Kolosej
Film distribucije Ljubljanski kinematografi

Betty

komedija, triler
Na sporedu od: 20.6.2002, Kolosej Ljubljana
1h 52min / 112min
Scenarij: James Flamberg, John C. Richards
Režija: Neil LaBute

Vsebina

Režiser Neil LaBute (In the Company of Men, Your Friends and Neighbors) je posnel film Betty (Nurse Betty), šaljivo zgodbo o neverjetni odločenosti neke ženske, da uresniči svoje sanje, ne glede na vse prepreke. Resnično življenje se začne prepletati z domišljijo, ko se Betty Sizemore (Renée Zellweger) odpravi na potovanje, na katerem bodo ona in vsi vpleteni spoznali samega sebe. Betty je romantičen, nevarno smešen "road movie"

Kaj se zgodi, ko se nekdo odloči, da je življenje le stanje duha?

Če ste taki kot Betty, ki je natakarica v majhnem mestu in obožuje pocukrane nadaljevanke, potem veste, da prava ljubezen obstaja, čeprav ne živi z vami pod isto streho. Priljubljena telenovela "Razlog za ljubezen" je namreč vrhunec dneva za Betty, mlado žensko z dobrim srcem in slabim zakonom. Njen mož Del (Aaron Eckhart), obupno slab prodajalec avtomobilov, se nad njo izživlja na vse mogoče načine in vedno pozabi na njen rojstni dan, česar pa je Betty že navajena in ga proslavi kar sama. Vse, kar si želi, je, da bi bila medicinska sestra.

Ko nekega večera vsa očarana gleda posnetek svoje telenovele, njen najljubši lik, dr. David Ravell, pogleda v mesec in vzklikne: "Vem, da je na tem svetu nekdo, s katerim sva kot ustvarjena drug za drugega." Betty se počuti, kot bi bile izrečene besede namenjene prav njej. Takrat pa se vrne Del, ki je prišel še z dvema moškima sklepat sumljive posle. Ko užali Charlieja (Morgan Freeman), poklicnega morilca, in njegovega varovanca Wesleyja (Chris Rock), gre posel po zlu in Betty hočeš nočeš postane priča moževega umora. Prizadeta zaradi nasilnega dogodka začne živeti v drugi resničnosti. Predstavlja si, da je "sestra Betty", ljubezen njenega življenja pa je dr. Ravell, ki ga je pred šestimi leti pustila pred oltarjem.

Betty si 'izposodi' Buicka LeSabre '97 in na vrat na nos zapusti Kansas. Moževa morilca ji sledita, saj bi se rada dokopala do mamil, ki so skrita v prtljažniku omenjenega avtomobila, vendar je Betty v svoji odločitvi neomajna in je prav nič ne more odvrniti od njenega načrta. Morilca imata o njej popolnoma različno mnenje. Medtem ko jo ima Wesley za hladnokrvno in preračunljivo tatico, je Charlie vedno bolj in bolj obseden z njo. V domačem Fair Oaksu pa šerif Ballard (Pruitt Taylor Vince) in novinar Roy Ostrey (Crispin Glover) raziskujeta Delov umor in Bettyjino nenandno in nenavadno izginotje.

Ko Betty končno pride v Los Angeles, želi poiskati svojega ljubljenega dr. Ravella, ki ga v telenoveli "Razlog za ljubezen" igra George McCord (Greg Kinnear). Pri tem ji pomaga njena nova prijateljica, Rosa Herrera (Tia Texada). Ko Betty končno sreča dr. Ravella/Georgea McCorda in se ji morilca nevarno približata, začne življenje oponašati umetnost... in obratno.

O snemanju

Čeprav sta bila prejšnja filma Neila LaButa, Your Friends & Neighbors in In the Company of Men, nizko proračunski, prisrčni zgodbi, postavljeni v neimenovani večji mesti, je komedija Betty posneta z več denarja in postavljena na točno določene kraje. Poleg tega je tokrat prvič, da se je LaButovim likom uspelo iztrgati iz njihovega naravnega (in omejujočega) okolja - tako psihično kot fizično. Za režiserja ti filmi predstavljajo 'leto eksperimentiranja'. LaBute takole komentira svoj režiserski razvoj: "Za svoj prvi film sem izbral tistega od scenarijev, za katerega sem vedel, da ga lahko posnamem z danim denarjem. Razlika med prvim in drugim filmom je bila, da sem se, ker je bilo več denarja, lahko bolj posvetil režiranju kot pri prvem, ko sem moral početi še druge stvari, ker si nisem mogel privoščiti dodatnih sodelavcev. Betty ga je popolnoma prevzela: "Ko sem prebral scenarij, mi je postalo jasno dvoje. Da je zgodba neverjetno zabavna in jasna ter da je to enkratna priložnost zame kot za režiserja. Zato sem takoj zagrabil za ponujeno priložnost."

O igralcih

Renée Zellweger - Ko je s Tomom Cruisom igrala v filmu Jerry Maguire, Camerona Crowa, ji je združenje kritikov podelilo laskavi naslov najboljše debitantke v letu 1996; bila je nominirana za igralko leta in dobila nagrado za najboljšo stransko igralko v komediji. Zellwegerjeva je diplomirala iz književnosti na univerzi v Teksasu, kjer je dobila tudi prve učne ure iz igranja. Najprej je nastopala v televizijskih filmih A Taste for Killing in Shake, Rattle and Rock! ter v celovečercu Dazed and Confused, Richarda Linklaterja.

Nase je opozorila leta 1996 na filmskem festivalu v Sundanceu, v The Whole Wide World, Dana Irelanda, kjer je bil njen soigralec Vincent D'Onofrio; dobila nagrado za najboljšo glavno igralko na filmskem festivalu v Mar del Plati ter prejela že drugo nagrado neodvisnega združenja igralcev.

Med drugim je igrala v A Price Above Rubies, Boaza Yakina; One True Thing (z Meryl Streep in Williamom Hurtom), Carla Franklina; The Bachelor, Garyja Sinyorja; Jaz, Irene & jaz, bratov Farrelly; in nazadnje v filmski priredbi knjižne uspešnice Dnevnik Bridget Jones in tako popolnoma obnorela cel svet. Za vlogo Betty je prejela Zlati globus leta 2001, za najboljšo glavno igralko.

Morgan Freeman - Trikratni oskarjev nominiranec je eden najbolj znanih ameriških igralcev. Njegove nepozabne vloge pa niso bile le na velikem platnu ali v televizijskih filmih, nastopal je tudi v gledališču.

Vloga Hokea Coleburna v Šoferju Miss Daisy mu je prinesla prvega Obieja, gledališko nagrado. Kasneje je bil nominiran za oskarja za vlogo v istoimenskem filmu, Brucea Beresforda, v katerem je Freeman zaigral z Jessico Tandy, in dobil zlati globus ter srebrnega medveda za najboljšega igralca na berlinskem filmskem festivalu. Občudovali smo ga lahko že v številnih drugih vlogah: Bonfire of the Vanities, Robin Hood: Prince of Thieves, Unforgiven, Shawshank Redemption, Outbreak, Se7en, Chain Reaction, Kiss the Girls, Long Way Home, Amistad, Hard Rain, Deep Impact in nedolgo tega v nasih kinematografih v filmih Along Came A Spider ter Under Suspicion.

Greg Kinnear - Za svoj nastop z Jackom Nicholsonom in Helen Hunt v Bolje ne bo nikoli, Jamesa L. Brooksa, je prejel nagrado združenja kritikov za najboljšega stranskega igralca in bil nominiran za oskarja, zlati globus in za nagrado Guild.

Kinnear je debitiral v Sabrini (1995), Sydneyja Pollacka, kjer sta bila njegova soigralca Harrison Ford in Julia Ormond, in si prislužil nagrado za najbolj obetavnega igralca. Nazadnje je igral v: Čaka te pošta, Nore Ephron; Skrivnostni možje, Kinke Usher; What Planet Are You From?, Mikea Nicholsa; Loser, Amy Heckerling; Darilo, Sama Raimija, v katerem je igral s Cate Blanchett, Katie Holmes, Keanujem Reevesom, Giovannijem Ribisijem in Hilary Swank; njegov zadnji projekt pa se imenuje Animal Husbandry, režiserja Tonyja Goldwyna, v katerem je njegova soigralka Ashley Judd.

Chris Rock - je eden najboljših komikov svoje generacije. Za svoje delo je bil nagrajen že s tremi emmyji in dvema grammyjima.

Za CB4, režiserke Tamre Davis, je napisal scenarij, ga produciral in v njem tudi igral. Nekateri se ga bodo spomnili iz Policaja z Beverly Hillsa II, Tonyja Scotta, zaigral pa je tudi v filmih New Jack City in Panther, Maria Van Peeblesa. Z Melom Gibsonom in Dannyjem Gloverjem je igral v Smrtonosnem orožju 4, Richarda Donnerja, eno opaznejših vlog pa je imel tudi v Dogmi, Kevina Smitha.

Njegova zadnja filma se imenujeta I Was Made to Love Her, Paula in Chrisa Weitza, pri katerem je sodeloval pri pisanju scenarija, in Osmosis Jones, Toma Sita in Pieta Kroona, za katerega je posodil glas.

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Bodi prvi in napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.