Kolosej
Film distribucije Fivia

Nevidno zlo

akcijski, srhljivka, znanstveno fantastični, triler
Na sporedu od: 11.7.2002, Kolosej Ljubljana
1h 44min / 104min
Scenarij: Paul Anderson
Režija: Paul Anderson

Kratka vsebina

Skrivni poskus. Smrtonosni virus. Usodna napaka. Po zelo priljubljeni seriji igric so zdaj posneli tudi film z istoimenskim naslovom, NEVIDNO ZLO (Resident Evil). V njem se Milla Jovovich (Peti element), Michelle Rodriguez (Hitri in drzni) in Eric Mabius (Podle igre) borijo proti zlu. To je bitka med človekom in računalnikom, med življenjem in smrtjo.

V Panju, podzemnem genetskem raziskovalnem inštitutu gigantskih razsežnosti, pobegne smrtonosni virus. Rdeča kraljica - superračunalnik, ki nadzoruje Panj - nepredušno zapre ves podzemni kompleks in pobije zaposlene, da bi preprečila izbruh virusa na površje. Alice (MILLA JOVOVICH) in Rain (MICHELLE RODRIGUEZ) sta na čelu vojske komandosov in morata osamiti virus. Kmalu odkrijeta, da zaposleni pravzaprav niso mrtvi. Spremenili so se v nekakšne zombije, žive mrliče. Za okužbo z virusom je dovolj le en ugriz in preobrazba v živega mrliča se začne.

Alice in komandosi imajo za izvršitev naloge tri ure. Potem bo virus izbruhnil na površje in pomoril vse živo. Da pridejo v osrčje Rdeče kraljice, morajo premagati vrsto nevarnosti: smrtonosne laserske žarke, mutirane dobermane in nenavadno pošast, rezultat grozljivih genetskih poskusov. Alice odkrije, da je za preobrazbo ljudi v žive mrliče kriv zadnji projekt, virus T. Ta naj bi pomagal preprečevati staranje in zdraviti živčne bolezni, toda nekaj je šlo narobe in njegova največja moč je oživljanje mrtvih celic. Alice odkrije, da je neznani saboter ukradel virus in ga izpustil v Panjevo ozračje. Tako se je izbruh tudi začel. Toda kdo in zakaj bi to storil?

Medtem se morajo Rain in njeni spopasti z Rdečo kraljico, ki jih ne izpusti na površje. Najprej mora skupina najti antivirus. Pri tem jih ovira nenavadna pošast, rezultat genetskih poskusov. Z vsako žrtvijo se spreminja njen DNK in postaja vedno močnejša. Ali bo skupina izkušenih vojakov premagala Rdečo kraljico in pravočasno našla antivirus? Se bodo lahko vrnili iz Panja in kdo od njih bo sploh preživel kalvarijo, če bo?

NEVIDNO zlo je napisal in režiral Paul W.S. Anderson (Smrtonosna bitka, Krvavo obzorje), zamisel zanj pa je dobil po istoimenski seriji igric. V filmu igrajo Milla Jovovich, Michelle Rodriguez, Eric Mabius, James Purefoy, Martin Crewes in Colin Salmon. Producenti so bili Bernd Eichinger, Samuel Hadida, Jeremy Bolt in Paul W.S. Anderson, izvršni producenti pa Robert Kulzer, Victor Hadida, Daniel Kletzky in Yoshiki Okamoto.

Film so snemali v okolici Berlina, v tamkajšnjih studiih in v vzhodnoberlinskem predelu Adlershof. Večino akcijskih prizorov so igralci posneli sami, brez dvojnikov. Za svoje vloge so se pripravljali psihično in fizično. Uporaba računalniških trikov je minimalna (tudi zaradi previsoke cene), namesto teh so raje uporabili preizkušene filmske trike in masko.

Igralci

Milla Jovovich (Alice) je vsestranska umetnica. Poleg igranja se ukvarja tudi s pisanjem pesmi in petjem. Jovovicheva je opozorila nase s futurističnim trilerjem Peti element, Luca Bessona, v katerem je zaigrala božansko bojevnico Leeloo, in z vlogo Ivane Orleanske v istoimenskem filmu, kjer je zaigrala ob Dustinu Hoffmanu, Faye Dunaway in Johnu Malkovichu. Vidnejši vlogi je imela tudi v Spike Leejevi drami He Got Game in Richard Attenboroughovem Chaplinu.

Jovovicheva je zgodnje otroštvo preživela v Londonu in Ukrajini, pri petih letih pa se je s starši preselila v Sacramento, v Kaliforniji. V filmske vode se je podala že zelo mlada in igrala v takih uspešnicah, kot sta bili Vrnitev v modro laguno in Kuffs. Nazadnje smo jo videli v Zoolanderju, kjer je kot ukazovalna Katinka novačila in trenirala manekene ter jim "prala možgane". Pred tem smo jo občudovali v Hotelu milijon dolarjev Wima Wendersa. Njeni najnovejši projekti so No Good Deed, You Stupid Man in Dummy.

Leta 1994 je izdala album The Divine Comedy, navdušila glasbene kritike in se s svojo skupino za eno leto odpravila na turnejo. Pravkar snema drugi album, ki ga bo izdala v bližnji prihodnosti. Pravkar jo lahko gledamo tudi na naših malih zaslonih, kjer nastopa v reklamah za eno največjih kozmetičnih hiš.

Michelle Rodriguez (Rain) je opozorila nase z Bojem deklet (Girlfight), za katerega je leta 2001 dobila nagrado za najboljšo debitantko in bila proglašena za najboljši mladi up. Za vlogo Diane Guzman je pet mesecev vadila boks. Film je leta 2000 na filmskem festivalu v Sundanceu prejel nagrado režije.

Nazadnje smo jo lahko videli v Hitrih in drznih, kjer sta bila njena soigralca Vin Diesel in Paul Walker. Michelle se je odlično odrezala tudi v gledališču, v Vagininih monologih.

Eric Mabius (Matt) je vsestransko nadarjen igralec in eden najbolj iskanih hollywoodskih mladih igralcev. S Kirsten Dunst je igral v The Crow: Salvation in s Kathleen Robertson v Splendorju. Med drugim je igral tudi v naslednjih filmih: Podle igre, Tempted, On The Borderline, Minus Man, Life & Times Of Wirey Spindel, Around The Fire, Lawn Dogs, Fantje iz črnega kroga (Black Circle Boys), Myth America, Ustrelila sem Andyja Warhola (I Shot Andy Warhol) in The Journey of August King.

Eric je zelo dejaven tudi na odrskih deskah. Po univerzi Sarah Lawrence je nastopal v številnih gledaliških predstavah: The Zoo Story, Seagull, Scenes From An Execution, 3 Beckett enodejanke, Dinner At Eight, Last Man On The Moon, House Of Paradise.

Ustvarjalci filma

Paul W.S. Anderson (scenarist/režiser/producent) je po režiserskem prvencu Shopping posnel Smrtonosno bitko, ki je v blagajno prinesla 150 milijonov dolarjev. Sledila sta Krvavo obzorje, z Laurenceom Fishburnom in Samom Neillom v glavnih vlogah, in Vojak s Kurtom Russllom.

Anderson je tudi napisal in režiral televizijsko dramo Privid, v kateri je imel glavno vlogo Andrew McCarthy. Privid je v ZDA in Veliki Britaniji dosegel veliko gledanost. Andersonov zadnji projekt se imenuje Smrtonosna dirka 3000, v glavni vlogi pa nastopa Tom Cruise.

Marilyn Manson (naslovna pesem) je bil glasbeni novinar, preden je postal uspešen pevec in skladatelj. Uspešnemu albumu Antichrist Superstar je sledil še bolj uspešni Mechanical Animals. Njegove največje uspešnice so Sweet Dreams Are Made Of This, Dope Show, Fight Song in Tainted Love, ki jo je priredil za film Pa ne še en film za mulce (Not Another Teen Movie).

Manson je napisal pesmi za mnogo filmov (Izgubljena cesta, Gola resnica, Spawn, Matrica, Detroit Rock City, Čarovnica iz Blaira 2: Knjiga senc in Iz pekla) ter se v nekaterih tudi pojavil (Izgubljena cesta, Closure, Alleys and Motorways, Dead to the World, Where It's At: The Rolling Stone State of the Union, Peklenska družba (Jawbreaker), God is in the TV, Faces of Evil, Demystifying the Devil in Abelcain). NEVIDNO ZLO je Mansonova prva naslovna pesem.

Komentarji

9.4. 2005 ob 10:48

resident evil je full kul movie!

— špela
28.5. 2006 ob 12:33 zvezdica

Resident Evil je film narejen po igrici. Vrste , ki ponavadi razpadejo in se utopijo v lastni ''popolnosti'', kot je Doom. A zdaj gre drugače. Režiser igri doda svojo zgodbo, svoje učinke in svoje zamisli. Poleg tega svoj lonček pristavi še izvrstna Milla Jovovich, ki najbolj izstopa s prizorom dobermanov. Je pa res, da tu in tam vidimo kakšen kliše. OSUPLJIVO:)

— Dejan
20.9. 2006 ob 14:22

dvojka je boljša čeprav je prvi del tudi dober predvsem zaradi igralke in odličnih scen npr.grozoviti psi in na koncu še pošast.nevidno zlo 2 še bolj vreden ogleda!lp

— andraž 13 let
20.9. 2006 ob 14:30

to je moj najboljši film doslej.neverjetno kako mi je zastal dih pri pizoru s psi ali pa s pošastjo.definitivno VREDNO OGLEDA!pa še glavna igralka je dobra:D

— andraž

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.