Kolosej
Film distribucije Karantanija Cinemas

Odplaknjeni gizdalin

animirana komedija
Nekoga bo spodneslo.
Na sporedu od: 30.11.2006, Kolosej Ljubljana
14.12.2006, Kolosej DeLuxe Kranj
1h 26min / 86min
Leto: 2006
Scenarij: Dick Clement in Ian La Frenais
Ustvarjalci dveh delov Shreka in zabavne avanture Za živo mejo nam tokrat predstavljajo animirano komedijo o razvajeni hišni podgani Roddyju, ki po pomoti pristane v umazanih kanalizacijskih ceveh. Tam spozna prijazno avanturistko Rito, ki ugodi njegovim prošnjam in ga odpelje nazaj na površje. Toda njune načrte pokvari zlobna krastača, ki prezira vse glodalce, na pomoč pa ji priskoči tudi zelo nevarna francoska žaba. Animiranim likom bodo svoj glas posodili Hugh Jackman, Kate Winslet in Ian McKellen.

Film NI sinhroniziran v slovenščino.

Hugh Jackman Roddy
Kate Winslet Rita
Ian McKellen The Toad
Jean Reno Le Frog
Bill Nighy Whitey
Andy Serkis Spike
Shane Richie Sid

Ekipa, ki se je podpisala pod uspešnici Shrek in Wallace & Gromit, vam predstavlja računalniško animirano komedijo Odplaknjeni gizdalin.

Aardmanov značilni slog in DreamWorksova vrhunska računalniška animacija sta se združili v povsem novi podobi.

V komediji, ki se dogaja pod londonskimi ulicami - dobesedno POD londonskimi ulicami - srečamo razvajenega hišnega ljubljenčka Roddyja St. Jamesa (Hugh Jackman), ki ga iz njegovega malega raja na zemlji prežene kanalizacijska podgana Sid (Shane Richie). Roddy spozna, kako je, ko dobesedno pristaneš v jarku. Razvajenec se znajde pod zemljo, v londonski kanalizaciji, kjer obstaja velemesto, prava kopija Londona, v katerem živijo podgane, polži in podobna bitja.

Pod zemljo spozna Rito (Kate Winslet), prebrisano in iznajdljivo cestno podgano, ki ima neporavnane račune z zlobnim mafijskim šefom Krotarjem (Sir Ian McKellen), ko prezira vse glodalce in hoče dokončno obračunati z njimi. A ker v sili hudič še muhe žre, se je tudi Krotar prisiljen sprijazniti z dejstvom, da mu bo načrt uspel samo, če mu bodo pri tem pomagale - podgane. Zato Krotarjeve umazane posle opravljata zlobna in neumna Špik (Andy Serkis) in Belc (Bill Nighy), posebno nalogo pa dobi tudi Krotarjev bratranec, neusmiljeni plačanec Le Žabon (Jean Reno). Načrt zlobnega mafijskega šefa je v veliki nevarnosti, ker mu Roddy in Rita mešata štrene, zato ju morajo pospraviti na hladno - dobesedno.

Igralci

Hugh Jackman je nedavno igral v uspešnici X-Men: The Last Stand, tokrat pa je Roddy St. James, miš iz visoke družbe, ki živi sicer osamljeno, a razkošno življenuje v Kensingtonu. Preden nesrečno štrbunkne v stranišče, je prepričan, da je njegovo življenje popolno. Kio spozna podzemni svet, pa ugotovi, da se je za pravo bogastvo in stvari, ki so v življenju zares pomembne, treba boriti in premagati prenekatero brzico.

Riti je glas posodila Kate Winslet, najbolj znana po filmih Eternal Sunshine of the Spotless Mind, Iris, Titanic in Sense and Sensibility. Rita je pravo nasprotje Roddyja - trdoživa kanalizacijska miš, ki skuša preživljati svojo obsežno družino, tudi če mora za to tvegati življenje.

Sid, ki mu je glas posodil Shane Richie, znan iz britanske TV serije EastEnders, je nevzgojen, a po srcu dober glodalec, ki je vse življenje živel v kanalizaciji, ko pa se znajde v Roddyjevi hiši, je prepričan, da je prišel v raj, iz katerega noče več oditi.

Sir Ian McKellen, ki ga gledalci kljub dolgoletni bogati igralski karieri najbolje poznajo po vlogah v uspešnicah X-Men, trilogiji Lord of the Rings in The Da Vinci Code, je glas zlobnega Krotarja, ki je bil nekoč ljubljenček samega princa Charlesa, dokler ga ni zamenjala nova živalca - miška. Zato je zasovražil vse glodalce, ki se jih hoče znebiti.

Špik, pokvarjena mala podgana, ki bi rada bila veliki šef gangsterjev, pa ji ne uspeva najbolje, si je izposodil glas Andyja Serkisa, ki ga bolje poznamo kot Goluma iz trilogije Gospodar prstanov in King Konga v zadnjem istoimenskem filmu Petra Jacksona. Bill Nighy, ki je nedavno igral v poletni uspešnici Pirates of the Caribbean: Dead Man’s Chest, pred tem pa tudi v ljubezenski komediji Love Actually, je posodil glas Špikovemu kolegu Belcu - nekdanji laboratorijski podgani, ki je zaradi testiranja šamponov postala povsem bela.

Ko podganja pomočnika ne uspeta izpeljati naloge, Krotar na pomoč pokliče svojega neusmiljenega bratranca Le Žabona, ki mu je glas posodil Jean Reno, sloviti francoski igralec, ki smo ga nazadnje videli v filmih The Da Vinci Code in The Tiger and the Snow.

Ustvarjalci

David Bowers (režija) je študiral animacijo, vendar je študij opustil že prvo leto, da je lahko sodeloval pri uspešnici Who Framed Roger Rabbit.

Po tem filmu je 18 mesecev sodeloval pri ustvarjanju kultnih risank Danger Mouse in Duckula, nato pa je odšel v London in začel sodelovati s Stevenom Spielbergom. Kot animator je sodeloval pri celovečerni risanki An American Tail: Fievel Goes West, potem pa je kot svobodni animator začel ustvarjati različne animirane TV oglase. V Amblimation se je vrnil kot eden od nadzornikov animacije za risani film Balto.

Po ustanovitvi DreamWorks S.K.G. se je preselil v Los Angeles in sodeloval pri filmih The Prince of Egypt in The Road to El Dorado. Takrat je spoznal Nicka Parka in Petra Lorda, ustvarjalca filma Wallace & Gromit: The Curse of the Were-Rabbit.

Kot animator je sodeloval še pri filmih Shark Tale in Wallace & Gromit: The Curse of the Were-Rabbit. Flushed Away je prvi film, ki ga je režiral.

Sam Fell (režija) je po študiju umetnosti in delu na angleškem Channel 4 je režiral kratki film The Big Cheese, ki ga je produciral 3 Peach Animation iz Londona. Med tem časom je delal tudi kot samostojni animator za Aardman Animations, 3 Peach, Redwing, Filmfair in BBC. Pri Aardmanu je bil glavni animator pri za oskarja nominiranem kratkem filmu Wat’s Pig.

Leta 1996 je postal direktor oglasne produkcije pri Aardmanu, hkrati pa je še naprej ustvarjal kratke filme in režiral oglase ter razvijal računalniško animacijo plastelina. Flushed Away je njegov prvi celovečerni film.

Komentarji

26.11. 2006 ob 22:50

Eh. Newem ne fuul čudn film niso vedli kaj bi naredli pa so si nekaj mogli zmislit žal ta film je res groza!

— aLjO
1.12. 2006 ob 15:08

ena boljših komedij zadnje čase, pa še cel kup dovtipov na druge filme

— kvaa
3.12. 2006 ob 13:40

ja midve pa še nisva šle gledat ampak se nama po slikah zdi zabavn!!!=)

— katkica & ninčica
5.12. 2006 ob 18:07

risanka mi ni bla nič posebnega. bolje bi bilo če bi bilo kaj več smeha.. le kje so sedaj tiste stare disneyeve risanke? :)

— Ana
11.12. 2006 ob 6:33

hmm.. Ne vem. Risanka se zdi v redu, mogoče bo celo zabavna. Vem pa, da ne bi bila vredna drage vstopnice (1100sit), zdaj pa še dražje (1186)!!!

— kr ena
17.12. 2006 ob 15:02

FILM JE ZLO ZLO UREDU PA ZLO SMEŠN. EDINA STVAR JE TO DA NI SINHRONIZIRAN. VREDEN OGLEDA

— ANČKA
17.12. 2006 ob 15:29

film je ful hud!ful bi ga šla še enkrat gledat sam ni cajta!a bo še kšn del a je sam en

— adriana
24.12. 2006 ob 13:09

Res zelo dober film. Ob njem sem se nasmejal do solz!!! Postal je moj najboljši risani film. Nisem videl boljšega risanega filma do slej kot je bil ta. Najbolj mi je bilo smešno takrat, ko je Roddy padel v wc (in seveda pristal v odtoku). Res je vreden ogleda!!!

— Pikc
25.12. 2006 ob 10:53

Ne vem, kaj imate proti.Ta risanka je super, tistim, ki pa ni so pa najbrž že preveč odrasli.Bogi.

— mogo
27.12. 2006 ob 13:24 zvezdica

Prijetno, sproščujoče, navihano, ljubko, romantično in zanimivo!

— TeA :)
30.12. 2006 ob 14:24

tole je kr luskana risanka. za vse ljubitelje soundtrackov, pa lahko povem da je soundtrack eden boljsih, saj skriva nekaj izrednih uspesnic ;)

— miska
31.12. 2006 ob 20:15 zvezdica

Ne boste verjeli, ampak res je. Nova, sveža animiranka, ki ima celo svežo, ne izčrpno zgodbo, ki jo bodo zagotovo kopirali še dolgo pozneje. Zgodba govori o glamurnem, odličnem življenju miška, ki ima vse, kar rabi pri sebi doma. No, pri domu svoje lastnice. Ampak, ko hoče dobro nategniti podgano, ki jo je prinesel na obisk cev, se konča nesrečno. Namesto, da bi podganarja prepričal, da je WC Jakuzi in da splahovanje prinaša mehurčke, pristane notri sam. In takrat se odpre čudežni svet. Narnija, če hočete, katere vhod vanjo ni omara, ampak Wc školjka. Da, risanka je prekleto smešna in dokaj domiselna, čeprav jih ob začetku manjka malo tempa. Ampak to vse nadomesti z odlično podtaknjenimi forami. Rezultat je film, pri katerem se moramo brzdati, saj bi nam drugače od huronskega, hillarous-krohotanja , lahko izpahnile čeljusti.

— Dejan
7.1. 2007 ob 19:05

hehe...ta risanka pa mi je ena najbolsih v zadnem cajtu. od zacetka do konca se smejis.res dora :D sploh tisti polžeki.pades dol od smeha :))) VREDNO OGLEDA! :D

— ineska
14.1. 2007 ob 21:36

Še kar lahko bilo bolše nazačetku malo dovgočasno no zgodba je še kar...

— Miki
24.3. 2007 ob 7:57

animirani James Bond

— mucica
28.3. 2007 ob 20:55 zvezdica

Fajna risanka. Prijetna za gledat, romantično, navihano, super liki nastopajo. Na luškan način prikazane miške, na manj luškan način prikazane podgane. Ne bo Vam žal če si pogledate! =)

— Samy
25.1. 2014 ob 15:28

Tega filma še sploh v življenju nisem gledala, a se mi zdi, da bo še kar zanimiv za gledalce.

— Tinkara
25.1. 2014 ob 15:46

krneki film.

— Nace Besednjak

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.