Kolosej
Film distribucije Karantanija Cinemas

Noe

apokaliptični spektakel
Podnapisi
Na sporedu od: 3.4.2014, Kolosej Ljubljana
2h 18min / 138min
Leto: 2014
Država: ZDA
Jezik: angleščina
Scenarij: Darren Aronofsky
Režiser osupljivih čustvenih in vizualnih mojstrovin Črni labod in Rekvijem za sanje predstavlja filmsko adaptacijo biblične zgodbe o apokaliptičnem vesoljnem potopu. Samotarski Noe doživi vizijo konca sveta, zato se odloči s svojo družino zgraditi velikansko plovilo, kamor se bodo med uničenjem sveta lahko zatekli skupaj z živalmi. Njegovo početje opazi izprijeni lokalni poglavar Tubal, ki se želi polastiti Noetove barke, toda božji izbranec ima na svoji strani nepričakovane sile pravičnosti in božjega srda.

Občinstvo lahko pričakuje vse znane podrobnosti zgodbe o Noetu. Barko, živali, prvo mavrico, golobico... Vendar upamo, da ga bo zgodba pritegnila z novim pristopom. Nismo samo ponavljali že videnega. Skrbno smo preučili Genezo in nato ustvarili okolje, v kakršnem bi se po našem mnenju lahko dogodili opisani čudeži. - Darren Aronofsky

O produkciji

Zgodba o Noetu, zadnjem poštenem in pravičnem možu v svetu, ki se je prepustil hudobiji, nasilju in izprijenosti, ter o ladji, ki mu jo Stvarnik ukaže zgraditi, preden bo uničil svet, v Svetem pismu zaseda samo nekaj strani. Toda teh nekaj odstavkov je pustilo neizbrisen pečat.

Toda v vsej filmski zgodovini so bile upodobitve te zgodbe večinoma parodije, komedije ali animirani filmi. Prvič se je na filmskih platnih znašla l. 1928, kjer je bila prepletena z vojno dramo. Sledile so različne, bolj ali manj komične različice in interpretacije. Nikoli pa zgodba o Noetu ni bila posneta kot samostojno epsko in poglobljeno delo, ki bi se dotaknilo temeljnih vprašanj: človeških napak in moči ter božanskega odpuščanja. Še nihče je ni predstavil kot to, kar v resnici je - prva apokalipsa.

Aronofskyja je zgodba o Noetu očarala že pri 13 letih. Takrat je o njem napisal pesem za šolo. Toda šele ko je zavil v filmske vode, si je upal začeti sanjati, da bo nekega dne svojo skromno pesmico razširil na mogočen filmski projekt. Vedel je, da bo to nedvomno največji izziv v njegovi karieri, hkrati pa si je že začel zamišljati, kako bi zgodbo utemeljil, da bi jo približal sodobnemu gledalcu. V središče je postavil Noetovo družino, njihove strahove in upe, spore in iskanje smisla.

Ker je zgodba v Svetem pismu kratka, v njej skoraj ni dialogov in ne razkriva Noetovih čustev in razmišljanj o neizogibnem potopu, sta Aronofsky in drugi scenarist Ari Handel preučila ogromno verskega, zgodovinskega in študijskega gradiva, da bi bolje razumela Noetove čase in pomen njegovih dejanj. Biblije se nista držala do črke natančno, izkoristila sta jo za okvir, v katerega sta umestila svojo razgraditev ključnih tem, ki jih ta v Genezi kratka zgodba zastavi, vendar nikoli ne razdela. Na primer, po prvotni zgodbi Bog Noetu zapove, naj zgradi ladjo in nanjo pripelje po en par vsake živali. Kako mu je to uspelo, kako se je lotil dela, vse to je izpuščeno. Ustvarjalci so našli rešitev, kje je Noe našel les in kako je zbral vse živali. V Svetem pismu to ni pojasnjeno, toda njihova rešitev biblijski zgodbi ne nasprotuje, obenem pa je zastavljena v njenem duhu in vizualno bogata.

“Številne plati Noetove zgodbe v Svetem pismu niso jasno obrazložene. Če gre verjeti prvotnemu zapisu, Noe ne spregovori besede, dokler se vode ne umaknejo," pravi Handel. “Zato je vse, kar so ti liki mislili in rekli, ostalo odprto. Toda če podrobno preberete zgodbo, najdete namige. Recimo Noetova pijanost potem, ko pride v novi svet. V Genezi to ni pojasnjeno, nam pa se je zdelo, da nam daje vpogled v Noetov značaj, ki bi ga lahko izkoristili in poskusili razumeti. Kakšne napore in tegobe je preživljal, da se je potem, ko mu je uspelo opraviti zadano nalogo, začel predajati pijači? Kako lahko povežemo podobo poštenega Noeta z razgaljenim pijancem, ki eno vejo svojih potomcev prekolne, da bodo za vedno sužnji? In pomislite, kaj pri potopu je bilo najbolj boleče. Gotovo so bili med utopljenimi ničesar krivi otroci. Kaj se je zgodilo z vsemi drugimi nedolžnimi živalmi, ki jih Noe ni vzel na barko? Vsa ta boleča in globoka vprašanja smo nekako morali pojasniti ali vsaj nakazati, in to na privlačen filmski način, ne da bi odstopali od zgodbe v Genezi."

Naloga je bila za filmske ustvarjalce izredno zahtevna že od samih osnov naprej. Kakšen je bil predpotopni svet? Vemo, kakšen je bil stari Egipt, vemo nekaj o starodavni Judeji, toda zgodba se dogaja v času, ko naj bi ljudje živeli po 500 let, ko so po zemlji hodili "angelski velikani". Aronofsky in Handel sta zato poleg Svetega pisma preučila tudi Mrtvomorske zvitke, Enoševo knjigo (delo, ki ga pripisujejo Noetovemu pradedu) ter zgodovinske in sodobne teološke analize. Kljub vsemu pa sta vedela, da bosta morala narediti pogumen korak v neznano in si sama zamisliti svet v času pred potopom.

Noetov obraz

Ko so se odločali, kateri igralec bo igral morda eno najtežjih vlog v zgodovini filma, je bil med prvimi kandidati Russell Crowe, ki ima izkušnje z mogočnimi liki in jim zna vliti prizemljeno človečnost. Toda naloga je bila težka celo po njegovih merilih, saj Noe še nikoli ni bil upodobljen kot resničen človek, ki se spoprijema z najhujšim bremenom, ki ga je kdo kdaj nosil. Igralec je privolil pod enim pogojem: da ga v niti enem kadru ne bodo pokazali osladno klišejsko z dvema žirafama za hrbtom. Noe, ki ga je upodobil, je človek, ki je pripravljen tvegati vse, da opravi nalogo, čeprav večino časa tava v temi in ne ve točno, kaj mora početi. Ve sicer, da mora rešiti po en par vsake živali, niti malo pa mu ni jasno, kaj naj bo v novem svetu z ljudmi. In ni ponosen, da mu je Stvarnik naprtil to delo. Ne počuti se kot junak. Naloga se mu zdi grozna, vendar jo hoče za vsako ceno izpeljati.

Nabor oskarjevcev v filmu nadaljuje Jennifer Connelly, ki igra Noetovo ženo. V Svetem pismu ni omenjena z imenom, kot tudi niso poimenovane žene Noetovih sinov, morebitne hčere, ki so se jim rodile, pa sploh niso omenjene, kaj šele imenovane. Toda ustvarjalci so jo hoteli malo bolje predstaviti, zato so zanjo izbrali ime, ki ga uporabljajo judovski učenjaki - Naama. “Sveto pismo ne omenja, kaj Noetova žena dela in misli, toda njena vloga v dogajanju se nam je zdela pomembna,” pravi Handel. “Prikazali smo jo kot žensko, ki skuša družino držati skupaj kljub strahotnim pritiskom zadane naloge.”

Ostale vloge so zapolnili nagrajeni veterani in mladi igralci v vzponu, na čelu z oskarjevcem Anthonyjem Hopkinsom, ki igra Metuzalema. Angleški igralec Ray Winstone igra Tubal Kajina, Kajnovega potomca. V Svetem pismu je sicer omenjen drugje, ne v povezavi z vesoljnim potopom, toda v zgodbo so ga vključili načrtno, saj je odlično poosebljenje človeške zlobe in izprijenosti.

Noetove sinove Sema, Hama in Jafeta igrajo mladi igralci, nekateri se že hitro prebijajo med zvezde. Logan Lerman je Ham, Douglas Booth je Sem, Jafeta pa igra novinec Leo Carroll.

Po Svetem pismu naj bi v tistih časih ljudje živeli tudi 900 let. Starost sinov ni navedena, toda učenjaki domnevajo, da so bili v času potopa stari okoli sto. Kakšen je videti stoletnik, če je normalna življenjska doba 900 let? Kakšen je 500-letnik? Je bil Noe, ki je barko zgradil pri 600 letih, takrat videti, kot bi bili mi, če bi živeli 600 let? Ali kot človek, ki je preživel pet devetin svojega življenja, torej človek srednjih let? Kakšni naj bodo otroci? Naj bodo videti pri sto letih že starci ali kot ljudje, za katerimi je šele desetina življenja? Ustvarjalci so se odločili, da morajo biti družinski odnosi in starost likov vidni že na prvi pogled. Da morajo biti otroci videti petkrat mlajši od očeta, ne pa biti vsi enaki starci. Zato na platnu vidimo normalno družino, ki ne kaže svetopisemskih let.

Ženske moči zasedbe je okrepila Emma Watson kot Ila, sirota, ki jo najdejo hudo ranjeno v begunskem taboru. Ker v Svetem pismu ni podrobno pojasnjeno, kdo so žene sinov, so si ustvarjalci tukaj privoščili nekaj umetniške svobode.

Barka

Že na začetku so se odločili, da bodo barko dejansko zgradili. Računalniška bi bila seveda preprostejša, toda ne bi prikazala obsega in zahtevnosti dela, ki se ga je lotil Noe. Noetova barka je bila doslej najpogosteje upodobljena kot ladja. Sicer preprosta, vendar z značilno obliko in lastnostmi ladje. Toda svetopisemska barka ni potrebovala gredlja, ker je nihče ni krmaril. Morala je samo ostati na gladini. Ustvarjalci so se tukaj vrnili k Svetemu pismu in barko izdelali natanko po tistem opisu. Zato je nastala lesena škatla. Mere barke so eden najpodrobnejših opisov v vsej zgodbi, zato so se ustvarjalci tega držali. Z nekaj ugibanja, seveda. Sveto pismo sicer jasno pravi, da je barka dolga 300 komolcev, široka 50 komolcev in visoka 30 komolcev. Vendar je bil komolec drugačna dolžina v Egiptu kot v Rimu, na primer, zato so se morali krepko poglobiti v zgodovino, da so se odločili za pravo mero. Končni izdelek je bil velik za približno tretjino biblijske barke. Poleg tega barka ni lep izdelek. Če logično pogledamo, je bila narejena v obupu, hiteli so, da jih potop ne bi ujel. Lepota je bila zadnje, kar je Noetu prišlo na misel, ko jo je gradil. Ladja je morala biti uporabna, nič več.

Barka je torej oprijemljiva, živali, ki so jo naselile, pa so mešanica lutk in digitalnih stvaritev, kar jim je omogočilo, da so prikazali večjo pestrost živalskega nabora, kot bi jo lahko z živimi živalmi.

Film je torej splet oprijemljivega in namišljenega, kot je verjetno tudi sama zgodba.

Komentarji

4.3. 2014 ob 18:19

zaenkrat zgleda totalno hudo

— thh
6.3. 2014 ob 15:43

učinki in igralci so že zakon sam ta "verska" zadeva me zlo mot xD

— meh
8.3. 2014 ob 20:51

MoOoram ga videti , pa četudi bodo ušpičene prekle padale z neba !!! :-)

— Zgornji
24.3. 2014 ob 17:34

Eeejga, Kuuumi čakam !!! :-) Škoda da ni že ta teden , ko imam še nekaj denarja . Pozneje nevem kolk ga bom še imel, in si bom moral spet izposoditi . A vredno BO !!! :-)

— Zgornji
27.3. 2014 ob 16:32

"meh" odloči se ali boš film gledu zarad usebine al zarad igralceu, če ti vsebina ni ušeč pač ne gledat...drgač boš pa pač gledu film ki vsebuje tud versko tematiko (..."zadeve"...xD...LOL)!

— Metuzalem
3.4. 2014 ob 15:57

Ja, eni zmedenci res nevedo kaj bi z religijo v lajfu , kajti imajo preveč zmaterializirane duše .

— Zgornji
5.4. 2014 ob 2:14
Komentar razkriva vsebino oziroma konec filma! Prikaži
5.4. 2014 ob 20:11 zvezdica

dosedanji komentatorji niso dojeli poante filma. Noe ni niti pravljica niti poceni starozavezna avantura, ampak resna študija, ki skuša korektno prikazati, kakšne moralne dileme rešuje Noe in njegovi pomočniki pri izvedbi projekta reševanja človeštva in živali iz nevarnosti uničenja. Zaradi številnih amoralnosti in nepreseženih slabosti človeške narave ni situacija nič manj katastrofična. a treba je verjeti v dobroto in ljubezen in dobro delati.

— bogomir
5.4. 2014 ob 23:06

Razočaran. Film sicer ni slab, vendar-vse kar je dobrega je praktično v trailerju. Zelo moteča je (preobilna) uporaba efektov, ki so na trenutke film preusmerili v ZF zvrst. Poleg tega je zelo moteče, da je svetopisemska zgodba močno prilagojena in za povrh vsebuje še neke izmišljene detalje, ki so v tem primeru esencialnega pomena za razvoj filma. Pač kombinacija videnja režiserja in scenarista.
Moja ocena: 6/10

— Luc_
6.4. 2014 ob 12:19 zvezdica

Film si ne zasluži naziva apokaliptični spektakel. Zakaj? Ker na njem ni nič spektakularnega. Svetopisemska zgodba, prenesena na filmsko platno, ki razočara. Igralci s Crowom in Watsonovo na čelu so dobro odigrali svoje vloge, čeprav znajo tudi bolje. Zgodbo o Noetu tako ali tako že vsi poznamo, ampak jo film prikaže v neki novi luči, Noe je predstavljen precej negativno, kot človek, ki poskuša poiskati zdravo razmerje med božjimi ukazi in moralo. Čeprav je tematika zgodovinska pa nam zgodba predaja sporočilo današnjega sveta in nas prisili k razmišljanju, če smo sploh kaj boljši od ljudstev nad katere je Bog poslal vesoljni potop. Poleg tega pa pokaže, da smo vsi krvavi pod kožo in da nam je usoda vse prevečkrat postavi v naše roke, ne, da bi se tega zavedali. Ideja je odlična, izvedba nekoliko manj. Premalo posebnih učinkov, ogromno joka in kričanja ter zelo nazorni prikazi krutosti in nasilja (pobijanje živali in ljudi) so samo nekateri izmed minusov, ki so me zmotili pri filmu. Če ste zainteresirani za zgodovino, imate radi drame in ne iščete zgodbe za sprostitev si film oglejte, a od njega ne pričakujte preveč. V nasprotnem primeru vam ogled odsvetujem, saj se vam bosta dve uri in pol vlekli. In nikakor ne vzemite v kino otrok pod 14. letom, ker jih bo film na smrt dolgočasil, ga ne bodo razumeli.
Moja ocena 7/10

— gledalkaa111
7.4. 2014 ob 15:09

bbbbbbbbbbbbbbbuuuuuuuuuuu

— gfgf
7.4. 2014 ob 23:14

ravno ta film sem gledala sedaj v Komuni... rečem lahko da je pol stvari namišljenih... Me je zelo razočaral...

— Blažka
7.4. 2014 ob 23:30

Totalno razočaranje nad filmom, zgodbo, efekti,... ma podn! Zgodbo iz Sv. pisma so tko spreobrnil da ni niti z- od zgodbe! Katastrofa! škoda mi je vsakega centa ki sem ga plačala za karto! Noe izpade verski fanatik, Boga pa prikaže kot krutega in neusmiljenega. Absurd! To je bil zadnji film ki sem ga gledala iz Holywooda!

— ana
8.4. 2014 ob 14:22

Sporočilo filma, način prikaza določenih podrobnosti zgodbe in vizualni učinki so vsekakor zanimivi. Karakterni liki morda niso najbolj prepričljivi, da bi presegli predvidljivost končnega razpleta Je pa film močan v tem, da lahko še dolgo po ogledu o njem filozofiraš po svoje.

— Miška
8.4. 2014 ob 17:02

Totaln film :-)

— filmer
10.4. 2014 ob 19:09

Hi, is this film with slovenian or english subtitles? thanks

— Zuzana
11.4. 2014 ob 14:47

No in kakšen je film, se ga splača gledat ali ne? Sedaj je že veliko časa na sporedu pa nobenega komentarja o ogledu?

— Radovednež
12.4. 2014 ob 15:33

film sm šu gledat in je fuuuuuuuuuuuuul dobr. mene se je zlo dotaknl kako prikažejo vegetarjanstvo kr sm tut sam vegetarjanc. in zdej mi ni žal da sem :D z veseljem ga bom še enkrat pogledu kr je ZAKON!!!!!!!!!!

— someone
12.4. 2014 ob 18:48

odličen film. pomembno je, da režiser ni izgubil stika z biblijsko predlogo. film ni gnostična katastrofa, poslužuje pa se nekaterih tehničnih trikov: ladjo gradijo okameneli giganti, gozd nenadoma zraste v puščavi in nudi les, živali same pritečejo na ladjo. brez konflikta s Kajnovim rodom ne gre, saj je prav tega treba pokončati.

— bogomir
13.4. 2014 ob 12:05

Zdaj pa nevem a tega filma nihče ne gleda in posledično ne komentira ali pa vi ne objavljate komentarjev. Jaz pred filmom vedno preberem mnenje drugih šele nato se odločim za ogled. Res potrebujete več kot 1 teden da objavite komentar? Ne morete biti tako nesposobni

— besna
14.4. 2014 ob 19:28

Carski film,the best,vsi u Kino,marš na drino

— Buško-knezer
20.4. 2014 ob 10:52

jaz ga ne bi gledala zato ker to že vsi poznamo in ker je čisto preveč povezano z versko vsebino in ker se zdi dolgočasen, mislim kdo bi gledal film v katerem je ladja na vodi in noter živali in lčjudje ki se utapljajo ker tako hoče "bog"....

— neberimojegaimenakertibožal
28.4. 2014 ob 13:05 zvezdica

Noa vsebuje pomembno točko, povezano z realnostjo vsakega človeka - odločitev med dobrim in slabim - in da filmu moč zaradi katere si ga je vredno ogledati. Ima tudi nekaj nevšečnih specifik, ki pa vseeno niso tako katastrofalne, da bi film uničile.

Ocena filma: 8.5/10

— Gaber
28.4. 2014 ob 19:22

res dober film, priporočam ogled.

— nekdo
1.5. 2014 ob 18:48

priporočam ogled! samo ljubezen in usmiljenje bosta rešila ta svet! To je po mojem poanta filma. Ga pa vsak dojema po svoje: o okusih ni vredno razpravljati.

— lidija
1.5. 2014 ob 18:55

pa še to: Za vse tiste, ki film proglašate za biblijsko skropucalo: zelo nerazgledani ste. To je tako, kot bi nekdo gledal Kristusov pasijon in pričakoval, da bo film dokazal, ali je Jezus res vstal od mrtvih ali ne! Naj vas negativni komentarji ne odvrnejo od ogleda filma! Po dolgem času končno film, ki je res vreden besede SPEKTAKULAREN.

— lidija
5.5. 2014 ob 15:58

Nad filmom sem bil kar razočaran. Zdel se mi je zelo morbiden in sem se na koncu počutil precej praznega. Ja pa še to, kot je že napisal en pred mano. Film res ni primeren za otroke pod 14.

— Franci
30.7. 2014 ob 17:32 zvezdica

Mene pa mika it film pogledat,da bi končno videl zakaj je mogel vleč na ladjo tista dva komarja....

— kr´en
1.9. 2014 ob 14:52

Film je zanč

— Timotej
1.9. 2014 ob 14:59

Kr en film

— Timotej

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.