Kolosej
Film distribucije Blitz Film & Video Distribution

Nož v hrbet

misteriozna kriminalna črna komedija
Podnapisi
Na sporedu od: 5.12.2019, Kolosej Ljubljana
2h 10min / 130min
Leto: 2019
Država: ZDA
Jezik: angleščina
Scenarij: Rian Johnson
Režija: Rian Johnson
Imate radi detektivske, misteriozne uganke? Predstavljamo vam detektivko, kot je še ni bilo posnete! Stopite v čevlje detektiva, ki poskuša razrešiti skrivnostno smrt v patriarhalni, ekscentrični in sprti družini.

Režiser Rian Johnson (Vojna zvezd, Časovna zanka) je za film Nož v hrbet zbral izjemno igralsko zasedbo (Daniel Craig, Toni Collette, Jamie Lee Curtis, Ana de Armas, Chris Evans, Don Johnson, Michael Shannon in LeKeith Stanfield) in ustvaril inteligentno uganko o priznanem detektivu (Craig), ki združi moči z lokalno policijo pri preiskovanju skupine ekscentričnih osumljencev po umoru bogatega pisatelja kriminalnih romanov (Christopher Plummer).

Zjutraj, dan po praznovanju svojega 85. rojstnega dneva, na tleh na svojem posestvu leži mrtev Harlan Thombrey. Priznani detektiv Benoit Blanc sumi zločin in v trenutku osumi vse prisotne na posestvu – Harlanovo družino. Bolj kot se bliža branje oporoke, bolj padajo maske in jasno postaja, da je vsak član družine nosil velike skrivnosti. Zapleti, preobrati in napetost vodijo v šokanten zaključek in s tem zaključijo detektivsko uganko, kot je še ni bilo.

»Želel sem si, da bi bil to res zabaven, sodoben film, poln namigov in zapletov, pa tudi družinske dinamike,« razlaga Rian Johnson.

Poleg tega pa si je Rian Johnson vseeno prizadeval slediti klasični tradiciji: Raziskovanju družbenih odnosov znotraj labirinta preiskovanja umora. »Zgodbe Agathe Christine niso bile zelo sporočilne, če pa pogledamo njene junake, pa hitro ugotovimo, da so bili pravi odraz britanske družbe tistega časa,« pravi Johnson. »Zame je bila priložnost, da uporabim ta žanr za pregled sodobne Amerike in tipov ljudi današnjega časa, izjemno vznemirljiva.«

Ram Bergam, ki je od začetka kariere produciral vsak Johnsonov film, je vedel, da bo imel Nož v hrbet zelo drugačno teksturo kot klasična Agatha Christie. »To počne Rian, podre znane žanre in jih osveži,« pravi Bergam. »Ob začetku filma pomisliš 'O, poznam takšne filme, vem kako delujejo in kakšni bodo', vendar pa se hitro popraviš, saj njegov film postaja veliko globlji, divji in drugačen, kot si mislil.«


Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Bodi prvi in napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.