Kolosej
Film distribucije Cinemania group

Občudovani

drama
Podnapisi
Na sporedu od: 26.6.2014, Kolosej Ljubljana
1h 40min / 100min
Leto: 2013
Država: Avstralija, Francija
Jezik: angleščina
Scenarij: Christopher Hampton in Anne Fontaine po romanu Doris Lessing
Režija: Anne Fontaine
Z oskarjem nagrajeni scenarist romantičnih dram Nevarna razmerja in Pokora predstavlja zgodbo dveh žensk- Roz in Lil, ki sta prijateljici od malih nog, njuna neizmerna navezanost pa je postavljena pred veliko življenjsko preizkušnjo. Med preživljanjem prijetnih poletnih počitnic s sinovoma se nemirna Roz zaljubi v prijateljičinega sina, njuno razmerje pa naelektri in razvname odnose med vsemi vpletenimi. Občutki izdajstva počasi prerastejo v odkrito jezo in željo po maščevanju, toda preplet stare navezanosti in novega sovraštva povzroči neustavljiv vrtinec kaotičnih čustev.

Čudovita, pretresljiva, brezčasna zgodba o dolgoletnih prijateljicah, ki se zaljubita v mladoletna sinova drug druge.

Drama Občudovani, ki je nastala po knjižni predlogi Nobelove nagrajenke Doris Lessing, je erotična zgodba o neprimerni ljubezni in dolgotrajnem ženskem prijateljstvu.

Roz in Lil sta najboljši prijateljici vse od otroštva, ko sta bili sosedi v idiličnem obmorskem mestu. V odraslem življenju njuno prijateljstvo ostane neomajno, podobna vez pa se splete tudi med njunima najstniškima sinovoma. Odnosi se vse bolj prepletajo in nekega popolnega poletja se čustvom ni več mogoče upreti. Občudovani je ganljiva zgodba o družini, čutnosti, sočutju, moralnosti in predvsem ljubezni.

V romanu, ki ga je Doris Lessing napisala leta 2003, niti sicer vlečejo liki, katerih nacionalna identiteta ni odkrita, vendar pisateljica potrjuje, da zgodba izvira iz Avstralije. Režiserka Anne Fontaine se spomni besed Lessingove na njunem prvem sestanku. Zgodbo ji je zaupal mlad Avstralec, ki je bil prijatelj enega izmed sinov.

Pripoved je izjemno intimna, z majhnim številom likov. V ospredju sta odrasli ženski in mladoletna fanta. Skupaj so močni, posamezno pa krhki in ranljivi. Po besedah Naomi Watts (Lil) se zelo redkokdaj zgodi, da je v enem scenariju prostor za dva velika ženska lika, zlasti s takšno globino in človeškimi napakami. »Zgodba me je prevzela v trenutku. Občinstvo se sprva znajde v položaju, ko ženski obsoja, nato pa pride do izvrstnega preobrata, ko jima privoščimo in smo jima pripravljeni odpustiti«.

Je to sploh mogoče ali primerno, da se mlada fanta zaljubita v mami drug drugega? To vprašanje bo nedvomno naletelo na različne odzive občinstva. Xavierju Samuelu (Ian) se zdi situacija povsem predvidljiva. »Ljudje imajo sicer predsodke glede starosti in z njo povezanimi razmerji, a v tem primeru starost nikakor ni dejavnik. Zaljubljeni so in vse je povsem preprosto.«

Morebitno kontroverznost zgodbe je scenarist Christopher Hampton prikril s pristnostjo in blagim pristopom, Anne Fontaine pa se je pri režiji uspelo izogniti predsodkom in gledalcem približati like, ki so sicer polni človeških napak, a vseeno povsem človeški.

Razmerji v celovečercu Občudovani sta marsikomu nesprejemljivi, režiserki pa predstavljata optimistični ljubezenski zgodbi. »Liki ne zatirajo svojih čustev in čeprav so včasih prestrašeni, se ne ustavijo in ne sprejmejo, da ni mogoče«.

O likih

Naomi Watts (Lil):
»Lil je malce sanjaška,« ugotavlja Naomi. »Je čudovit lik in v življenju je sprejemala prave odločitve. Ima izjemno prijateljico. Ko ji na začetku filma umre mož, se dogodki pričnejo odvijati drugače.«
Lil se je vedno opirala na Roz. V otroštvu je bila sicer telesno zelo močna in odlična športnica , a vselej veliko bolj ranljiva kot Roz. V odraslem življenju imata prijateljici sinova, ki odraščata in bosta morda kmalu odšla na svoje. »Spremlja te občutek skorajšnje osamljenosti. Z likom sva si podobna, po starosti in čustvenem doživljanju. Razmerji v filmu ohranjata povezanost. Ne zdi se prav, a je na nek način razumljivo«, pojasnjuje igralka.
Wattsonova si je že dolgo časa želela sodelovati v projektu na domačih tleh, zato je ponudbo za vlogo, ki ji je pisana na kožo, nemudoma sprejela. »Najlepše pri tej vlogi je, da sem jo lahko odigrala s svojim naglasom. Za Robin je bilo drugače. Bila je neverjetna. Naglas je nekaj, o čemer moraš razmišljati vseskozi. Zabavno je delati z drugimi naglasi, zdaj pa sem ugotovila, da je zabavno delati tudi s svojim.«

Robin Wright (Roz)
Roz je močnejša od Lil, bolj »praktična«. V otroštvu je bila nekoliko večja in tudi dozorela je prej. »Roz je nekakšna vodja in tega se zaveda«, potrjuje Wrightova. V četverici je ona tista, ki razmišlja o tem, kaj je prav in kaj narobe, in prevzema polno odgovornost za njihova dejanja. In v tej vlogi skuša napake odpraviti.
Roz je prva, ki podvomi o ustreznosti ljubezenskih razmerij, a tudi sama se ljubezni ne more upreti. »Zdi se nedolžna ljubezen. Prva ljubezen, ko ni pomembno nič drugega. Brez nje je življenje brez pomena. V odraslem življenju prijateljici tega nista imeli priložnosti izkusiti, zato ju njuna čustva povsem presenetijo.«
»Tudi ljubezen med protagonistkama je edinstvena in glede na tradicionalne ljubezenske vrednote morda celo sprevržena,« nadaljuje Wrightova. »Postali sta eno. In takšna samoumevna ljubezen traja večno.«

Xavier Samuel (Ian)
….»Ian je precej introspektiven. Izmed štirih likov je najbolj čustven, negotov. Njemu je najtežje znova zaživeti po razmerju z Roz«, ocenjuje Samuel.
Na začetku filma Ian v tragični nesreči izgubi očeta, kar fanta močno prizadene. Njegov prijatelj Tom je čustveno močnejši in stabilnejši, Ian pa se zanaša na čustveno podporo svojih bližnjih. Ni torej težko razumeti, zakaj se zaljubi v Roz, ki je tako kot njegov najboljši prijatelj veliko močnejša in mu nudi potrebno podporo in udobje.

James Frechville (Tom)
»Odnos med Tomom in Ianom je izjemno močan, skupaj sta preživela marsikaj. Kot mnogi fantje sta tekmovalna, a sta si tudi v veliko oporo«, pravi Frecheville.
»Tom je trden kot skala, ravnodušen, sproščen. Obvladuje svoja čustva. Sposoben je ločiti med dobrim in slabim. Ianovo razmerje z Roz se mu zdi potrditev njegovih vse močnejših čustev do Lil.«
Tom je ambiciozen gledališki igralec, zato ob očetovi podpori in spodbudi naposled zapusti svoj kraj. Hkrati skuša pozabiti na Lil in ustvariti svojo družino, vendar se težko spopada s še vedno močnimi čustvi do prijateljeve mame.

Komentarji

18.3. 2014 ob 12:21

Lahko bi objavili kdaj tudi kakšen kritičen komentar.
Sem vedel, da mojega od včeraj ne boste delili z obiskovalci vaših spletnih strani.

Če bi pa napisal Vau. komi čakam. da best. Kolosej najjači ste. Polpismen in "pozitiven" bi se znašel takoj med objavljenimi komentarji.

Lepo. Srečno ob takem poslovanju in načinu dela.

— Marko
21.3. 2014 ob 11:09

Star film. Že celo leto. Nič posebnega, še kar morbidno.

— Hana
17.5. 2014 ob 12:55

kaj tu pa ni trajlera al kaj?

— -petja
3.6. 2014 ob 22:49

Ok bolj čudnega trailerja pa še ne, film pa tut čist mimo usekan. S filmom so šli preko meje dobrega okusa.

— Deja
1.7. 2014 ob 16:14
Komentar razkriva vsebino oziroma konec filma! Prikaži
3.7. 2014 ob 13:57

Film z nepredvidljivim zapletom. Film je namenjen bolj zahtevnim gledalcem in tistim, ki nimajo predsodkov do drugačnosti.
Uživala sem v tej čutni in življenski zgodbi. Tudi končni razplet mi je zelo všeč.
Končno dober film na sporedu.

— vera bitunjac
16.7. 2014 ob 15:13

Odličen film! Zanimiva zgodba, nepredvidljiv, šokanten.....drugačen in res vreden ogleda.

— Vilina
2.8. 2014 ob 10:33

avstralski film po romanu, ki je poln opisovanja lepote morja. Junaki(nje) investirajo svoje življenje v napačna spolna križanja, vendar mora le ena od prijateljic živeti s krivdo. film postavlja pred gledalca dve vprašanji: kako ostati z ljubeznijo znotraj meja dovoljenega in kako živeti preostanek življenja s krivdo, če smo jih že prekoračili. vredno ogleda!

— bogomir
6.8. 2014 ob 9:36
Komentar razkriva vsebino oziroma konec filma! Prikaži
13.8. 2014 ob 21:46

Super film. precej dolgi, vendar skozi zanimiv.

— Petr
21.2. 2022 ob 7:06

Film sem si ogledala veckrat.
Treba je gledati sirse.
Priporocam.

— Moni

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.