Kolosej
Film distribucije Continental Film

Očarljiva Julija

komična drama
Na sporedu od: 7.7.2005, Kolosej Ljubljana
1h 44min / 104min
Leto: 2004
Scenarij: Ronald Harwood
Režija: István Szabó
Simpatična komična drama, postavljena v London v 30-ta leta prejšnjega stoletja, je posneta po romanu Theatre Williama Somerseta Maughama. Julija je kraljica londonskih gledaliških desk - njeno življenjsko pot pa zmoti mladi ameriški povzpetnik Tom, v katerega se Julia zaljubi. A pota ljubezni so seveda čudna. V glavnih vlogah igrata Annette Bening, ki je za vlogo dobila tudi zlati globus, in Jeremy Irons.
Julia je zaskrbljena zaradi veneče mladosti in lepote, kar ogroža tudi njeno kariero. S sinom edincem sta si tujca in pretvarja se, da ji za moža, ki teka za krili, ni mar. Julia se potika po svetu in išče način, da bi ponovno uprasnila strast. Zdi se, da jo najde, ko sreča Toma, mladega ameriškega občudovalca, ki je čisto slučajno tudi najboljši prijatelj njenega sina. Tom spodnese Juliji tla pod nogami. Starajoča se zvezda se spusti z njim v skrivno romanco, ki bi, če bi jo razkrili, povzročila pravi družbeni škandal. Uničila bi tudi njeno že tako pešajočo kariero in njen viharni zakon. A Julia kmalu odkrije, da je njena nova vznemirljiva strast samo zadnja v vrsti njenih številnih muh, ki temelji na laži. Odkrije namreč, da mladega ljubčka veliko bolj kot ona sama zanima, kako bi mu lahko pomagala pri karieri, in da je v resnici vdan mladi ambiciozni zvezdici. Zaradi tega začne Julia skrbno kovati zaroto, da bi pozdravila svoj ranjeni ponos in si povrnila vsaj kanec dostojanstva, ki si ga je spodkopala s številnimi kompromisi, ki jih je bila primorana sprejeti.

Komentarji

20.6. 2005 ob 10:35

sam ql mi je k se imenuje ocarljiva julija.lol.sej vem da mene misljo...

— Julija
25.6. 2005 ob 18:33 zvezdica

Ta film krepko zamuja na naša platna, na Emiratovih avionih so ga vrteli že februarja. Simpatična drama s šarmantnim Jeremy Ironsom in predvsem več kot odlično Annete Bening, je vsekakor vredna ogleda, in jo priporočam vsem ljubiteljem te zvrsti. Film je obarvan z ravno pravšnjo mero humorja, brez Annete pa bi verjetno izgubil precej svojega čara, saj je res enkratno odigra razvajeno bogato igralko srednjih let, ki se strastno zaljubi v krepko mlajšega moškega, in se z vsemi sredstvi zagrizeno bori za njegovo ljubezen in za ohranitev svoje življenske vloge - vloge prve dame londonskega gledališča. Ocena: 9/10

— Lenča
30.6. 2005 ob 17:36 zvezdica

tole bo kr dobr pomoe, čeprou je šele zdj prhaja u naša kina... že sam to k Jeremy not igra je kr zgovorn podatk, k je hud igravc in zgodba tud ne more bit slaba, tko da se že zlo veselim, da vidm ta movie...

— Oasis girl
10.7. 2005 ob 22:34 zvezdica

All About Eve: ko se odcvetela gledališka diva zaljubi v mladega navihanca. Znova izvrstna Annette Bening je Julia Lambert. Slavna in občudovana gledališka diva ter žena producenta Michaela Gosselyna (Jeremy Irons), ki počasi izgublja sijaj. Ki ugaša, se stara, šteje gube in rutinirano upodablja ene in iste vloge. Vse dokler ne sreča mladega, navihanega in strastnega Američana Toma Fennela (Shaun Evans), ki ji zavrti glavo. Ki ji pokaže kaj je to seks. Ki jo zažge, razvname, pomladi in napolni. Na vse možne načine. Z energijo, voljo, spermo in mladostjo. In naša Julia žari. Kot nekoč. Kot da bi imela znova dvajset let. In potem pride konkurenca. Mlada, seksi, nadebudna, zagnana in ambiciozna igralka, ki ji spelje Toma. Ki ji hoče speljati moža. Ki dela na tem, da bi ji speljala celo glavno vlogo v novi gledališki igri. In Julia trpi, joče, se sekira, grize in znova ugaša. Vse dokler je ne sreča pamet, vse dokler ne pogrunta genialne dvojne igre, ki jo prišpara za konec. Za fenomenalen preobrat, za dokaz, da je Annette Bening še vedno ena izmed najboljših igralk svoje generacije. In tu je spomin na klasiko All About Eve, kjer je Julio igrala Bette Davis ter spomin na film Meeting Venus, ki ga je leta 1991 z Glenn Close v glavni vlogi ravno tako režiral Madžar Istvan Szabo. Gospod, ki je pred snemanjem tegale zelo simpatičnega, očarljivega, tekočega in nepozabnega biserčka zagotovo pogledal nekaj filmov Prestona Sturgesa in Ernsta Lubitscha.

— iztok gartner
3.8. 2005 ob 19:49

A mi lahko prosim kdo pove, kdaj bo ta film igral v Celju? Hrepenim po ogledu, pa se nič ne zgodi. Tudi v Celju bi se našel kdo, ki bi si ga z veseljem ogledal!

— polona

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.