Kolosej
Film distribucije Continental Film

Neverjetni Spider-Man 2 3D

akcijska domišljijska pustolovščina
Podnapisi
Na sporedu od: 24.4.2014, Kolosej Ljubljana
2h 32min / 152min
Leto: 2014
Država: ZDA
Jezik: angleščina
Scenarij: Alex Kurtzman, Roberto Orci, Jeff Pinkner
Režija: Marc Webb
Nadarjeni mladenič Peter Parker skuša najti ravnotežje med življenjem običajnega študenta, ljubeznijo do lepe Gwen in svojim skrivnim junaškim udejstvovanjem pod krinko super junaka Spider-Mana. Med raziskovanjem skrivnostnih raziskav svojega izginulega očeta, Peter s pomočjo prijatelja Harryja naleti na nevarne skrivnosti zlovešče korporacije OsCorp. To sproži niz neprijetnih dogodkov, ki Spider-Mana prisilijo, da se spopade kar s tremi nevarnimi nasprotniki - železnim velikanom Rhinom, naelektrenim maščevalcem Electrom in večnim sovražnikom Zelenim škratom.

Vedno smo vedeli, da Spider-man najhujše boje bije v sebi: gre za konflikt med vsakdanjimi obveznostmi Petra Parkerja in izjemno odgovornostjo Spider-mana. V Neverjetnem Spider-manu 2 Peter Parker odkrije, da se njegova največja bitka začenja znova.

Čudovito je biti Spider-man (Andrew Garfield). Peter Parker ne pozna boljšega občutka, kot je guganje med nebotičniki, uživanja v status junaka in preživljanje prostega časa z Gwen (Emma Stone). A biti Spider-man ima svojo ceno: samo Spider-man lahko zaščiti someščane New Yorka pred strašnimi zlikovci, ki ogrožajo mesto. Ko se pojavi Electro (Jamie Foxx), se mora Peter soočiti s sovražnikom, ki je veliko močnejši od njega. Ob vrnitvi starega prijatelja Harryja Osborna (Dane DeHaan) Peter spozna, da imajo vsi njegovi sovražniki eno skupno točko: Oscorp.

O filmu

“Težko je biti Peter Parker, krasno pa je biti Spider-man,” pravi Andrew Garfield, ki se znova vrača v naslovni vlogi, ki jo je prvič odigral leta 2012 v Neverjetnem Spider-manu, ki je po svetu prislužil več kot 750 milijonov dolarjev. “Kot Peter Parker ima povsem enake težave kot vsi mi – z dekletom, z denarjem. Ko pa si nadene kostum, se izjemno sprosti. Sproščeno zadiha. Spider-man vedno ve, kaj mora storiti – je nosilec dobre, junaške energije in rešitelj ljudi. Srečen je in uživa v tem in to v njem poraja igrivost.”

“Naša želja je bila, da bi bil ta film bolj igriv, bolj zabaven,” pravi režiser Marc Webb, ki se je znova usedel na režijski stolček. Ujeti naravno duhovitost Petra Parkerja – posebej kot Spider-mana – je bilo ključnega pomena za film, kakršnega je Webb hotel posneti. “Ko prebirate stripe, to zlahka vidite – njegove duhovitosti, smešnost, lahkotnost. To je vsaj delno razlog, da imajo ljudje radi Spider-mana – vsekakor ga imam jaz rad zaradi tega.”

A Petru ni vedno vse z rožicami postlano. Obljuba, da bo varoval Newyorčane, ga bo pripeljala v osrčje najbolj vplivnega in pomembnega newyorškega podjetja: Oscorp. Podjetje, v katerem je nekoč delal Petrov oče in je povezano z izginotjem njegovih staršev, zdaj, vsaj zdi se tako, stoji za novimi sovražniki, ki se pojavljajo, vsi z naprednimi tehnologijami in neverjetnimi močmi. “Tako za Spider-mana kot za Petra Parkerja še nikoli ni bilo toliko na kocki kot v tem filmu,” pravi producent Matt Tolmach. “Za Spider-mana zato, ker se sooča s sovražniki, ki so združili moči proti njemu – vsi so tako ali drugače povezani z Oscorpom –, in za Petra zato, ker imajo izbire in obljube, ki jih je dal, resnične posledice.”

“Oscorp je bil zgrajen iz enega samega razloga – da bi ohranil Normana Osborna pri življenju,” pravi Webb. “Ima grozno bolezen in bogastvo podjetja so uporabili za oblikovanje oddelka za posebne projekte – nora rešitev zelo preproste težave. A Norman Osborn ni etični človek in v oddelku za posebne projekte je veliko skritih, temačnih, grdih stvari, za katere si ostali ne želimo, da bi jih spustili v svet.”

Kar zadeva Elektra in Zelenega škrata – dva sovražnika, s katerima se bo spopadel Spider-man – sta to ne le zlikovca, ki si iz različnih razlogov želita premagati pajka, ampak sta to zlikovca, ki mislita, da se borita z različnim sovražnikom. “Imamo dva možakarja, eden sovraži Spider-mana, drugi pa sovraži Petra Parkerja,” pravi eden od scenaristov, Alex Kurtzman. “Ubiti hočeta istega človeka, a iz različnih razlogov. Zato združita moči, ženejo pa ju čustva.” Jamie Foxx, ki igra Electra, pravi, da vloge, kakršna je ta v Spider-manu, še ni imel. “Krasno sem se počutil, ko sem se pridružil Spider-manovi ekipi. Spomnim se trenutka, ko sem prvič stopil na prizorišče snemanja in videl Andrewa v kostumu. Zame je bil to zgodovinski trenutek. Snemamo nekaj, kar imajo ljudje resnično radi. To je del naše kulture. To mi je resnično veliko pomenilo in odgovornost sem vzel resno – Electra sem hotel upodobiti tako, da bi bil res izjemen nasprotnik.”

Webbu in ostalim ustvarjalcem pa se je zdelo pomembno, da čeprav se Spider-man spopada s temi nasprotniki, ne smejo pozabiti fanta, ki se skriva za Spider-manom, saj je prav zaradi Spider-man tisto, kar je. »Kot Spider-man Peter uživa v boju proti zločinu: ko pretepa nasilneže in skače po newyorških nebotičnikih, kot Peter Parker pa ima izzive, ki so mu bolj znani,« nadaljuje Webb. “Peter je samo poba, ki ima rad dekle. In ko Gwen dobi priložnost za izpolnitev dolgoletnih sanj, se mora Peter soočiti z neprijetno resnico, ki jo vsi razumemo: da je včasih najtežji del tega, da nekoga ljubimo, ta, da mu pustimo oditi.”

Čeprav je Peter Gweninemu umirajočemu očetu obljubil, da jo bo varoval tako, da se je bo izogibal, je jasno, da je med njima romantična vez, ki je globlja od vsake obljube.

Povedano preprosto: ujemata se, čustveno in intelektualno. “To bi moral biti krasen trenutek v Gweninem življenju: na zaključni proslavi na šoli je glavna govorka, čaka jo študij na Columbii, vabijo jo na Oxfordu – sredi vsega tega pa se mora soočiti z očetovo smrtjo in fantom, ki se mu očitno dogaja veliko stvari,” pravi Emma Stone, ki se vrača kot Gwen Stacy. “Vesela sem, da bo občinstvo spoznalo Gwenino zgodbo – tako bogata je in vznemirljivo jo je igrati.”

Eden od razlogov, zakaj se je filmskim ustvarjalcem zgodba Gwen Stacy zdela tako zanimiva, je bilo dejstvo, da predstavlja preobrat z zgodovini stripa. Priložnost vrniti se k stripom, predstaviti to zgodbo na velikem platnu na čustveno pristen način, je bila zelo privlačna. “Filmi o Spidermanu so to zgodbo sicer omenjali, a mi smo se ji skušali pokloniti drugače,” pravi Webb. “Vzeli smo si nekaj umetniške svobode, ampak vsekakor so nas navdihnili stripi. Amazing Spider-Man #121 je ena najbolj presunljivih izdaj v kanonu – glede tega, kako vpliva na Petra Parkerja. Gwenina usoda je neposredno povezana z junakovimi odločitvami. Ta zgodba je stripom omogočila, da so postal bolj dramatični, in na podlagi tega smo filmu lahko dali bolj shakespearjanski pridih.”

O igralcih

Andrew Garfield (Peter Parker/Spider-man) je posnel filme Neverjetni Spider-man, Socialno omrežje, Ne zapusti me nikdar, The Imaginarium of Dr Parnassus, 7 obrazov Boba Dylana, Jagenjčki in levi, Red Riding Trilogy, Boy A.

Emma Stone (Gwen Stacy) je posnela filme Magic in the Moonlight, Birdman, Hišna zajčica, Superhudo, Dobrodošli v deželi zombijev, Vse moje bivše, Gangsterska enota, Croodovi, Lahka punca, Služkinje, Prijatelja samo za seks, Crazy, Stupid, Love, Paperman, Marmaduke, Rocker.

Jamie Foxx (Max Dillon/Electro) je posnel filme Django brez okovov, Napad na Belo hišo, Annie, Kako se znebiti šefa?, Rio, Stranski učinki, Draga, počakaj, sem na poti, Ali, Miami vice, Marinec, Nevidni bojevnik, Prekrokana noč, Valentinovo, Državljan nevarnih razmer, O psih in mačkah, Kraljestvo, Sanjske punce, Bait, Booty Call, The Great White Hype, The Soloist,, Any Given Sunday in Ray, za katerega je dobil oskarja.Izdal je tudi štiri glasbene albume. Kariero je začel kot komik in se uveljavil v seriji In Living Color.

O režiserju

Marc Webb je posnel filma Neverjetni Spider-man in (500) Days of Summer. Kariero je začel kot režiser reklam in glasbenih spotov za izvajalce, kot so Green Day, Fergie in My Chemical Romance.

Komentarji

23.4. 2014 ob 16:51

komaj čakam 2.baje da bo tud 3 2016

— luka
23.4. 2014 ob 22:32 zvezdica

Neverjetni Spider-man 2 je nov film o superjunaku Spidermanu, ki se na ulicah New Yorka bori proti zločinu. V glavnih vlogah drugič vidimo Andrewa Garfielda, Emmo Stone in Sally Field. Novi igralci, katerih v prvem delu nismo videlo, so Jamie Foxx, Dane DeHaan in Paul Giamatti.

Filma sem se zelo veselil, saj sem velik oboževalec Spidermana. V prvem delu sem zelo užival. Čeprav je imel nekaj težav, mi je bil všeč. Po napovednikih za drugi del sem sklepal, da nas tokrat čaka bolj temačna in globja zgodba in moram reči, da je res tako. Neverjetni Spider-man 2 je zelo zabaven film. Če ste uživali v prvem delu, boste v tem delu najverjetneje tudi.

V filmu sem zelo užival, kljub nekaterim manjšim težavam. Akcija je bila odlično prikazana, dramski elementi so bili dobro zaigrani in tudi komičnost je bila odlična. Ta film je v bistvu na čase tudi zelo smešen, kar obožujem pri tem filmu.

Ena večjih težav filma je, da je morda za malenkost predolg. Skozi film sem si pri nekaterih scenah mislil, da bi bile lahko popolnoma izbrisane iz filma in film ne bi ničesar izgubil. In sam osebno bi iz filma odstranil celotnih zadnjih deset minut. Zdelo se mi je, da če bi se film zaključil tistih deset minut prej, bi bilo odlično. Zdi se mi, da je zadnjih deset minut na nek način pokvarilo vzdušje, ki so ga ustvarili proti koncu filma.

Druga stvar, ki me je motila, je ta, da so nas napovedniki malenkost zavedli, kajti v vseh napovednikih in na vseh posterjih smo videli vse tri zlikovce, Elektra, Škrata in Nosoroga, ki naj bi združili moči in se borili proti Spidermanu. To v bistu ni res, saj je največ pozornosti namenjene Elektru, kar mi je bilo v bistvu zelo všeč, saj se mi je njegov lik zdel zelo zanimiv. Stvar z Škratom se mi je zdela zanimiva, ampak bi si želel, da bi jo predstavili na drugačen način, saj se mi je med ogledom zdelo, da so s to zgodbo malce preveč hiteli. Vsa stvar z Nosorogom se mi zdi popolnoma odveč in res ne vem, zakaj je moral biti ta lik sploh v filmu. Res je, da nas čaka film The Sinister Six, v katerem bo lik Nosoroga bolje predstavljen, ampak sam osebno bi vso stvar z Nosorogom iz tega filma raje prestavil v The Sinister Six, kjer bi bili priča njegovemu začetku in ga v tem filmu sploh ne bi videli.

Proti koncu filma se zgodijo stvari, ki so zelo presenetljive. Ne vem, ali bodo s sceno, ki se odvije proti koncu filma, vsi zadovoljni, saj je zelo, zelo šokantna, ampak meni je bila v bistvu zelo všeč, saj je bilo nekaj drugačnega, česar ne vidimo v vsakem superjunaškem filmu. Druga scena, ki je bila zelo presenetljiva, je bila scena, ki jo pokažejo med končnimi napisi. Sam osebno nimam pojma, kaj je tista scena iskala tam noter, saj ni imela nobene veze s tem filmom.

Kar se tiče igralcev; vsi so opravili odlično delo. Igranje je bilo super, sploh s strani Dana DeHaana, ki je bil naravnost odličen v filmu. Zelo mi je bil všeč tudi Jamie Foxx v vlogi Elektra, ki je liku pričaral srhljivost in neugodje. Seveda je bil v filmu odličen tudi Andrew Garfield v vlogi Spidermana. Sam se ne morem odločiti, ali je Andrew Garfield boljši Spiderman kot Tobey Maguire. Kaj menite vi?

3D je odličen! Globina je bila zelo dobro poudarjena in veliko stvari je skočilo iz platna. 3D še najbolj zasije v zadnjih 30 minutah, kjer smo priča velikemu akcijskemu prizoru.

Torej meni osebno je bil film zelo všeč. Priporočam ga vsem, ki uživajo v superjunaških ali akcijskih filmih. Pojdite v kino, kupite ogromno pokovke in se zabavajte.

Končna ocena film: 8/10

— Matic Valentan
3.5. 2014 ob 23:35

Gledal v kinu.... SUPER FILM!!!! Tobey-evi spiderman-i se lahko skrijejo....

— niko

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.