Kolosej
Film distribucije Karantanija Cinemas

Očiščenje: Volitve

družbenokritična grozljivka
Podnapisi
Na sporedu od: 30.6.2016, Kolosej Ljubljana
1h 45min / 105min
Leto: 2016
Država: ZDA
Jezik: angleščina
Scenarij: James DeMonaco
Režija: James DeMonaco
Zgodba o srhljivi bližnji prihodnosti, kjer je v ZDA eno noč v letu dovoljeno vsakršno nasilje in ubijanje, se nadaljuje leto dni po tem, ko se je nekdanji policist Sergeant odpovedal maščevanju za sinovo smrt. Postal je glavni varnostnik senatorke Charlene, ki je zaradi Očiščenja pred 15-timi leti ostala brez družine. Ker ob morebitni zmagi na naslednjih predsedniških volitvah obljublja končanje krvavega rituala, želijo temačne sile na oblasti preprečiti njene načrte. Ko se usodne noči znajde nezaščitena sredi Washingtona, je Sergeant edini, ki ji lahko reši življenje, toda čaka ju peklenska noč, polna strahu, krvavega nasilja in smrti.

Politično obarvan tretji del franšize, ki nagovarja nasilje v ameriški družbi, tokrat v duhu predsedniških volitev

Distopični triler Očiščenje iz leta 2013 je postal speča uspešnica, ki v svoji biti ni poveličevala nasilja, temveč je spodbujala k tehtnem razmisleku o dejanskem nasilju v sodobni ameriški družbi. Sprva smo noč sadistične groze, v kateri so dovoljeni vsi zločini, preživeli v intimi družinskega doma, naslednjič smo se za preživetje borili izven spon predmestne soseske, tokrat pa se bomo podali v osrčje pošasti – na mestne ulice. Dogajanje prihajajočega trilerja Očiščenje: Volitve se osredotoča na senatorko, ki zaradi javne pobude po ukinitvi Očiščenja postane resna kandidatka v bitki za predsedniški stolček. Ker njeni nazori ogrožajo trenutno vladno elito, se tako imenovani Novi očetje Amerike odločijo, da bodo grožnjo likvidirali prav na noč vsakoletnega Očiščenja.

O FILMU:

Serija filmov OČIŠČENJE, ki jo je ustvaril in režiral James DeMonaco, sloni na premisi, da vlada ZDA oziroma tako imenovani Novi očetje Amerike uzakonijo noč Očiščenja. Ta državljanom dovoljuje, da eno noč v letu, natančneje 12 ur, nekaznovano vršijo kakršnekoli zločine – tudi umor – in s tem sprostijo vse svoje frustracije, jezo in zlobo. Obstajata le dve pravili, in sicer prepoved uporabe eksplozivnih sredstev ter imuniteta določenih državnih uradnikov pred gnevom podivjane raje. Če si kdorkoli drzne kršiti ti pravili, ga dočaka javno obešanje. Drastičen ukrep vlade prinese sijajne rezultate, ki se odražajo v zmanjšani stopnji zločina in nezaposlenosti, saj se okrepi tudi ekonomija.

DeMonaca ob snovanju koncepta ni vodila želja po zabavi ali šokiranju občinstva, temveč je želel s temi filmi sprožiti diskusije in nagovoriti nasilje, ki obstaja v družbi. Njegova glavna tarča so bili vseskozi Američani in njihovo dojemanje nasilja, ki je precej drugačno kot drugod po svetu …

Očiščenje, prvi v seriji filmov, ki je luč sveta ugledal leta 2013, je postal izjemno dobičkonosna uspešnica. Zgodba se je osredotočala na losangeleško družino, ki je v svojo dobro varovano hišo iz usmiljena spustila neznanca. Ker je bil slednji visoko na prioritetni listi usmrtitev, je na njihova vrata kmalu potrkala skupina krvi željnih posameznikov. V napetem 12-urnem obdobju se je bila družina prisiljena boriti z zunanjimi in notranjimi sovražniki, pri tem pa iskati načine, kako obdržati lastno človečnost.

Leto kasneje je nadaljevanje, poimenovano Očiščenje: Anarhija, noč groze preselilo izven spon predmestne soseske. Dogajanje je sledilo zgodbi petih posameznikov, ki so združili moči, da bi preživeli peklensko Očiščenje. Skupino so tvorili policist z željo po maščevanju sinove smrti, mlad par ter mati in hči.

O ZGODBI FILMA:

Piše se leto 2025, policijski poročnik, s katerim smo noč Očiščenja delili v drugem delu franšize, sedaj dela kot vodja varnosti za senatorko Charlene Roan. Ta je pred 15 leti v noči sadistične groze izgubila celo družino, zato se v svoji kampanji za predsedniške volitve javno zavzema za popolno odpravo Očiščenja. Zaradi teh nazorov postane močna kandidatka, kar pa nikakor ni po godu obstoječi vladi. Ko prispe noč potencialno zadnjega Očiščenja, nekdo iz vlade izda senatorko in razkrije lokacijo njenega skrivališča. S tem Charlene postane glavna tarča krvi željne horde, zato sta se z Barnesom prisiljena podati na nevarne mestne ulice, kjer se bosta z vsakim atomom moči borila za preživetje.

ZANIMIVOST:

Prvi film je stal skromne 3 milijone, proračun drugega pa je znašal 9 milijonov dolarjev. Uspešnici pa sta skupno zaslužili preko 200 milijonov dolarjev.

Komentarji

15.7. 2016 ob 17:30

ker doževski movie :(

— movie critic

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.