Kolosej
Film distribucije Blitz Film & Video Distribution

Odpadniki

Renegades
akcijski triler
Podnapisi
Na sporedu od: 8.3.2018, Kolosej Ljubljana
1h 46min / 106min
Leto: 2017
Država: ZDA, Francija, Belgija
Jezik: angleščina
Scenarij: Richard Wenk, Luc Besson
Režija: Steven Quale
Skupina štirih tjulnov vojne mornarice Združenih držav Amerike poskuša v od civilne vojne opustošeni Bosni razrešiti dolgo pozabljeno skrivnost. V enem od jezer naj bi se namreč nahajal stari zaklad iz časa nacistov, vreden na stotine milijonov dolarjev. Tega želijo razdeliti med obubožano tamkajšnjo populacijo. Vendar pa imajo na razpolago zgolj nekaj ur, saj so se na lov za zakladom namreč podali tudi drugi manj prijaznejši ljudje.

Če si del najelitnejše borbene enote ameriške mornariške vojske Tjulnji (SEALs), je vsak podvig lahko smrtonosna odprava v neznano. Film govori o pripadnikih te enote, ki sredi od vojne razdejane Evrope na dnu jezera najdejo pravo bogastvo, za katerega se govori, da velja na milijone dolarjev. Da bi pomagali okoliškim prebivalcem, se enota odloči za neavtorizirano odpravo in organizira dvig zlata, da bi ga vrnili legitimnim lastnikom. Toda pri tem jih zaloti sovražnik, in le deset ur jim ostane, da nalogo izpeljejo.

Film nas popelje na doslej še povsem neznan kraj – pod vodo, v potopljeno bosansko vas, ki je zamrznila v času – leta 1944 jo je povsem uničila poplava, posledica zrušenja bližnjega jezu, zaradi katerega je voda zalila vso dolino. Tako se znajdemo v skrivnostnem svetu petinštirideset metrov pod jezersko gladino, pretežno ponoči; tu je skrito bajno bogastvo – in tu se znajde skupina Tjulnjev z navadno smrtnico, ki skuša zlato najti, pri tem pa jih napadajo lokalni Srbi, ki podpirajo vojaški režim. Vse to filmu daje obilo skrivnostnosti, napetosti in zabavne akcije, v kateri se znajde kopica zanimivih likov, ki uživajo, kadar so v središču dogajanja in ki so jim tovrstni podvigi v zabavo.

Gre torej pravzaprav za film o izvedbi nekakšne zapletene tatvine, ki jo izvaja skupina Tjulnjev, elitne in najbolj spoštovane vojaške enote ameriške vlade. Zmorejo domala vse in njihove sposobnosti so občudovanja vredne. In prav zanimivo je opazovati to skupino raznolikih osebkov; vsak od likov ima lastno osebnost in interese. Povezuje jih želja, da pomagajo Lari, tamkajšnji vaščanki, ki skuša svojo državo spraviti iz kaosa, ki ga je za seboj pustila uničujoča vojna v Bosni leta 1995, in obnoviti tisto, kar je ostalo od Sarajeva po vsem, kar se je dogajalo med najhujšim zatiranjem.

Izziv takšne vrste podviga je, da uradne oblasti in vrh ameriške vojske zanj sploh ne vedo. Resda Tjulnji velikokrat ukrepajo tajno, a imajo pri tem vedno podporo vojske. Kadar se podajo na kakšno nalogo, jih lahko iz godlje vedno pride rešit helikopter. Tokrat pa ne povedo nikomur – enostavno podajo se v akcijo. Na tajno nalogo, ki je podoben roparskemu podvigu: zanesejo se lahko zgolj eden na drugega in na opremo in podatke, ki jih imajo na voljo. Kajti ko si pod vodo, ne deluje nobeno orožje. In prav zanimivo je videti, kako Tjulnji pri tem s pridom uporabijo svojo iznajdljivost in kaj vse so sposobni narediti, da se dokopljejo do zlata – kljub oviram in v okolju, v katerem lahko vsak hip izgubiš življenje. Kajti brez zraka si mrtev.

Igrajo Sullivan Stapleton, Charlie Bewley, Sylvia Hoeks, Joshua Henry, Diarmaid Murtagh, Dimitri Leonidas, Clemens Schick, Ewen Bremner in J.K. Simmons. Po scenariju Luca Bessona (ki se je domislil tudi izvirne zgodbe) in Richarda Wenka je režiral Steven Quale.

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Bodi prvi in napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.