Kolosej
Film distribucije Karantanija Cinemas

Odklop

komedija
Na sporedu od: 15.3.2012, Kolosej Ljubljana
1h 38min / 98min
Leto: 2012
Država: ZDA
Jezik: angleščina
Scenarij: David Wain in Ken Marino
Režija: David Wain
Newyorčana George in Linda zaradi stresnih služb komaj najdeta dovolj časa za njuno ljubezen, toda nepričakovana izguba zaposlitve ju prisili v selitev k Georgovemu nadležnemu bratu. Na poti mladi par po naključju naleti na nenavadno komuno svobodoljubnih brezdelnežev, ki skušajo v sožitju z naravo odkriti višji pomen čustev, ljubezni in življenja. Kljub številnim pomislekom se jim George in Linda pridružita, toda ker sta vse življenje preživela v mestu, se v naravi kmalu znajdeta v številnih zabavnih in bolečih težavah.

George in Linda sta prenapeta in preutrujena Manhattančana, ki živita preko svojih zmožnosti. Ko George izgubi službo in Linda ne more prodati svojega zamorjenega dokumentarca, si ne moreta več privoščiti predragega "mikroapartmaja" (z drugo besedo garsonjere) v West Villageu.

Ne ostane jima drugega, kot da spakirata in se odpravita na jug v Atlanto h Georgeovemu bratu Ricku in njegovi ženi Marisi. Samo za nekaj mesecev, dokler se ne postavita na noge…

Na poti tja naletita na Elizij, idilično skupnost raznovrstnih ljudi, med katerimi so ustanovitelj Elizija Carvin, alfa samec in duhovni voditelj Seth, spolno nezadržana Eva, nudist Wayne, razpuščena Kathy, nekdanja pornozvezdnica Karen, z naravo povezana Almond in njen življenjski sopotnik Rodney. Njihov pogled na svet je za Georgea in Lindo nekaj svežega in povsem drugačnega. Po razburljivi noči se odločita, da se bosta tudi sama skušala privaditi novemu življenjskemu slogu in morda tako živeti do konca svojih dni.

Denar? Sreče ne more kupiti. Kariera? Kdo jo potrebuje? Obleke? Niso nujne. Je Elizij res nov začetek, ki sta ga iskala? Ali pa bo prinesel več težav, kot jih bo rešil?

O produkciji

David Wain in Ken Marino sodelujeta že 23 let. Ustvarila sta nekaj najbolj nepozabnih in nenavadnih likov na televiziji in filmu. Njun zadnji skupni izdelek, Odklop je nastal v šestih dneh maratonskega pisanja za zaprtimi vrati.

Kot pojasnjuje Wain: “Pred leti sva se odločila, da se bova zaprla v sobo in ne bova odšla, dokler ne bo napisan prvi osnutek scenarija. Dala sva si sedem dni od 8. do 20. ure. Prvič je tako nastal The Ten, ki je na platna prišel l. 2007. Drugič je tako nastala zgodnja verzija Odklopa.”

Marino pa dodaja: “Hotela sva napisati komedijo o paru, ki ga pestijo skušnjave v svetu, kjer je dovoljeno kršiti vsa pravila civilizirane družbe. Česa podobnega se ni lotil še nihče.”

Wain: “Zgodba raziskuje možnost obstoja komune v današnjem svetu. Govori o ljudeh, ki se skušajo dvigniti nad človeško naravo, ampak se ne morejo.”

Čeprav George okleva ob številnih skušnjavah - drogah, svobodni ljubezni, življenju brez omejitev - pa jih njegova žena hitro vzljubi. Šele takrat George spozna, koliko mu pomeni in da je noče deliti z vsemi.

Ko so razmišljali o zasedbi, so k sodelovanju povabili številna imena, s katerimi so že delali. Paul Rudd je bil logična izbira za glavno vlogo in on jo je z veseljem sprejel.

Potem so scenarij predstavili Jennifer Aniston, ki je v Lindi našla sorodno dušo. Razumela je, kaj lik preživlja.

Rudd in Anistonova sta prvič sodelovala pred 13 leti pri prelomnem neodvisnem filmu The Object of My Affection. Poleg tega sta že dolga leta prijatelja in ta sproščeni odnos med njima je ujela tudi kamera.

Ko sta bila glavna igralca izbrana, sta Wain in Marino k sodelovanju kot producenta povabila Judda Apatowa, ki je znan po tovrstnih komedijah, poleg tega pa tudi dobro pozna glavna igralca.

Vlogo rahlo trčenega ustanovitelja komune Carvina so ponudili igralski legendi Alanu Aldi, prepričani, da je ne bo sprejel. In za začetek je res tako kazalo. Vendar ne zato, ker mu scenarij ne bi bil všeč, bil je zaseden z drugimi projekti. Po pogovoru s scenaristoma pa je vlogo sprejel in si vzel čas za film.

Scenarista zgodbe nista pisala z mislijo na točno določene igralce, razen pri dveh vlogah, in sicer pri Georgeu in Sethu. Za slednjega sta vsekakor hotela imeti v filmu Justina Therouxa, ki je z njima in z Ruddom že sodeloval v filmu The Ten. Švedinja Malin Akerman je dobila vlogo Eve, lepotice, ki se ji George skoraj ne more upreti, ko se z Lindo dogovorita, da bosta imela odprt zakon. Tudi z njo sta scenarista prej že sodelovala.

Joe Lo Truglio sprva sploh ni vedel, da bo ves film prehodil gol v vlogi nudista Wayna. To ga sicer ni motilo, vendar je bil zadovoljen, da so mu naredili umeten penis, s katerim je zakril svoje pravo premoženje. Še zdaj se rad pošali: “Bil je pošastno velik in ni ga bilo lahko nadeti. Ampak moram reči, da je prav neverjetno, da sem v šestih tednih, ko sem gol skakal po gozdu, pobral samo blažji izpuščaj od strupenega bršljana na gležnju.”

Film so šest tednov snemali na odročni kmetiji v hribovju na severu Georgie. Ker je bilo do prvega mesta, Clarkesvilla, precej daleč, so dejansko skoraj živeli kot komuna. Odnosi med igralci so postali tako tesni in pristni, da so se tudi pred kamero povsem prepustili improvizaciji. Prišlo je celo tako daleč, da so sami ustvarili alternativni scenarij. V končnem izdelku pa se je znašla mešanica napisanih in improviziranih dialogov.

Mimogrede, v Clarkesvillu najdemo največjo nudistično skupnost v ZDA in tam so našli potrebne statiste.

V pripravah na snemanje je scenografska ekipa več dni preživela v pravi, 30 let stari komuni. Umetniki iz komune so jim pomagali izdelati rekvizite in kulise. In ko oblačil in podobnega na snemanju niso več potrebovali, so vse poslali v dejanske bližnje komune. Vrtove in vinograde za snemanje so dejansko posadili in kmetijo, kjer so snemali, za sabo pustili veliko lepšo, kot je bila ob njihovem prihodu.

Komentarji

2.2. 2012 ob 19:40

mislim da bo film odklop v polnem pomenu besede :)

zaradi jenifer aniston , bi ga bilo vredno pogledati :)

še ena holivudska komedija brez velike domiselnosti :(

— hot n fun
12.3. 2012 ob 19:25

ccooollll, men zgleda kul

— v
16.3. 2012 ob 21:07

Eden bolj debilnih filmov kar sem jih gledal.

— g
17.3. 2012 ob 16:03

mislim da je film res pravi odklop

— Anita
19.3. 2012 ob 18:50

komedija leta 2012!!!!

— helena
20.3. 2012 ob 13:47

Še nikoli v življenju nisem odšla sredi filma,pri tem filmu sem!Konec koncev pa ima vsak svoj okus:)

— Urška
25.3. 2012 ob 14:02

čista bedarija , najbolj debilni film ever ! starši z malimi otroci ga raje ne hodite gledat ...

— bedarija
25.3. 2012 ob 19:08

Katastrofa!! Bolj bednega filma v življenju nisem videla! Tako zelo so se trudili biti smešni, da je bilo že žalostno. Niti do konca ga nisem mogla pogledati. Predlagam, da svoj denar porabite za kakšen drug film.

— Sanja
30.3. 2012 ob 23:53

Tudi jaz se ne spomnim bolj bednega filma, katastrofa. Mislim, da je igralce lahko sram, da so sprejeli igro v takšnem filmu, res katastrofa.

— Andrej
1.4. 2012 ob 10:14 zvezdica

se popolnoma strinjam s komentarji, film je dejansko eden najbolj patetičnih in nasploh neumnih filmov, kar sem jih gledal/a. Osnutek oz. zamisel je pravzaprav še kar produktivna in zabavna vendar je niso pravilno 'izpilili'. Vsi karakterji so nagnjeni že preveč v eno stran, naprimer brat od glavnega junaka je že čisto preveč površinski,nesramen in njegove opazke niso prav nič smešne vendar zelo žalostne, kar je preveč je preveč.Žalostno je ravno to, da so poskušali biti že preveč smešni vendar so dosegli obraten učinek. Kljub izvrstni ideji je film prvovrstno razočaranje, zato ogleda ne priporočam.

— ...
4.4. 2012 ob 19:56

js tut mislm da je bedn!!!!!!!!
film vse za denar je prov boljši.

— lara
9.4. 2012 ob 21:58

povrečna ljubezenska komedija :)

— katka
14.4. 2012 ob 8:34

ko sem videla napovednik sem si mislila, kok bo to kul film. v kino sem ga šla gledat s prijateljico. film je bil pravo RAZOČARANJE. veliko delov (tist, k je film videl, bo vedel o čem govorim), bi lahko izpustili ali pa vsaj drugače prikazali. ogleda ne priporočam. če bi vedela, kakšen je film v resnici (v napovedniku je prikazan čisto drugače), ga nikoli ne bi šla gledat.

— manca
17.4. 2012 ob 17:45

film deluje supr in komaj cakam da si ga ogledam , poleg tega v njem igra jenifer , ki ima vedno zabavne in simpaticne vloge .

— somebody
17.4. 2012 ob 23:22

film ni bil prav bedni!
ni bil neke zelo vredi je pa bil neke posebnega....

priporočam ogled.... seveda če imate veliko denarja... hi hi

hec
ni slab film pejte gledat...

— anja
21.4. 2012 ob 12:45

Bolj bednega filma še nisem gledala. Potrata časa in denarja. Žal mi je petih evrov, ki sem jih dala za ogled tega filma. Polom na celi črti

— kristina
21.4. 2012 ob 12:55

men je bil pa ful dobr film

— ana
21.4. 2012 ob 20:37

Film je popolno razocaranje, raje ga ne hodite gledat...

— Jan
22.4. 2012 ob 14:19

meni se je zdel film dober, razen enega dela, ko želi Paul spati z Malin in ima izpade pred ogledalom in pred njo, takrat sem mislila iti ven, a mi ni žal, da sem ostala.

— njegova

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.