Kolosej
Film distribucije Karantanija Cinemas

Njeni tastari

komedija
Najprej ljubezen. Potem zasliševanje.
Na sporedu od: 4.1.2001, Kolosej Ljubljana
1h 47min / 107min
Scenarij: Greg Glienna, Mary Ruth Clarke, James Herzfeld, John Hamburg
Režija: Jay Roach

O zgodbi

Greg Focker (Ben Stiller) je do ušes zaljubljen v svojo punco Pam (Teri Polo), in pripravljen jo je zasnubiti. Prvi poskus prekine telefonski klic in Pam izve, da se bo njena mlajša sestra Debbie poročila. Takrat Greg ugotovi, da se bo Pam poročila z njim le, če bo za njeno roko najprej zaprosil njenega markantnega očeta Jacka Byrnesa (Robert De Niro).

Sestrina poroka se mu zdi pravi trenutek, da postavi veliko vprašanje. A vse, kar bi lahko šlo narobe, gre narobe. Ko prispeta v Pamino rojstno hišo, Greg sreča njeno na videz idealno družino: ljubečega moža in ženo s sinom najstnikom, dvema hčerkama in hišnim ljubljenčkom - mačkom. Greg, ki se v neprijetnih situacijah ponavadi zateče k iznajdljivosti in humorju, pri Jacku, avtoritativnemu upokojenemu vrtnarju, naleti na gluha ušesa. Za Jackovo prvorojenko nihče ni dovolj dober. Poleg tega je Greg bolničar, ki sovraži mačke, kar samo še poslabša že sicer nemogočo situacijo.

Greg se na vso moč trudi, da bi naredil dober vtis, a brez uspeha. Za začetek na letališču izgubijo njegov kovček, nato pa se skozi cel konec tedna vrstijo katastrofe ena za drugo.

O produkciji

Njeni tastari je bil najprej kratki film mladega komika in režiserja Grega Glienna. Bil je nizkoproračunska, zabavna zgodba o mladeniču in njegovem poraznem srečanju z dekletovimi starši. Nancy Tenenbaum je takoj vedela, da ima zgodba potencial celovečernega filma. "Zgodba je univerzalna," pravi. "Prvo srečanje s starši tvojega fanta ali punce vsakega spravlja ob živce in vsak hoče narediti kar najboljši vtis." V ekipo je povabila scenarista Jima Herzfelda, ki je pred tem napisal Disneyevo komedijo Meet the Deedles. V času, ko je Herzfeld zaključil osnutek scenarija, je na filmska platna prišla uspešnica režiserja Jaya Roacha Austin Powers. Roacha so začeli zasipati s scenariji, vendar, kot sam pravi, je bil Njeni tastari izmed vseh najbolj smešen.

Eden najbolj smešnih prizorov v filmu je trenutek, ko Greg odkrije skrivno preteklost Jacka Byrnesa - nekoč je bil agent CIE. Njegova posebnost je bila psihološko ocenjevanje, v trenutku ve, ali lažeš ali ne.

Ustvarjalci filma so scenarij poslali dvakratnemu oskarjevcu Robertu De Niru, ki se je takoj navdušil za vlogo Jacka Byrnesa. "Bob ni veljal za komika," pravi Roach, "vendar mislim, da so ljudje zdaj spoznali, da je eden največjih komikov današnjega časa."

De Nirova partnerka V Tribeca Productions Jane Rosenthal pripoveduje: "Predstavljajte si, da pridete k punci domov in vrata vam odpre Bob De Niro. Če se spomnite njegovih vlog v filmih, kot sta Taksist in Cape Fear, si ni težko predstavljati, kako se počuti snubec, ko mu vrata odpre njegova najhujša nočna mora."

Jack ljubi svojo hčerko in do nje je zelo zaščitniški. Celo pretirano zaščitniški in njegova čustva mu uidejo iz rok, kar povzroči celo vrsto komičnih zapletov.

Vlogo potencialnega zeta Grega je dobil Ben Stiller, za katerega Roach pravi, da je nedvomno najprimernejši igralec, ki bi lahko upodobil ta lik. "Že ko sem prvič prebral scenarij, mi je bil všeč," pravi Stiller. Ker je tudi sam scenarist in režiser, je svojemu liku učinkovito oblikoval podobo. Stiller je na primer predlagal, naj bo Greg po poklicu bolničar, moška različica medicinske sestre in naj bo izrazito mestni otrok, da še bolj očitno ne sodi v Byrnesovo družino. "Greg se v predmestju, v tipičnem belem anglo-saksonskem okolju srednjega razreda ne počuti dobro. Greg je mestni intelektualec... celo obrezan je."

"Byrnesovi so pravzaprav normalna družina," dodaja De Niro. "Ampak če podrobneje pogledaš pod površje katerekoli normalne družine, najdeš nekaj nenavadnega in norega."

Čeprav je bil Stiller na začetku rahlo nervozen, ker bo igral s filmsko legendo, sta se igralca izjemno dobro ujela. Pripeljalo je celo tako daleč, da sta igralca prasnila v smeh že samo, če sta se pogledala. "Porabili smo neskončne metre filmov, na katerih se De Niro krohota samo zato, ker ga je Ben postrani pogledal," pripoveduje režiser.

Ekipa je dolgo iskala primerno igralko za vlogo Pam, Jackove predane hčerke, ki se je preselila v Chicago, da bi se osamosvojila. Rosenthalova pravi, da si je direktorica castinga Elen Chenoweth ogledala vsa dekleta med New Yorkom in Los Angelesom. Iskanje jo je pripeljalo do Teri Polo, mlade igralke, ki je občasno nastopala v televizijski seriji Felicity. "Teri je izjemno bistra," pravi Roach, "hkrati pa malce sarkastična, in ravno to smo potrebovali. Na začetku filma je Pam s svojim vedenjem pravi par za Benov lik, v trenutku, ko stopi v domačo hišo, pa se spremeni v očkovo hčerkico."

Edina oseba, ki Grega ne obsoja, je Pamina mama Dina. Igra jo Blythe Danner. Dina vnaša ravnotežje v družino, ki ji vlada paranoični in sumničavi De Niro. Je preprosta, z velikimi modrimi očmi, polna južnjaškega optimizma. Prenaša moževe muhe in ga neskončno obožuje.

Za edino vlogo brez besedila v filmu, vlogo ki je za cel film bistvenega pomena, so najeli kar tri igralce - tri himalajske mačke so nastopile v vlogi Jinxa, nekdanjega Paminega mucka, ki je zdaj Jackov ljubljenec in Gregova nočna mora.

Razen Stillerja ekipo sestavljajo igralci, ki niso znani po komičnih vlogah. Rosenthalova in Roach sta k sodelovanju povabila tudi direktorja fotografije Petra Jamesa, ki se je proslavil z dramami, kot je Driving Miss Daisy. Tako so komediji dodali poseben dramatičen čar.

O igralcih

Robert De Niro (Jack Byrnes/ producent) je eden najboljših in najbolj priznanih igralcev sodobne kinematografije. Kariero je začel v filmu Briana De Palme The Wedding Party leta 1968. Prvega oskarja je dobil za stransko vlogo v drugem delu Botra, drugega pa za glavno vlogo v Scorcesejevem filmu Raging Bull. Poleg tega je bil večkrat nominiran za vloge v filmih Taksist, Lovec na jelene, Prebujanja in Cape Fear. Oskarjem je dodal še vrsto drugih nagrad, nagrade filmskih kritikov, nominacije za zlati globus ... Skupaj je nastopil v 57 filmih, med njimi v Mean Streets, New York, New York, Once Upon a Time in America, angel Heart, The Mission, The Untouchables, Goodfellas, Backdraft. Mary Shelley"s Frankenstein in Casino.

Ben Stiller (Greg Focker) je v zelo kratkem času pustil velik pečat na odru, televiziji in filmu. Pred kratkim je nastopil v filmih Keeping the Faith, Mystery Men in there"s Something About Mary. Med njegovimi filmi najdemo tudi Your Friends and Neighbours, Flirting with Disaster in Imperij sonca. Kot režiser se je prvič predstavil leta 1994 s filmom Reality Bites, nazadnje pa je režiral The Cable Guy z Jimom Carreyem v glavni vlogi.

Teri Polo (Pam) je mlada igralka, ki ji kritiki napovedujejo uspešno filmsko in televizijsko bodočnost. Kariero je začela kot plesalka, nato pa se je preizkusila kot fotomodel in končno kot igralka. Pri nas se jo najbolj spomnimo v vlogi Michelle Capra, zdravnikove žene v nadaljevanki Severna obzorja.

Blythe Danner (Dina Byrnes) ima za sabo bogato in uspešno kariero na odru, televiziji in filmu. Nastopila je med drugim tudi v Princu plime, treh filmih Woodyja Allena, celovečercih the Great Santini, Mad City, The X-Files Movie, No Looking Back, Farmhouse, The Love Letter ... Na televiziji se je pojavljala v vrsti filmov in nadaljevank, lahko smo jo videli tudi kot gostjo v nadaljevanki MASH.

Owen Wilson (Kevin) je znan kot igralec in scenarist. Nazadnje je nastopil z Jackijem Chanom v filmu Shanghai Moon, pred tem pa v filmih kot so The Minus Man, The Haunting, Armageddon, The Cable Guy.

Phyllis George (Linda Banks), nekdanja miss Amerike, se prvič pojavlja pred filmskimi kamerami. Televizijski gledalci jo poznajo kot nekdanjo sovoditeljico oddaje Candid Camera in prvo športno komentatorko, sicer pa je uspešna poslovna ženska.

James Rebhorn (Larry Banks) ima za seboj spoštovanja vredno število dramskih in komičnih vlog, med drugim v filmih The Talented Mr. Ripley, Independance Day, I Love Trouble, Carlito"s Way, Scent of a Woman, Lorenzo's Oil, My Cousin Vinny, White Sands, Regarding Henry, Silkwood, Basic Instinct ...

O ustvarjalcih

Jay Roach (režiser/producent) je že z režijskim prvencem Austin Powers napolnil blagajne. Režiral je tudi nadaljevanje Austin Powers; vohun, ki me je nategnil. Trenutno pripravlja filmsko upodobitev uspešnice Douglasa adamsa Avtoštoparski vodnik po galaksiji.

Jim Herzfeld (koscenarist) je zaznamoval filmski svet že leta 1987, ko je sodeloval pri kultni komediji Tima Robbinsa in Johna Cusacka Tapeheads. Večinoma piše za televizijo.

John Hamburg (koscenarist) se je že v srednji šoli začel ukvarjati s filmom. Leta 1998 je bil premierno prikazan njegov prvi celovečerec, pri katerem je bil scenarist in režiser, Safe Men.

Peter James (direktor fotografije) je predvsem znan po delu z režiserjem Brucom Beresfordom, s katerim sta posnela filme Double Jeopardy, Driving Miss Daisy, Mister Johnson, Black Robe, Rich in Love, Silent Fall, Last Dance in Paradise Road. Med ostalimi filmi pa so Avengers of the Reef, The Killing of Angel Street, The Wild Duck, The Thing Called Love, My Life ...

Randy Newman (skladatelj) je bil doslej nominiran za trinajst oskarjev in šest zlatih globusov. Med ostalimi je avtor glasbe v uspešnicah, kot so A Bug's Life, Pleasantville, The Paper, Avalon, Awakenings, Parenthood, Three Amigos!, The Natural in Ragtime.

Komentarji

28.2. 2005 ob 13:13

Ker smo bodoči pedagogi, nam je v spominu ostal otrok, ki se je naučil prve besede. Film je zabaven in zanimiv, predvsem pa bi bilo zanimivo dejansko spoznati tako familijo!! Vsem starim priporočava obisk tečaja joge! Uspeh zagarantiran! :) Lp

— tjaša in maja
22.1. 2010 ob 13:45

njen tastari je res dober film.predstavi družino, ki je še nismo videli!vs ki so mislili, da so njiho vi starši najbolj nori, lahko zdaj ugotovijo da hujši od njih ne morejo biti !Ben je Grega odigral zelo dobro prav tako tudi Robert!In pa še nekaj,ta film prikazuje najhujšega tasta ter (za tasta)zeta.

— loly
25.1. 2010 ob 14:26

cool

— gf
6.3. 2010 ob 16:06

meni je bil film zelo všeč pa tudi ostala 2 dela njegovi tastari ter stara spelji se film je res za nasmejat in idealno razvedrilo priimek bena je zelo zanimiv da ne omenjam paminega očeta hahahaha.režiserju in ostalim delavcem ki so se za te tri perfektne filme trudili bi iskrano čestitala!!!

— kolosejka

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.