Kolosej
Film distribucije Cinemania group

Nika

mladinski film
V slovenščini
Na sporedu od: 6.10.2016, Kolosej Ljubljana
1h 30min / 90min
Leto: 2015
Država: Slovenija
Jezik: slovenščina
Scenarij: Matjaž Pikalo in Slobodan Maksimović
V adrenalinski zgodbi o najstniških strasteh, ljubeznih in upornosti spoznamo mlado Niko, ki je med odraščanjem na dirkališčih postala strastna voznica gokartov. Po tragični očetovi nesreči jo želi mama prepričati, naj opusti treninge, toda mladenka želi za vsako ceno slediti svojim sanjam. Kljub predsodkom v šoli, nabiranju prvih ljubezenskih izkušenj in številnih ovirah, ki se znajdejo na njeni poti, Niki največ pomenijo divje hitrosti na dirkališču, toda za nove zmage poleg neizmernega poguma in predanosti potrebuje tudi pomoč zvestih prijateljev.

Glavna junakinja filma je Nika, šestnajstletno dekle, ki obožuje dirkanje z gokarti. Za ta šport jo je navdušil njen oče, ki se je ponesrečil z avtomobilom, zdaj pa za njo skrbi mama Mojca. Nika je z njo v sporu zato, ker ji ne dovoli, da bi še naprej trenirala karting. Preveč jo je namreč strah, da bi po tem, ko je izgubila moža, ostala še brez hčerke. Toda mamina prepoved doseže ravno nasprotni učinek od želenega.

Film o neustavljivi najstnici Niki je na 19. filmskem festivalu v Motovunu prepričal hrvaško občinstvo in prejel nagrado za najboljši mladinski film. Gledalci so film nagradili z ovacijami, posebna mladinska žirija festivala pa je filmu dodelila glavno nagrado v kategoriji mladinskih filmov.

Režiser Slobodan Maksimović je po podelitvi povedal: «Če vam nagrado dodeli mladinska žirija, je to zlata vreden občutek. Vesel sem, da so gledalci uživali v filmu, ploskali, navijali in glasno komentirali. Tako vzdušje doživiš le ob iskrenih, mladih ljudeh.«

Drugi film režiserja Slobodana Maksimovića (Hvala za Sunderland, 2012) je nastal pod okriljem Nora production group, produkcijske hiše leta (SOF 2016), ki je ustvarila znane televizijske oglase (tudi legendarne Dobre vile) ter uspešen generacijski film Jebiga. Nika je nastala v koprodukciji RTV Slovenija, film pa je sofinanciral tudi Slovenski filmski center.

Film Nika, ki so ga navdihnile uspešne slovenske dirkačice, v ospredje postavlja žensko junakinjo, saj je karting eden redkih športov, v katerem moški in ženske tekmujejo med seboj. Film, posnet na slovenski obali v 28-tih snemalnih dneh, vključuje atraktivne prizore dirkanja ter urbane primorske lokacije.

Scenarij je režiser spisal v sodelovanju z Matjažem Pikalom. Niko je prepričljivo odigrala Ylenia Mahnič, 17-letna dijakinja Gimnazije Koper, ki se je prvič preizkusila v igranju v filmu. Njeno igralsko družino sestavljajo Marjuta Slamič (mama), Sebastijan Cavazza (oče) in Benjamin Krnetić (simpatija), ob njih pa še Borut Veselko, Gojmir Lešnjak Gojc, Gašper Tič...

Eden od adutov generacijskega filma Nika je tudi glasba, ki je delo Petra Dekleve in Mihe Guština - Guštija, v filmu pa se pojavijo tudi skladbe Dubioze Kolektiva, Lačnega Franza, Koala Voice, Dandelion Children, Prismojenih profesorjev bluesa, Rudija Bučarja in Guštija.

Film bo v Sloveniji prvič na ogled na Festivalu slovenskega filma v Portorožu, v slovenske kino dvorane pa prihaja oktobra 2016.

Komentarji

9.10. 2016 ob 22:05

Odličen film!

— Sandi
14.10. 2016 ob 20:51

To gleda?

— Kdo
18.10. 2016 ob 9:53

Film zares super,končno spet en dober slovenski film. Čeprav je film mladinski,ga priporočam tako staršem kot najstnikom. To sem moral napisati ker sem včeraj bral komentar v reviji vikend,da po obisku kinodvoran film izgleda ni prepričal gledalcev. To pa zato ker mislimo,še en kr neki slovenski film. Zares se mi zdi škoda,da ni bil film bolje predstavljen preko medijev.

— Roman
18.10. 2016 ob 16:17

Hm, je za pogledat...

— andrej
31.10. 2016 ob 7:54

Carski film za najstnike in odrasle. Kdor rad gleda slovenske filme naj si izbere Niko.PRIPOROČAM

— Tia
4.11. 2016 ob 18:05

Igralci in igralke v Sloveniji so brez karakterja in karizme, zato v SLO nikoli ni bilo in verjetno tudi nikoli ne bo dobrih filmov.
Gledališki igralci, ki poizkušajo posneti film.

— Majda
24.12. 2016 ob 15:35

GREMO V KINO GLEDATI SLOVENSKE FILME, NIKA JE DOBER FILM, NI KOT FILMI NA KOMERCIALNIH TELEVIZIJAH!

— Miloš Bašin
30.12. 2016 ob 15:25

Presenetljivo... film me je navdušil. Priporocam ogled najstnikom in njihovim starsem:-)

— Natasa

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.