Kolosej
Film distribucije Razno

Oča

drama
Na sporedu od: 12.5.2011, Kino Komuna
1h 10min / 70min
Leto: 2010
Država: Slovenija
Jezik: slovenščina
Scenarij: Vlado Škafar
Režija: Vlado Škafar
Oče in sin po dolgem času preživita dan skupaj. Na lepo jesensko nedeljo sta sredi mogočne narave videti, kot da sta sama na svetu. Spet je traba od začetka. Počasi se začneta dotikati z besedami, oglasijo se glasovi iz preteklosti in zbudijo se čustva, pozabljena, nepoznana. Ponedeljek je nov dan.

Mednarodna festivalska uspešnica

Po tem, ko se je lani kot prvi slovenski film uvrstil v program Mednarodnega tedna kritike na filmskem festivalu v Benetkah, je film OČA postal prava festivalska uspešnica. Doslej je obiskal prek deset festivalov po vsem svetu, med drugim tudi najprestižnejše kot so Rotterdam, Göteburg in nazadnje BAFICI v Buenos Airesu, ki velja za latinskoameriški Cannes.

Glede na to, da ga samo v juniju in juliju čaka novih deset mednarodnih filmskih festivalov, je že zdaj jasno, da se z Očo piše ena najuspešnejših zgodb slovenskega filma v svetu. Poleg nam bližnjih Motovuna in Sarajeva bo med drugim predstavljen na drugem najpomembnejšem nemškem festivalu v Münchnu, ter drugem največjem festivalu v Franciji, La Rochelle, kjer so si organizatorji zaželeli francoske kopije filma, ki so jo na svoje stroške podnaslovili in jo bodo lahko ponudili v distribucijo po francoskih kinematografih.

Čaroben, iskren in pogumen film

Odzivi z aprilskih festivalov v Pragi, Linzu, Buenos Airesu in Los Angelesu so morda najboljša popotnica in povabilo slovenskim gledalcem za ogled filma OČA v Kolosejevem kinoklubu Vič.

Dunajski Die Presse je v poročilu s festivala Crossing Europe zapisal, da gre za "malo mojstrovino", revija Uncut ga je označila za "čustveni cunami, z globokimi, iskrenimi dialogi in izjemnim talentom mladega Sandija Šalamona", nemški Movienerd pa za "umetniški dogodek - močan in pogumen film, ki si upa prikazati tako utopijo ljubezni kot boj za dostojno življenje". 

Tudi v Argentini je bilo slovenskemu filmu namenjeno veliko občudovanja (Oča je prvi slovenski film, ki se je uspel uvrstiti na prestižni festival BAFICI, kjer so letos prikazali tudi prejšnji Škafarjev film Otroci): festivalski časopis je zapisal, da "pogovori med očetom in sinom niso nič manj čudoviti kot pokrajina, ki ju obdaja" in da gledalci po ogledu filma ne bodo pozabili "ne filma, ne režiserja, ne Slovenije", na spletu pa poleg "izjemne senzibilnosti" filma izpostavljajo družbeno angažiranost, ki odkriva "da kriza družbe ločuje starše in otroke", pri tem pa film ne uporablja kričanja, pač pa "resnice šepeta v poetičnih podobah". Prevladujejo ocene, da gre za sanjski, čaroben film, ki prinaša nekaj novega, na filmu doslej še ne videnega.

Konec aprila je filmu Oča pripadla posebna čast otvoritvenega filma festivala SEEFest v Los Angelesu, kar so v medijih pospremili kot "pogumno in občudovanja vredno potezo", saj gre za "vpijoče originalno delo".

Škafar vesel in presenečen

Vlado Škafar, ki je z mislimi sicer že pri naslednjem filmu (Mama), je povedal: "Vesel in presenečen sem, da je zanimanje za naš film zdaj pokazal tudi največji slovenski prikazovalec. Mogoče je res, da se moraš najprej dokazati v svetu, preden te sprejmejo doma, čeprav v našem primeru to ravno ne drži, saj je bil Oča od vsega začetka tudi pri nas v glavnem zelo lepo sprejet. Upam, da bodo novo priložnost gledalci izkoristili."

Komentarji

7.5. 2011 ob 14:50

Jaz sem bila na premieri tega filma (na lj.gradu augusta) in se m ni zdel kaj posebno zanimivega.Malo dolgočasen.

— nekdo
11.5. 2011 ob 19:38

Ali bi lahko končno posneli dober film?

— 666
11.1. 2012 ob 7:00

to je groza mi mormo it to gledat z solo

— js
11.1. 2012 ob 7:00

mi gremo s šolo gledat ta film in ne zglezda mi kej posebno preprričljiv...

— justMe
1.2. 2012 ob 7:15

mi gremo z šolo gledat ta film in je za pobruhat keneki je

— ne znan človek
1.2. 2012 ob 7:16

Ughhh! Mi mormo to tut it gledat s solo in zgleda booorrrrrrriiiiiiinnnnnnggg!!!!!
Koncno sm mislna da bo en dobr film po tem ko so posneli Gremo Mi Posvoje ampk zgleda da sm se mutila

— Someone
4.2. 2012 ob 11:10

glejte bodite srečni vsaj pouka ne bo blo.Sicer pa je to dober film

— kiara
4.9. 2013 ob 14:46

buuuuuuuuuuuuuuuuuu kje ste to vidl

— leo

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.