Kolosej
Film distribucije Fivia

Nore na denar

komična kriminalka
Podnapisi
Na sporedu od: 27.3.2008, Kolosej Ljubljana
1h 44min / 104min
Leto: 2008
Država: ZDA
Jezik: angleščina
Scenarij: Glenn Gers po scenarijih Johna Misterja, Neila McKaya in Terryja Winsorja
Režija: Callie Khouri
Ko Bridgetin mož nazaduje na delovnem mestu in jima grozi izguba hiše in udobnega življenja, se skrbna gospodinja odloči sprejeti službo čistilke v državni banki. Tam spozna odločno samohranilko Nino in zasanjano mladenko Jackie, s katerima po številnih nesporazumih sklene prijateljstvo. Ne traja dolgo in trojica se odloči, da bodo ukradle denar, namenjen uničenju, toda zaradi drobnih napak se na videz preprost načrt spremeni v popoln kaos.

Zgodba

Ponavadi je to, kako gledamo na denar, odvisno od tega, koliko ga imamo. Čeprav se mnenja glede tega, ali lahko denar kupi srečo, krešejo, pa prav nikomur ni lepo, če ga nima. Zato se vprašajte. Ali bi izkoristili priložnost, da bi vzeli denar, ki ga nihče ne bi pogrešal? Mogoče le toliko, da bi lahko odplačali kredite, hipoteko ali pa spravili otroke na boljše šole? Drugače bi ga tako ali tako uničili...

Film temelji na resničnih dogodkih in govori o treh zelo različnih ženskah, ki delajo v banki Zveznih rezerv, in združijo moči, da bi ukradle denar, ki ga nameravajo uničiti. Diane Keaton, Queen Latifah in Katie Holmes igrajo v komediji, ki govori o tem, kaj se zgodi, ko se zločin izplača... In to več let.

O filmu

"Ta denar tudi uradno ne obstaja več!"
- Bridget

"Mislim, da je to edini kriminalni film, v katerem nihče ne nastrada," pravi Glenn Gers, ki je napisala scenarij za film. "Gre za zgodbo treh žensk, ki vsak dan opazujejo, kako uničijo milijone dolarjev. Čisto vsak od nas bi ob tako veliki količini uničenega denarja pomislil, kaj vse bi lahko naredil z njim. Če ga ne misli nihče več uporabiti, zakaj pa ne? Saj ni nobene škode."

Pred skoraj šestimi leti je izvršna producentka Wendy Kram dala producentu Jayju Cohenu kopijo britanskega televizijskega filma z naslovom Hot Money, ki je temeljil na resničnih dogodkih iz Anglije v 70-ih letih prejšnjega stoletja. Film je govoril o treh ženskah, ki so delale v angleški centralni banki in skovale načrt, kako ukrasti obrabljen in poškodovan denar, preden so ga zažgali. Na koncu so jih ujeli, ker niso plačale davkov, ampak še zdaj nihče ne ve, ali so kaj denarja obdržale ali pa so vsega izgubile. Cohena je osupnilo dejstvo, da so več let nemoteno kradle denar.

Film zaradi ogromnih količin denarja, ki končajo v rokah glavnih likov, postavlja številna vprašanja o tem, kaj denar sploh je in kaj denar naredi iz ljudi. Lahko denar kupi srečo? Ali denar spremeni ljudi? Kako jih spremeni? Koliko denarja je dovolj? Če bi imeli toliko denarja, kot ga potrebujete ali hočete, kaj bi počeli v življenju?

O igralcih

Diane Keaton (Bridget Cardigan) je študirala igro na šoli Neighborhood Playhouse na Manhattnu. Na Broadwayu je spoznala igralca in režiserja Woodyja Allena in zaigrala v njegovi gledališki uspešnici iz leta 1969 Play It Again, Sam.

Njen filmski prvenec je bila komedija Ljubimci in drugi tujci, kmalu nato pa je zablestela ob boku Ala Pacina v Botru (1972). Zaigrala je tudi v obeh nadaljevanjih te trilogije. Za vlogo v četrtem filmu, ki sta ga posnela z Woodyjem Allenom, Annie Hall, je prejela oskarja in zlati globus. Med njene številne opazne vloge sodijo V iskanju gospoda Goodbara, Manhattan, Rdeči, Klub vražjih babnic, Marvinova soba (za to vlogo je bila nominirana za oskarja), Tista druga sestra, Ljubezen je luštna stvar (četrta nominacija za oskarja in drugi dobljeni zlati globus) in številne druge.

Queen Latifah (Nina Brewster) je ženska mnogih talentov. Je glasbenica, igralka, pisateljica in podjetnica. Poskusila se je že v vsem in nič ne kaže, da bo kaj kmalu upočasnila svoj tempo.

Latifah v zadnjih letih žanje velike uspehe v Hollywoodu in je prva hip hop glasbenica, ki je dobila svojo zvezdo na hollywoodskem Walk of Fame. Odličnih kritik in nominacije za oskarja ter zlati globus je bila deležna za vlogo v muzikalu Chicago, ki sta ga tako kot Lak za lase producirala Craig Zadan in Neil Meron. Po Chicagu je Latifah nastopila v uspešnici Frka v bajti, ki jo je, tako kot Lak za lase, režiral Adam Shankman.

Med njenimi najnovejšimi uspehi je nastop v filmu The Last Holiday režiserja Waynea Wanga, v katerem je nastopila ob LL Cool J-ju in Forsterjevem Bolj čudno kot fikcija ob Emmi Thompson in Dustinu Hoffmanu. Svoj glas je posodila tudi mamutu v Ledeni dobi 2.

Katie Holmes (Jackie Truman) nedvomno slovi po vlogi Joey v izredno uspešni televizijski seriji Simpatije. Lani je zaigrala v uspešnem celovečercu Christopherja Nolana Batman: Na začetku. V njeno igralsko kariero med drugim sodijo vloge v filmih First Daughter, Pieces of April, The Singing Detective, Telefonska govorilnica, Abandon, The Gift, Wonder Boys, The Ice Storm, Go, Lekcija za go. Tingle in Disturbing Behavior.

Izza kamere

Callie Khouri (režiserka) je leta 1992 prejela oskarja in zlati globus za najboljši izvirni scenarij za film Thelma & Louise. Callie je delala kot pomočnica v gledališču in natakarica, preden se je Ridley Scott odločil, da bo posnel film, Callie pa je bila tudi koproducentka.

Za tem je napisala scenarij in režirala Divine Secrets of the Ya-Ya Sisterhood, ki temelji na knjižni uspešnici. Napisala je tudi scenarij za film Something to Talk About.

Komentarji

13.3. 2008 ob 0:00 zvezdica

kup denarja, tri ženske in dobra ideja. tako nekako na hitro o filmu. dobra komedija o tem kako do denarja na lahek način, čeprav v realnosti to kar kažejo v filmu ni mogoče, ker je zadeva preveč preprosta, ampak film je zasnovan dobro in tudi konec filma je drugačen kot si lahko mislimo.

— liones
25.3. 2008 ob 17:31

film je ok, se strinjam s liones, konec me je presentil, pa tudi mislim, da v realnosti ženska starosti diane k. ne bi tega naredila

— dija
26.3. 2008 ob 0:00 zvezdica

Film je povprečen, zamisel za scenarij je sicer dokaj izvirna, ampak nek presežek pa film ni ne v igri, ne v tehnični dovršenosti. Smo videli že boljše stvaritve.

— pipi
28.3. 2008 ob 0:00

not bad

— jetli
28.3. 2008 ob 16:52

ful hudo

— loli
3.4. 2008 ob 19:42

Nisem še videla filma, pa me zanima a Katie sploh zna igrat??

— Polona
5.4. 2008 ob 2:00

dons grem gledat ta film in uopam da je dobr

— maška
11.4. 2008 ob 2:00

FUL HUD FILM:)
POHVALNO!!!!

— PRDA
13.4. 2008 ob 2:00

zakon film

— tururu
13.4. 2008 ob 2:00

Film je dokaj dolgočasen...ne priporočam.

— Monja
13.4. 2008 ob 2:00

kkkkkkkkkkkkkrrrrrrrrrrrrrr nnnnnnnnnneeeeeeeeeeekkkkkkkkkkiiiiiii!!!!!!!!!!!!!!1

— joškoo
16.4. 2008 ob 2:00

film je zakonnn

— denisa
23.4. 2008 ob 2:01

Film je res super

— Drejchy
29.4. 2008 ob 18:33 zvezdica

Tkle bom reku. Vsak, ki mu komedija pomeni več kot pa obadanje s tem, kar je v resnici mogoče in kaj ni, bo v filmu zelo užival. Film sam po sebi res ni nek presežek, vendar tudi ne teži k temu da bi bil. Igralke imajo neverjetno medsebojno kemijo, pa tudi scenarij je dovolj izviren, da bi lahko gledal še kakšno uro več. Pa konec je zakon:) Pejte gledat.

— Uroš

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.