Kolosej
Film distribucije Blitz Film & Video Distribution

Nore počitnice: Nova generacija

komedija
Samo v Koloseju Maribor
Podnapisi
1h 39min / 99min
Leto: 2015
Država: ZDA
Jezik: angleščina
Scenarij: Jonathan Goldstein in John Francis Daley
Nova generacija Griswoldowih ga spet hudo lomi. Družina se poda na novo na neuspeh vnaprej obsojeno pustolovščino: Rusty Griswold, zdaj odrasel možakar, se odpravi po očetovih stopinjah v upanju, da svoji družini omogoči hudo zaslužene počitnice. Soprogo Debbie in njuna sinova preseneti z izletom prek ZDA v "najbolj priljubljeni družinski zabaviščni park Walley World. Le kaj bi lahko šlo narobe?

Družina Griswold je na velika platna prisopihala pred več kot tremi desetle-tji v klasični komediji National Lampoon’s Vacation in gledalce oskrbela z večnim opominom na katastrofe, ki lahko katero koli družino dole-tijo na potovanju prek ZDA. Pot do Walley Worlda je bil za Clarka Griswolda, njegovo ženo Ellen in njuna nergajoča otroka Rustyja in Audrey polna za umret smešnih muk in preprek, hkrati pa nepozaben izlet za obiskovalce kino dvo-ran po vsem svetu in velika uspešnica. V nadaljnjih letih so nas Griswoldovi popel-jali v Evropo (European Vacation), v Las Vegas ( Vegas Vacati-on) in nas povabili na praznovanje božiča (Christmas Vacation) ter se tako zasidrali v naši kulturni zavesti.

Zdaj se vračajo. Nekoliko starejši, pa niti ne kaj pametnejši. Jonathan Goldstein in John Francis Daley – za oba je to režijski prvenec, prispevala pa sta tudi scenarij – sta zadrta oboževalca izvirne franšize, sploh filma, ki jo je začel, in sta družini spravila v še bolj nezaslišane situacije. Igrajo še Skyler Gisondo, Steele Stebbins, Chris Hemsworth, Leslie Mann ter Beverly D'Angelo in Chevy Chase iz izvirne franšize Počitnice. Scenarij sta po likih, ki jih je ustvaril John Hughes, spisala Goldstein in Daley, producen-ta sta bila David in Chris Bender, izvršni producenti pa Marc S. Fischer, Jeff Kleeman, Toby Emmerich, Richard Brener, Samuel J. Brown in Dave Neustadter.

Izza kamer so sodelovali še direktor fotografije Barry Peterson, scenograf Barry Robison, montažer Jamie Gross in kostumografinja Debra McGuire. Glasbo je zložil Mark Mothersbaugh.

O IGRALCIH

ED HELMS (Rusty Griswold) je bil član impro skupine The Upright Citizens in nato sko-raj pet let poročevalec v oddaji The Daily Show with Jon Stewart, nakar se je pridružil ameriški inačici humoristične nanizanke The Office. Videli smo ga še v serijah Tiny Commando, Brooklyn Nine-Nine, NTSF:SD:SUV in Arrested Development, na velikih platnih pa v tri-logiji The Hangover, v They Came Together, We're The Mil-lers, Jeff, Who Lives At Home, Cedar Rapids in The Lorax. Nedavno je končal snemanje počitniškega filmaLove the Coopers z Diane Keaton in se pripravlja na snemanje TV drame The One Percent ob Hilary Swank; izvršno bo produciral komedijo Central Intelligence in posodil glas liku v risanki Captain Underpants.

Ima lastno produkcijsko hišo The Pacific Electric Picture Co., prek katere je produciral humoristično serijo Jake & Amir in pripravlja projekte, v katerih bo tudi igral, na primer akcijsko komedijo Epic Fail, in bo izvršno produciral humoristično nanizanko Big Kids.

Christina Apple GATE (Debbie Griswold) je nazadnje igrala že v drugem filmu iz franšize Anchorman 2: The Legend Continues, pred tem smo jo videli v filmihHall Pass bratov Farrelly,Going the Distance, The Rocker, Surviving Christmas, Anchorman: The Legend of Ron Burgundy, The Sweetest Thing, Wonderland, View From the Top in Don’t Tell Mom the Babysitter's Dead. Glas je posodila likoma v filmih Cats & Dogs: the Revenge of Kitty Galore in Alvin and the Chipmunks: The Squeakquel.

Na TV je nazadnje igrala v seriji Up All Night, sicer pa si je z naslovno vlogo v humoristični nanizanki Samantha Who? prislužila svojo drugo in tretjo nominacijo za nagrado Ceha filmskih igralcev, dve nominaciji za emmyja in dve za zlati globus. Za slednjega se je potegovala tudi z naslovno vlogo v seriji Jesse, izpeljanki uspešne Married with Children, v kateri je Applegatova tudi zaslovela. Za emmyja se je potegovala v gostujoči vlogi v seriji Friends.

BEVERLY D'ANGELO (Ellen Griswold) je nastopila v okoli 60 celovečercih in neštetih TV serijah in oddajah, poleg tega pa je kot kantavtorica prispevala pesmi za več filmov in serij.

Gotovo je najbolj znana iz franšize National Lampoon's Vacation in kot Patsy Cline v Coal's Miner's Daughter; vloga – v filmu je celo odpela nekaj njenih legendarnih popevk – ji je prinesla nominacijo za zlati globus.

Začela je v animacijskem oddelku podjetja Hanna-Barbera, nato v studio pela spremljevalne vokale za legendarnega Ronnieja Hawkinsa, nato debitirala na Broadwayu v Rockabye, Hamlet in se po manjših vlogah na TV in filmu (First Love, Captains and the Kings, Annie Hall…) prebila med iskane igralke v Formanovem Hair; njena priljubljenost je še narasla z Eastwoodovim Every Which way but Loose, sledili so Honky Tonk Freeway, Pacific Heights Eye For An Eye, High Spirits, The Miracle, Man Trouble in Daddy's Dyin' . . . Who's Got the Will. V slednjem je tudi odpela več pesmi; te je spisala in pela za The Woo Woo Kid in Above Suspicion, za Vegas Vacation je odpela Lovin' You, za Field of Dreams pa Crazy.

Na TV smo jo videli oziroma slišali v serijah Law & Order: Special Vic-tims Unit, The Simpson's, Entourage in Mom, v filmu A Stre-etcar Named Desire (nominacija za emmyja) in v miniseriji Menendez: A Killing in Beverly Hills.

CHRIS HEMSWORTH (Stone Crandall)je igral v uspešnicah The Avengers in Avengers: Age of Ultron, pred tem v Snow White and the Huntsman in The Hunt-sman ter v Rush. Prebil se je v kot Thor v Branaghovem istoimen-skem filmu, ki je dobil nadaljevanje v Thor: The Dark World.

Avstralec je na ameriških platnih debitiral v Abramsovi oživitvi franšize Star Trek, igral je tudi v Blackhat, The Cabin in the Woods in Red Dawn. Kmalu ga bomo videli v In the Heart of the Sea Rona Howarda.

LESLIE MANN (Audrey Griswold) na velika platna prihaja v How to Be Single in posoja glas liku v prihajajoči risanki The Croods 2. Soprogo filmskega ustvarjalca Judda Apatowa smo videli in slišali v The Other Woman, Rio 2, ParaNorman, Mr. Peabody &Sherman, This Is 40, KnockedUp, The Bling Ring, I Love You Phillip Morris, 17 Again, Big Daddy, George of the Jungle, She's the One, Funny People, The 40 Year Old Virgin, The Cable Guy

CHEVY CHASE (Clark Griswold) je nase najprej opozoril kot eden od scenaristov oddaje Saturday Night Live (za delo je prejel dva emmyja); na velikih platnih je debitiral v komični srhljivki Foul Play z Goldie Hawn in nato nanizal naslove, kot so franšizi Caddy Shack in National Lam-poon's Vacation, Fletch, Spies Like Us, The Three Amigos, Funny Farm, Memoirs of an Invisible Man, Man of the House in Snow Day.

Začel je kot scenarist in nastopajoči v satirični reviji Channel One, ki je bila osnova za celovečerec The Groove Tube; pisal je za Lily Tomlin in Smothers Brothers in si za oddajo Alan King’s Energy Crisis, Rising Prices and Assorted Vices prislužil nagrado Ceha scenaristov Amerike, za The Paul Simon Special pa emmyja.

Na TV se vrača redno – med drugim smo ga videli v serijah Law and Order, Brothers and Sisters, Chuck in Community.

O USTVARJALCIH

Jonathan Goldstein (scenarij/režija) je prispeval scenarija za Horrible Bosses in Cloudy With A Chance of Meatballs 2. Počitnice so njegov celovečerni prvenec in zanj je skupaj s sorežiserjem Johnom Francisom Daleyjem spisal tudi scenarij.

Potem ko je pustil službo v pravni pisarni, se je posvetil pisanju humorističnih nanizank, med njimi The PJ's, The Geena Davis Show, Good Morning Miami, Four Kings in The New Adventures of Old Christine.

Z Daleyjem sta prvi scenarij prodala leta 2007 za The $40,000 Man, sku-paj sta ustvarila tudi Horrible Bosses, The Incredible Burt Wonderstone in Cloudy with a Chance of Meatballs 2.

Trenutno se preizkušata kot producenta pri akcijski komediji All Day and a Night.

JOHN FRANCIS DALEY (scenarij/režija) je nase opozoril kot igralec v seriji Freaks and Geeks in nato igral v serijahThe Geena Davis Show, The Kennedys, Regular Joe, Kitchen Confidential in Bones ter v celovečercih A View FromT-he Top, 77 in Waiting. Na velika platna prihaja ob Anni Ken-drick v komediji Rapture-Palooza.

Kot scenarist se je prvič preizkusil s Horrible Bosses z Jonathanom Goldsteinom. Sledili so kratki film Audio Tour, The Incredible Burt Wonderstone in Cloudy With a Chance of Meatballs 2, prvi scenarij, ki sta ga skupaj ponudila studiem, pa je bil The $40,000 Man. Skupaj sta tudi producenta prihajajoče akcijske komedije All Day and a Night.

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Bodi prvi in napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.