Kolosej
Film distribucije Ljubljanski kinematografi

Oceans 11

akcijski, komedija, kriminalka
Priredba istoimenskega filma iz leta 1960!
Na sporedu od: 21.2.2002, Kolosej Ljubljana
1h 56min / 116min
Scenarij: George Clayton Johnson, Jack Golden Russell, Harry Brown, Charles Lederer, Ted Griffin, Stephen Carpenter

Vsebina

Eleganten Danny Ocean (GEORGE CLOONEY) je človek akcije. Komaj pride na prostost, in že ima ta cinično karizmatičen tat na mizi naslednji načrt - izvesti najbolj prefinjen in zapleten rop igralnic v zgodovini.

Zanj obstajajo le tri pravila:

  1. Nikomur ne naredi nič.
  2. Ne kradi ljudem, ki si tega ne zaslužijo.
  3. Loti se zadeve tako, kot da nimaš kaj izgubiti.

V eni noči zbere Danny 11 specialistov - Rustyja Ryana (BRAD PITT), desno roko Oceana; Linusa Caldwella (MATT DAMON), katerega spretni prsti lahko sežejo v še tako skrit žep; Basherja Tarra (DON CHEADLE), strokovnjaka za orožje; Reubena Tishkoffa (ELLIOTT GOULD), katerega je novi kralj Las Vegasa zabrisal iz njegovega hotela in v tem vidi priložnost za poravnavo računov; brata Malloy, Virgila (CASEY AFFLECK) in Turka (SCOTT CAAN), izkušena avtomehanika, vozača in pozerja; Franka Cattona (BERNIE MAC), profesionalnega delilca kart in opazovalca; Saula Blooma (CARL REINER), ki je mislil, da je prenehal s sleparijami; Livingstona Della (EDDIE JEMISON), oči in ušesa ekipe, ki je zmožen vdreti v še tako zapleten varnostni sistem in Yena (SHAOBO QIN), kitajskega akrobata.

Lastnik igralnic je Terry Benedict (ANDY GARCIA), eleganten in neusmiljen podjetnik. Ker je v svoji krutosti tudi precej prebrisan, Benedict brez pomislekov stori vse, da bi dobil to, kar si zaželi - pa naj bo to hotel ali pa dekle. V tem primeru gre za hotel Reubena Tishkoffa in bivšo ženo Dannyja Oceana Tess (JULIA ROBERTS), ki se je preselila v Las Vegas in naj bi postala upraviteljica umetnostne galerije.

Je to le naključje?
To ve samo Danny. Da bi se dokopal do denarja, bo tvegal svoje življenje in priložnost, da bi se pobotal s Tess.

Kdaj naj bi se zgodil rop?
Na večer boksarskega dvoboja v težki kategoriji med Lennoxom Lewisom in Vladimirjem Kličkom.

In kakšen je plen?
150 milijonov. Deljenih z 11. Kar sami izračunajte.

Danny Ocean

George Clooney-u je bila zaupana vloga pogojno izpuščenega in nedavno ločenega kolovodje skupine, ki si je drznila - nekateri pravijo temu samomorilski nagon - vdreti v najprestižnejše igralnice v lasti nevarnega Terry-ja Bennedicta. Zakaj ravno George Clooney v vlogi Danny-ja? "George je rojen voditelj, čudovit igralec in obenem vedno dobre volje kljub preživetemu napornemu snemalnemu dnevu", je razložil producent Jerry Weintraub.

Rusty Ryan

Brad Pitt igra Dannyjevega zaupnika in njegovo desno roko, Rusty-ja. Oba izhajata iz stare "kavalirske" šole in se držita načel, ki so v današnjih časih že izven mode. Danny je idejni vodja, Rusty pa mož, ki situacijo podrobno preuči. Resda je Danny sposoben prodati karkoli, toda ima veliko slabosti, zato Rusty stalno pazi nanj, da ne bo kaj zamočil, še preden se zave. "Rusty si želi biti del ekipe, ker bi se ponovno rad udeležil velikega projekta, o katerem je prepričan, da je zanj rojen. Trenutno je zaposlen s stvarmi, ki so mu pod častjo, zato je zanj zelo pomembno, da se velikopotezno vrne v znane vode", razlaga Soderbergh. Brad Pitt meni: "Rusty se takoj odloči za veliki preskok, saj se mu zdi kot priložnost vstati od mrtvih. Ni važno, če se mu rop zdi praktično neizvedljiv."

"Pitt je idealen za vlogo Rustyja - ne samo, da je frajer, obenem je sposoben lahkomiselno zganjati vragolije ", meni producent Weintraub.

Linus Caldwell

Matt Damon igra Linusa Caldwella, nadarjenega novinca, kateremu obesijo na pleča najhujše opravke. Toda po tej kraji bo vse drugače...

Damon pravi: "Linus ima zelo hitre prste in lahko izmakne še tako skrite reči. Zelo si želi biti zraven pri tej tatvini, ker predstavlja največji rop vseh časov. Preskrbljeni bi bili za vse življenje."

Terry Benedict

Andy Garcia igra Terryja, tarčo Dannyjevega ropa, krutega, sebičnega megalomana. Garcia je bil zelo navdušen nad idejo, da bi igral takega zlobneža: "Benedict ima v lasti tri največje igralnice v Las Vegasu. Tak človek zagotovo ni prišel do takega premoženja na pošten način. Je zelo ukazovalen in krut človek."

"Ker je Terry Benedict sovražnik v tem filmu," pravi Clooney, "se je moral Andy vživeti v vlogo lika, katerega nihče ne mara. To pa je zelo težavno delo. Med premori na snemanju smo vsi stresali šale. Ko pa je Steven rekel 'akcija', se je Andy na enkrat prelevil v zlobneža. In zares ti je dvignil pritisk!"

Tess Ocean

Julia Roberts igra Tess Ocean, Dannyjevo bivšo ženo, ki si je na novo zgradila svoje življenje, ko so Dannyja zaprli, zdaj pa dela kot skrbnica galerije Terryja Benedicta. Tess tudi hodi z Benedictom, kar seveda ni pogodu Dannyju.

Clooney in Soderbergh sta na začetku poslala Julii Roberts scenarij filma, zraven pa še priložila bankovec za dvajset dolarjev in pripis: Slišala sva, da zdaj za vsak film dobiš dvajset.

"Ko sem prebrala scenarij," se spominja Robertsova, "sem bila še bolj navdušena, ker je moja vloga tako zabavna. Med Dannyjem in Tess poteka tako globok in raznolik dialog, da lahko vidiš prav zelo širok razpon čustev med njima."

"Te scene je bilo najbolj zabavno odigrati," razkriva. "Čeprav je bilo zelo težko igrati ob Georgeu, ker imava podobne osebnosti in sva si kot brat in sestra. Morala bi biti zelo hladna in resna, jaz pa sem se smejala kot kakšna dvanajsletnica."

"Najine scene so zares sijajne," pravi Clooney,"ker se oba ves čas nekaj kregata, toda nihče nikoli ne zmaga. In tako tudi mora biti."

Soderbergh je imel priložnost ponovno sodelovati z Julio Roberts, toda v popolnoma drugačnem žanru. "V Erin Brockovich je igrala Julia lik, ki je izhajal iz delavskega razreda in ni imel veliko denarja," pravi Soderbergh. "V tem filmu pa nosi razkošne obleke in je sploh zelo elegantna."

Basher Tarr

Don Cheadle igra strokovnjaka za eksploziv Basherja Tarra.

"Basherja pripelje Rusty," pravi Cheadle. "Njegovo delo je za nekaj časa izklopiti elektriko v Las Vegasu. Oviro mu predstavlja omejena tehnologija, ki jo ima na voljo. Svoje delo mora opraviti tako, da ga ne bo mogoče izslediti." Cheadle je že igral ob Georgeu Clooneyju v filmih Out of Sight ter Fail Safe.

Livingston Dell

Eddie Jamison igra specialista za nadzor Livingstona Della, katerega napadi tesnobe ogrožajo uspeh ropa.

"Livingston se ne vklopi med ostale. V nobenem pogledu ni miren človek, v bistvu je popolno nasprotje tega. Toda v njem so videli specialista za računalnike in nadzor. Ob ljudeh se ne znajde preveč in prav zaradi tega je eno s stroji."

Frank Catton

"Frank je navaden slepar, ki išče kakšen posel, ko ga najde Danny," pravi Bernie Mac, ki igra Franka.

"Bernie je bil prvi igralec, s katerim sem delal," se spominja Clooney. "Videl sem ga že igrati v nekaj filmih in bil je zelo duhovit. Toda tokrat je moral zaigrati lik, ki je resen, a obenem tudi smešen. Bernie je to opravil z levo roko. Je zelo nadarjen igralec, ki te pogleda naravnost v oči in te spravi v krohot."

Reuben Tishkoff

Elliot Gould igra Reubena, bivši lastnik verige hotelov v Vegasu, katerega izpodrine zviti Terry Benedict.

"Reuben je bil včasih vegaški kralj," razlaga Gould, "zdaj pa ga je Terry spravil iz posla. Ni se mogel kosati z Mirageom, MGM Grandom ter Bellagiom, zato je moral vse prodati. In to za ceno, ki jo je postavil Benedict. Zadnja žalitev je bil Benedictov načrt, da poruši Reubenov hotel in na njegovem mestu postavi nov orjaški hotel. Zato se Reuben odloči, da bo finančno podprl Dannyja pri ropu. Denar mu ne pomeni nič - hoče le maščevanje."

Turk in Virgil Malloy

Scott Caan in Casey Affleck igrata brata dvojčka, ki se spoznata na avtomobile in ostala prevozna sredstva.

"Edina želja bratov Malloy je, da se vozita z avtomobilom," pravi Soderbergh. "Živita le za to. Če jima kdo za kaj takega še plača, se jima pokaže raj."

Yen

Za kitajskega akrobata Shaoba Qina je Ocean's 11 filmski prvenec.

"Yena sem poimenoval po nekem fantu, na katerega so se v osnovni šoli ves čas spravljali," prizna Griffin. "Na nek način se mu hotel s tem oddolžiti."

"Za vlogo so me izbrali, ker znam veliko akrobacij, ker se lahko spravim v zelo majhen prostor in grem lahko tja, kamor navaden človek ne more iti," razlaga Qin s pomočjo prevajalca.

"Ko smo ga izbrali," pravi Weintraub,"sploh nismo vedeli, če zna igrati. Potrebovali smo akrobata z izjemnim talentom."

O produkciji

Leta 1959 je bil producent Jerry Weintraub na višku svoje slave v glasbeni industriji in je sodeloval s Frankom Sinatro, ko so v Las Vegasu snemali film Ocean's 11.

Ljudje so množično drli v kina - Frank Sinatra, Dean Martin, Sammy Davis Jr., Peter Lawford in Joey Bishop, spektakularno je bilo v filmu na kupu videti toliko zvezd. Kakorkoli že, uspeh je bil zagotovljen. "Igralci bi lahko brali iz telefonskega imenika, pa bi bil film prav tako uspešen", se spominja producent Jerry Weintraub. Film je v Ameriki postal vzor mnogim mladim prestopnikom.

Weintraub je stopil v kontakt s priznanim scenaristom Tedom Griffinom glede predelave Ocean's 11 v posodobljen remake filma iz šestdesetih. "Prvega filma sploh nisem videl, tako da ne morem izraziti mnenja o njem," se spominja Griffin. "Čeprav zelo spoštujem take vrste filmov - filmi, kot soThe Great Escape, Magnificent Seven in Professionals. Osnovno vodilo nove različice filma ostaja isto, toda postavljen je v današnji Las Vegas."

Režiser Steven Soderbergh je bil zelo natančen pri predelavi filma. "Že na začetku se moraš odločiti, kakšen film boš posnel," razlaga. "Če rečem, da Ocean's 11 ni sneman z vidika modernih filmov, s tem mislim, da film ni zloben, svojevoljen, nikogar ne ubijejo, nikogar ne ponižujejo, ali pa je tarča posmeha. Hotel sem lahek, zabaven film. Mračne in zlobne ideje v takem filmu niso imele kaj početi. Hotel sem iskriv film."

Toda to je bil šele začetek - izbrati "šopek zvezd", med katerimi bo resnično zaživelo tovarištvo ni bilo enostavno, kaj šele pridobiti jih za razumen honorar. George Clooney, ki si ga je režiser že od vsega začetka zamislil v vlogi Danny Oceana, je prvi pristopil k projektu in se tako velikodušno odpovedal običajnemu honorarju. Z režiserjem sta se skrbno lotila iskanja prave klape - pri tem se nista sklicevala le na original ekipo Ocean's 11, zavedajoč se, da je skorajda nemogoče najti zamenjavo za Frank Sinatro, Sammy Davisa in Dean Martina in se toliko bolj osredotočila na zgodbo.

Steven Soderbergh - mož ideje

Prav zaradi njegovega izjemnega ugleda se je toliko nadarjenih igralcev odločilo, da sodeluje pri Ocean's 11, v filmu, kjer nihče od igralcev ne izstopa.

Julia Roberts pravi o njem: "Steven je pravi mojster v obvladovanju različnih in raznovrstnih zgodb, znajde se prav na vsakem področju in je prav prijetno delati z njim. Družim se z veliko prijetnimi ljudmi, toda če niso nadarjeni, grem raje samo na večerjo z njimi. Torej če bi bil Soderbergh amater, bi se z njim raje dobila na večerji."

"Stevenova scena," pravi Clooney, "je vedno tako lahkotna in varna. Opravi se veliko več dela, če se ljudje počutijo varne in niso ves čas v taki ali drugačni nevarnosti, ali pa da bi obstajala možnost, da bi koga užalil. Ogromno dela opravi veliko prej, preden ti sploh stopiš na snemanje."

"Stevenu po žilah teče marmelada," pravi Andy Garcia. "Je zelo miren in nadvse osredotočen na delo, ne da bi bil ob tem kakorkoli napet. Ustvari čudovito okolje, v katerem je prijetno delati."

"Stevenovi napotki so zelo preprosti in jasni," pravi Matt Damon. "Nekateri režiserji se s tabo pogovarjajo pol ure, kar me samo še bolj zmede. Njegovi napotki pa so jedrnati in hitri. Ker v svoji glavi nosi celoten film, ti lahko da jasna navodila. Tako se lažje vživiš v vlogo."

Ustvarjanje lasvegaškega vzušja

V filmu ne vidimo nobenega zasebnega stanovanja; edina hiša, ki jo vidimo, pripada Reubenu Tishkoffu. Vse ostalo so hotelske sobe in hodniki, jaški za dvigala in ostali komercialni prostori.

Oblačila igralcev

Soderbergh se je pogovarjal s kostumografom Jeffreyjem Kurlandom, kakšna naj bodo oblačila igralcev. "Skušali smo najti primerna oblačila tako za glavne, kot tudi stranske igralce, ki bi bila gledališka, a obenem ne bi izpadla izumetničena," pravi Soderbergh. "Jeffrey si je moral izmisliti 11 različnih podob za ekipo tatov ter še za Julio in Andyja. Odgovoren je bil tudi za statiste. Imel je polne roke dela."

Kurtland je začel pri Dannyju in Rustyju, ker sta oba pobudnika tega zapletenega ropa. "Danny je bolj trden karakter - klasičen tip človeka, filmski Cary Grant. Georgeu Clooneyju redko katera stvar ne pristoji. Čeprav je rop Dannyjeva ideja, pa je Rusty tisti, ki vse spravi v pogon. Zato je zelo pomemben lik in ima zelo opazen osebni stil."

O igralcih

George Clooney (Danny Ocean)

Prvič je sodeloval s Soderberghom, ko je igral pobeglega bančnega roparja v z oskarjem nominiranem filmu Out of Sight, ki je temeljil na romanu Elmorea Leonarda.

Clooney je pred kratkim igral v filmu Joela in Ethana Coena Kdo je tu nor?, za katerega je prejel zlati globus za najboljšega igralca.

Igral je v mega-uspešnici The Perfect Storm, v katerem smo lahko opazili tudi Marka Wahlberga. Deležen je bil pohval kritikov za vlogo v filmu Trije kralji. Zaigral je tudi v Mirovniku, Batman in Robin, One Fine Day in vampirskem trilerju Od mraka do zore.

Za svojo vlogo dr. Douglasa Rossa v priljubljeni nanizanki Urgenca je prejel številne nominacije, od zlatega globusa do nagrade emmy.

Trenutno se ukvarja s postprodukcijo svojega režijskega prvenca Confessions of a Dangerous Mind, v katerem bo tudi zaigral.

Matt Damon (Linus Caldwell)

Zaigral je v Legendi o Bagger Vanceu, katerega je režiral Robert Redford, igral pa je ob boku Willa Smitha. Igra tudi v filmski različici knjige Cormicka McCarthyja All the Pretty Horses, ki ga je režiral Billy Bob Thornton.

Leta 1999 je prejel zlati globus za najboljšega igralca v filmu Anthonyja Minghelle Nadarjeni gospod Ripley, igral pa je tudi s prijateljem Benom Affleckom v Dogmi.

Leta 1998 sta skupaj z Benom Afflecom prejela oskarja za najboljši izvirni scenarij za dramo Dobri Will Hunting, v kateri Damon igra matematičnega genija, ki pa se, zaradi svojega odraščanja v nevarni soseski, ne more znebiti svoje brutalne narave. Za vlogo je bil tudi nominiran za oskarja. Kar pa še ni vse. Z Affleckom sta prav tako prejela zlati globus, Matt pa je bil za nameček še nominiran za glavno vlogo.

Damona smo lahko opazili še v Spielbergovem Reševanju vojaka Ryana ter Kvartopircih, kjer igra študenta prava, ki se ne more znebiti svoje obsedenosti s pokrom. Družbo mu je delal izjemni Edward Norton.

Svoj prvenec je doživel leta 1988 z majhno vlogo v filmu Mystic Pizza, v katerem je prav tako zaigrala Julia Roberts.

Andy Garcia (Terry Benedict)

Garcia je bil nominiran za oskarja in zlati globus za svojo vlogo v tretjem Botru. Njegov izjemen igralski talent se je pokazal tudi v filmu Internal Affairs.

Leta 1999 je igral v Just the Ticket z Andy MacDowell. Za film je prav tako prispeval nekaj pesmi. Njegova bogata kariera vključuje filme, kot so Desperate Measures, Night Falls on Manhattan, Hoodlum, Things to Do in Denver When You're Dead, When a Man Loves a Woman, Jennifer 8, Dead Again, Black Rain, Nedotakljivi.

Brad Pitt (Rusty Ryan)

Je eden najboljših igralcev svoje generacije, ki je svoj talent izkazal z izjemnimi igralskimi sposobnostmi v filmih, kot so Klub golih pesti, Sedem let v Tibetu, Jesenska pripoved, Sedem in 12 opic.

Slavo mu je prinesla vloga v kontroverznem filmu Ridleyja Scotta Thelma & Louise. Nadaljeval je z vlogo psihopatskega morilca v Kaliforniji, potem s filmom Roberta Redforda Reka poje mi, ter z vlogo krvosesa Louisa v Jordanovem Intervjuju z vampirjem.

Za vlogo Tristana v Jesenski pripovedi je prejel nominacijo za zlati globus, kot tudi za sijajno igranje v Dvanajstih opicah, za katero je prejel tudi oskarja.

Njegovo izjemno igranje smo opazili še v Snatchu Guya Ritchieja, v The Mexican, v katerem sta zaigrala tudi Julia Roberts ter James Gandolfini iz Sopranovih.

V bližnji prihodnosti ga bomo videli tudi v filmu Ridleyja Scotta Spy Game, v katerem se postavi ob bok Robertu Redfordu. Njegovi ostali filmi so: True Romance, Sleepers, The Devil's Own, Meet Joe Black.

Julia Roberts (Tess Ocean)

Prejela je oskarja za portret Erin Brockovich, katerega je prav tako režiral Steven Soderbergh. Vloga ji je prav tako prinesla zlati globus.

Pred tem smo jo lahko opazili še v dveh uspešnicah: Notting Hill s Hughom Grantom, ter Pobegli nevesti, v katerem je igral tudi Richard Gere, njen soigralec v Pretty Woman.

Igrala je še v America's Sweethearts ob Billyju Crystalu, Catherine Zeta-Jones, Johnu Cusaku ter Hanku Azariu in v The Mexican ob Bradu Pittu.

Njeni ostali filmi so Mystic Pizza, Steel Magnolias (za katerega je prejela nominacijo za oskarja), Flatliners, Sleeping with the Enemy, Dying Young, The Pelican Brief, Something to Talk About, Michael Collins, Everybody Says I Love You, My Best Friend's Wedding, Conspiracy Theory, Stepmom.

Casey Affleck (Virgil Malloy)

S svetlobno hitrostjo postaja eden najbolj iskanih hollywoodskih igralcev. Igrati je začel leta 1988 pri svojih dvanajstih letih v Lemon Sky, v katerem je igral brata Kevina Bacona. Zaigral je še v To Die For, Drowning Mona, Good Will Hunting, 200 Cigarettes, Desert Blue.

Scott Caan (Turk Malloy)

Igral je v American Outlaws, Novocaine skupaj s Stevom Martinom, Ready to Rumble, Varsity Blues, Gone in 60 Seconds, Boiler Room, Enemy of the State.

Don Cheadle (Basher Tarr)

Ponovno sodeluje s Soderberghom, s katerim je delal že pri filmu Preprodajalci in v Out of Sight, v katerem so zaigrali še George Clooney, Jennifer Lopez in Ving Rhames.

Igral je še v Mission to Mars, Fail Safe, Family Man, Things Behind the Sun, Hamburger Hill, Boogie Nights, Volcano, Colors, Meteor Man. Pred kratkim smo ga lahko opazili ob Johnu Travolti, Halle Berry in Hughu Jacksonu v Operaciji mečarica.

Elliott Gould (Reuben Tishkoff)

Je v svoji 35-letni karieri zaigral v več kot sedemdesetih filmih in zanje prejel nominacije za oskarja in zlati globus.

Gould je zaigral v številnih filmih, nekateri izmed njih so The Confession, The Night They Raided Minsky, M*A*S*H, Getting Straight, Bergmanov The Touch, California Split, Harry and Walter Go to New York, The Player, Nashville, A Bridge Too Far, Matilda, American History X.

Steven Soderbergh (režiser)

Je edini režiser, ki je imel v istem letu nominirana dva filma za najboljši film ter najboljšo režijo. Prvič po letu 1928 se je zgodilo, da je režiser premagal samega sebe - to mu je uspelo z odličnimi Preprodajalci. Film je prejel kar pet oskarjev.

Za svoj film Erin Brockovich je prejel nominacijo za oskarja za najboljšo režijo, Julia Roberts pa je prejela oskarja za najboljšo igralko.

Ocean's 11 je Soderberghov enajsti film. Njegovi ostali filmi so Preprodajalci, Erin Brockovich, The Limey, Out of Sight, Gray's Anatomy, Schizopolis, The Underneath, King of the Hill, Kafka ter Seks, laži in videotrakovi.

Komentarji

28.12. 2004 ob 19:32

ta film je ful hud morte si ga ogledat.je najboljsa komedija pa se akcija zraven.sj pravm ful hudo.smejal se bote pa se napet je.

— ful hudo
11.2. 2005 ob 19:37

to je en tak dobr film, ej folk! splača si ga oglejat. ni anjbolsi kaj sn ga vidla ampak vsekakor za snemat oz za domaco videoteko. bye

— xxx
18.2. 2005 ob 17:51

kaj rečt... zelo zelo HUD film... skratka, ljudje, lačni akcije s kančkom komedije, si ga OBVEZNO oglejte čimprej!

— smash
21.5. 2006 ob 14:15

ta film je konc

— ***N***
9.7. 2006 ob 12:02

Ja men je ta film zelo všeč ampak ne zaradi Brada Pitta ampak na splošno tako da bi moralo biti več takih filmov:)

— nika
1.9. 2006 ob 20:17

ta film si preprosto moras pogledat

— *jaaas*

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.