Kolosej
Film distribucije Continental Film

Očkov vrtec

komedija
Očki imajo komando. In z otroki je vse v redu.
Na sporedu od: 21.8.2003, Kolosej Ljubljana
1h 32min / 92min
Leto: 2003
Država: ZDA
Scenarij: Steve Carr
Režija: Steve Carr

Sinhronizirali v slovenščino

Charlie

Jernej Kuntner

Phil

Sašo Hribar

Kim

Tjaša Železnik

ravnateljica

Damjana Černe

inspektor Kubitz

Gregor Bakovič

Marvin

Rok Vihar

Kelly

Mojca Fatur

Pegy

Karin Komljanec

Ben

Tim Pugerčar

Casting glasov in režija nadsinhronizacije: Katarina Nikolov in Boštjan Kačičnik, snemano v studiu VPK


Charlie (Eddie Murphy) in Phil (Jeff Garlin) imata v uspešni oglaševalski firmi dela čez glavo in zato nimata časa izkušati radosti očetovstva. A v čudoviti novi družinski komediji Očkov vrtec jima njuni otroci zagotovijo hitri tečaj iz otroške vzgoje z ganljivimi in prečudovitimi rezultati. Ker jima javnosti ne uspe navdušiti za nove zelenjavne kosmiče, Charlieja in Phila odpustijo. To pomeni, da sinovoma ne moreta več plačevati dragega vrtca Akademija Chapman, ki ga vodi ošabna gospodična Gwyneth Harridan (Anjelica Huston). Medtem ko brezciljno išče zaposlitev in čez dan skrbi za štiriletnega sina Bena (Khamani Griffin), saj se je žena Kim (Regina King) vrnila v službo, Charlieja prešine zamisel. Če sta s Philom kos dvema otrokoma, le kako bi bilo lahko težje nadzirati deset otrok?

Veliko težje kot sta si kdajkoli predstavljala. Vsak otrok je drugačen in vsak je nezaslišan izziv: eden kar poka od energije, kadar se naje sladkarij, drugi sanjari o super junakih, tretji pa podere vse, kar mu pride na pot. Charlie in Phil kmalu spoznata, da sta do vratu v težavah. Do vratu in še čez.

A sčasoma spet ujameta niti v svoje roke, njun novi podvig Očkov vrtec se razcveti in k njima začno prihajati tudi otroci iz Akademije Chapman. Ko število otrok naraste, najameta tretjega varuha Marvina (Steve Zahn), za katerega je videti, da govori jezik otrok. Verjetno zato, ker je tudi sam prevelik otrok. Otroke skozi igro učijo branja, igric, interakcij.

Charlie in Phil sčasoma poglobita vezi s sinovoma in dejansko začneta zares ceniti radosti očetovstva.

A boljši ko postaja Očkov vrtec, bolj se Gwyneth Harridan počuti ogrožena, kar pripelje do obračuna.

Pomerijo se očki proti najslabši materi na vsem širnem svetu.

Očki skrbijo za otroke: recept za smeh

Navdih za film je scenarist Geoff Rodkey dobil kar na podlagi lastnih izkušenj. "Doma sem pazil sedemmesečnega sina, ker se je moja žena vrnila v službo s polnim delovnim časom. Čeprav ga imam rad, se nisem želel vsak trenutek ukvarjati z njim. Pogovarjal sem se s producentom Wyckom Godfreyem, ki tudi ima majhne otroke. Oba sva menila, da je zamisel o tem, da očetje skrbijo za otroke, idealna komična premisa in naslednje leto sem delal na njej." Ena od stvari, na katero je bilo treba paziti, omeni Godfrey, "je bil način, kako se očetje igrajo z otroki, ko njihove žene ne gledajo. To je kaos. Nekako nas popelje nazaj v naše otroštvo."

Po besedah izvršnega producenta Joea Rotha, "ti očetje zunaj sveta korporacij niso v svojem elementu in vse njihovo znanje in izkušnje ne pomenijo čisto nič, ko imajo opraviti s podivjanimi štiriletniki."

Rodkey se je dotaknil tudi teme, ki se je po mnenju producenta Johna Davisa v filmih ni dotaknil še nihče. "Večina očetov se z otroci razume, ko so malce starejši, ko pa so stari tri ali štiri leta, ne vemo natančno, kaj bi z njimi počeli. Zato se mi zdi zamisel, da očetje vodijo vrtec, inherentno absurdna in zaradi tega jasno tudi smešna. Tem fantom se še sanja ne, v kaj se podajajo."

Sprva se je Godfreyu zamisel o očkovem vrtcu zazdela skoraj nerealistična. A časi so se spremenili. "Ko smo pripravljali scenarij, je bilo gospodarstvo na konju. Spraševali smo se, kako prepričati občinstvo, da bi ta nadarjena možakarja (Eddie in Jeff) lahko bila odpuščena in ne bi mogla najti službe. Ob začetku snemanja pa je na tisoče moških ostalo brez služb in so doma pazili otroke."

Eddiejev vrtec: humor z zvrhano žlico sladkorja

Eddie Murphy je tako sprevidel komični potencial Očkovega vrtca, s kakršnim se odlikujeta tudi klasični komediji Gospod Mamica in Trije moški in dojenček. "Ko opazujete moške, ki se morajo lotiti skrbi za otroke, česar niso vajeni, in njihov trud biti tako dobri kot mame, se humor v takih situacijah poraja kar sam od sebe."

In tako kot pri omenjenih filmih je tudi pri tem Eddie videl potencial za pristno toplino. "Kadar se Eddie pojavi v filmih, ki so namenjeni mlademu občinstvu, se poraja očarljivost, ki se s komičnim slogom poveže na svojstven način," pravi producent Davis, ki je z Eddijem delal pri obeh delih Dr.Dolittla. "Samo Eddie, ki so mu otroci zares pri srcu, lahko to učinkovito predstavi tudi pred filmskimi kamerami."

"Bistvo dela z otroki je v reagiranju, odzivanju, ker so tako spontani in vedno počnejo nepričakovane stvari," pravi Roth. "In pri reagiranju na nepričakovano ni nihče boljši kot Eddie."

Režiser Steve Carr je Eddieja prvič opazoval v Dr. Dolittlu. "V filmu je bilo precej družinske tematike in videl sem, kako čudovito se je Eddie znašel v teh interakcijah. Očkov vrtec to še nadgrajuje."

To, kako se Murphy spopada s štiriletniki, poraja smeh, hkrati pa nam daje občutek topline in nečesa, kar tudi sami poznamo. "Murphyjevo domače ognjišče mora biti precej zabavno, ker Eddie res zna z otroki in je z njimi prepričljiv," pravi Carr. "Uporabil je lastne izkušnje in vsi intimni trenutki, ki jih poraja očetovstvo, so v tem filmu."

Razlika med lastnimi otroci in otroci, s katerimi delaš pri filmu, je ta, smeje poudarja Eddie, "da lastnim otrokom, če zares podivjajo, lahko ukažeš, da sedejo in utihnejo, na snemanju pa se moraš z njimi pogajati. Veliko več pogajanja je kot doma."

Drugo polovico ekipe Očkovega vrtca igra komik Jeff Garlin, čigar lik, Phil, dopolnjuje Murphyjevega Charlieja. "Takoj smo videli, da je med njima ravnovesje energij. Eddie je bolj energičen, poskočen," je opazil Godfrey, "Jeff pa je bolj realističen, bolj z nogami na tleh."

"Jeff je prijazen, topel medvedek, ki bi ga ves čas objemali," dodaja Davis. "Sijajno je bilo združiti to njegovo energijo z Eddiejevo."

A če pomembneje, pravi režiser Carr, "Jeff in Eddie imata izjemen smisel za komičnih timing. Na snemanju sta se ves čas dopolnjevala. Prepričata vas, da sta prijatelja in da sta ves čas skupaj."

Celo odnos med Eddiejem, Jeffom ter njunima filmskima sinovoma je študija kontrastov, razlaga Carr. "Ta film v bistvu pripoveduje o očetih in njihovih otrocih in kako se naučijo vesti do drugih otrok. Eddiejev lik je večino življenja preganjal ameriški sen in včasih zanemarjal sina, medtem ko se Jeffov lik s sinom razume, a ima drug konkreten primer: ne zna mu zamenjati plenic."

Razlog, razlaga Garlin, je v tem, da ima Jeff precej strašne izkušnje s plenicami. Rad ima otroka in z njim se ima lepo. "A ko napoči čas za menjavo plenic, se zadeve zapletejo."

Murphyjev odnos s filmskim sinom Benom (Khamani Griffin), je dober, a na začetku, "se Charlie preveč ukvarja s tem, da bi bila sin in žena denarno preskrbljena in se ne zaveda, da ju zanemarja," pravi Murphy. "S pomočjo Očkovega vrtca pa vidimo, kako se njun odnos razvije v bolj trdnega." Tretji varuh otrok je Marvin, ki bo besedah režiserja Carra nima nikakšrnih družbenih zadržkov, kadar je v stiku z otroki. Marvina igra Steve Zahn in, pravi izvršna producentka Heidi Santelli, Marvin je odbita inačica Steva samega. Charlie in Phil se otepata s težavami, ko pa pride Marvin, jima pokaže, da zadeva sploh ni tako zapletena. Treba je samo navezati stik z otroki in spregovoriti z njimi v njihovem jeziku."

"Marvin je kot odrasel otrok," pravi Zahn, "saj veste, kot najljubši stric otrok. Na otroke gleda kot na sebi enake. Samo čisto slučajno je večji in starejši."

Regina King, ki igra Murphyjevo ženo Kim, pravi, da se moški in ženske pri vzgoji otrok razlikujejo po tem, da so moški konec koncev otrokovi prijatelji. Tako v tem filmu kot v resničnem življenju vez med otrokom in staršem poglobi tudi čustva med možem in ženo. "če veste, da ima sin ali hčerka očka rada, ga še bolj ljubite," pravi Kingova. "Nič ni lepšega od očeta, ki je zaljubljen v svoje otroke in ki se tega ne sramuje pokazati. Zaradi tega ste še srečnejši, da ste se poročili z njim." Tako kot vsaka dobra komedija tudi Očkov vrtec potrebuje močnega negativca, ki ogroža junake ravno, ko jim novi podvig začne uspevati. "V družinskem filmu mora biti zlikovec večji od življenja samega," pravi Godfrey. "Pri nas je to Gwyneth Harridan (Anjelica Huston), ki vodi ekskluzivno Akademijo Chapman in je odločena Očkov vrtec spraviti na kant."

"Rada igram take like," pravi Hustonova. "V svojem življenju sem igrala tudi že par čarovnic. Krasna priložnost je, da se zabavaš in poskusiš kaj novega. In rada snemam komedije, kajti humor poživi prizorišča snemanja. Vsak dan sem z veseljem prihajala na delo."

V sodelovanju s Hustonovo, pravi Carr, se je Gwyneth Harridan razvila v kompleksno hudobnico. "Anjelica je hudobna na zelo zanimiv način. Neverjetno je bilo opazovati, kako je interpretirala pisano besedo. Ko jo gledate, spoznate, zakaj je Gwyneth tako vznemirjena in zakaj je taka."

Delo z otroki: pripravljeni ali ne

"Odločil sem se, da bom storil vse, kar je v mojem poklicu težavno," se šali Steve Carr. "Delal sem z živalmi, prefinjenimi vizualnimi učinki, in zdaj z otroki. Skoraj vse sem že poskusil. Preostane mi samo še otroški film z računalniško grafiko in govorečimi živalmi."

Najtežja naloga ekipe Očkovega vrtca je bilo najti pol ducata štiriletnikov. "Otroci so krasni oponašalci," pravi Davis. "Težava je le v tem, da se te veličine kažejo šele, ko so stari šest ali sedem let. Otroci, ki smo jih potrebovali, so morali biti stari štiri leta in sposobni kazati različna čustva. Zaradi tega smo si ogledali na tisoče otrok."

"Iskali smo po vsej državi," pravi Carr. "Zdelo se mi je pomembno, da imajo različne osebnosti in da se te med seboj prepletejo. Na srečo nam je to uspelo."

Murphy je občudoval naravno sposobnost otrok za igro in kako dobro so se razumeli med seboj. "čudovito je bilo opazovati štiriletnike, kako hitro so dojeli proces nastajanja filma. V celoti so ga dojeli. Ko je bila kamera izklopljena, so bili igrivi, ko je začela brneti, pa so se posvetili nastopu."

Kingova izpostavlja Khamanija Griffina, ki igra njenega in Murphyjevega sina Bena, in ga ne more prehvaliti. "Zelo pameten otrok je, zna že brati in opaziti nianse v igri. V nekem trenutku je opazil, da se Eddie pred snemanjem prizora odkašlja. Kmalu je tudi sam požel enako."

Tudi Hustonova je opazila neprisiljenost in sponatnost malih igralcev. "Talent je zlahka opaziti. Domislili so se stvari, ki se jih mi nismo."

"Iz Khamanija smo uspeli izvabiti cel kup čustev brez posebnega napora," pravi Carr. "Veliko zaslug za to imata učitelj in vaditelj igre. Njega in druge so naučili, naj ne bodo zlagani. So izvrstni poslušalci in zelo prilagodljivi."

Med snemanjem so otroci narekovali tudi tempo delovnega dne. "Imeli so čas za počitek, čas za pitje mleka, čas za igranje videoigric," pravi Zahn. "Imajo sindikat in ta je res močan. Želim si, da bi bil moj sindikat tako močan. Meni ni pripadal čas za počitek."

Za Garlina je bilo to delo brez napora. "Delo z otroki je lahko, normalno. Samo opazovati moraš njihovo govorico. Na začetku sem jim dejal: če se kdaj ne boste zabavali, mi prosim to povejte in uredil bom zadevo. A to se nikoli ni zgodilo. Zares so se imeli dobro."

Čeprav je z užitkom igrala hudobnico, se je Hustonova posebej potrudila, da so otroci razlikovali med njo in njenim likom. "Nisem si želela, da bi se me otroci bali. Zato sem se za kamero izredno trudila, da bi z njimi razvila pristne odnose. Otroci so se izjemno lepo odzvali. Mislim, da jim je gospodična Harridan kar prirasla k srcu."

Uravnotežiti vzgojo in zabavo

Pri Očkovem vrtcu sta sooţeni netradicionalna očetovska atmosfera (kot pravi Steve Zahn, si Charlie, Phil in Marvin le prizadevajo preživeti dan), medtem ko je Akademija Chapman bolj uradna, zelo strukturirana.

Pri prikazu Akademije Chapman se je Rodkey ponorčeval iz rigidnih zahtev, ki jih postavljamo otrokom že tako rekoč v zibelki. "Otroke vse bolj zgodaj silijo, da razvijejo določene sposobnosti, in se specializirajo. Vse je usmerjeno v to, da pridejo na pravo fakulteto. Zato imajo štiriletniki in petletniki že prenatrpan urnik: ure karateja, ure računalništva, ure učenja jezikov."

Po Davisovem mnenju je Chapman tako kot večina naše družbe obupno usmerjen v rezultate. "Vse se vrti okoli tega, da preseže vse druge, Očkov vrtec pa otrokom dovoli, da so malo dlje otroci. Živijo življenje, kot ga morajo živeti. Ko so mladi, jih je treba stimulirati na zabaven način."

Očetje ne vsiljujejo volje odraslega otrokom, pravi Carr, ampak se ravnajo glede na obnašanja otrok. "Sporočilo se glasi: če boste otrokom prisluhnili, vam bodo povedali, česa se želijo učiti in izkušnja bo vsem v veliko večje zadovoljstvo, kot če le domnevate, kakšna naj bo njihova izobrazba."

Kot meni Kingova, otroci potrebujejo red, hkrati pa potrebujejo tudi zabavo in telesne aktivnosti, ker tudi te krepijo možgane.

Murphyjev pogled na te stvari je sledeč: "Vsak otrok je drugačen. Nekateri potrebujejo več reda kot drugi. A če bi moral izbirati med Chapmanovo akademijo in Očkovim vrtcem, bi izbral slednjega, saj je ozračje v njem veliko bolj spročeno."

O igralcih

Eddie Murphy (Charlie) je pred 25 leti začel kariero kot komik v nočnih klubih. Nato se je pri 19-tih pridružil ekipi Saturday Night live. Posnel je filme Dr.Dolittle 1 in 2, Shrek, Jaz, vohun, 48 Ur, Kolo sreče, Policaj iz Beverly Hillsa 1,2,3, Princ odkriva Ameriko, Trčeni profesor 1,2, Life, Bowfinger, Mulan.

Med njegovimi prihajajočimi filmi sta, Haunted Mansion in drugi del Shreka. Steve Zahn (Marvin) je nastopil v filmih Fantje njenega življenja, Saving Silverman, Državna varnost, Joy Ride, MiÜek Stuart 2, Dr.Dolittle 2, Happy, Texas, Daleč od oči, Naravne sile, That Thing You Do!, Reality Bites, subUrbia, Daddy Day Care, Shattered Glass. Jeff Garlin (Phil) je eden od nastopajočih in izvršni producent nadaljevanke Curb Your Enthusiasm. Leta 2002 so prejeli zlati globus za najboljšo humoristično nadaljevanko. Pred kratkim je nastopil v filmu Stevena Soderbergha Full Frontal.

Na televiziji je nastopal tudi v nadaljevankah Noro zaljubljena in Raymonda imajo vsi radi ter pogovornih oddajah Conana O'Briena, Davida Lettermana in Jona Stewarta.

O režiserju

Steve Carr je takoj po diplomi začel kariero v glasbeni industriji v okviru lastnega podjetja za grafično oblikovanje, The Drawing Board Graphic Design. V naslednjem desetletju je oblikoval nekaj najbolj vplivnih in prepoznavnih ovitkov albumov za hip hop v okviru Def Jam Records za glasbenike, kot so Public Enemy, LL Cool J, The Beastie Boys, Mary J.Blige, Puffy in Notorious Big.

S partnerko Heidi Santelli je ustanovil podjetje Drawing Board Pictures in v njegovem okviru začel snemati glasbene spote za Mobyja, Method Man, Public Enemy, Slick Rock, Timberland in Redman. Za Can I Get A Jaya Z-ja je prejel nagrado MTV za najboljši rap video.

Z videov je presedlal k filmom in najprej režiral Next Friday z Ice Cubom in nato drugi del Dr. Dolittla.

Komentarji

28.6. 2005 ob 22:56

ful,ful dobr film in eddie m. je ful dobr igralc!

— zelo dobr film
1.3. 2006 ob 18:36

men je ta filem the best..!!! ress smešen je malo..pa ni dougocajtno ne..kot nekateri filmi ne..! se ga splača pogledat!!!

— kurba
6.11. 2006 ob 12:14

men je ta filem tok ušeč da je za znoret.sem mnenja da vsak ne more naredit takega filma sploh pa če je igralec tako dober in se tako vživi v to vlogo.jst dam kapo dol pa bi tud bla igralka in imam navdih in talent.

— +
6.11. 2006 ob 12:18

kapo dol no ta film je ful kul!

— lahkota
7.4. 2007 ob 9:43

očkov vrtec je zelo zanimiv še posebej ko morata eddie murphy in jeff garlin čuvati otroke je zelo zabavna komedija zato priporočam da si jo ogledate.

— čudovit film
19.1. 2009 ob 16:54

PRIPOROCAM DA SI OGLEDATE FILM OCKOV VRTEC SAJ JE ZELO ZANIMIV IN KO SI GA BOSTE BO TUDI VAM

22.7. 2009 ob 10:42

pred par mesci sm ga vido na tv. Kul film

— adi
28.7. 2009 ob 19:03

kul film!
kul igralci

— mr,lordi
30.6. 2010 ob 16:48

film mi je zelo zabaven in smešeen.eddie murphy je moj naj igrlec ker je smešen in zabeven kot v filmu.v tem filmu mi je všeč takrat ko philu zleze pajek na glavi in to tarantela tudi druge živali ki so jih takrat predstavljali otroci so ble kul.pa še posebi so bli ful smešni otroci ko so delal lumparije.

— tia
31.8. 2010 ob 13:13

jaz sem že seksala

— sandra božič

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.