Kolosej
Film distribucije Continental Film

Nevidno zlo: Maščevanje

akcijska znanstvenofantastična grozlljivka
Na sporedu od: 13.9.2012, Kolosej Ljubljana
1h 57min / 117min
Leto: 2012
Država: ZDA, Nemčija
Scenarij: Paul W.S. Anderson
Smrtonosni virus korporacije Umbrella še naprej pustoši po planetu in človeštvo spreminja v nepregledne množice ubijalskih zombijev. Neustrašna bojevnica Alice se trudi prodreti v osrčje zloveščega združenja, kar jo preko številnih osupljivih bojev z neživimi stvori popelje na odisejado od Tokija do New Yorka, Washingtona in Moskve. Toda med razkrivanjem srhljivih skrivnosti izve tudi številne neprijetne informacije o lastni preteklosti, kar na novo opredeli njeno vlogo v boju proti naraščajočemu zlu.

Filmska franšiza se vrača v petem in najbolj spektakularnem delu z naslovom Nevidno zlo: Maščevanje.

Smrtonosni virus T Korporacije Dežnik še naprej pustoši po Zemlji in svetovno populacijo spreminja v legije vse bolj smrtonosnih nemrtvih. Zadnje in edino upanje človeške rase, Alice (Milla Jovovich), se prebudi v osrčju praktično neprebojnega operacijskega objekta. Med poskusom smrtno nevarnega pobega iz prostranega, visokotehnološkega objekta, se bojuje ob pomoči ekipe elitnih specialcev, in se prebija med nebotičniki Tokia, New Yorka, Moskve in Washingtona. Spotoma doživi nekaj osupljivih razodetij, ki jo prisilijo, da ponovno razmisli o vsem, v kar verjame. S pomočjo novih zaveznikov in že znanih prijateljev najde nov razlog za boj za preživetje v sovražnem svetu na robu pogube. Odštevanje se je začelo.

O snemanju

Od osupljive otvoritvene sekvence do šokantnega panoramskega zaključka Nevidno zlo: Maščevanje občinstvu jemlje dih z izjemno kombinacijo edinstvenih akcijskih prizorov, zaradi katerih je franšiza postala svetovna uspešnica, in z nekaterimi novimi in nepričakovanimi obrati. Režiser, scenarist in producent Paul W.S. Anderson si je zamislil grozljiv svet prihodnosti, ki ga je opustošila nepredstavljiva kuga.

V Nevidnem zlu: Maščevanje srečamo legendarno akcijsko junakinjo Alice (v vseh petih delih jo je nepozabno upodobila Milla Jovovich) natanko tam, kjer smo se od nje poslovili ob koncu Nevidnega zla: drugi svet – na krovu skrivnostne ladje Arcadia, saj je upala, da bo na njej našla nekaj ljudi, ki so preživeli kugo. Namesto tega se mora boriti za življenje, ko se ji približujejo njena nekdanja zaveznica Jill Valentine (Sienna Guillory) in flota zlih helikopterjev V-22 Korporacije Dežnik, ki imajo ukaz za ubijanje.

“Začnemo tam, kjer se je končal prejšnji film,” pravi Anderson. “Konec filma je epsko obvisel v zraku in to smo skušali kar najbolj izkoristiti na začetku novega, potem pa iti nekam, kjer je povsem drugače. Pri tem filmu smo naredili velikanski konceptualni skok. Dogaja se po vsem svetu in akcijski prizori so boljši kot kadarkoli.”

Jeremy Bolt, Andersonov dolgoletni produkcijski partner, pripominja, da se režiser zelo trudi, da bi bil vsak del franšize drugačen. “Kot filmski ustvarjalec se Paul žene in trudi, da bi s karseda zabavnimi novimi elementi presenečal občinstvo. Ta film ima še več preobratov kot prejšnji. Skušali smo mu dati duha videoigre, ki bi še bolj pritegnil oboževalce.”

Po Andersonovih besedah mu filmi omogočajo, da daje duška svojim fantovskim obsesijam. “Rad snemam filme Nevidno zlo. Imajo vse, zaradi česar so mi bili filmi med odraščanjem všeč: seksi dekleta, drzne akcije, izjemno scenografijo. Te filme je zabavno gledati in zabavno snemati. Z vsakim filmom smo bolj pustolovski, ampak s tem smo res naredili nekaj spektakularnega.”

Kot vedno je Anderson vključil reference na videoigre Resident Evil, hkrati pa razvil povsem izvirne zgodbe in like. “Filmi so si zelo svobodno sposojali od videoiger,” pravi. “Iz njih je bilo vzetih nekaj prizorišč, ki jih bodo prepoznali in se jih razveselili tisti, ki jih igrajo. Po drugi strani pa je tudi nekaj stvari iz filmov našlo pot v videoigre, na primer laserski koridor iz prvega filma in Rdeča kraljica.”

Tisti, ki filmske sage ne poznajo, se vseeno ne bodo počutili zapostavljene, zagotavlja režiser. “Ta film lahko stoji sam zase. Vsakič skušamo povedati zgodbo zase. Seveda imate več od vsega, če ste videli tudi druge, a celo tisti, za katere bo Maščevanje prvi film, boste v njem uživali.” Po mnenju filmskih ustvarjalcev je Nevidno zlo: Maščevanje naredilo drzen žanrski prehod in se trdno zasidralo v svetu znanstvene fantastike, saj ni zgolj grozljivka, kot so bili prejšnji filmi. “Zadnji film je bil čista akcija za preživetje,” pravi producent Robert Kulzer. “Tokrat smo imela občutek, da bi narativno poskusili kaj, kar bi še bolj osupnilo občinstvo. Z Alice gremo skozi film in skupaj z njo podvomimo v vse. V tej še trajajoči bitki za preživetje človeštva morda najdete človeškost v najbolj nepričakovanih krajih, celo v sovražnikih.”

Armada živih mrtvecev, ki je nastala, ko je Korporacija Dežnik izgubila nadzor nad virusom T, je sčasoma postala še večja in bolj nevarna. “Nemrtvi ves čas mutirajo,” pravi Anderson. “Njihova evolucija je eden od magnetov tako videoigre kot filmske franšize. Nemrtvi v prvem delu so bili počasni in opotekajoči se. Bili so grozljivi, a so se razvili še v nekaj grozljivejšega. Zdaj obstaja več različnih vrst Nemrtvih. Nemrtvi Majini, ki smo jih spoznali v prejšnjem filmu imajo tipalke s čeljustmi, ki pridejo iz njihovih ust. Prav tako se vračajo Lizači, ki pa so se prav tako razvili v uber-lizače, ker so tako veliki.”

In kot bo vsak čas odkrila Alice, jo najhujše šele čaka. “Nemrtvi, ki so okuženi z virusom Las Plagas, imajo nekaj motoričnih spretnosti in določeno stopnjo inteligence,” razlaga Anderson. “Nekateri lahko vozijo motor in streljajo. To predstavlja čisto nov nivo groženj in mislim, da je zato franšiza ves čas zanimiva.”

Producent Don Carmody dodaja: “Cilj je bil držati občinstvo na robu sedežev, ne samo s strašljivimi stvarmi, ampak ustvariti tudi nepozabne sekvence, ki bi navdušile in ki jih še dolgo ne bodo pozabili.”

“Vse se bliža vrhuncu,” pravi Anderson. “Časi, ko je človeštvo lahko posedalo za zidovi trdnjav in se pred nemrtvimi branilo s puškami in vrhunsko tehnologijo, se iztekajo. To je resnično začetek konca.”

Nebrzdana Alice

Kot vedno je v središču zgodbe Alice, ki jo z brezhibno divjostjo igra Milla Jovovich. “Milla je velik faktor pri uspehu filmov,” pravi Bolt. “Ena od stvari, zakaj je Nevidno zlo tako zanimivo, je dejstvo, da imamo prepričljivo akcijsko junakinjo. Je od hudiča žilava. Je vodja. Je odločna. Če bo kdo premagal Dežnik, bo to Alice.”

Alice se je razvijala z vsakim poglavjem sage, se iz naivne nesrečnice spremenila v bojevnico z nadčloveškimi darovi, zdaj pa je pretepena pešakinja, ki se še vedno bojuje proti najhujšemu zlu. Lik igra že eno celo desetletje, zato Mila zelo dobro pozna in ima rada svoj akcijski alter-ego.

“Snemanje te serije je bilo izjemna pustolovščina,” pravi igralka. “Vedno se je lepo vrniti v ta neverjetni, čarobni svet in k Alice. Zdaj jo zelo dobro poznam. Vem, kako bo reagirala, kaj bo in česa ne bo storila. Postala je pomemben del mojega življenja, in ko rastem jaz, raste tudi ona. Vedno je vznemirljivo videti, kakšen bo njen naslednji korak.«

“Milla kot Alice je sila, s katero ni dobro češenj zobati,” pravi producent Carmody. “Milla ni le lepa, ampak tudi pristna in zabavna. Ljudje nanjo gledajo kot na Millo Jovovich, rusko super manekenko, vendar je z nogami trdno na tleh, zelo predana in nadarjena. In nihče, niti Paul, ne pozna Alice tako kot ona.”

Alice ostane v Nevidnem zlu: Drugi svet brez super moči. Ta poteza je po mnenju Jovovicheve kritična za razvoj lika. “Bližje smo izvirni Alice, ki je bila malce bolj ranljiva. Ko je v nevarnosti, se občinstvo lahko boji zanjo, ker ne more vsega pognati v zrak. Je od hudiča, ne pa več superjunaško od hudiča.« Ko se Alice spet privaja občutku, kako je biti človek, se mora naučiti zaupati in se zanesti na ljudi okoli sebe. Milla dodaja. “Brez svojih super moči se ne počuti tako osamljeno. Čuti, da se lažje poveže z ljudmi, in precej bolj se mora potruditi, da je član ekipe. In na vse skupaj zmore gledati s humorjem. Če je vse, kar počneš, samo pobijanje zombijev in bežanje pred Dežnikovimi vojaki, moraš na to gledati vsaj s kancem humorja.«

Ko Anderson govori o igralki, ki je tudi njegova žena, je jasno, da je njegova muza te filmske serije. “V zadnjih desetih letih, ko se je ta lik razvijal, smo imeli priložnost videti rasti Alice in Millo,« pravi. “Alice je bila v prvem filmu nepopisan list, ker je izgubila spomin in o sebi ni vedela ničesar. Okrog sebe je počasi zbrala to družino, sestavljeno iz preživelih apokalipse. To je zanjo velik korak. Iz tega se poraja tudi konflikt, ker je utrjena bojevnica, ki je veliko žrtvovala za bitko, ki jo je izbrala, da jo bojuje. Odrekla se je družini, prijateljem in prihodnosti. Zdaj je malce bolj kompleksen lik.«

V igralski ekipi Nevidnega zla: Maščevanje je kar nekaj že znanih obrazov franšize. Filmarji so na genialen način pripeljali nazaj like, ki so brutalno sicer že srečali stvarnika: to so Rain, ki jo igra Michelle Rodriguez, in One, ki ga igra Colin Salmon, iz Nevidnega zla; Jill Valentine, ki jo Sienna Guillory, iz Nevidnega zla: Apokapilsa in Nevidnega zla: Drugi svet; Carlos, ki ga igra Oded Fehr, iz Nevidnega zla: Apokalipse in Nevidnega zla: Izmurtje; iz Nevidnega zla: Drugi svet sta tu še Boris Kodjoe kot Luther West in in Shawn Roberts kot Albert Wesker.

O igralcih

Milla Jovovich (Alice) je v zadnjem času posnela filme Trije mušketirji, Stone, Faces in the Crowd, Dirty Girl, Bringing Up Bobby. Pri 11-tih je Millo odkril fotograf Richard Avedon, s katerim sta potem posnela Revlonove reklame Najbolj nepozabne ženske na svetu. Oktobra 1987 je bila na naslovnici italijanske modne revije Lei. To je bila prva od njenih mnogih naslovnic. Leta 1988 je podpisala svojo prvo profesionalno manekensko pogodbo. Milla je posnela reklamne kampanje za mnoge znamke, med drugim za Banana Republic, Christian Dior, Damiani, Donna Karan, Gap, Versace, Mango, Etro, L'Oréal, ICB, Ann Taylor, Mercedes-Benz. Njen prvi film je bil Two Moon Junction. Sledili so mu Vrnitev v modro laguno, Kuffs, Chaplin, Dazed and Confused, Peti element, Ultraviolet, A Perfect Getaway, The Fourth Kind, He Got Game, Ivana Orleanska, The Claim, Hotel za milijon dolarjev, Zoolander, Dummy, No Good Deed, You Stupid Man. Leta 1994, pri 16-tih, je posnela glasbeni album The Divine Comedy. Besedila za skladbe na njem je napisala pri 15tih. Navdahnila jo je ljubezen do škratov in čarobnih dreves. Milla je bila tudi vodja skupine Plastic Has Memory, ki ni izdala nobenega albuma, je pa imela kar nekaj koncertov. Prispevala je tudi skladbe za več filmov.

Michelle Rodriguez (Rain Ocampo) je posnela filme Avatar, Bitka za Los Angeles, Mačeta, Hitri in drzni, Girlfight, 3 A.M., Nevidno zlo, Battle in Seattle, Blue Crush, Specialci, Control, Trópico de Sangre. Nastopila je tudi v seriji Skrivnostni otok.

Kevin Durand (Barry Burton) je posnel filme Jeklena moč, Divjaka, Možje X: Wolverine, Jaz sem četrti, Legija, 3:10 za Yumo, Učinek metulja, Edwin Boyd, Kosmopolis, The Truth, Devil’s Knot, Dark Was the Night, Noah, The Mortal Instruments, Robin Hood, Smokin’ Aces, Mystery Alaska, Winged Creatures, The Echo ter serije Skrivnostni otok, Touching Evil in Dark Angel.

O režiserju

Paul W.S. Anderson se je rodil v Angliji. Njegov prvi film je bil Shopping leta 1994, za katerega je napisal tudi scenarij in je bil v nekaterih britanskih kinematografih prepovedan. Shopping mu je odprl vrata v Hollywood, kjer je leta 1995 režiral Mortal Kombat. Sledili so Vojak, Krvavo obzorje, Nevidno zlo (2002). Bil je scenarist, režiser in producent filma. Pri naslednjih dveh delih Nevidnega zla je bil scenarist in producent. Režiral je še Alien proti predatorju (2004), Dirka smrti (2008) in Trije mušketirji (2011). Pri filmu Pandorum (2009) je bil producent.

Komentarji

6.8. 2012 ob 16:18

komaj čakam

— sebatjan
31.8. 2012 ob 14:58

Gledu use od prvega dela :D there is just one word to describe it : AWSOME ::D

— Merchant
4.9. 2012 ob 21:23

se strinjma s tabo

— sebastjan
12.9. 2012 ob 22:23

To bude predobar film :D

— deklica
13.9. 2012 ob 14:26

ej a je v 3D posnet?

— juhu
13.9. 2012 ob 18:11

Peti del Nevidnega zla je zvest koreninam prejšnjih delov, dogajanje pa ponese na višjo ter bolj spektalularno raven.
Izjemno.

— Blaž
15.9. 2012 ob 0:57

BEST. MOVIE. EVER.

— Tomaž
15.9. 2012 ob 11:09

V trailerju mate video o James Bond-u.

— Matjaž
16.9. 2012 ob 22:35

Če bi ocenjeval po IMDB metodologiji, bi podal oceno 4.8/10..

— Boštjan
20.9. 2012 ob 22:43

Zlo fajn film:)

— Kristina
21.9. 2012 ob 19:55

katastrofa

— me3
24.9. 2012 ob 11:37

zelo slab film

— Zarja
29.9. 2012 ob 9:18

Po resnici povedano sem Resident Evil fan, ampak tole
je pa čisto sranje.... naslednji del bo pa še slabši in še slabše
računalniško animirano, tko da bo zgledalo kot scene
iz igrice, tiste med boss fighti. Žalostno res, pričakoval sem
bombo od filma, kot vsi prejšnji filmi..

— Joško Joraz
20.10. 2012 ob 20:49

ok tuki bom dau pa kritiko temu filmu.katastrofa. ostali deli so bili vredu tale pa čisto stranje (kot je povedal Joško Joraz). film ni vreden resident evil naslova. mislu sem da bo to zadn deu pa sedaj bo še eden. preveč hočejo vlečt zgodbo in jim potem zmanjka na kvaliteti. žalostno

— knedl

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.