Kolosej
Film distribucije Blitz Film & Video Distribution

Ulica nočnih mor

Nightmare Alley
kriminalka
Podnapisi
Na sporedu od: 27.1.2022, Kolosej Ljubljana
2h 30min / 150min
Leto: 2022
Država: ZDA
Jezik: angleščina
Scenarij: Guillermo del Toro, Kim Morgan, William Lindsay Gresham
Film govori o ambicioznem cloveku s talentom, da z nekaj dobro izbranimi, besedami manipulira z ljudmi, ki se zacne družiti s psihiatrinjo, ki je še bolj nevarna kot on.

Adaptacija istoimenske knjige avtorja Williama Lindsayja Greshama, po kateri je oskarjevec Guillermo del Toro zbral najbolj impresivno igralsko zasedbo letos: Bradley Cooper, Cate Blanchett, Willem Dafoe, Toni Collette, Richard Jenkins, Ron Perlman, Rooney Mara, Holt McCallany, Clifton Collins Jr., Tim Blake Nelson, Mary Steenburgen in David Strathairn.

Temačna zgodba sledi ambicioznemu potujočemu mentalistu, ki ima talent, da lahko manipulira z ljudmi z nekaj skrbno izbranimi besedami.

V veri, da bo sam dosegel svetovni uspeh, se spusti v vezo z dr. Lilith Ritter, psihiatrinjo, ki  je še bolj nevarna od njega. Stvari postajajo iz trenutka v trenutek bolj čudne.

Po osvojenem oskarju za film Oblika vode, bo Ulica nočnih mor prvi naslednji celovečerni film Guillerma del Tora. Tokrat je zbral neverjetno igralsko zasedbo z Bradleyjem Cooperjem in Cate Blanchett v glavnih vlogah, ob njiju pa postavil še ostala zveneča imena, kot so Toni Collette, Willem Dafoe, Rooney Mara in Richard Jenkins.

Temačna, takoimenovana »noir« drama je adaptacija istoimenske knjige avtorja Williama Lindsayja Greshama in govori o ambicioznemu potujočemu mentalistu, ki svoj talent izkorišča za manipulacijo z ljudmi. V veri, da bo dosegel svetovni uspeh in slavo, se spusti v vezo z dr. Lilith Ritter (Blanchett), psihiatrinjo, ki je še bolj nevarna od njega. Stvari postajajo iz trenutka v trenutek bolj čudne.

Film je kronološko postavljen med leta 1939 in 1941 in v središče zgodbe postavlja Stantona, oziroma Stana Carlisla, moškega s temačno in skrivnostno preteklostjo, ki si delo najde v cirkusu in se nauči kompleksnega sistema, kako lahko kot mentalist preslepi množico, da lahko vidi vse. In tako nadaljuje svojo pot kot bralec misli. Na svoji poti pritegne pozornost psihiatrinje, ki načrtuje, da bi preslepila bogataša Ezro, svojega pacienta, ki je z njo delil vse svoje skrivnosti. Tako Stanton in Lilith skujeta načrt in Stanton ponudi Ezri, da lahko z njegovo pomočjo stopi v kontakt s svojimi mrtvimi predniki – seveda za zajetno vsoto denarja. Poleg izjemnega Bradleyja Cooperja, ki se je ponovno neverjetno vživel v temačen lik in ga prikaže v več globokih nivojih kompleksnega karakterja, bomo videli tudi nedolžno in naivno Molly (Rooney Mara), ter na drugi strani hladno in preračunljivo dr. Lilith Ritter. Cate Blanchett odlično upodobi psihiatrinjo s popolnim izgledom, nekakšno femme fatale, ki pa je zagotovo usodna.

Čeprav je Guillermo del Toro znan po tem, da raje prikaže like, ki so izobčeni, na robu, ali drugačni, se tokrat loteva negativnega lika, ki si ne zasluži našega sočutja. Stantona namreč mučijo demoni, na svet gleda popolnoma hladno in na ljudi kot negativce, ki so v svojem bistvu plenilci. Guillermo nam tako v Ulici nočnih mor izpostavi dva glavna junaka, ki pa sta le dva izmed mnogih prevarantov, ki naivnežem prodajajo lažno upanje.

Ulica nočnih mor bi zlahka bila ironična tragedija in pokaže, da na koncu vsak dobi to, kar si zasluži. Izvrstna noir drama, polna zapletov in nepričakovanih preobratov nas čaka v domačih kinih v distribuciji Blitz Slovenija od 27. januarja naprej. 

Komentarji

28.12. 2021 ob 16:37

O waw že igralska zasedba zgleda super

— MuffinMan

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.