Kolosej
Film distribucije Continental Film

Nevidno zlo 3

znanstveno-fantastična grozljivka
Nimate možnosti
Podnapisi
Na sporedu od: 18.10.2007, Kolosej Ljubljana
1h 34min / 94min
Leto: 2007
Scenarij: Paul W.S. Anderson
Režija: Russell Mulcahy
Pet let po izbruhu skrivnostne bolezni, ki je okužene ljudi spremenila v krvoločne stvore, se je človeštvo znašlo tik pred izumrtjem. Neustrašna bojevnica Alice med večnim begom najde zapiske o neokuženem kraju na Aljaski. Ko naleti na skupino preživelih, jih skuša prepričati, da bi skupaj odšli na obljubljeni kraj. Toda na poti jim - poleg horde zlobnih zombijev - stoji skrivnostna organizacija izprijenih ljudi, ki pod zemljo kujejo ponoven prihod na površje, ključ do njihovega uspeha pa tiči prav v Alice.

Konec sveta je tu.

Eksperimentalni virus, ki ga je zvarila korporacija Dežnik, je opustošil svet. Populacijo je spremenil v nadležne racajoče zombije, ki imajo radi meso.

Mesta niso več varna. Zato sta se Carlos Olivera (Oded Fehr) in L.J (Mike Epps) z novimi preživelimi, Claire (Ali Larter), K-Martom (Spencer Locke) in bolničarko Betty (Ashanty), podali na pot... po zapuščenih puščavskih avtocestah potujejo v oboroženem konvoju. Iščejo več takih, ki bi jim bili podobni – živeče, neokužene. V puščavi najdejo še nekoga: nemrtve, zato bodo za obrambo potrebovali na ducate pištol, tisoče nabojev in nekaj metalcev ognja.

Pod zapuščenim radijskim stolpom v Nevadi so lesketajoče se pisarne in raziskovalni prostori korporacije Dežnik. Z dostopom do Dežnikovega satelitskega nadzornega sistema dr. Isaacs (Iain Glen) lahko ves čas spremlja konvoj, vendar dejansko išče osebo, ki je ključna ne le za zdravilo, pač pa tudi za vse, čemur so bili Dežnikovi poskusi namenjeni...Alice.

Alice je bila nekoč ujetnica korporacije Dežnik, podvržena biogenetskim poskusom, zaradi katerih je genetsko spremenjena in zaradi katerih ima nadčloveške moči, čute in spretnosti. Mutira vsako minuto, ves čas jo ogroža tudi izdajstvo lastne, zaradi Dežnika spremenjene DNK. Alice skrivaj spremlja konvoj, ga ščiti in se trudi, da bi ga pripeljala na varno.

Konvoj se odloči odpraviti proti severu na Aljasko. Njihovo zadnje, najboljše upanje za zatočišče pred Nemrtvimi – a najprej se bodo morali ustaviti v Las Vegasu, da napolnijo rezervoarje goriva...in ostati izven Dežnikovega dosega, če želijo tja sploh priti. Dežnik ne išče le Alice, tudi Alice išče njega... in ne bo se ustavila, dokler jih ne bo za vedno uničila.

Boj se šele začenja.

Nevidno zlo: iztrebljenje je z akcijo nabit zadnjih del trilogije, ki je prislužila sto milijonov dolarjev. Zasnovana je na igri z istim naslovom. Scenarij je napisal Paul W.S. Anderson, ki je režiral prvi film in napisal scenarije za vse tri.

O nastanku tretjega dela

V prvem delu je bil predstavljen svet franšize Nevidnega zla. V drugem, Nevidno zlo: apokalipsa, so Alice, L.J. in pobegli uslužbenec Dežnika Carlos Olivera zbežali iz Raccoon Cityja in tako Dežniku prekrižali načrt, da jih uniči. V tretjem se potikajo po lasvegaški puščavi, v oboroženem konvoju se selijo iz kraja v kraj, bežijo pred Nemrtvimi in jih pobijajo. Nemrtvi prežijo nanje v prostranstvu, ki mu ni več moči civilizacija.

"Po mojem je moč filmov Nevidno zlo v tem, da ne gre le za filme o zombijih,« pravi Paul W.S. Anderson, gonilna, ustvarjalna sila trilogije. »Bitja v tem filmu so več kot le Nemrtvi. V teh filmih je tudi veliko konceptov znanstvene fantastike, večji smo od običajnih filmov o zombijih."

Producent Robert Kulzer dodaja: »Paul je storil nekaj, kar je zelo nenavadno za žanrski film. Daje občutek, da gre za zelo epski film, določene vsebine zgodbe se vlečejo skozi več filmov, se združijo in potem spet ločijo. Vsi ti liki imajo svoja življenja. Povezan je s to franšizo, temi liki in svetom igre. Mislim, da ta svet res navdihuje njegovo domišljijo."

Na režijski stolček je tokrat sedel Russell Mulcahy, ki je kariero začel kot režiser glasbenih videospotov, potem pa režiral prva dva dela Highlanderja kot tudi The Shadow in Ricochet. "Za mojo generacijo filmarjev je bil Highlander velika stvar," pravi Anderson. "Russell je bil pionir zelo nevsakdanjega vizualnega sloga, kamera se je veliko gibala, veliko hitrih montaž je bilo, veliko posnetkov z žerjavom. Ima izjemno oko in vidi krasne načine, kako posneti stvari. Njegovo delo je name kot filmarja imelo velik vpliv in zato sem se veselil dela z njim pri tem filmu."

"Grozljivke so bile od nekdaj moja strast, zato je res krasno, da sem dobil v roke tako sijajen scenarij,« pravi Mulcahy. "Vizualno se tretji del razlikuje od prejšnjih dveh. Prvi je bil precej klavstrofobičen, drugi se je dogajal zunaj na mokrih nočnih ulicah, zdaj smo jih odpeljali v puščavo. Podoben je vesternom, hkrati pa je futurističen, nor in srhljiv."

Anderson dodaja: "Precej smo se navdihovali pri še enem filmskem žanru,s katerim sem odraščal, to pa je postapokaliptični film, seveda. Pobesneli Max 1 in 2 sta najboljša od njih. Veliko filmskih gledalcev ne ve, kako kul je videti, ko oboroženi tovornjaki streljajo po puščavski pokrajini."

Akcijske sekvence se za razliko od prvih dveh delov v tretjem odvijajo sredi belega dne v puščavskih postapokaliptičnih prostranstvih. "Tisto, kar je srhljivo, se ne odvija sredi noči, ampak gre za opoldanski šepet,« pravi Mulchay. »Po svoje je to še bolj grozljivo. Imamo srhljive prizore v temi, imamo pa tudi vizualni kontrast razstreljenega peska in puščavskih viharjev. Potem gredo pod zemljo, kjer je vse modro, hladno in jekleno. To je precej svež in presenetljiv videz, vendar hkrati nismo odvzeli elementov videoigre, kar je zelo pomembno. Zelo odločeni smo bili ostati zvesti duhu igre."

Tako kot pri prejšnjih dveh tudi pri tem filmu lahko vlečemo vzporednice s sedanjostjo. "V filmu igra veliko vlogo pomanjkanje goriva, zalog in kako je puščava zavladala nad civiliziranim svetom," pripomni Kulzer.

Nevidno zlo: iztrebljenje je izvirna zgodba, ki pa se odvija v svetu, ki pa ga bodo pristaši videoigre prepoznali. "Skušali smo ponuditi filmsko izkušnjo, ki bo zadovoljila pristaše igre, ob kateri pa bo uživalo tudi širše občinstvo, ki igrice Resident Evil ni še nikoli igralo," pravi Anderson.

V osrčju groze Nevidnega zla so povsod prisotni zombiji, ki so se razpasli zaradi mutacije virusa T. Čeprav koncept Nemrtvih ostaja enak, gre tokrat še za pomembnejše reči. "Igra je napredovala in se razširila, zato smo menili, da bi se lahko spremenili tudi mi,« razloži Anderson. "Zato smo pripeljali Super Nemrtve, ki so rezultat Dežnikovih poskusov z Nemrtvimi. Poskušali so jim vrniti nekaj moči razuma, nekaj inteligence in nekaj človeškosti. Na žalost ti poskusi niso bili posebej uspešni, stranski učinek pa so Super Nemrtvi, ki so Nemrtvi, le hitrejši, močnejši in bolj pretkani... zares strahovit nasprotnik."

Brezobzirni mesojedci pa niso edini plenilci, s katerimi se morajo spopadati liki. "Predstavljamo tudi Tirana, ki je pristašem igre posebej pri srcu," pravi Anderson. "Tudi meni je. Nazaj smo pripeljali tudi nekaj starejših priljubljenih likov, recimo pse. Prvič tudi ustrezno uporabljamo vrane – v filmu je izjemen prizor z mutiranimi vranami."

O igralcih

Milla Jovovich (Alice) se je rodila v Kijevu v Ukrajini leta 1975. Njen oče je srbski pediater, mati uveljavljena igralka. Družina se je leta 1981 preselila v ZDA, kjer je pri devetih letih začela izjemno manekensko kariero. Pri dvanajstih jo je legendarni fotograf Richard Avedon izbral za eno Revlonovih Najbolj nepozabnih žensk na svetu. Od takrat se je pojavila na več kot 150 naslovnicah revij po vsem svetu. Samo leta 2003 se je Jovovicheva pojavila v oglasnih akcijah Emporio Armani, Donna Karen, DKNY, Celine, P&K, H&H in podpisala pogodbo, da bo še naprej reklamirala L’Oreal. Zaradi že dlje trajajočega uspešnega sodelovanja je Giorgio Armani Millo izbral za obraz svojega novega parfuma Night.

Jovovicheva je kot igralka debitirala v filmu Disneyevega kanala Night Train to Kathmandu in gostovala v nadaljevankah, kot so Married…with Children (kot francoska študentka), Paradise in Parker Lewis Can’t Lose. Njen prvi film je bil Two Moon Junction s Sherilyn Fenn. Pri petnajstih je nastopila v Vrnitvi v modro laguno. Ob Christianu Slaterju je leta 1992 zaigrala v Kuffs in nato v Chaplinu sira Richarda Attenborougha kot Chaplinova druga žena Mildred Harris. Med njenimi filmi so še Dazed and Confused, Peti element, He Got Game, Ivana Orleanska, The Million Dollar Hotel, The Claim, Zoolander, Nevidno zlo 1 in 2, Dummy, Ultraviolet.

Od malega je študirala petje in igranje kitare. Skladbe za prvi album je začela pisati pri petnajstih. Prvi album, The Divine Comedy, je izdala leta 1994. Navdihnilo ga je njeno odraščanje ruske emigrantke v Reaganovi dobi, kjer rdeči niso bili priljubljeni. Introspektivni evropsko-folklorni prvenec je pri kritikih naletel na dober odziv. Čeprav novega albuma še ni izdala, še naprej sklada. Njene skladbe so se pojavile na kar nekaj albumih s filmsko glasbo.

Dobrodelnost igra veliko vlogo v Millinem življenju. Sodeluje z mfAR and Cinema Against AIDS, Ovarian Cancer Research Fund in The Wildlands Project.

Oded Fehr (Carlos Oliviera) je posnel filme Nevidno zlo 2, Mumija 1 in 2, Deuce Bigelow, Texas Rangers. Za televizijo je posnel Presidio Man, UC: Undercover, Arabian Nights, Cleopatra.

Ali Larter (Claire) trenutno gledamo v nadaljevanki Heroji. Posnela pa je tudi filme Brez povratka 1 in 2, Blondinka s Harvarda, Varsity Blues, Več kot ljubezen, American Outlaws, Jay and Silent Bob Strike Back, House on Haunted Hill, Drive Me Crazy.

Ekipa

Russell Mulcahy (režiser) je posnel filme Highlander 1 in 2, Riccochet, The Shadow, režiral je epizode serije Tales from the Crypt in The Hunger, kot tudi filme Tale of the Mummy, za katerega je napisal tudi scenarij, Blue Ice, Razorback in Resurrection.

Konec sedemdesetih je začel delati v takrat novi industriji glasbenih videospotov in režiral videospot Video Killed the Radio Star. Postal je eden najbolj cenjenih režiserjev videospotov in je sodeloval z glasbeniki, kot so Duran Duran, Fleetwood Mac, Billy Joel, Elton John, Billy Idol, Rod Stewart, Culture Club.

Paul W.S. Anderson (scenarist/producent) je režiral filme Alien proti Predatorju, Shopping, Mortal Kombat, Krvavo obzorje, Vojak. Bil je tudi scenarist in režiser prvega dela Nevidnega zla. Na televiziji je napisal scenarij in režiral uvodno epizodo nadnaravne srhljivke The Sight.

Komentarji

13.9. 2007 ob 10:00

komi čakam da bo v kinu..i love zommbis

— a.j
18.9. 2007 ob 21:01

Jaz tud obožujem filme z zombijami! Komaj čakam! :D

— CatWoman
25.9. 2007 ob 17:58

There is only one thing to say when the resident evil movie comes out : BUUUJJJA !!!

— d00m
6.10. 2007 ob 18:21

Gledal sem resident evil 1.Bilo je zelo dobro zato tudi pričakujem da bo resident evil tri še boljše. =)

— lojzek
7.10. 2007 ob 12:12 zvezdica

Ze zaradi prizora ko se Jovovicheva nasmehne v avtu je vreden ogleda. Ce ne ze boljsi pa vsaj enako dober kot prvi del. zacetno brezzveno streljanje mrlicev tokom filma nadomestijo vsebinsko vseh barv polni elementi ki dajo tretjemu delu prijeten vonj, gledalec zapusti dvorano z okusnim, zadovoljnim nasmeskom.

— svađalica
9.10. 2007 ob 22:22

obup od filma!

— ocena 1
16.10. 2007 ob 22:11

LJUDJE HUD FILM ZAKON JE ČPROV SM GLEU SAM TS grem ZDEJ U soboto gleat tole u koloseju je zihr zakon vsaj na ts-ju se mi je zdel na7 je tale film ;D

— lukčinAA!
17.10. 2007 ob 18:24

nism si ga še ogledala, si ga pa gotov bom.prvi del mi je bil pa ful ušeč

— nina
21.10. 2007 ob 10:14

Men filem ni bil usec!..

— :S
21.10. 2007 ob 10:15

Obup!!

— :S
24.10. 2007 ob 23:03

kaj v Mariborkem koloseju filma nejo zavrteli?

— reducto
27.10. 2007 ob 11:54

beden

— _
30.10. 2007 ob 16:20

...res bedn film...podn uglavnm! Dougočasn film...

— Pinky...
1.11. 2007 ob 11:24

res grozljiv film grozno je tudi to ko se srake spremenijo v zombije.Upam da bodo naredili več takšnih filmov.

— jan
3.11. 2007 ob 0:05 zvezdica

Čeprav ne maram grozljivk je Resident evil najboljši film , kaj sem ga kdaj gledal. Prvi del je super, drugi del me je razočaral a mi je dal informacije, da sem zadevo razumel bolje. Ob ogledu tretjega dela sem bil rahlo razočaran, saj nekaj še manjka, to ne more biti konec. Vendar je vseeno treba priznat, da je film dober, edino kar me moti je konec ko se Alice bojuje z Dr. Issacom, tam so uporabili malo preveč znanstvene fantastike =)

— Aumor
5.11. 2007 ob 18:03

film je ful dobr in je 4krat bolsi od prvega ker res pokaze vse kar se je zgodl pa zakon efekti so.

— uros
13.11. 2007 ob 10:09

Vi ste obup pa bljek ki pišete te bedne komentarje kdo vam je kriv če ste še pač otročički ki vas je strah gledat grozljivke, za ljubitelje grozljivk in zombijov pa je film NAJBOLJŠI! Vsi trije deli. Vreden ogleda.

— Eillen
1.12. 2007 ob 18:52

Ka b blo hudo č b ble not baletne plesauke. Po bi jst ful to gledu kako Mila pobija baletke.

— Burek_Man
27.12. 2007 ob 17:39 zvezdica

Glede na to, da je film režiral Russell Mulcahy, Milla pa je itak napol boginja, je film slab. Povprečno sci-fi klanje.

— highlander
10.1. 2008 ob 1:44

ta fil sploh ni grozlivka...XD

— crazy_sasa
5.3. 2010 ob 10:25

še kr dobr film!

— jpg
19.9. 2010 ob 0:17

Mila, je ful simpatična v filmu, kar je super! heh! Film je tudi odličen, morda sem od njega pričakoval malenkosveč, ampak bo ta malenkost v naslednjem delu, ker se je film končal takrat, ko se začenja novo poglavje boja.. Tako,da Nevidno zlo 4, pričakujemo te..;)

— Tado
24.2. 2011 ob 14:29

JE ODLIČEN. ŠE POSEBEJ ZAČETEK KONEC JE PREVEČ KRATEK AMPAK VSEENO COOL. SEVEDA JE NOTR TUD VELIKO HUMORJA IN ŠE VEČ ZANIMIVIH STVARI.

— ALEN
15.3. 2014 ob 10:19

Film je dokaj zanimiv. Začetek je odličen in od filma pričakuješ veliko, nazadnje pa si razočaran. Določene scene so nelogične in nerazumljive, če si ne ogledaš prvih dveh delov.
Ocena 1-10: 6

— Carlos Oliviera

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.