Kolosej
Film distribucije Cinemania group

Nimfomanka - 2. del

drama
Zaradi erotičnih prizorov osebam, mlajšim od 16 let, ogled filma odsvetujemo.
Podnapisi
Na sporedu od: 10.4.2014, Kolosej Ljubljana
2h 3min / 123min
Leto: 2013
Jezik: angleščina
Scenarij: Lars von Trier
Režija: Lars von Trier
Režiser polemičnih filmov Melanholija, Antikrist in Dogville predstavlja razburljivo zgodbo samooklicane nimfomanke Joe, ki jo nekega večera vso pretepeno najde šarmantni Seligman. Pospremi jo k sebi domov in ji oskrbi rane, ob tem pa izve njeno življenjsko zgodbo. Erotična pripoved nas popelje v njeno mladost, polno seksualnega preizkušanja, zapeljevanja in ljubezenskih avantur. Kaotični vrtinec nenadzorovanih erotičnih potreb Joe sili v vedno bolj tvegano in nerazumno ravnanje, ki postopoma zamegli njeno čustveno zavedanje in razumno razmišljanje.

Zaradi erotičnih prizorov osebam, mlajšim od 16 let, ogled filma odsvetujemo.

Nimfomanka je divja in poetična zgodba o doživetjih ženske od njenega rojstva do starosti petdesetih let. Pripoveduje jo glavni lik Joe (Charlotte Gainsbourg), samooklicana nimfomanka.

Nekega hladnega večera šarmanten starejši samec Seligman (Stellan Skarsgård) naleti na pretepeno Joe. Odpelje jo v svoje stanovanje, kjer jo med negovanjem sprašuje o njenem življenju.

Pozorno prisluhne pestri, večplastni zgodbi, ki jo Joe strne v osem poglavij, polnih asociacij in prepletajočih se dogodkov.

Prvo poglavje:Popolna ribička

Kako lahko običajna vrečka čokoladnih slaščic postane simbol seksualne zmage?

Joe in njena izkušena prijateljica B na popotovanju stavita, koliko moških lahko omrežita. Glavna nagrada je vrečka slastnih čokoladic. Joe kmalu uvidi, da se bo morala preleviti v spretno ribičko in privabiti plen, da bo prijel na trnek.

Drugo poglavje: Jerôme

»Ljubezen je poželenje z dodatkom ljubosumnosti«.

Ljubezen je v očeh cinične nimfomanke šibko čustvo, vendar mlado Joe dosežejo sile, ki načenjajo njeno močno obrambo.

Njegovo ime je Jerôme.

Tretje poglavje: Ga. H

Obvladovanje velike mreže ljubimcev ni vedno preprosto. Joe se sooči z neprijetnimi posledicami nimfomanstva.

Za pripravo omlete je nenazadnje potrebno razbiti nekaj jajc.

Četrto poglavje: Delirij

Delirij: Zmedenost. Blodnja. Haluciniranje. Umre nimfomankin oče.

Peto poglavje:Mala šola orgel

Bachov koralni preludij: Trije povsem različni glasovi v popolni harmoniji. Z drugimi besedami: POLIFONIJA. Nimfomanka je zlahka navdušena in to tudi pokaže.

Šesto poglavje: Vzhodna in zahodna cerkev (račka)

Vzhodno cerkev pogosto povezujejo s cerkvijo veselja, zahodno pa s cerkvijo trpljenja. Na duševnem popotovanju vzhodneje od Rima boste ugotovili, da se oddaljujete od krivde in bolečine proti svetlobi in veselju. Vendar pa Joe spozna, da sta si bolečina in zadovoljstvo bliže, kot bi si mislili.

Sedmo poglavje: Ogledalo

Slika, ki jo vidite v ogledalu, se na prvi pogled zdi natančna kopija predmeta, ki ga gledate. To vendarle ne drži, saj je predmet v ogledalu vedno zrcalna slika, torej popačena različica izvirnika. Joe se skuša odreči seksualnosti.

Osmo poglavje: Pištola

Včasih se zdijo zadeve skrite, ker jih poznamo. Toda če spremenite svoje stališče, je lahko njihov pomen nenadoma povsem drugačen. Joe se poda v sumljive posle in hitro ugotovi, da je v življenju pridobila nekaj dragocenih veščin.

Komentarji

14.4. 2014 ob 16:13

Kljub vsemu občudovanju Von Trierja, je drugi del Nimfomanke presedel celo meni, po tem, ko sem si prvega ogledala dvakrat.
Vsekakor ima film globoko (psihoanalitsko) poanto, ali je zato potrebno pet ur in toliko tako ekstremnih prizorov (pa me ne moti golota, da se razumemo) mi ni jasno.
Glede za skoraj prazno dvorano (tokrat so manjkale hihitajoče se srednješolke-očitno jim je prvi del zadoščal), je očitno to za slovensko publiko vendarle malo preveč. Ali pa samo potrebujemo "nerezano" verzijo?

— K
21.4. 2014 ob 17:56

Totalno beden film!!!

— Anči banči
22.4. 2014 ob 13:10

A so vsi deli skupaj v enem filmu, ali je treba gledat vseh 8 posebej?

— xyz
27.4. 2014 ob 18:09

Škoda denarja. Film je tako beden, da kar boli zdržat do konca. Doma bi že kmalu preklopila na drug program.

— Catriona
4.5. 2014 ob 2:32

škoda vsakega centa za ta film...

— razočarana

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.