Kolosej
Film distribucije Ljubljanski kinematografi

Neustrašna

kriminalka
Koliko krivic je treba, da zmaga pravica?
Podnapisi
Na sporedu od: 4.10.2007, Kolosej Ljubljana
22.11.2007, Kolosej DeLuxe Kranj
1h 59min / 119min
Leto: 2007
Država: ZDA, Avstralija
Jezik: angleščina
Scenarij: Roderick Taylor, Bruce A. Taylor in Cynthia Mort
Režija: Neil Jordan
Za Erico Baine so ceste New Yorka njen dom, kjer se počuti varno in udobno, toda nekega večera skupina zločincev ubije njenega zaročenca, njo pa hudo poškodujejo. Bolj kot fizične rane Erico skelijo duševne bolečine, saj jo po napadu vsako noč preganjajo more, zato se odloči kruto maščevati kriminalcem. Na poti iskanja pravice kmalu prestopi mejo med dobrim in zlom, zato se znajde na begu pred prizadevnim detektivom, ki pa ni edini, ki jo preganja. Za dokončno odrešitev se mora namreč najprej spopasti z demoni v svojem srcu.

Ekskluzivni trailerji

Did You Just Call Me (Si me ravnokar poklicala?)
počasna povezava počasna povezava
srednja povezava srednja povezava
hitra povezava hitra povezava
zelo hitra povezava zelo hitra povezava

Zgodba

Erici Bain (Jodie Foster) ulice New Yorka pomenijo drugi dom, z njimi pa si tudi služi kruh. Zvoke in zanimive zgodbe svojega dragega mesta deli s svojimi poslušalci v radijski oddaji "Sprehod po ulicah". Ponoči pa se vrne domov k ljubezni svojega življenja, zaročencu Davidu Kirmaniju (Naveen Andrews). Toda kmalu izgubi vse, kar ji je bilo ljubo, ko ju z Davidom v parku hudo pretepejo naključni nasilneži. David umre, ona pa se komaj izmaže.

Čeprav se Ericino telo pozdravi, pa so vseeno ostale globoke rane. Poleg izgube Davida jo zdaj muči še večji strah, ki jo duši na vsakem koraku. Mestne ulice, po katerih se je nekoč taka rada sprehajala, so zdaj tuje in grozeče. Ko strah postane prevelik, da bi ga lahko še obvladovala, se usodno odloči, da se bo oborožila. Pištola v roki postane otipljiv način, kako se obvarovati pred neotipljivimi sovražniki... Vsaj tako misli.

Ko prvič nekoga ustreli, ji gre za življenje. Tudi drugič to stori v samoobrambi... Ali pa se je le odločila, da bo vzela stvar v svoje roke? Strah, ki jo je nekoč hromil, nadomesti nek čisto drug občutek. Na svoj način skuša zopet najti življenje, ki so ji ga tistega večera tako nasilno vzeli.

Govorice o človeku, ki pobija na svojo roko, se hitro začnejo širiti po mestu, zato se newyorški detektiv Sean Mercer (Terrence Howard) odloči, da bo poiskal morilca. Kaj kmalu ugotovi, da dokazi ne kažejo proti moškemu s pištolo... Ampak do ženske, ki kuha zamero.

Nekaj o produkciji

"Vsak od nas si reče, da imamo meje, prek katerih ne bi nikoli šli," pravi Jodie Foster, glavna igralka in izvršna producentka filma. "Pa vendar ne moremo vedeti, v kaj se lahko spremenimo v določenih okoliščinah. Razumsko seveda verjameš v etičnost, ampak dokler nisi prisiljen v neko hudo situacijo, ki te spremeni, ne moreš vedeti, kakšen boš postal."

Neil Jordan se strinja. "Film Neustrašna postavlja nekaj neprijetnih moralnih vprašanj. Del nas bi se gotovo z veseljem odzval na težavo z nekim brutalnim primitivizmom in bi tako hitro rešili našo stisko. Ampak tega ne storimo, ker nas civilizacija uči, da je to narobe. In ko tako vidimo nekoga, ki stori moralno sporno dejanje, nas obenem zmrazi in prevzame."

Producentoma Joelu Silverju in Susan Downey se je zdel scenarij za Neustrašno tipičen akcijski film o vigilantu, z eno pomembno razliko - ta vigilant je ženska. "Ko sva prebrala scenarij, nama je bilo zelo všeč, da ne gre samo za akcijski film, ampak je v zgodbo vpletena še neka globlja poanta," pove Silver. "Je zelo vznemirljivo in napeto, obenem pa je tudi zelo temačna in čustvena zgodba o ženski, ki trpi zaradi grozne osebne tragedije. Erico Bain napadejo, pretepejo, njenega zaročenca pa ubijejo. Fizično si sicer opomore, toda njeno življenje se obrne na glavo. Da bi se spet lahko postavila na noge, mora zbrati pogum, s katerim bo premagala strah, ki jo je začel dušiti. Zaradi tega postane neustrašna."

Joel Silver pove glede varnosti v New Yorku: "Neil si je vzel veliko časa, da je spoznal mesto. Videl je, da je mesto ljubeznivo, nanj je začel gledati z velikim občudovanjem, in takšnega je hotel tudi prikazati. Zanj je bilo zelo pomembno, da film ne bi bil videti kot kritika varnosti v New Yorku. Živimo v takem času, ko se lahko kdorkoli kjerkoli počuti ogroženega. Tu ne gre samo za New York."

Jodie Foster, ki živi in dela v New Yorku, se strinja. "V resnici je New York, statistično gledano, 'najvarnejše velemesto na svetu', toda če si žrtev nasilja, ti ta podatek bolj malo pomaga. Prav nič varnejšega se ne počutiš, če si rečeš: 'No, ja, to se je zgodilo samo meni, vsem ostalim pa prav nič.'

Igralci

Jodie Foster (Erica Bain/izvršna producentka)
Jodie je dobitnica dveh oskarjev za glavno žensko vlogo: za upodobitev žrtve posilstva v filmu Obtožena (1988) in za upodobitev posebne agentke FBI Clarice Starling v uspešni srhljivki Ko jagenjčki obmolknejo (1991).

Režijski prvenec je doživela leta 1991 z Malim možem Tatom, v katerem je tudi nastopila, film pa je navdušil kritike. Režirala in producirala je še Domov na počitnice. Nazadnje smo jo videli v Insajderju, Pogrešani na letalu, Sobi za paniko, Nevarnem življenju ministrantov, Anni in kralju, pred tem pa v Stiku.

Leta 1992 je ustanovila produkcijsko hišo Egg Pictures, v okviru katere so posneli Nell (1994), za katero je prejela oskarjevsko nominacijo; Domov na počitnice (1995); televizijski film The Baby Dance (1998), ki je prejel nagrado Peabody in tri nominacije za zlati globus, med drugim v kategoriji najboljši televizijski film oziroma miniserija; ter Waking the Dead v režiji Keitha Gordona z Billyjem Crudupom in Jennifer Connelly. Leta 1996 so v Združenih državah tudi distribuirali nagrajeni film Hate.

Fosterjeva je pričela kariero pri treh letih, ko je nastopila v reklami za Coppertone. Potem je nastopala v številnih televizijskih serijah, na primer Mayberry RFD, The Courtship of Eddie's Father, My Three Sons in Paper Moon. Pri filmu je debitirala pri osmih letih v Napoleonu in Samanthi. A občinstvo je zares opozorila nase z nastopom v Alice ne živi več tukaj (1975) in v Taksistu Martina Scorseseja (1976). Vloga ji je prinesla oskarjevsko nominacijo ter nagradi Nacionalne zveze filmskih kritikov in Losangeleškega kroga kritikov. Postala je tudi edina ameriška igralka, ki je od British Academy of Film and Television Arts (BAFTA) prejela dve nagradi, za najboljšo stransko igralko in najboljšo novinko za Taksista oziroma Bugsyja Malonea. Leta 1976 je nastopila v kar štirih filmih: Bugsy Malone, Taksist, Echoes of Summer in Little Girl Who Lived Down the Lane. Vse so predvajali na cannskem festivalu.

Jodie je skupaj nastopila v 40 filmih, med drugim v Tom Sawyer, Freaky Friday, Foxes, The Hotel New Hampshire ter The Blood of Others in Zelo dolga zaroka, v katerih Jodie, ki govori več jezikov, tekoče govori francosko, Siesta, Stealing Home, Five Corners, Shadows and Fox, Sommersby in Maverick.

Za Ko jagenjčki obmolknejo je poleg oskarja prejela zlati globus, BAFTO ter nagradi newyorških in čikaških filmskih kritikov.

Fosterjeva je z odliko iz književnosti diplomirala na Yaleu leta 1994.

Terrence Howard (detektiv Sean Mercer)
Lani je prejel oskarjevsko nominacijo za vlogo v urbani drami Hustle & Flow. Howardowa vloga zvodnika, ki se skuša prebiti na rap sceno, mu je prinesla tudi nominacije za zlati globus, Independent Spirit in Image Award. Pesem It's Hard Out Here for a Pimp, katere izvajalec je Howard, je prejela oskarja za najboljšo pesem.

Leta 2005 je igral v z oskarjem nagrajeni drami Paula Haggisa Usodna nesreča. Igral pa je še v filmih, kot so Get Rich or Die Tryin', 4 bratje, Ray, Hartova vojna, Angelske oči.

V letu 2008 ga bomo lahko videli v številnih filmih, med njimi tudi v filmu Iron Man.

Izza kamere

Neil Jordan (režiser)
Na začetku svoje bogate ustvarjalne kariere se je Neil Jordan nameraval posvetiti pisanjem scenarijem. Tovrstno udejstvovanje ga je pripeljalo k Johnu Boormanu, s katerim je sodeloval pri nastajanju odličnega Excaliburja. Vse od z oskarjem nagrajenega scenarija za Igro solz in tudi do režije le-te, je njegovo delo poznalo bolj malo ljudi: za seboj je imel svoj debut Angel, ki sta mu sledila The Company of Wolves in Mona Lisa.

Po Igri solz se je lotil priredbe kultne knjižne uspešnice Anne Rice Intervju z vampirjem, ki je prav gotovo njegov najbolj komercialen film, v katerem je uspel združiti dva (še vedno) zelo priljubljena mlada hollywoodska igralca Brada Pitta in Toma Cruisea. Opazni vlogi pa sta v tej žalobni vampirski melodrami odigrala še Antonio Banderas in Stephen Rea.

Po Intervjuju pa se je znova obrnil k manjšim projektom. Nastal je Michael Collins, v katerega je pritegnil Julio Roberts, naslednji, kontroverzni Mesarček pa mu je prinesel zlatega medveda na berlinskem filmskem festivalu.

Konec afere je deseti film, ki je nastal v sodelovanju s producentom Stephenom Woolleyjem, ki je sklenil pogodbo o sodelovanju s Spielbergovo produkcijsko hišo DreamWorks SKG in za katero je Neil Jordan že režiral In Dreams tik pred Koncem afere. S producentom Woolleyjem sta ustanovila tudi družbo The Company Of Wolves, ki se ukvarja z razvijanjem novih filmskih projektov pod okriljem DreamWorksa.

Posnel je tudi Konec afere in pa izvrstni Zajtrk na Plutonu, v katerem igra Cillian Murphy.

Komentarji

10.10. 2007 ob 18:44 zvezdica

Odličen triler - priporočam. Tematika je sicer že bila večkrat premleta, vendar pa se film "ne ponavlja" oz. se loti tematike iz druge perspektive. Jodie je fantastična.

— Lama
21.10. 2007 ob 12:54 zvezdica

Film ti res da misliti in se ga da dobro prestavit tudi v slovenski prostor.kjer zmagujejo močnejši.samo da pri nas ni nobene jodie foster, ki bi rešila. ogled filma zelo priporočam, če ne drugega zaradi glasbe in seveda vedno odlične jodie foster.

— minka
21.10. 2007 ob 23:08 zvezdica

film je odličen enako tudi igralci. človek se kar malo zamisli. Priporočam!

— maša
24.10. 2007 ob 11:23

Po dolgem času dober film

— SARA
18.5. 2014 ob 0:55

Film odličen, Jodie in detektiv, prav tako. Zanima me, kdo je izvajal skladbo v filmu.

— Bojan

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.