Kolosej
Film distribucije Karantanija Cinemas

Nowhere Boy - Zgodba o Johnu Lennonu

biografska glasbena drama
Podnapisi
Na sporedu od: 1.7.2010, Kolosej Ljubljana
8.7.2010, Kino Komuna
9.9.2010, Kolosej DeLuxe Kranj
1h 38min / 98min
Leto: 2009
Jezik: angleščina
Scenarij: Matt Greenhalgh
Režija: Sam Taylor Wood
V biografiji najstniških let slavnega Beatlesa Johna Lennona spoznamo radoživega 15-letnega mladeniča, ki odrašča na ulicah Liverpoola. Razpet med predanostjo do tete, ki ga je vzgajala od malih nog, in navezanostjo na svobodomiselno mamo, ki išče njegovo pozornost, se John zateče v svet umetnosti in glasbe. Pritegne ga nova zvrst glasba iz ZDA in ko sreča sorodno dušo v nadarjenem Paulu McCartneyju, se začne pisati zgodba najbolj uspešne skupine v zgodovini glasbe.

"Mati... imela si me, jaz pa tebe nikoli ne."

Predstavljajte si otroštvo Johna Lennona. Liverpool leta 1955. Bister in težaven petnajstletnik si želi doživetij. Toda v družini, polni skrivnosti, se za fanta pulita dve neverjetni in vplivni ženski. Zadrgnjena teta, ki ga je vzgojila, in malce podivjana mama, ki ga je že zgodaj zapustila. John, ki hrepeni po normalni družini, se umakne v razburljivi svet rock'n'rolla. Spozna ljudi, ki ga bodo spremljali vse življenje. Ravno, ko se Johnu začne nasmihati uspeh, družino prizadene tragedija. Toda ta mladeniču da nov glas in svet dobi novo glasbeno ikono.

Liverpool sredi 50. let 20. stoletja… uporniški najstnik John Lennon živi s teto Mimi in njenim možem Georgeem. Teta ga skuša držati na kratko, George pa je popustljivejši in med njim in fantom se splete pristna vez. Ta se še utrdi, ko mu George kupi prve orglice in obljubi, da ga bo naučil igrati. Oba moška v hiši imata rada sodobno glasbo in radijske komedije, nad čimer se teta Mimi neprestano mršči. Ko stric nenadoma zaradi infarkta umre, v hiši hladne tete ostane praznina, ki jo John močno čuti. Takrat mu bratranec Stan pove, da ve, kje živi Johnova odsotna mama, ki se je John le bežno spominja, vendar boleče čuti njeno odsotnost. Osuplo ugotovi, da nestanovitna rdečelaska živi z novo družino le poldrugi kilometer stran od njega.

Julia je Johna vesela, John pa po eni strani očaran nad njo in njenim življenjem, po drugi pa globoko v sebi ne more preboleti, da je mama živela tako blizu in ga nikoli poiskala. Toda za nekaj časa potlači svoje zamere in se prepusti Juliinemu vihravemu značaju, ki ga potegne v svet rock'n'rolla.

Ko ga zaradi ene od neštetih neumnosti suspendirajo iz šole, teti Mimi to prikrije in cele dneve preživlja pri Julii, ki ga nauči igrati na bendžo. Pride celo tako daleč, da hoče John ostati pri Julii in živeti skupaj z njeno novo družino. Toda po naključju sliši napet pogovor med Julio in njenim zunajzakonskim partnerjem Bobbyjem ter ugotovi, da je mama psihično precej nestabilna in kljub temu, da ga ima rada, njegova prisotnost v družini povzroča prehude napetosti.

Tako se Johnova težavna mladost še bolj zaplete. Razpet je med ljubeznijo do obeh žensk in občutkom, da je po eni strani obema odveč, po drugi pa ga vsaka hoče zase. Mimi mu kupi prvo kitaro in John ustanovi svojo prvo skupino The Quarrymen. Na prvem pomembnejšem nastopu jih sliši Paul McCartney, ki se jim kmalu pridruži in rodi se najslavnejši glasbeni tandem sodobne glasbe.

Johnovo zgodbo in zametke Beatlov spremljamo vse do znamenitih nastopov v Hamburgu, film pa se zaključi z morda najbolj znano pesmijo, ki jo je John Lennon posvetil svoji mami - Mother.

“Ni me bilo lahko vzljubiti, vedno sem bil Lennon.”

V Ecosse Films so se že dolgo hoteli posvetiti filmu o ozadju, o rojstvu slavne četverice. O samih Beatlih vemo že vse in še več, zgodba o Lennonovih najstniških letih, ko je bil razpet med dve vplivni in močni ženski, ki sta ga oblikovali v ikono, pa je morda malo manj znana in hkrati precej bolj intimna. Velik del zgodbe izhaja iz izjav, ki jih je o svojem otroštvu javno dal sam Lennon.

"Če bi imel boljšo izobrazbo, to ne bi bil jaz. V osnovni šoli sem razmišljal, da bom študiral, vendar nisem naredil končnih izpitov. Potem sem šel v likovno šolo in hotel nadaljevati na Sladu, kjer bi postal umetniško čudo, vendar se nisem ujel. Vedno sem bil čudak, vedno sem bil Lennon!"

"Mamo sem izgubil dvakrat. Prvič pri petih letih in drugič pri sedemnajstih. Postal sem zelo zagrenjen. Ravno sva se spet začela spoznavati, ko je umrla."

“Teti sem govoril: 'Če boš moje pesmi vrgla stran, ti bo še žal, ko bom slaven!' In ona jih je vrgla stran. Nikoli ji nisem odpustil, da v otroštvu z mano ni delala, kot da sem genij.”

“Učitelji te trpinčijo in strašijo dvajset let, potem pa pričakujejo, da boš izbral poklic.”

"Od nekdaj sem bil upornik, po drugi strani pa sem hotel, da bi me sprejeli in imeli radi. Da ne bom samo gobcač, norec, pesnik in glasbenik. Vendar ne morem biti, kar nisem."

Za vlogo mladega Lennona so igralca iskali širom po Veliki Britaniji. Aaron jih je očaral tako s svojim nastopom kot z videzom, saj je pretresljivo podoben samemu Lennonu v najstniških letih. Za vlogo je delal z učiteljem govora, naučil se je igrati kitaro. Film je videla tudi Yoko Ono in bila je navdušena nad izbiro in njegovim nastopom.

Komentarji

1.6. 2010 ob 21:12

Komaj čakam, tok so hudi!!!!!!!!!!!

— Mimi
11.6. 2010 ob 13:46

gr8! definitivno grem gledat!

— štekarka
19.6. 2010 ob 11:30

ta film bo po mojem mnenju odličen in se ga že veselim.... igralci so tudi odlični...beatlesi itako najboljši......

— mm
20.6. 2010 ob 15:49

tale film grem pa ziher gledat...supr igralci...<3

— i love summer
20.6. 2010 ob 19:15

sm že gledala, NAJBOLŠI FILM EVEEEER.!!!!!

— ana
26.6. 2010 ob 17:25

The Beatles so zakon!!!!!

— Ledi
28.6. 2010 ob 21:17

Kot velik fan Beatlov in Lennona, bom v kino peljal celo svojo družino, da tudi mala "mula" spozna del pomembne zgodovine rock n rolla.

— Aleš
29.6. 2010 ob 0:26

Film sm si ravnokar pogledala, in morm reči da paše med solidne filme. priporočam ugled vsem, ki ste ljubitelji Johna Lennona. veliko užitkov ob gledanju :)

— tjaša
29.6. 2010 ob 7:50

film je full hud, škoda k je posnet samo do začetka glasbene poti in ne še malo naprej...

— jessy
1.7. 2010 ob 8:27

že gledala film in je super!
mogoče se malo čudno konča...

— yoko ono
4.7. 2010 ob 18:02

Danes sem ga gledala,super mi je,samo malo prekratek.Konec mi ni glih najbolj všeč.Kdor uživa v glasbenih filmih mu bo ta sigurn všeč.

— Piki
4.7. 2010 ob 19:08

It's defentely one of the best movies I've ever watched, you should watch it!

— AaronJohnson
5.7. 2010 ob 11:49

kdaj pa pride v Maribor?

— Martina
5.7. 2010 ob 14:27

film je zakon, John Lennon je zakon, Beatles so zakon.... lohk bi posnel še drugi del!!

— ertzuil
7.7. 2010 ob 13:06

Martina, saj v MB že tudi igra od prešnjega tedna :)

— DrugaStranDrave
28.7. 2010 ob 20:09

Rada poslušam glasbenike kot so Beatles ali Queen. Zgodba o Johnu Lennonu je čudovita in te kar gane. Imel je zanimivo zgodbo. Film vsekakor priporočam, sploh tistim, ki ikajo radi glasbene filme in in tistim, ki imajo okus za glasbo, saj skozi zgodbo vse vidi.

— kaja
2.8. 2010 ob 18:49

Bednii so...fuj the beatles sux

— kva te briga
22.8. 2010 ob 20:34

bedaaaaaaaaaaaaaaaaa najslabši fim

— lara
12.12. 2011 ob 20:21

lara, Pojma nimaš.
Film je presahnil vse, ki so gledali, res tragična zgodba, zdaj Vidimo, da Lennon Res ni imel lahkega otroštva. Film je Zakon, vreden ogleda... Če ste čustveni, bo ta film zagotovo udaril na vaša čustva.

— Tado

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.