Kolosej
Film distribucije Fivia

Očetje v plenicah

komedija
Včeraj važiči - danes varuške!
Na sporedu od: 12.8.2004, Kolosej Ljubljana
1h 26min / 86min
Leto: 2004
Država: ZDA
Scenarij: Eddie Griffin, Damon 'Coke' Daniels, Brent Goldberg, David Wagner
Režija: Cheryl Dunye
Trije sodobni možakarji mislijo, da je smisel življenja nekaj takšnega kot ležanje na plaži. Zabave, vroče ženske in skrajna neodgovornost pa dobijo epilog, ko vsem trem njihova dekleta sporočijo, da bodo postali očetje. Spopasti se morajo z novimi nalogami in vlogami - kar jim seveda tudi uspe, a brez skrajno komičnih situacij tudi tokrat ne gre.

Kratka vsebina

Tri zaprisežene samce doleti nepričakovano – postali bodo očetje. Umazane plenice niso edina neprijetna stvar, ki jim bo spremenila življenje. Spoprijeti se bodo morali s ponorelimi hormoni svojih nosečih deklet, porodnimi vajami in navsezadnje tudi porodom. Vse to, da bi iz divjih žurerjev postali ljubeči in skrbni očetje. V glavnih vlogah nastopajo Eddie Griffin, Anthony Anderson in Michael Imperioli. OČETJE V PLENICAH je lahkotna komedija v ritmih hip-hopa kot nalašč za vroče poletne dni.

V Filadelfiji, mestu bratske ljubezni, nerodni in očalasti Lonnie (Eddie Griffin) in njegova prijatelja neuspešni boksar G (Anthony Anderson) in frajerski glasbeni producent Dominic (Michael Imperioli) uživajo v samskem življenju. Večere si popestrijo z norimi zabavami, kljuko njihovih spalnic pa si podajajo najbolj seksi ženske. Toda ali so trije mladci, ki so se zapisali večnemu žuranju, pripravljeni zamenjati steklenico piva s stekleničko mleka? Če hočejo ali ne, jih njihova dekleta Rolonda (Paula Jai Parker), Šiši (Ling Bai) in Nia (Joanna Bacalso) postavijo na trdna tla z novico, da pričakujejo otroka.

Ko pridejo otroci na svet, se prave težave šele začnejo. Podiranje kupčkov, menjavanje pleničk in tekanje za živahnimi otročki je mačji kašelj v primerjavi s tistim, kar jih čaka. Lonnie želi s spremembo videza in obnašanja postati večji frajer in osvojiti srce mlade mamice iz materinskega tečaja, v G-jevo življenje pride bratranec Nič prida (Method Man), ki so ga pravkar izpustili iz zapora in ga skoraj spravi za zapahe, Dominic pa izve, da ima njegovo dekle drugo (Naomi Gaskin).

Plenice frčijo po zraku, prepiri se vrstijo kot po tekočem traku in zdi se, da trem prijateljem uhajajo vajeti iz rok. Korenita sprememba pa jim pomaga spoznati, da je največji žur v življenju biti oče.

Komedijo OČETJE V PLENICAH je režirala Cheryl Dunye, scenarij sta napisala Eddie Griffin in Damon 'Coke' Daniels. V filmu igrajo še Marsha Thomason, Amy Sedaris, Tiny Lister in Sklar Brothers.

O igralcih

Eddie Griffin (Lonnie/koscenarist/producent) se lahko pohvali, da je za njim zelo plodno obdobje. Poleg tega, da je igral v komediji Očetje v plenicah, sodeloval pri pisanju scenarija zanjo in bil tudi producent, je posnel Dysfunktional Family in Film, da te kap 3. Kmalu zatem se je posvetil novim projektom, akcijskemu filmu Blast, ki so ga snemali v Južni Afriki, in The Wendell Baker Story bratov Wilson. Eden njegovih vidnejših projektov je bil vodenje prireditve MTV Movie Awards leta 2002.

Istega leta je blestel v komediji o skrivnem agentu Črni vihar, trilerju John Q. z Denzlom Washingtonom in komediji Novi frajer. Med drugim je igral v Policaj in lažnivec, Moški žigolo, Picking up the Pieces, Foolish, Armageddon, Meteor Man in Jasonovo dekle. Za vlogo v humoristični nanizanki Malcolm in Eddie je bil nominiran za najboljšega igralca. Sodeloval je tudi pri pisanju scenarija in režiral štiri dele, v enem od njih je nastopil njegov mentor Richard Pryor.

V sodelovanju s prijatelji (Master P, Silkk The Shocker in Fiend) je Griffin izdal album The Message, na katerem prevladujejo komični in glasbeni vložki. Ustanovil je glasbeno založbo Blue light Records in skupino Eclectic Divinity, katere član je.

Anthony Anderson (G) je nova komična zvezda na filmskem nebu. Pozornost kritikov je pritegnil z vlogo v uspešnici Barbershop in Film, da te kap 3. Z Jet Lijem in DMX-om je igral v akcijskem filmu Od zibelke do groba, se pojavil v Malibu's Most Wanted in pustolovski komediji Kangaroo Jack. Kot igralec in koproducent sodeluje pri delno avtobiografski humoristični nanizanki All About The Andersons. Za svoje delo je bil tudi nagrajen.

Anderson je prvič nastopil v dolgoletni seriji za otroke Hang Time. Njegov prvi film je bila komedija Življenje z Eddiejem Murphyjem, sledili so ji Hiša debele mame z Martinom Lawrenceom, Jaz, Irene & jaz z Jimom Carreyjem in Romeo mora umreti z Jet Lijem. Igral je tudi v Kingdom Come in akcijskem Do konca. Njegova nova projekta sta Agent Cody Banks 2 in Harold and Kumar Go To White Castle.

Michael Imperioli (Dominic) je igralec, ki ga ni treba posebej predstavljati. Gledalci ga poznajo predvsem po vlogi Christopherja Moltisantija v izredno uspešni HBO-jevi nanizanki Sopranovi. Zanjo je prejel kar dve nominaciji za emmyja. Pri Sopranovih sodeluje tudi kot scenarist. Doslej je napisal scenarij za pet delov.

Michaela so opazili v vlogi Spiderja v Scorcesejevih Dobrih fantih. Posnel je več kot 30 filmov in sodeloval s takimi režiserji, kot so Spike Lee (Vročica džungle, Malcolm X, Preprodajalci, Šesto dekle in Samovo poletje), bratoma Hughes (Mrtvi predsedniki), Nancy Savoka (Družinski svetniki) in Gary Winnick (Sladka smrt). Nazadnje je sodeloval s Campbellom Scottom pri Hamletu in Petrom Matteijem pri Ljubezni v času denarja. Na filmskih festivalih se je predstavljal s filmom Stuey, v katerem je upodobil Stueyja Ungerja, najboljšega igralca pokra.

Na odrskih deskih se počuti tako doma kot pri filmu. V New Yorku je odprl Studio Dante, gledališče s 60 sedeži, ki je namenjeno predstavljanju novih del. Imperioli je gledališču predan že več kot deset let – kot producent, režiser in igralec. Kritiki so ga oboževali v Aven'u boys Fredericka Zolla, Displaced Persons z Martho Plimpton, Half Deserted Street, The Writting on the Wall Setha Zvija Rosenfielda in Little Blood Brother.

Kot scenarist je sodeloval z Dimension pri King Suckerman, trenutno pa piše scenarij za Omerto studia Miramax.

O režiserki

Cheryl Dunye je za svoje delo prejela številne nagrade. Leta 2001 so njenemu celovečernemu filmu Kruti svet o mladi temnopolti Američanki, ki jo pošljejo v isto kaznilnico kot njeno mamo, na mednarodnem filmskem festivalu v San Franciscu podelili nagrado občinstva za najboljši film. Dunyeva je zanj prejela tudi nominacijo Independent Spirit Award za najboljšo režiserko in mnoge druge nagrade. Pred tem je režirala Ženska - lubenica, prvi temnopolti celovečerni lezbični film. Z njim se je predstavila na Whitneyjevem bienalu in številnih festivalih. Na berlinskem je dobila nagrado za najboljši gejevski film.

Dunyeva snema tudi umetniške dokumentarce, ki jim sama pravi "dunyementarec". S kratkim filmom Pozdravi iz Afrike se je predstavila na filmskem festivalu v Sundanceu, s Potluck and Passion na Whitneyjevem bienalu, z Neimenovanim portretom, Vanilla Sex, She Don't Fade in Janine na festivalih v New Yorku, Londonu, Tokiu, Cape Townu in Sidneyju. Poleg kupa prestižnih nagrad (Art Matters, Inc. Fellowship...) je dobila tudi možnost, da postane članica žirije na filmskem festivalu v Sundanceu leta 1999.

Njeno delo pa ni povezano le s snemanjem filmov, ampak tudi s pisanjem in poučevanjem. Članke je pisala za revije Time Out, Felix in Movement Research ter učila na umetnostnem oddelku na kalifornijski univerzi in oddelku za študije medijev na Pitzerjevem kolidžu v Južni Kaliforniji.

Komentarji

18.8. 2004 ob 13:50 zvezdica

no ja enkrat mora vsak otrok odrasti

— Tak
19.8. 2004 ob 23:36 zvezdica

Trije moški in tri zibelke. Zelo dolgočasna, nezanimiva, skoraj nič smešna in zoprna reciklaža uspešnice Trije moški in zibelka, kjer so pred davnimi leti blesteli Tom Selleck, Steve Guttenberg in Ted Danson. Pač zgodbica o treh frendih (Anthony Anderson, Eddie Griffin, Michael Imperioli), ki jih zresnijo šele otroci, torej dokaz, da bi Peter Pan odrasel šele takrat, ko bi postal očka. Okej, toda kaj, ko bi moralo iti za komedijo, ne pa za osmo nadaljevanje Očkovega vrtca, ali če hočete, za deseti del komedije Količinski popust. Sramota.

— iztok gartner
22.8. 2004 ob 22:36 zvezdica

Film, ki nima ne vem kakšnega posrečenega "humorja". Zdolgočasene fore. Ocena od 1-10; 2. Ni vredno ogleda...

— d4mj4n
1.9. 2004 ob 19:50 zvezdica

jah kaj nej rečm-tale film je res nor!full je zakon in si ga je res vredn ogledat!gdor se odloča -nej mu olajšam odločitev-nej gre!(s)mejte se pa se vidmo!manchy

— babyka
1.9. 2004 ob 20:25 zvezdica

dons sm si film ogledu pa sm cist drgacnga mnenja kot vi. Film je cist vredu pravzaprav je eden boljsih

— Nejc
2.9. 2004 ob 18:29 zvezdica

mani je bil film full v redi in po mojem je vreden ogleda. ko sem šla z prijateljicami v kino je bila dvorana full polna in vsi smo se zelo smejali! no pač meni je bil zelo všeč nekaterim tudi ne, vsak ima svoje mnenje!!! l.p.

— anonimna
2.9. 2004 ob 19:27 zvezdica

Da starševstvo (vsaj v začetku) ni ravno lahka naloga, ve vsakdo, ki je že kdaj skrbel za otroka. Da se v tem "poklicu" še toliko bolj nebogljene čutijo novopečeni očetje, pa je že kar nenapisano pravilo. Film Očetje v plenicah nam želi predstaviti vse zagate in težave treh zagrizenih samcev, ki čez noč postanejo starši, a se z nalogo bolj ali manj uspešno spopadejo in tako postopoma odrastejo tudi sami. Očetje v plenicah izgleda v prvi polovici kot zastraševalni spot, s katerim bi lahko ameriški moralisti strašili najstnike, naj za boga nikar ne seksajo, dokler ne odrastejo in se poročijo, ker seks očitno dokaj spontano vodi v nenačrtovano nosečnost, to pa v odgovornost, ki človeku uniči sanje in posrka iz človeka vso zabavo. Toda tudi drugi del filma ni nič boljši, prej nasprotno, izkaže se namreč, da film slika neke povsem nedorasle tipe, ki nimajo pojma o življenju in resnosti. In posledično je njihovo (mentalno) odraščanje bolj pomembno od odraščanja otrok. Tako imamo na eni strani copato, ki noče in noče spregledati, da ga punca zgolj izkorišča, čeprav je to tako očitno, da bi celo slepec videl, kaj se dogaja. Potem je tu še falirani boksar, ki nikakor ne zna uvideti, kako zelo predano punco ima in še vedno išče nekaj več. In končno pridemo do glavnega frajerja, ki želi za večno ostati lomilec ženskih src, hkrati pa ne vidi, kako se mu dekle vse bolj (čustveno) oddaljuje. A vse to bi se še dalo nekako sprejeti in predelati v logično formo, toda na žalost so vsi liki tako zelo pretirano klišejski, njihovo spopadanje s problemi pa tako zelo idiotsko, da film izgubi ves smisel ter ostrino in tako ostane zgolj turbo komedija z neštetimi prdci, izbljuvki, iztrebki, patetičnimi namigovanji na seks, rojevanji, ki izgledajo, kot da na svet prihaja Osmi potnik, govornimi napakami Kitajčkov, belimi "gangsta" raperji, spodletelimi stilskimi preobrazbami, 5 letnimi pouličnimi prodajalci Rolexov (in lizik) in tako naprej in nazaj brez vsakega smisla, cilja ali stila. Je film komičen? Če pred predstavo parkrat butnemo z glavo v zid in se tako spustimo pod IQ 50, verjetno res. Dobro, da ne bom preveč zloben, zgodba vsekakor ima nekaj svetlih trenutkov, a to je tudi že vse, kar film lahko ponudi. Morda se sicer zdi nekoliko nenavadno in hkrati osvežilno, da v filmu nastopajo skoraj izključno pripadniki manjšin, ki so v Hollywoodu ponavadi v bolj stranskih vlogah, a po drugi strani je to le dodaten izgovor, da film lahko prikaže praktično vsako (miselno) vulgarnost, ki za bele igralce verjetno ne bi bila prejemljiva (ker so "pravi" Američani na višjem nivoju ... kar seveda ni res, če se lahko identificirajo s takimi filmi, kot je ta). Očetje v plenicah je film, kjer slovenski prevod naslova odlično zadane problem, ki tiči v tem, da odrasli liki filma zaradi nezrelosti bolj potrebujejo plenice, kot pa njihovi dojenčki. Pač še ena nedorasla komedija, tragična po mentaliteti in komična v svoji otročji preprostosti. Lep živopisan pozdrav :-)

— spookyMulder
2.9. 2004 ob 20:48

ej...full hudo...to si morte ogledat...js sm se full smeju.full zanimiu...am.ja pa dobr je če mate njihova leta...hehe...ajd uživite...papa

— rok
5.9. 2004 ob 13:29

tale film se mi je zdel zelo vreji.ko sem povedala mami za njega je rekla da ga gre tudi ona glejat zelo vredi je ta film moram vas pohvaliti

— neznanec
16.1. 2005 ob 10:14

jaz se strinjam z nejcem, meni se je tud zdel vredu pravzaprav več kot to! super je!! lp vsem

— maja*
2.6. 2007 ob 10:26

Dons je tt film na prvi tv ob 12.45 !!!...jst sm ga drgač že glejala pa ga še bom in fiill je res fuula zakon poleg tega pa smešn..igrauci-the best !

— Kristina

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.