Kolosej
Film distribucije Karantanija Cinemas

Trčeni profesor 2

komedija
Na sporedu od: 23.11.2000, Kolosej Ljubljana
1h 46min / 106min
Scenarij: Barry W. Blaustein, David Sheffield, Paul Weitz, Chris Weitz
Režija: Peter Segal

Profesor Sherman Klump se bo poročil! In v družini Klump so od sreče vsi iz sebe. Njegova zaročenka Denise komaj čaka, da postane Klumpova, in ker se res ne brani hrane, ji je ta družina pisana na kožo. Mami se zdi čudovito, ata je manj čemern, babici pa je odleglo, ker bo Sherman končno kmalu užil vse radosti intimne zveze, celo Ernie kroti svojo jezo in Ernie mlajši komaj čaka na požrtijo po poroki. Buddy Love… no, Buddy pa je druga pesem.

Ljubezniv Sherman je mislil, da je dokončno opravil s svojim drugim jazom, toda Buddy Love se je vrnil in se poskuša osamosvojiti. Zajetni in bolestno sramežljivi profesor, ki je storil vse, da bi Buddyja zakopal v svojo podzavest, zgrožen ugotovi, da se je nepridiprav spet prebudil in da z izbruhi ob najbolj neprimernih trenutkih ogroža njegove poročne načrte s sodelavko Denise Gaines (Janet Jackson). Sherman se odloči, da bo na sebi preizkusil Denisine revolucionarne izsledke o DNK, izločil iz svojega telesa vse Buddyjeve sledi in se enkrat za vselej znebil svojega pošastnega sovražnika in njehovih motečih izpadov.

Toda Buddy Love tega ne bo gledal križem rok. Kot človek iz mesa in krvi vdre v Shermanov svet in se poskuša polastiti profesorjevega neverjetnega izuma – revolucionarnega napoja mladosti. Serum lahko začasno obrne čas nazaj, človeka pomladi za več desetletij in mu povrne življenjsko moč, zato je izredno donosna tekočina, ki bi jo vsi radi dobili v roke. Sherman poskuša serum na vse kriplje skriti pred Buddyjem in ga naposled shrani v hiši svojih staršev v upanju, da bo tam na varnem. (A celo Cletus "ata" Klump se serumu ne more upreti in za kratek čas spet podoživi svojo živahno mladost.)

Toda Buddy se seveda ne pusti motiti. Njegov nos ga pripelje v hišo Klumpovih, kjer je Denisina dekliščina v polnem razmahu. Ko se tihotapi po hiši, ga zaloti pohotna babica Klump, ki je prepričana, da je Buddy moški njenih erotičnih sanj. Trd od groze spričo starkinega odkritega zapeljevanja vendarle najde napoj mladosti in se odplazi. In tako se za Shermana začne bitka s časom. Mu bo uspelo dobiti nazaj napoj, narediti red v svoji družini in se poročiti z žensko, ki jo ljubi… preden bo šlo vse k hudiču?

Universal Pictures in Imagine Entertainment predstavljata film Trčeni profesor II: Klumpovi, živahno komedijo z Eddijem Murphyjem in Janet Jackson v glavnih vlogah. Družbo jima delata stara znanca iz prvega dela, Larry Miller in John Ales. Producent filma je Brian Grazer, režiral ga je Peter Segal, pod scenarij pa so se tudi tokrat podpisali Barry W. Blaustein, James D. Sheffield, Paul Weitz in Chris Weitz.

Potem, ko je film Trčeni profesor leta 1996 v kinematografih iztržil veličastnih 270 milijonov $, se zdaj Eddie Murphy spet vrača v vlogi priljubljenega 200-kilogramskega profesorja Shermana Klumpa. Igralec s kameleonsko spretnostjo igra vloge različnih članov družine Klump. Kako nadarjen komik je Eddie Murphy, se izkaže, ko obiščemo to bučno družino in spoznamo živahne in nepozabne like: mamo, ata, Ernija in babico Klump, pa tudi nadležnega Buddyja Lova. Murphy se z brezhibno prepričljivostjo seli iz enega Klumpa v drugega in vsaki osebnosti vtisne njeno lastno paleto posebnosti in vedenja. Vsak lik je resnično neponovljiv.

Ko so snemali prvega Trčenega profesorja, si nihče ni mislil, da se bo družina Klumpovih gledalcem tako usedla v srce. Pravzaprav ni dosti manjkalo, pa filma sploh ne bi posneli. Producent Brian Grazer se spominja: "Klumpovi veliko stanejo, ker je maskiranje tako dolgotrajno, zato se da v enem dnevu opraviti le zelo omejeno količino dela. Tako so morali za prvi film Klumpovi najprej opraviti avdicijo, da smo studiu dokazali, kako smešni in prepričljivi znajo biti ti liki."

V Trčenem profesorju se je družina pojavila le v dveh prizorih za jedilno mizo, toda zabavnost teh dvodimenzionalnih pojav je bila nesporna – zasenčile so vse. V Trčenem profesorju II: Klumpovi pa ti liki ne živijo le med noži, vilicami in prtički.

Grazer nadaljuje: "Filmi so povsem subjektivni. Kratko in malo ne moreš vedeti, kaj bo zažgalo in kaj bo najbolj priljubljeno. Ko je postalo jasno, da so Klumpovi zvezde filma, je bilo nadaljevanje samoumevno: narediti iz družinskih članov tridimenzionalne like in vsakemu napisati svojo zgodbo."

Tudi Murphyju se je vedno zdelo, da je prvi film le nakazal, kaj vse bi se dalo storiti s Klumpovimi: "Ta film v nasprotju s prvim ne govori o nesrečnem Shermanu, ki poskuša najti ljubezen in se sprijazniti s svojim videzom. Sherman je našel svojo pravo ljubezen in čeprav je še vedno osrednji lik, njegova družina ni več le obrobnega pomena. Zdaj so zares del zgodbe in imajo velike, stvarne vloge."

Grazer in Murphy sta že večkrat sodelovala pri različnih filmskih in televizijskih projektih, nazadnje pri dveh uspešnicah Universala Life in Bowfinger. "Najin smisel za humor ima veliko stičnih točk in kadar vzpostaviš medsebojno zaupanje, si tudi upaš več tvegati," razlaga Grazer.

Tako je bilo nadvse pomembno najti pravega režiserja s pravim talentom in občutkom za komično, ki bo sodeloval s to dinamično dvojico. Peter Segal je dokazal, da je pravi človek za to delo in popoln dodatek k ekipi.

"Peter Segal je k projektu pristopil z energijo, nadarjenostjo in navdušenjem, ki jih ta film zahteva. Hotel sem delati z bistrim, mladim, duhovitim in energičnim režiserjem, kakršen je Tom Shadyac, ki je režiral prvi film," pravi Murphy.

Za tega igralca je sodelovanje pri delu bistvenega pomena. Murphyjev ekspresivni humor pride najbolje na površje v prilagodljivem okolju, ki dopušča improvizacijo in nepričakovane preobrate. Producent Grazer pravi: "Peter zna stvari narediti smešne. Tega ne znajo vsi režiserji komedij. Morda znajo dobro opraviti svoje delo, vendar niso sposobni razširiti okvirov komedije. Pete je vedno pripravljen sodelovati, kar je za Eddija bistveno."

Segal, ki je imel tudi sam za seboj že nekaj uspešnic, med drugim Gola pištola 33-1/3 in Tommy Boy, je bil pripravljen sprejeti izziv in se je navdušeno pridružil. "Nisem se mogel upreti priložnosti, da bi delal z Eddijem Murphyjem. Zelo malo je resnično velikih komikov in on je eden izmed njih. Če v prvem filmu sem se zaljubil v Shermana in njegovo družino. Pozabil sem, da je za vso tisto masko Eddie Murphy, in sem dojemal te like kot resnične ljudi," pripoveduje režiser. "Zame eden najbolj nepozabnih trenutkov v prvem filmu je bil prizor z družino za jedilno mizo. Popeljati te like iz jedilnice v resnično življenje je bil zanimiv izziv. Pri vsakem liku smo res dali vse od sebe, poglobili smo se v njihovo življenje in v njihovo bistvo. Mislim, da bo občinstvo navdušeno, ko bo videlo, kako je oživela družina Klump."

Grazer poudari, da je komedija najbolj smešna, kadar so liki pretirani in zmešnjava velika, vendar mora biti obenem karakterizacija verjetna in pristna. "V tem filmu je za Shermana zelo veliko na kocki," pravi. "Zato se veliko dogaja. Shermanu gre dobro. Ima trdno družino, dekle, ki jo imamo radi, navijamo zanjo in si želimo, da bi se z njim poročila, in tudi v laboratoriju gre vse kot po maslu. Toda vse pokvari Buddy Love, ki Shermanu dobesedno pije možgane. Zelo smešno je, vendar nas opominja tudi na to, kako družba sodi ljudi po tem, koliko so oziroma niso inteligentni."

Segal sklene: "V tem filmu se Jekyll loči od Hyda. Sherman končno najde ljubezen svojega življenja in se hoče enkrat za vselej znebiti svojega demona. Zato naredi nekaj zelo nevarnega in za ljubezen tvega življenje. To je zgodba o tem, kako se morajo Sherman in njegova družina sprijazniti s stranskimi učinki in posledicami tega dejanja in spet vsi stopiti skupaj."

Čeprav se je veliko igralk potegovalo za vlogo Shermanove velike ljubezni Denise Gaines, je težka naloga igrati poleg takšnega talenta, kot je Eddie Murphy, padla na sposobna ramena Janet Jackson, velike pevske zvezdnice in igralke. K igranju se je vrnila, potem ko je imela za sabo že izjemno in neverjetno uspešno glasbeno kariero, in smo jo nazadnje videli v naslovni vlogi Justice v filmu Johna Singletona Poetic Justice. Ko so jo povabili, da bi igrala ljubico Shermana Klumpa v Trčenem profesorju II: Klumpovi, je ravno začela snemati nov album, vendar se je odločila, da si bo vzela čas in album za nekaj časa potisnila na stranski tir. "Zdelo se mi je pošteno do sebe in do vseh okoli mene, da poskusim dati vse od sebe in se povsem posvetim filmu." Janet skromno dodaja: "Sodelovanje z Eddijem, Brianom in Petrom je za vsako igralko nekaj izjemnega in veliko srečo imam, da so izbrali mene."

Producenti so potrebovali žensko, ki bi bila tako prikupna kot Sherman, ki bi bila kos Klumpovim in ki bi bila obenem sposobna prepričati občinstvo, da je znanstvenica na kolidžu. Sam Murphy je tisti, ki je prvi pomislil nanjo. Segal pravi: "Janet Jackson je bila kot nalašč in logična izbira." Kot se spominja Gazer: "Ob Janet smo vsi pomislili: "Tisto, kar uteleša Janet, je natanko tisto, kar potrebujemo za ta lik"."Murphy samozavestno dodaja: "Če leta vem, da je dobra igralka. Gledal sem jo v TV seriji Good Times, ko je bila še dekletce. Zdaj je velika zvezdnica in resnično nadarjena ženska."

"Takoj se je pokazalo, da sta popoln par," pravi Segal. "Ona je resnična profesionalka, vedno pripravljena in nadvse prijazna. In ob njenem nasmehu platno kar zažari. Kadar se nasmehne, se vsakdo zaljubi vanjo. Ko pogledaš v njene oči, kadar zre v Shermana, vidiš samo ljubezen. Neverjetno je. Romanca med tema dvema človekoma je popolnoma verjetna in čudovito nežna. Janet je izvrstno opravila svoje delo."

Janet se je že ob gledanju Trčenega profesorja neznansko zabavala, zato je seveda pograbila priložnost, da bi igrala ključno vlogo v nadaljevanju. Vendar je pri delu z Eddijem Murphyjem naletela na nekaj težavic, na katere ni računala. "Ob Eddiju je zelo težko ostati resen," pravi Janet. "Kar naprej sem se morala gristi v ustnico."

Shermanov nasprotnik je seveda znova Buddy Love in v Trčenem profesorju II: Klumpovi Buddyju ni prav nič do tega, da bi zapeljal Shermanovo izvoljenko. Zato pa mu je toliko več do Shermanove listnice in do razkošnega in neodvisnega življenja. In profesorjev revolucionarni napoj mladosti se izkaže za zlato priložnost. "Buddy Love v tem filmu mi je všeč. Bolj agresiven je. Prej je Shermanu le poskušal prevzeti dekle in narediti zmedo v njegovem življenju, zdaj pa je svoboden in ga je povsod dosti. Ta vloga ponuja veliko več možnosti," pravi Eddie.

Toda nesporne zvezde filma ostajajo člani družine Klump, med njimi pa prednjači Shermanova neugnana babica. Segal razlaga: "Eddie je ustvaril like, ki so zaokroženi, pristni ljudje. Maska je brezhibna, toda Eddie je tisti, ki ustvari tako neverjetno bogate in poglobljene like."

Da se je prelevil v tega ali onega Klumpa, se je moral Murphy vsak dan za tri do pet ur prepustiti rokam maskerjev. Čudodelec Rick Baker je za vsakega člana Klumpovega klana načrtoval obline in masko iz penaste gume in lateksa ter posebne lasulje. Baker pripoveduje: "Ko je bila maska izdelana, je Eddie sedel v maskerskem stolu in pred ogledalom premikal obrazne mišice, tako rekoč preizkušal svojo novo osebnost, in ugotavljal, kako močno se mora pačiti, da bo obrazna mimika skozi gumo prišla do izraza. Prav osupljivo je ustvariti masko nekega lika in jo predati Eddiju, ki ji nato vdihne osebnost. Maska se lahko na njem povsem spremeni."

Ker je bilo maskiranje tako dolgotrajno, je Murphy lahko na dan odigral samo en lik, tako da je snemanje prizora s petimi liki trajalo kar pet dni. Producenti so poskušali en dan na teden snemati Buddyja Lova, da si je Murphy lahko malce oddahnil od maskerskega stola. Murphy priznava: "Ure dolgo sem čepel na tistem stolu in lahko vam povem, da sem si ogledal veliko filmov na videu, se igral vse mogoče video igrice, preposlušal vse albume…"

Jon Farhat, mojster posebnih efektov, ki je sodeloval že pri prvem filmu, je bil zadolžen za zapletene vizualne trike, ki so Murphyju omogočali, da je komuniciral s petimi različicami samega sebe v istem prizoru.

Tudi direktor fotografije, oskarjevec Dean Semler (Pleše z volkovi), ni imel lahkega dela. Zaradi večkratnih snemanj istega prizora, vsakič z drugim likom, se je morala osvetljava brezhibno ujemati in Semler je sijajno opravil svojo nalogo.

Eddie Murphy (profesor Sherman Klump/mama/ata/Ernie/babica/Buddy Love)

je pred 24 leti začel nastopati kot klubski komik. Leta 1981 se je pridružil zasedbi Saturday Night Live in nato naredil uspešno kariero na filmskem platnu.

Med njegovimi številnimi filmi so: Trading Places; Policaj z Beverly Hillsa, 48 ur in uspešni nadaljevanji Policaj z Beverly Hillsa II in Novih 48 ur, pa tudi Bumerang, The Distinguished Gentleman; Golden Child in Raw.

V filmu Coming to America iz leta 1988 je Murphy upodobil štiri različne like. Naslednjega leta je režiral svoj prvenec Harlem Nights, kostumsko komedijo, ki jo je sam napisal in v njej tudi igral glavno vlogo poleg Richarda Pryorja in Redda Foxxa. In leta 1996 je upodobil sedem različnih likov v svetovni kinematografski uspešnici Trčeni profesor.

Njegovi novejši filmi so Life s soigralcem Martinom Lawrencem; uspešnica Dr. Doolittle, komedija Bowfinger, kjer je zaigral s Stevom Martinom, in risanka Mulan, v kateri je posodil glas zmaju Mushu.

Eddija Murphyja bomo kmalu lahko gledali v Pluto Nash, njegov glas se bo skupaj z glasovoma Mika Myersa in Cameron Diaz pojavil v DreamWorksovem Shreku, pripravlja pa se tudi že na snemanje nadaljevanja Dr. Dolittla. Poleg tega bo kmalu spet sodeloval z režiserjem Petrom Segalom in producentom Brianom Grazerjem v filmu za Universal in Imagine The Incredible Shrinking Man.

Janet Jackson (Denise Gaines) je najbolj znana zaradi svoje izjemno uspešne pevske kariere. Prejela je več nagrad, njene turneje so rekordno obiskane. Prodala je več kot 45 milijonov albumov po vsem svetu in s svojimi 19 zlatimi singli je najuspešnejša pevka v zgodovini.

Janet je začela svojo kariero s sedmimi leti, po televizijskih nastopih v Good Times, A New kind of Family, Different Strokes in Fame pa je igralstvo za nekaj časa obesila na klin in se posvetila glasbi.

Po rekordnem uspehu njenih albumov Control in Rhythm Nation se je Janet spet vrnila k igralstvu v filmu Johna Singletona Poetic Justice in bila deležna pohvale kritikov. V filmu je bila predvajana tudi njena uspešnica Again z albuma Janet, ki si je prislužila nominacijo za oskarja in zlati globus za najboljšo izvirno pesem.

Leta 1995 je skupaj z bratom Michaelom posnela pesem Scream in se pojavila v revolucionarnem videu. Posnela je še en uspešen album z naslovom The Velvet Rope in z Busta Rhymesom sodelovala pri pesmi What"s It Gonna Be, ki je prejela nominacijo za grammyja.

Peter Segal (režiser) je debitiral kot filmski režiser z uspešno komedijo Gola pištola 33-1/3. Med njegovimi novejšimi filmi so My Fellow Americans, v katerem igrajo Jack Lemmon, James Garner, Dan Aykroyd in Lauren Bacall, ter komedija Tommy Boy s Chrisom Farleyjem in Davidom Spadom v glavnih vlogah.

Segal že dolga leta režira televizijske komedije in je dobitnik osmih nagrad emmy, nagrade CableAce za najboljšega režiserja in dveh nagrad National Association of Broadcasters" Service to Children.

Leta 1995 je ustanovil Greenhaven Films, producentsko družbo, ki ima trenutno v načrtu še en film z Eddijem Murphyjem za Imagine in Universal, predelavo The Incredible Shrinking Man, ki ga Segal priše skupaj s Fredom Wolfom (Tommy Boy). Greenhaven prav tako pripravlja film The Hardy Men za Fox 2000 z Benom Stillerjem v glavni vlogi in več drugih projektov.

Komentarji

17.7. 2005 ob 15:18

je full smeeh splača se gledat

— martincka
27.10. 2007 ob 19:15

kul film NIMAŠ KAJ! OCENO OD CVEKA DO 100,BI BLA 100

— janja
19.7. 2009 ob 15:36

ja film je biu ful zakon smesn do konca

— natalija
22.7. 2009 ob 15:29

kak je pa to bedn film sicr je en prizor smesn drgac je pa bedn saj men

— domen
8.3. 2010 ob 5:57

da ta filem je baš kul pa še sploh igra janet jackson
<3

— nastja
30.6. 2010 ob 17:15

prvi del trčeni profesor je bil zelo dober in tud zdej ko je prišel drugi še bolš.zelo mi je všeč ta film seveda zato ker je eddie moj naj igralec.ful mi je smešen in fuul zabaven.ful je smešen ko je bajsi pol pa naredi napoj pa se spremeni v suhga.seveda samo zarad profesorce ki se je zaljubu vanjo. pol pa ko je debel jo prepričuje pa tko da bi hodila s ta suhim.pol pa un ta suh skos zamuja na zmenke pa čuden se obnaša pol da pa profesorca da poljubček bajsiju hehe.pol pa ko un bajsi telovadi.ko po šolskih stopnicah teče gor pa dol ta eddie je res ful kul sploh pa kolosej ko je sploh film dal na platne.tud po televizji gledam film trčeni profesor pa tud če ga stokrat mi bo vsen zanimiv ker je tok kullll.

— tia

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.