Kolosej
Film distribucije Cinemania group

Nimfomanka - 1. del

drama
Zaradi erotičnih prizorov osebam, mlajšim od 16 let, ogled filma odsvetujemo.
Podnapisi
Na sporedu od: 13.3.2014, Kolosej Ljubljana
1h 58min / 118min
Leto: 2013
Jezik: angleščina
Scenarij: Lars von Trier
Režija: Lars von Trier
Režiser polemičnih filmov Melanholija, Antikrist in Dogville predstavlja razburljivo zgodbo samooklicane nimfomanke Joe, ki jo nekega večera vso pretepeno najde šarmantni Seligman. Pospremi jo k sebi domov in ji oskrbi rane, ob tem pa izve njeno življenjsko zgodbo. Erotična pripoved nas popelje v njeno mladost, polno seksualnega preizkušanja, zapeljevanja in ljubezenskih avantur. Kaotični vrtinec nenadzorovanih erotičnih potreb Joe sili v vedno bolj tvegano in nerazumno ravnanje, ki postopoma zamegli njeno čustveno zavedanje in razumno razmišljanje.

Zaradi erotičnih prizorov osebam, mlajšim od 16 let, ogled filma odsvetujemo.

Nimfomanka je divja in poetična zgodba o doživetjih ženske od njenega rojstva do starosti petdesetih let. Pripoveduje jo glavni lik Joe (Charlotte Gainsbourg), samooklicana nimfomanka.

Nekega hladnega večera šarmanten starejši samec Seligman (Stellan Skarsgård) naleti na pretepeno Joe. Odpelje jo v svoje stanovanje, kjer jo med negovanjem sprašuje o njenem življenju.

Pozorno prisluhne pestri, večplastni zgodbi, ki jo Joe strne v osem poglavij, polnih asociacij in prepletajočih se dogodkov.

Prvo poglavje:Popolna ribička

Kako lahko običajna vrečka čokoladnih slaščic postane simbol seksualne zmage?

Joe in njena izkušena prijateljica B na popotovanju stavita, koliko moških lahko omrežita. Glavna nagrada je vrečka slastnih čokoladic. Joe kmalu uvidi, da se bo morala preleviti v spretno ribičko in privabiti plen, da bo prijel na trnek.

Drugo poglavje: Jerôme

»Ljubezen je poželenje z dodatkom ljubosumnosti«.

Ljubezen je v očeh cinične nimfomanke šibko čustvo, vendar mlado Joe dosežejo sile, ki načenjajo njeno močno obrambo.

Njegovo ime je Jerôme.

Tretje poglavje: Ga. H

Obvladovanje velike mreže ljubimcev ni vedno preprosto. Joe se sooči z neprijetnimi posledicami nimfomanstva.

Za pripravo omlete je nenazadnje potrebno razbiti nekaj jajc.

Četrto poglavje: Delirij

Delirij: Zmedenost. Blodnja. Haluciniranje. Umre nimfomankin oče.

Peto poglavje:Mala šola orgel

Bachov koralni preludij: Trije povsem različni glasovi v popolni harmoniji. Z drugimi besedami: POLIFONIJA. Nimfomanka je zlahka navdušena in to tudi pokaže.

Šesto poglavje: Vzhodna in zahodna cerkev (račka)

Vzhodno cerkev pogosto povezujejo s cerkvijo veselja, zahodno pa s cerkvijo trpljenja. Na duševnem popotovanju vzhodneje od Rima boste ugotovili, da se oddaljujete od krivde in bolečine proti svetlobi in veselju. Vendar pa Joe spozna, da sta si bolečina in zadovoljstvo bliže, kot bi si mislili.

Sedmo poglavje: Ogledalo

Slika, ki jo vidite v ogledalu, se na prvi pogled zdi natančna kopija predmeta, ki ga gledate. To vendarle ne drži, saj je predmet v ogledalu vedno zrcalna slika, torej popačena različica izvirnika. Joe se skuša odreči seksualnosti.

Osmo poglavje: Pištola

Včasih se zdijo zadeve skrite, ker jih poznamo. Toda če spremenite svoje stališče, je lahko njihov pomen nenadoma povsem drugačen. Joe se poda v sumljive posle in hitro ugotovi, da je v življenju pridobila nekaj dragocenih veščin.

Komentarji

20.2. 2014 ob 16:43

Odlično, da bodo predvajali ta film!
Kdaj pa pride v kino, kdo ve?

— matej_b.
21.2. 2014 ob 11:29

Pozdravljeni!
Zanima me kdaj bo film na sporedu pri vas.
Hvala in lep pozdrav,
Irem

— Irem
21.2. 2014 ob 14:44

Živjo,
Film na naš spored prihaja 13.marca.
Lep pozdrav!

— Kolosej
21.2. 2014 ob 19:07

Odlično, komaj čakam, da si ogledam en Von Trierjev film končno v kinu. To je eden izmed najbolj genialnih režiserjev danes...
Vsaka čast Koloseju, da ga boste predvajali!

— mare_29
8.3. 2014 ob 19:12

No lepo vas prosim da nehate predvajati trailerjov na zaslonih v koloseju ker je neprimerno za otroke al mladoletnike hvala
.

— jebeš use
13.3. 2014 ob 16:16

Ne vem zakaj bi bilo predvajanje seksualne bolj ali manj eksplicitnih trailerjev škodljivo za kogarkoli. Spolnost je najbolj naravna stvar na svetu. in to ne samo tista v krščanskem ali muslimanskem v stilu "hitro, stoje in z gnusom", temveč v vseh širokospektrskih oziroma nenavadnih oblikah. Če pri katerem človeku ali mladostniku nastane zadrega, pa so zanjo hudo krivi predvsem starši, ki otroku ne znajo ali nočejo razložiti spolnosti! Ali pa je kriv sam, ker je pod vplivom hinavske versko kulturne "morale". Tako da, kolikor vas je kaj zmotilo, se ozrite vase in poskušajte v tem okviru rešiti težavo. OSEBNO PA SI GREM FILM VSEKAKOR OGLEDAT! Uživajte v umetnosti!

— DG_IMP
14.3. 2014 ob 19:59

Pozdrav

predvajate cut ali uncut verzijo ?

LP

— Jernej
15.3. 2014 ob 7:10

Res super, da ste se odločili predvajati enega izmed von trierovih filmov
bravo bravo bravo

— LVT
15.3. 2014 ob 8:53

'

— '
15.3. 2014 ob 17:08

Meni osebno je bil film zelooooo dolgočasen, sploh način pripovedovanja in dogajanje..... 2. dela sigurno ne grem gledati.

— cuki buki
15.3. 2014 ob 18:52

Film sem si ogledal in je presenetljivo lahkotnejši kot sem si predstavljal. Sicer pa dober film, narejen precej inovativno, kljub razmeroma preprosti zgodbi, se iz kadra v kader spreminja simbolika, atmosfera in celotno občutje filma, celo do te mere, da se v eni sami sceni spremeni humor v šokantno sceno in takoj spet nazaj v humor. Ta humor pa je, da ne bo pomote, subtilen, napol bolan in tipičen Von Trierjev. Edino malo moteče je to, da sem imel oblutek, da sam avtor ni vedel, kaj je rdeča nit celotne zgodbe. ali pa je ravno to da ni rdeče niti, samo bistvo. No, tega seveda ne bom izvedel do naslednjega filma, saj se je ta končal dobesedno sredi zgodbe in celo sredi kadra, kar je daleč največji minus.
kakšno daljšo kritiko bom napisal kak drug dan.
lep pozdrav,
Matej

— matej_b.
16.3. 2014 ob 9:57 zvezdica

Von Trier tokrat preseže celo samega sebe s psihoanalizo tragične seksualne odvisnosti. Film ni za vsakogar, če niste dovolj sproščeni glede spolnosti in če nimate vsaj kanček interesa za psihologijo, potem film verjetno ni za vas, prav tako dvomim, da je primeren mladim z relativno malo življenskih izkušenj.

V filmu blesti Uma Thurman, v svoji, sicer manjši vlogi prevarane soproge.

To je film o seksu, ki v resnici sploh ne govori o seksu. Veselimo se drugega dela in moznosti za končno sestavitev sestavljanke v katero nas je zvabil Trier.

— K
17.3. 2014 ob 0:26

Se kaj ve, kdaj pride drugi del v konodvorane?

— kk
19.3. 2014 ob 20:17

Ali je ta film posnet po knjigi?

— Polona
23.3. 2014 ob 21:03

Itaq da je cenzuriran pri nas, tako, da odsvetujem ogled!

— lilija
24.3. 2014 ob 20:31

Kolosej, oglejte si pomen besede EROTIČEN v slovarju. Ta film nima erotičnih prizorov, ampak bi lahko rekli, da ima eksplicitne oz. nazorne.

— Nimfa
28.3. 2014 ob 10:36

kolosej jas bi vas nekaj vprašal ali boste slučajno predvajali film od ninja želv ker je res zakon.hvala pričakujem odgovor

— alen
28.3. 2014 ob 20:46

ogab kako lahko dajo to na spored mislm čis bdv in wdf bog se vsmili tisti k ste šli to gledate ste čist nori

wdf

— pamet
3.4. 2014 ob 18:27

Odlicno res fenomenaln film ;) kdo ve kdaj bo drugi del na sporedu?

— miha
5.4. 2014 ob 19:40

Kdaj pa naj bi prišel 2.del v kino?

— Žana
8.4. 2014 ob 14:34

Pamet- Smo nori, in ponosni smo, da smo.

— K
8.4. 2014 ob 20:57 zvezdica

Prikriti ljudomrzneži bodo ob gledanju Larsovih filmov kritizirali točno to kar sami zanikajo pri sebi. Rekli bodo, da je avtor sovražen do žensk in človeka nasploh, spregledali pa spretno vrinjeno kritiko celotne družbe, ki hlini priljudnost in ob tem gleda stran ob stvareh, ki imajo resnično človeško težo. Histerična dvoličnost in nečloveška neobčutljivost sta vrlini tega sveta in kdor tega ne vidi nima pravice kazati s prstom na nikokar, ki ni on sam.

Film je fantastičen. Za ljubitelje filma obvezen, za ljubitelje zabave pa ga odpriporočam. Subtilno placirana poslastica za zahtevne gledalce, za tiste ki pa filme gledajo za kratkočasenje, pa nekaj kar ne sodi v spekter njihove zaznave. Lahko je za koga žaljivo a so reakcije določenih samo v potrditev in temu v prid.

Iz vidika umetnosti je film eden izmed prvencev simbolne likovno video uprizoritve, ki si zasluži svojo posebno kategorijo. Med filozofijo in literarnim svetom je tanka meja, ki jo zajame kritičen in neziprosen odrasel moški. Določeni igralci so k temu repertoarju prispevali vender se med njimi najdeta tudi 2, ki kazita celotno podobo.
Iz vidika filozofije oz. sporočilnosti ne zaostaja niti za centimeter. Brezprosna sodba, ki si zasluži vsako hvalo. Tej hinavščini je treba napraviti konec. Film za filmom, človeka na prvo mesto!

— ALEX

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.