Kolosej

Novi frajer

komedija
V srednji šoli si priljubljenosti ne pridobiš s tekmovalnostjo - ampak v vojni!
Na sporedu od: 4.7.2002, Kolosej Ljubljana
1h 33min / 93min
Scenarij: David Kendall
Režija: Ed Decter

Na srednji šoli East Highland je novinec Gil Harris (DJ QUALLS) na vrhu prehranjevalne verige priljubljenosti. Skrivnosten in očarljiv. Dekleta se lepijo nanj in barabe se mu želijo maščevati. Srednja šola East Highland mu leži pred nogami. Ampak Gil nekaj prikriva. Nedavno tega na srednji šoli Rocky Creek na drugem koncu mesta je bil Gil - včasih znan Diz alias Dizzy Gillespie Harrison - zguba, brezveznik, na družabnem radarju ga sploh ni bilo! Kako je torej Diz spremenil življenje in postal Gil, novi frajer? Sestavine za uspeh so: preprost načrt, odločnost in pomoč peščice nenavadnih prijateljev.

Prvi korak: sooči se z realnostjo

Diz in njegov krog prijateljev enako nizkega statusa so na psu. Zadnje šolsko leto se je začelo prav klavrno in Diz je prepričan, da si nikoli ne bo popravil statusa. Nič in nihče ne bo spremenil te krute usode. Usojeno mu je biti zguba.

Drugi korak: čas za spremembo

Če se želi odkrižati statusa zgube, mora začeti od začetka, Ker selitev ne pride v poštev, bo storil naslednjo najboljšo stvar - zamenjal bo šolo. Da bi mu to uspelo, ga morajo izključiti iz Rocky Creeka. To sploh ni lahko, če nihče sploh ne ve, da si tam, in ker svetovalec meni, da si potreben samo ščepca ljubezni. S skrbnim načrtovanjem Diz prekrši prav vsako šolsko pravilo, ki se ga uspe domisliti. Brez sramu goljufa, poskuša podkupovati učitelje in celo priredi zasebno projekcijo z ravnateljem v kopalnici v glavni vlogi. A njegovi podvigi ne obrodijo sadov, dokler Diz v besu ne uniči šolskega premoženja. To je to! Izključitev!

Korak tri: pojdi v zapor

Kje bi se suhljati belček iz predmestja lahko naučil novega obnašanja, nekaj ustrahovalnih metod in oblikovanja pričeske, kakršno nosi Brad Pitt v Klubu golih pesti? V zaporu, seveda. Diz se spoprijatelji z Lutherjem (EDDIE GRIFFIN), ki je nekakšen gospod Miyagi njegovemu Karate Kidu. Pod Luthrovim vodstvom in zaščito in s pomočjo njegovih kompanjonov se Diz iz psice spremeni v bika. Zdaj obvlada hojo, govorico, zna ubijalsko pogledati in seveda - tudi njegova pričeska je od sile. Adijo, Diz in Pozdravljen, Gil Harris alias Novi Frajer!

Četrti korak: Najdi novo šolo

Prvi dan na novi šoli je ključnega pomena. Prvič, že s prihodom zbudi pozornost. Na prizorišče se pripelje zaporniški kombi in oboroženi stražarji. Drugič, ustvari si položaj v družbeni hierarhiji in sicer tako, da spodneseš največjega tipa, ki ga najdeš; na East Highlandu je ta uber-bizgec Connor (ROSS PATTERSON). Ko Dizu to uspe, pade v oči Connorjevemu dekletu in vodji navijačic Danielle (ELIZA DUSHKU), ki meni, da bi Diz lahko bil krasna alternativa trapastim huliganom, s katerimi se je shajala.

Peti korak: Združimo se

Diz uporabi svojo moč enega od nedotakljivih in ny šoli vzpostavi mir. Danielle ga rekrutira, da bi z njegovo pomočjo podprli bedno nogometno ekipo. Dizu to uspe in šola preseže družbene omejitve: veliko je skupinskega objemanja, barabini se v solzah izpovedujejo, celo šolska godba si pridobi spoštovanje. To je več kot le preobrazba novega frajerja. To je preobrazba celotne šole.

Šesti korak: Pazi, česa si želiš

Nekateri ljudje ne prenesejo, da se godijo lepe reči. Večina East Highlanda je čisto zadovoljna pod Dizovim vodstvom, vendar si je na glavo nakopal tudi sovražnike, ki menijo, da skupinski objemi niso nekaj naravnega. In prav nič radi ne gledajo Novega frajerja, kako se zabava. Diz prav kmalu spozna, da sicer lahko obrneš nov list in začneš znova, vendar starih prijateljev ne moreš izdati in še vedno se moraš soočiti s preteklostjo.

Sedmi korak: Zadnja lekcija

Življenje je kratko. Srednja šola mine v hipu. Imaš samo eno priložnost, da si zvest samemu sebi in svojim prijateljem. In konec koncev ni tako zelo zabavno biti Novi frajer, če te preveč skrbi, da te ne bo nekdo razkrinkal. In kakšen smisel je biti priljubljen, če vse skupaj temelji na laži? Ker bo njegova identiteta vsak čas razkrinkana, mora Diz temeljito razmisliti, kaj resnično pomeni biti srečen v srednji šoli.

O igralcih

DJ Qualls (Gil Harris) je nastopil v filmih Road Trip, Cherry Falls in Mama Flora's Family. Med novimi projekti sta Lone Star State of Mind ter Big Trouble.

Eliza Dushku (Danielle) je nastopila v Bring It On, Race The Sun, Bye Bye Love, Resničnih lažeh, This Boy's Life ter That Night. Posnela je tudi televizijski film Journey, dve sezoni je nastopala v nadaljevanki Izganjalka vampirjev. Njena naslednja projekta sta Soul Survivors in City by the Sea.

Zooey Deschanel (Nora) je nastopila v filmih Big Trouble, Mumford, Almost Famous in Manic. Nastopala je tudi v gledališču.

Večino otroštva je preživela na snemanjih z materjo, igralko Mary Jo (Pot v vesolje, Patriot), ter očetom kamermanom Calebom (Patriot, Anna in kralj).

O filmskih ustvarjalcih

Ed Decter (režiser) je z Johnom J. Straussom napisal scenarij za komedijo Nori na Mary. Trenutno piše scenarij za Costa Rico, ki jo bo tudi režiral. Režiral bo tudi The Messenge z Eddiejem Griffinom. S Straussom sta tudi producenta The Tony Hawk Project.

Za televizijo sta oblikovala in bila izvršna producenta nadaljevank The Closer, Odd Man Out, Chicago Sons in The Adventures of Mark & Brian. Pisala sta tudi scenarije za Fant zre v svet, Too Something, Me and the Boys in film Options.

Komentarji

22.4. 2005 ob 16:32

dobr film sam lahk bi bil bolši

— nepodpisan
6.7. 2006 ob 14:22

joj ta film je pa že tok str...sam je full ured ubistvu...pa ta tip taglavn igravc igra tut u videospotu or simple planih za pesm i`m just a kid ; )...nice...: )

— ursaaa
28.7. 2006 ob 11:05

Film je res bomba :D sem ga že gledal in je superca =) ** Kaja... Rad Te Mam **

— Mario
22.10. 2006 ob 11:18

Film je res odštekan! Še posebej, ko pride na drugo šolo!

— Jan
6.3. 2009 ob 15:48

bil je cool film saj jaz mam tui rada frajerje ker sem že tak

— mia

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.