iz komedij Pokvarjeni božiček in Misija Cucelj ob Vinu Dieslu.

Piper Perabo (Mae) je vse od uspešnice Jerryja Bruckheimerja Dobre mrhe polno zaposlena in uspešna igralka. Pred kratkim smo jo videli v trilerju The Prestige Christopherja Nolana ob strani Hugha Jackmana, Christiana Balea in Scarlett Johansson. Zdaj snema film First Snow v režiji Marka Fergusa s soigralcema Guyjem Pierceom in Adamom Scottom.

Najmlajši sestri usodna moška pa sta:

Gabriel Macht (Johnny), sin priznanega igralca Stephena Machta, se je rodil v Bronxu, ko pa je njegov trud v igranju začel dosegati sadove, se je družina preselila v Los Angeles. Z igranjem se je prvič spopadel pri osmih letih v filmu Why Would I Lie? (1980) ob Treatu Williamsu. Dramsko igro je študiral na sloviti univerzi Carnegie Mellon v Pittsburghu. Njegova prva vloga po diplomi je bila v TV vesternu Follow the River ob Ellen Burstyn. V zadnjih letih pa smo ga lahko videli na velikem platnu v Rekrutu, Behind Enemy Lines ob Owenu Wilsonu in nazadnje v filmu Roberta De Nira Dobri pastir. Na malih ekranih je igral v uspešnicah Seks v mestu in Spin City.

Tom Everett Scott (Jason) je debi na velikem platnu doživel z glavno vlogo v kritiško priznanem filmu Toma Hanksa That Thing You Do! (1996). Kmalu zatem je dobil vlogo v Ameriškem volkodlaku v Parizu, River Red in Dead Man on Campus. V drami One True Thing je zaigral z Meryl Streep. V TV filmu Surrender Dorothy (2006) je bila njegova soigralka Diane Keaton.

Komentarji

9.4. 2007 ob 12:53

KOMI ČAKAM DA PRIDE V KINO

— ENA
11.4. 2007 ob 16:39

ta film je res zakon,še posebej,ko pride fant h puncu in ne najde brisače. pejte ga gldat

— larchy
18.4. 2007 ob 14:34

film je zakon :D čeprou ni najkrajši film sploh nism pogledala niti enkat pogledala n uro:D res dobr film - ni tist k dajo za romantične komedije use kr ni drama pa ena komedija ->d ga ne morjo uvrstit - je romantilna pa tud ful sm se nasmejala. igralci zelo dobro odigrajo svoje vloge :D

— majč
20.4. 2007 ob 13:25

v primerjavi z zelo slabimi "strokovnimi" kritikami, ki sem jih zasledila v naših medijih, se mi zdi film odličen, predvsem pa zelo komičen - sploh scene s psom, konec je pa sploh čisto nepredvidljiv. super film!

— anja
20.4. 2007 ob 21:23

film je res zakon, nedvomno vreden ogleda

— spelyy
24.4. 2007 ob 10:27 zvezdica

Tako slaba romantična komedija, da bi z njo lahko mučili tudi ženske. Če bi Because I Said So dali na tehtnico za klišeje, bi številka pokazala več kot osem slonov in deset avtobusov. Več kot pri katerikoli drugi romantični komediji zadnjih let. Because I Said So ima namreč tako veliko klišejev, da jih več ne bi mogel imeti. Tako veliko, da bi z njimi lahko postavil svetovni rekord v prav vseh športnih disciplinah. Pač zgodba o mami (Diane Keaton), ki svoji v ljubezni razočarani hčerki (Mandy Moore) zrihta dve zmenka in potem upa, da hčerka tega ne bo ugotovila.

— iztok gartner
25.4. 2007 ob 9:55

Se strinjam, da je bil film predvidljiv, ampak sem odšla z nasmehom iz dvorane. P.s. Gabriel Macht je full luškan (najbrž zaradi vloge).

— Gabriel fan
29.4. 2007 ob 21:34

tipična ameriška romantična komedija...ampak jaz jih enostanvo obožujem. :)

— mila
30.4. 2007 ob 10:13

dobr film

— ..
30.4. 2007 ob 14:31

se ne strinjam z iztokom da bi s tem filmom mučili tudi ženske ker meni je bila ta komedija zelo všeč. iztok, drugič govori zase!!!

— mila
1.5. 2007 ob 15:36

Jaz se pa s teboj Iztok sploh ne strinjam:). Meni se je zdel film ono res THE BEST, sploh zaradi igralske zasedbe. Igralke so super...pač je mogoče res malo bolj klasičen film, ampak zato veliko ljudem všečen. Ampak saj veš...okusi so različni, kajne:)...

— DOBER film
1.5. 2007 ob 17:42 zvezdica

Film pač ni bil nič posebnega. Predvidljiv od vsega začetka, strinjam se z Iztokom, da je poln klišejev. Niti igralci niso bili nič posebnega, mama se mi je zdela bolj ko ne nerealna. Spet neka ameriška romantična komedija, vsekakor boljša od zadnjega Božička, najdejo pa se seveda še boljše. Če boste šli gledat, ne boste ničesar izgubili, če boste raje ostali doma pa prav tako ne boste ničesar zamudili. Sprostiš se, to sigurno. Za ljubitelje super filmov s super režijo in igralsko zasedbo pa ta film ni.

— Me
4.5. 2007 ob 21:59

Glede filmov sem ful izbirčnaa...malo kateri film mi je res všeč...ta komedija je res zelo dobra in se jo splača pogledat...

— ***
5.5. 2007 ob 17:10

hud film... *lol*

— masa
11.5. 2007 ob 19:54

sramota

— petra
22.6. 2007 ob 16:51

cool je ta komedija.pa še romantična je

— tamara
24.7. 2007 ob 21:53

strinjam se z milo, tako, da iztok resno(!) drugič govori zase ker se je men zdel film res dober . sploh pa vsi ki mislite, da je bil film predvidljiv že od samga začetka potem lahko kar nehate gledati filme in TV(nasploh), ker so vsi filmi predvidljivi!..

— karmen
2.8. 2007 ob 12:24

tO JE PA RES DOBRA ROMANTIČNA KOMEDIJA...PA ŠE TKO LEPI IGRALCI...RES POHVALNO

— ŁUcIIJa
22.9. 2007 ob 15:23

Men je bil film kr fšeč..sicer nič posebnega, je pa vredn ogleda.

— QL
3.12. 2007 ob 9:19 zvezdica

Še tako dobra igralska zasedba ne more narediti dobrega filma, če je scenarij za lase privlečen. Škoda vsake minute, ki ste jo želeli nameniti ogledu filma.

— Katarina
7.2. 2008 ob 0:00

Film je zelo dober če ste utrujeni kajti po 30 minutah gledanja sam zaspal kot top!

— Siska
20.6. 2008 ob 2:00 zvezdica

Haha, zdj sm film gledala na DVD-ju in je biu kr uredu, smešn, diane je bila v vlogi prepričljiva in smešna! men je biu zlo všeč=-)*

— BluBell

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.