Kolosej
Film distribucije Karantanija Cinemas

Očiščenje

triler / drama
Podnapisi
Na sporedu od: 25.7.2013, Kolosej Ljubljana
1h 25min / 85min
Leto: 2013
Država: ZDA, Francija
Jezik: angleščina
Scenarij: James DeMonaco
Režija: James DeMonaco
V bližnji prihodnosti se vlada ZDA odloči eno noč v letu prepustiti ljudem proste roke, da delajo zločine in tako sprostijo nakopičeno jezo. Premožni James se skupaj z družino v tem času zapre v dobro varovano hišo, toda ko pade tema, se Jamesov sin usmili preganjanega neznanca in ga spusti v njihov dom. Skupina, ki lovi ubežnika, ne namerava odnehati, temveč Jamesu zagrozijo, naj žrtev preda, sicer bo na seznamu za odstrel pristala celotna družina. Med obleganjem hiše skuša James obvarovati družino pred zunanjimi in notranjimi sovražniki.

Ker Ameriko vse pogosteje pretresajo zločini in ker so zapori prenapolnjeni, se je vlada odločila, da bo uzakonila 12-urno obdobje, v katerem so zakoniti vsi zločini – vključno z umorom. Policije v tem času ni mogoče priklicati. V bolnišnice se ni mogoče zateči po pomoč. To je noč, v kateri se smejo državljani brez strahu pred posledicami obrniti drug proti drugemu. Na to noč, ki jo vsako leto pretreseta nasilje in epidemija zločinov, se ena družina bojuje z odločitvijo, kakšna bo postala, ko na njena vrata potrka obupan tujec.

Očiščenje je špekulativni triler, ki sledi poti družine v eni sami noči. Štirje ljudje bodo na preizkušnji in se bodo morali odločiti, kako daleč se bodo spustili, da bi se zaščitili, ko v njihov zaščiten dom vdre neizprosen zunanji svet.

Ko James in Mary Sandin najdeta v svoji hiši vsiljivca, ki je vdrl v njihovo ograjeno skupnost kljub vsakoletni popolni zapori, se začnejo odvijati dogodki, ki grozijo, da bodo vnesli razdor v njuno družino. Zdaj morajo James, Mary in njuna otroka Charlie in Zoey preživeti noč, ne da bi se spremenili v pošasti.

O produkciji

Veterana pisanja brezkompromisnih scenarijev, kakršna sta bila The Negotiator in Assault on Precint 13, Jamesa DeMonaca, je v pisanje Očiščenja navdihnilo nekaj nepričakovanih dogodkov, ki so sprožili njegov ustvarjalni proces. Še najbolj je k oblikovanju zamisli o rojstvu nove Amerike prispevala avtomobilska nesreča, v kateri bi nepreviden voznik skoraj ubil Jamesa in njegovo ženo. Nekaj let zatem ga je med gledanjem televizijskih poročil prešinilo, da novinarji poročajo predvsem o nasilnih dogodkih v Združenih državah. Radovedno se je začel spraševati, ali je v tem Amerika nekaj posebnega, ali pa je ves svet obseden s tovrstnimi novicami? Misli so se zavrtele in nastala je zgodba o tem, kakšna bi lahko postala naša družba, če nam ne bi bilo treba misliti na posledice. Sam pravi, da je želel po vsej državi spodbuditi pogovore o nasilju.

S produkcijskim partnerjem Sebastienom Lemercierjem sta scenarij razvijala približno tri leta. Zgodbo sta želela oblikovati tako, da bo bolj podobna moralni drami, postavljeni v bližnjo prihodnost, kakor znanstveni fantastiki.

DeMonaco je pisal o novi Ameriki, v kateri je po letih in letih socialnih nemirov nezaposlenost končno padla na en odstotek, stopnja revščine pa se giblje pod petimi odstotki. Vlada, kakršno poznamo dandanes, v tistem času ne obstaja več, režim Ustanoviteljev nove Amerike pa je skrb vzbujajoče obravnavanje nasilnežev in brezpravnih rešil tako, da je za eno noč na leto uzakonil vse mogoče zločine, ne da bi kdo pri tem trpel posledice. Vsako leto v noči z 21. marca na 22. marec vlada kaos in državljani se očistijo.

Režiser in scenarist si je snemanje trilerja zamislil z zelo nizkim proračunom, kar mu je zagotovilo ustvarjalno svobodo, saj je hotel film režirati sam.

Zasedba

Čeprav se Jamesov lik na začetku filma predstavi kot zelo neizrazita in enoplastna osebnost, postaja skozi dogodke vse bolj zapleten. Ker sta v nevarnosti njegova žena in nasploh vsa družina, postane zelo posestniški in nasilen. Scenarist sam pravi, da predstavlja James trenutno apatijo Amerike. Bogatašem prodaja varnostne sisteme, ki jih bodo obvarovali pred nasiljem noči očiščenja, zato je tudi povsem prepričan v njeno pravilnost. Zakon mu je dobro služil in zaradi njega je obogatel. Vendar mora o vsem na novo razmisliti, ko se nasilje vrine v njegov dom in v njegovo družino. Sebe najprej dojema kot popolnega človeka, nato pa ugotovi, da pravzaprav ni v stiku z realnim življenjem in da so stvari precej bolj zapletene, kot jih vidi.

Mary Sandin je ženska, ki je izgubila stik s svojim možem in se počuti bolj mrtvo kot živo. Ko se začne odvijati za njeno družino pretresljiva noč, jo dogodki potisnejo čez rob in začne se boriti, da bo svoj dom, moža in otroka zaščitila pred nasilnimi vdiralci. Za Leno Headey je režiser rekel, da jo je videl v vlogi Sarah Connor v televizijski nanizanki Terminator ter da je vedel, da zna upodobiti močan lik in da je zelo pretanjena igralka. Lena je v izzivu uživala, sploh v preobratu iz apatične žene, ki moralno sicer ne sprejema očiščenja in v njem ne sodeluje, vendar ga priznava kot neizogibno zlo, saj je del realnosti njene družine, v borko proti nasilju.

Charlie je njun 14-letni sin. Skozi celoten film igra vlogo moralnega kompasa. Čeprav je on tisti, ki družini povzroči težave, skuša družino voditi po moralni poti. Je človeški in z njegovim likom se je mogoče hitro poistovetiti. Kljub mladosti nasprotuje očiščenju, zato izključi varnostni sistem in v hišo spusti obupanega tujca.

Njuna 16-letna hči Zoey je prava uporniška najstnica. Je odličnjakinja, vendar na svojega ambicioznega očeta kljub temu ne more narediti vtisa, saj je nezadovoljen, ker hodi z nekaj let starejšim mladeničem. Zoey za očiščenje ve že celo življenje, vendar ji je ob njem zelo neprijetno in se mu skuša umakniti.

Do grozljivega preobrata v noči pride, ko v hišo pride tujec, brezdomec, ki ga preganja tolpa iztirjencev. On deluje na družino Sandin kot katalizator, zaradi njega se morajo odločiti, kakšno stališče bodo zavzeli do očiščenja. Ko Charlie spusti tujca v hišo, iztirjenci zahtevajo njegovo izročitev. Če ga družina ne bo izročila, pravi vljudni vodja iztirjencev, bo tolpa prebila varnostni sistem in jo pobila. Karizmatičnega, olikanega in strašljivega vodjo tolpe igra Rhys Wakefield.

Stvaritev zlobnega paradiža

DeMonaco je s svojimi producenti sestavil izjemno ekipo, ki je oživila njegovo vizijo. Največ pozornosti so namenili izbiri ravno prave hiše v Los Angelesu, saj niso želeli, da bi bila videti preveč stereotipno losangeleška, ampak bolj srednjeameriška, ki bo lahko predstavila »nove bogataše«. Je sicer velika, vendar ni kičasta.

Druga stvar, na katero so se osredotočili, so bila oblačila glavnih igralcev. Paziti so morali, da niso preveč futuristična, vendar so morala biti kljub temu fantazijsko odmaknjena. Jamesa so oblekli v klasično poslovno obleko na črtice, Zoey v šolsko uniformo, Charlieja pa v več plasti, ki so ponazarjale njegov oklep, v katerem se skriva pred zunanjim svetom. Največ dela je imela kostumografinja z masko in oblačili izprijencev, za katere se je na koncu odločila za preprosto žensko masko in jih oblekla v strašljive kostume z navezavo na noč čarovnic.

Komentarji

10.6. 2013 ob 16:43

komi čakam ta film pomojem bo ful dobr

— scooyb doo
10.6. 2013 ob 20:46

Prosim, ne umaknit tega filma s sporeda!
Res ga želim videti v kinu!
Hvala, LP

— MatiC
13.6. 2013 ob 23:33

kok more bit pa tole bolan film....komi čakam

— EN pač
17.6. 2013 ob 21:59

OMG....tole je pa bolano :/

— nika
21.6. 2013 ob 18:09

to bi film!!

— anonimni
26.6. 2013 ob 19:16

če bo film tok dobr kokr je trailer bo TOP ! :)

— maaša
23.7. 2013 ob 13:29

Film ni nič posebnega+prekratek je.
Dobiš občutek, da se jim je zelo mudilo pri snemanju in so nahitro v 2dneh vse skup posnel :/

Dosti več bi lahko naredili zgodbovno in jo razvili.

— klavdi
23.7. 2013 ob 15:16

Film bo verjetno kr zanimiv, glede na kakšne prejšnje,...

— DIAMANT
26.7. 2013 ob 11:59

- klavdi >>>SSKJ ne pozna besede ''zgodbovno'' kaj to pomeni, če lahko nekako obrazložiš za lajke? mislim da bo film vredn ogleda in prehitr sodit, ne vem no, tipično slovensko? + celovečernega filma ni možno narediti v 2 dneh, probaj pa pol komentiraj svoje teze.

— Centrifuga360
30.7. 2013 ob 17:01

Film je zame res brezvezen... Resnično sem pričakovala več... 2x sem sicer skočila na stolu, ostalo je bilo pa bolj tako... In glede na to da bo nadaljevanje upam, da se bodo malo bolj potrudili...

— Niki
31.7. 2013 ob 12:08

waaaaaaaaaaa *.*

— waaaaaaaaaaaa
2.8. 2013 ob 10:41

film je tko tko. zanimiv film, za enkrat za pogledat.

— gledu
4.8. 2013 ob 12:34

Ta film je ko risanka, beda

— Cuker
5.8. 2013 ob 5:49

Kot vedno, kjer igra Ethan hawke imamo celo dramo, psihira nas na polno. Ta film ni nič drugačen. Osebno imam rad Ethana od prazgodovine. Enostavno eden od igralcev, ki so mi všeč. Še za časa, ko je prekrižal račune Denzlu Wašingtonu v Dnevu za trening.

Film vas bo pustil mešanih občutkov. Ali ti bo všeč, ali ti ne bo. Druge poti enostavno ne vidim. Jaz se bolj nagibam v tisto stran, da mi zasnova ni všeč.

Zavist in škodoželjnost še nikoli nista bili na takšnem vrhuncu in ko bogati zavidajo bogatim :).

6.6 do 10

— Filmozaver
5.8. 2013 ob 22:15

the beest

— maška
6.8. 2013 ob 12:23 zvezdica

Film sem si šla ogledat, polna navdušenja in tistega elana 'UU, ta film bo pa top!' V realnost pa sem skočila že ob prihodu v dvorano, bilo nas je samo šest vred z mano.
Film ti od začetka daje občutek, da se bo groza pojavila pozneje, a ta 'pozneje' se vleče vse do konca filma. Okej, srce ti poskoči, ko tisti ljudje z maskami kar naenkrat skočijo čez vrata, a režiser se bi lahko domislil tudi česa boljšega. Osebno filma ne bi dodala žanru grozljivka, pač pa raje žanru triler, čeprav je to v bistvu že grozljivka/triler. Igralska zasedba je bila dobra, treba je pač upoštevati, da se morajo ravnati po scenariju. Filmu bi dala solidno sedmico, sedmico in pol zaradi Hawkea. In v strinjanju z Niki se res strinjam, da naj se pri nadaljevanju veliko bolj potrudijo.

— izboljšatinekaterestvari
7.8. 2013 ob 12:20

Ta film sem odsla gledat juceri z otrokoma in sta se zelo ustrasila pa sploh ne vem zakaj meni osebno je bil film zelo vsec in se mi sploh ni zdel strasen

— Nella
17.8. 2013 ob 19:58

pogledal film in tole je en navadn šrot...mislmi zgodba ni težka razumet ampak vseeno imamo preveč ''bednih'' stvari ki vplivajo na to ali ti je film všeč ali ne...meni ni.
ko sem šel gledat film sem bil vs v pričakovanju tole je pa res en dob film po dolgem cajtu, potem pa se je film začel in cel čas pričakuješ tisti dobr del filma ki pa ne pride...če bo nadaljevanje se res morajo malo bolj potruditi.
film bi ocenil s 4...5 če upoštevam igralsko zasedo

— zajček
27.8. 2013 ob 10:44

Mah šrot!"

— Janko
1.10. 2013 ob 20:48

Koncept je vrhunski, res fenomenalen. Država, kjer ni kriminala in brezposelnosti, ker je enkrat na leto 12 urno okno, ko vsak državljan lahko sprosti svojo divjo naravo... Kapo dol tistemu, ki se je tega domislil. Ampak vse ostalo je pa grdo rečeno pod'n!

Na tretjini filma, je vsakemu jasno približno kakšen bo konec, vse skupaj je tako poceni narejeno (ena hiša, metki letijo in kri ... To je pa vse), večino igralcev ne bi moglo biti slabše izbranih. Kje so goreče ulice, trupla po trgih in parkih, uničene zgradbe? Kakorkoli film je obup! Žal mi je časa, ki sem ga zapravil med gledanjem te polomije. Ne priporočam!

Edina stvar, ki mi je poleg originalne ideje všeč, je kako film odseva pogled na svet in ljudi. Zakoni, ki so nam postavljeni nas samo še bolj uničujejo in nam dajejo misliti, da so stvari, ki jih počnemo pravilne tudi, ko niso.

— Kritik
26.1. 2014 ob 13:55

pornic je

— pleasefuckme
22.6. 2014 ob 10:16

to je grozljivka . to ni triler , drama .

— 2014

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.