Kolosej
Film distribucije Karantanija Cinemas

Hladnokrvno

No Good Deed
kriminalka, drama, triler
Na sporedu od: 17.7.2003, Kolosej Ljubljana
1h 43min / 103min
Scenarij: Dashiell Hammett, Christopher Canaan, Steve Barancik
Režija: Bob Rafelson

O zgodbi

Jack Friar je nekoliko zagrenjen policist, ki mu je čas vzel ves pogum do življenja. Njegova edina ljubezen je čélo, s katerim se trenutno odpravlja na dopust. Ravnokar je pripravil potovalko, ko ga soseda pride prosit za uslugo: poiskal naj bi njeno petnajstletno hčer, ki je ponovno zbežala od doma s svojim fantom Zipom. Edine sledi, ki jih ima Jack na voljo, so fotografija, na kateri sta oba mladoletnika, in ime ulice, kjer naj bi Zip živel.

Jack se pripelje do Turk Streeta in začne preiskovati. Slučajno naleti na starejšo žensko, ki se pravkar vrača domov iz trgovine. Pred vhodnimi vrati ji zdrsne in Jack ji priskoči na pomoč. V zahvalu mu ženica z možem ponudi skodelico čaja, medtem pa se njihov pogovor dotakne Jackovega "poslanstva". Zakonca ugotovita, da je policist na sledeh osumljenca, pravzaprav ubežnika, ki naj bi živel nekje na tej ulici. Jack sicer ne najde slike, zato jima osebo na kratko opiše. Še v istem trenutku, Jacka nekdo napade in ga udari do nezavesti.Izkaže se, da je Jack sliučajno naletel na skupino - slabo organiziranih - kriminalcev, ki nameravajo oropati banko za skupno vsoto 10 miliojonov dolarjev. Misleč, da jim je Jack za petami zaradi nekaterih incidentov, ki jih je skupina povzročila v Seattlu, se vodja tolpe, Tyrone, odloči, da bo policista ugrabil, dokler njihov načrt ne bo izpeljan. Zavezanega na stol, ga pustijo pod nadzorstvom Tyronovega dekleta Erin. Jack sam kmalu ugotovi, da je to spretna in malipunativna ženska, ki se igra z vsakim od moških članov skupine - z njegovim umom prav tako kot čustvi -, še zlasti pa ima pod kontrolo Davida, ki je uslužbenec v banki, ki jo skupina namerava oropati, in seveda ključni člen mehanizma tega ropa.

Vsak od članov skupina ima svoje načrte, oziroma sanje (iluzije), o tem, kaj bo s svojim delom plena. Zakonca Quarre pravzaprav ne želita ničesar pretresljivega: ko se bodo vsi preselili na otoke Cayman, bosta končno živela srečno. Tyronov brat Hoop - ki je paranoičen psihopat, noro zaljubljen v Erin - se bo vrnil v domače kraje in se ukvarjal s psi. Tyron bo razkošno živel z Erin. A prav tako si pradstavlja, da bo z Erin živel David - ki je z Erin dogovorjen, da se bo po krajšem času na otokih vrnila k njemu, ksupaj pa bosta zbežala stran od boleče preteklosti.

Medtem ko banda prične izpeljevati popoln rop - s pomočjo Davida bo zločin potekal iz notranjosti ustanove, brez žrtev in, dovolj dolgo, ne da bi kdo kaj posumil -, Erin naveže zelo dvoumen odnos z Jackom, za katerega ugotovi, da je sladkorni bolnik. Splet okoliščin ju privede do čedalje bolj intimnih pogovorov, pri katerih Erin razkrije svojo melanholičnost in ranljivost, Jack pa svojo občutljivost in človečnost.

Jack in Erin nista več ugrabitelj in žrtev, lovec in plen, ampak ženska in moški, ki spoznata močno privlačnost, ki jo imata drug do drugega. A Jack kljub vsemu ne razume, ali je vse skupaj le plod zapeljivosti in koketiranja, ki ju zna Erin tako spretno splesti, ali pa je njena potreba po pristnosti in pravi ljubezni končno prišla na površje.

Po nekaterih nepredvidenih zastojih, se medtem rop odvija kot po načrtu. Toda ko se David upre in zahteva Erinino prisotnost, sicer ne bo izdal ključnih podatkov za izvršitev ropa, se vse skupaj zaplete. Poleg tega zakonca Quarre čakata na letališču, od koder naj bi z zasebnim letalom odpotovali na Caymane. A časa mineva sumljivo preveč.

O produkciji

Prirejen po kratki zgodbi pisatelja Dashiella Hammetta, Hladnokrvno predstavlja vrhunsko zasedba igralcev, ki skupaj tvorijo izjemen učinek napetosti in čustvenosti. Ne gre za klasičen triler, poudarja producent Peter Hoffman. Pravzaprav, gre za klasičen triler, toda ne v klasičnem pomenu besede. Velik poudarek je na subtilnih vidikih značajev posameznih likov, na njihovem medsebojnem odnosu, ki odraža odnos, ki ga imajo sami s sabo. "Ko sem začel brati scenarij, se mi je to zdel dokaj pošten triler," pravi Hoffman, čigar produkcija zajema filme, kot so Rules of Engagement, Johnny Mnemonic in The Believer, ki je prejel posebno nagrado žirije na Sundance festivalu leta 2001. "A ko sem bral naprej, sem ugotovil, da imamo v rokah pravo uspešnico, imenitno zasnovano zgodbo, ki bi lahko zaživela z ustrezno igralsko zasedbo:"

Ko sta z režiserjem Rafelsonom ugotovila, da imata zelo podobne vidike glede snovanja filma in snemanja samega, sta prišla tudi do zaključka, da bosta glavni lik in glavnega nasprotnika morala uprizoriti sposobna in nadarjena "veterana" velikega platna. Samuel L. Jackson in Stellan Skarsgĺrd sta bila prostia in oba sta nad scenarijem bila takoj navdušena. Poleg tega sta tudi že delala skupaj, čeprav sta se med snemanjem videla relativno malo krat, pri filmu Deep Blue Sea.

Rezultat je za producentko Maxime Remillard osupljiv. "Kot producent se zavedam, da smo imeli na voljo omej budget, posneli pa smo film, ki se bo vrtel še in še. Bob Rafelson in njegova zvezdniška zasedba so ustvarili pravo umetnino. Hladnokrvno je film s klasičnimi elementi iz dobrih starih časov z vrednotami sodobne produkcije," je ponosna Remillardova. "Kamera Juana Ruiza-Anchie je naravnost sijajna. Fotografija je hkrati estetska in uznemirljiva. Tako kombinacijo je težko videti prav pogosto, zato sem vesela, da smo z njo lahko postregli oboževalcem kriminalk." Kar pripomore k tej kombinaciji je tudi dejtvo, da so najbolj privlačni in napeti prizori v filmu posneti po kopitu klasičnih detektivk. Večina se jih odvije na eni sami lokaciji, v mračnem in hkrati domačem stanovanju zakoncev Quarre - film noir najboljše kakovosti.

Gre pa za zgodbo daljših razsežnosti, saj je v detektivsko dogajanje zajeta tudi ljubezenska zgodba. Opisal bi ga kot "črno komedijo-triler z elementi ljubezenske zgodbe; ali pa romantičen triler z ironičnimi, a temnimi, dodatki," je izjavil režiser Refelson. Samuelu L. Jacksonu je zgodba bila takoj všeč, zato se je za film tudi odločil. "Gre pa tudi za izjemen igralski izziv. Sodeloval sem z zasedbo izredno sposobnih in profesionalnih igralcev," je dejal Jasckon. Poleg tega, je priznani igralec imel priložnost igrati na glasbeni instrument, kar je imel rad že kot otrok. Toda čéla ni poznal. Glasbene prizore je zaigral tako rekoč v playbacku, kar je bilo zanj še dodaten izziv.

Težko je bilo tudi podati prepričljivo sliko aktivnega policaja, čigar dejavnost je omejena oziroma preprečena. "Moral sem ugotoviti, kako bi lahko aktiviral stvari, ki sem jih skušal prodobiti, medtem ko sem priklenjen na stol razvijal tesen odnos z Millinim likom, v smislu govora in vizualnega pristopa prej kot fizinčnega," razlaga Jackson. Njuna povezanost je zato prav tako odraz "priklenjenosti" policaja Jacka in svobodne nemoči zmedene Erin.

Tudi Stellan Skarsgĺrd je v filmu videl odlično prilo˛nost, da postane del zahtevnega in vse prej kot banalnega projekta. "Zbral se je izredno pisan in bizaren ansambel igralcev, kjer ni niti dveh med sabo podobnih likov. Zgodba pa bo pritegnila tako starejše kot mlajše gledalce, saj je nenavadna a hkrati polna klasičnih elementov," napoveduje Skarsgĺrd. Odlični igralec je bil zelo zadovoljen z re˛iserjem, ki je zasedbi dopuščal precej svobode pri izra˛anju subtilnih njans posameznih likov, ima pa tudi zelo oseben pristop do snemanja. "Zagotovo lahko povem, da film, ki ga posname Bob, ne bo podoben nobenemu drugemu filmu," poudarja Skarsgĺrd. "Boba najbolj zanimajo igralci in njigova igra, šele zatem pride akcija. Rad pripoveduje zgodba, ki zajemajo številne človeške plasti."

Glede svojega lika, Milla Jovovich pravi, da gre dejansko za "produkt nekega okolja. Ni dobra, zna pa biti čudovita, inteligentna in občutljiva oseba. Okolje, od koder izvira jo je potlačilo in prisilo k uporabi laži in manipulaciji. Zato je bilo zanimivejše odigrati to vlogo, ker ima toliko psiholoških odtenkov. Erin si ne predstavlja življenja s Hoopom, čeprav ga napelje k taki misli. Spletkari in manipulira z njim v lastno korist. A z Jackom je bolj pristna, doživi nekaj, česar nikoli ni. Prisotne je tudi precej seksualne napetosti, ko ostaneta skupaj sama. V njenih očeh je Jack pošten, pravi moški, nekdo, ki ga lahko spoštuje, in s karerim je dovolj sproščena, da se odreče svoji maski."

Njen najljubši prizor je nedvomno kosilo, kjer so vsi člani tolpe in kjer - kljub zdrobljenemu dialogu - pridejo na dan najbolj skrite in človeške značilnosti vsakega lika. Za Millo je to prizor, kjer so vsi izpostabljeni, kjer ni prostora za pretvarjanje. "Gre za ljubko, nefunkcionalno družino, kjer sta gospod in gospa Quarre neke vsrte dedek in babica, Tyrone je oče, Erin starejša sestra, Hoop mlajši sin, Jack pa začasni gost."

Ta prizor se je prav tako vtisnil v spomin igralke Grace Zabriskie, ki igra gospo Quarre. Kalifornijska zvezda je že igrala v približno sedemdesetih celovečercih, najbolj pa jo verjetno poznamo kot Suzanino mamo v kultni seriji "Seinfeld". Pri najavljanju malice, gospa Quarre ugotovi, da je obrok izpadel zaradi nenadne spremembe v programu. To je trenutek, ko se prijazni ženici strga. Dejansko ne veš, kje je meja med razočaranjem in psihopatsko jezo v njeni reakciji. "Na velikem platnu še nisem videla takega odnosa kot med zakoncema Quarre," pravi igralka. "Gre za nenavadno mešanico vulgarnosti in nežnosti. Mislim, da je to eden najzanimivejših elementov tega filma in prav vesela sem, da sem lahko bila del njega."

O igralcih

Samuel L. Jackson (Jack Friar) je ustvaril eno najbolj opaznih vlog v Šundu Quentina Tarantina. Ena njegovih zadnjih in precej opaznih vlog je tudi v akcijskem kultnem Shaftu v režiji Johna Singletona. Občudovali v odličnem Trenutki odločitve (Rules of Engagement) ob Tommyju Leeju Jonesu v režiji Williama Friedkina. Posnel je drugo nadaljevanje kultne ZF trilogije Vojna zvezd in Caveman's Valentine v režiji Kasija Lemmona, pri katerem se je udinjal tudi kot producent. Zaigral je v veliko filmih raznolikih zvrsti in z velikimi igralci, toda vedno jim je bil vsaj enak, če že ne kos. Rad se spominja Pogajalca, v katerem se je odlično ujel z oskarjevcem Kevinom Spaceyjem, s katerim je pred leti že igral v filmski priredbi Grishamovega romana Čas za ubijanje v režiji Joela Shumacherja. Po lastnih zagotovilih je eden njegovih najljubših filmov Jackie Brown, spet v režiji Quentina Tarantina, in pa seveda Umri pokončno - brez oklevanja, v katerem sta bila z Bruceom Willisom nepremagljiv par. Za vlogo v Jackie Brown je bil nominiran za zlati globus, na filmskem festivalu v Berlinu pa je prejel srebrnega medveda. Med njegove zgodnejše igralske dosežke vsekakor sodi vloga kokainskega odvisnika v Jungle Fever Spika Leeja, za katero je bil nagrajen na canneskem filmskem festivalu in s strani newyorških kritikov. Prav tako nepozabne so njegove vloge v Mo' Better Blues, Goodfellas, Exorcist III: The Legion, Sphere, Shaft, Unbreakable in kratke, tako imenovane cameo vloge v Daleč od oči po odličnem kriminalnem romanu Elmorja Leonarda, in pa v Pravi stvari (True Romance) Tonyja Scotta. Zaigral je (med drugim) tudi v z emmyjem nagrajenem televizijskem filmu Johna Frankenheimerja Against the Wall. Kadar le utegne, se rad pojavi na gledaliških odrih, na katerih je začel svojo igralsko pot v kolidžu Morehouse v Atlanti. Njegov filmski debut sega v tiste čase z vlogo v drami Together for Days (1972).

Stellan Skarsgĺrd (Tyrone) je na Švedskem zaslovel že kot najstnik v televizijski seriji Bombi Bitt och jag (1968). Zatem je nastopal v narodnem gledališču in požel celo vrsto nagrad. Med preko sedemdesetimi filmi, v katerih je igral, se ga najbolj spomnimo v The Unbearable Lightness of Being, po Kunderi, iz leta 1988, s katerim se je prvič predstavil svetovni publiki. Sledeče vloge vključujejo filme kot: The Hunt for Red October, The Perfect Murder, The Ox, Insomnia, Volcano Man, Amistad, Good Will Hunting, My Son the Fanatic, Savior, Ronin, Deep Blue Sea, Signs, najbolj pa slovi po odlično odigrani vlogi v Breaking the Waves Lars von Trierja.

Milla Jovovich (Erin) se je pri petih letih z družino preselila iz Kieva v Združene države. Zatem je kmalu začela uresničevati ameriške sanje - že pri devetih letih je nastopila v Disneyevi produkciji The Night Train to Kathmandu. Pri enajstih je začela manekensko pot, pri petnajstih pa je že pripravljala svojo prvo ploščo. Še danes poje, nastopa in snema, njen zanji album The Devine Comedy pa je požel precej pohval glasbenih kritikov. Filmi, v katerih je nastopala, vključujejo: Two Moon Junction, Return to the Blue Lagoon, Kuffs, Dazed and Confuzed, Chaplin, The Fifth Element, The Messenger, The Claim, The Million Dollar Hotel. Zoolander, Resident Evil.

Joss Ackland (G. Quarre) je pravzaprav legendarno ime v rodni Veliki Britaniji. Z ženo in družino je nekaj časa živel v Južni Afriki. Več kot 50 let je že izjemno priznan gledališki igralec, uprizoril pa je tudi celo serijo filmskih likov, za katere je tukaj dejansko premalo prostora. Morda se ga najbolje spomnimo kot pokvarjenega rasističnega diplomata v Smrtonosnem orožju 2 iz leta 1989. Filmski navdušenci so ga lahko videli v kopici likov, ki so se vrstili iz komedij, dram, do muzikalov in grozljivk. Med njimi: Rasputin the Mad Monk, Death of a Salesman, The House that Dripped Blood, Hitler: The Last Ten Days, The Three Musketeers, S*P*Y*S, Royal Flash, Shadowlands, The Sicilian, Jeckyll & Hyde, The Hunt for Red October, The Object of Beauty, The Mighty Ducks, Once Upon a Crime, The Bridge, Nowhere to Run, Mubmbo Jumbo, K-19: The Widowmaker. Napisal je tudi svojo avtobiografijo, I Know I'm in There Somewhere, izredno zabavno knjigo, ki razkrije podrobnosti njegove igralske kariere.

Grace Zabriski (Ga. Quarre) ima za sabo preko 80 celovečernih filmov, med temi They Went Thataway, Norma Rae, East of Eden, The Private Eyes, Galaxy of Terror, An Officer and a Gentleman, M.A.D.D: Mothers Against Drunk Driving, The Executioner's Song, Twin Peaks: Fire Walk With Me, Even Cowgirls Get the Blues, Dante's View, Gone in 60 Seconds, Armageddon, ter v številnih nanizankah, med katerimi NYPD Blue, Dharma & Greg in The King of Queens.

O ustvarjalcih

Bob Rafelson (režija) je eden najznamenitejših ameriških režiserjev, scenaristov in producentov. Zaslovel je s filmom Head, ki ga je napisal z Jackom Nicholsonom. Kot producent je bil vpleten v filmih, kot so: Easy Rider, Five Easy Pieaces, The Last Picture Show in z oskarjem nagrajeni Hearts and Minds. Z Nicholsonom je sodeloval v priredbi filma the Postman Always Rings Twice s takrat komaj poznano Jessico Lange. Sledili so: Black Widow z Debro Winger, Mountains of the Moon, Man Trouble, spet z Nicholsonom in Ellen Barkin, ter Blood and Wine - osmi film z Nicholsonom. V kratkih vlogah se je pojavil tudi v filmih Leaving Las Vegas in Always.

Juan Ruiz-Achia (fotografija) je med najbolj priznanimi direktorji fotografije v ZDA. Med njegova najboljša dela štejemo: Where the Heart Is, American Pie, One True Thing y Renee Zellweger, Meryl Streep in Williamom Hurtom, ter The Phantom, kjer igrata Billy Zane in Catherine Zeta-Jones.

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Bodi prvi in napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.