Kolosej
Film distribucije Cinemania group

Neustrašen

zgodovinska akcijska drama
Na sporedu od: 18.1.2007, Kolosej Ljubljana
22.2.2007, Kolosej DeLuxe Kranj
1h 44min / 104min
Leto: 2006
Država: Hong Kong, ZDA
Scenarij: Chris Chow
Režija: Ronny Yu
Film je posnet po resnični zgodbi o Huo Yuan Jiaju, ki je na začetku 20. stoletja postal najbolj znan kitajski mojster borilnih veščin. Na begu pred tragičnim dogodkom iz preteklosti se Huo znajde na turnirju najboljših bojevnikov, s katerim želijo zahodnjaki dokazati svojo premoč in streti ponos Kitajcev. Huo se mora pomeriti z britanskim boksarjem, španskim mečevalcem in pruskim vojakom, na koncu pa ga čaka še največji izziv - neusmiljeni japonski samuraj. Meč in pesti bo v glavni vlogi sukal Jet Li (Do groba, Edini, Heroj).

"Neustrašen je doslej moj najbolj osebni in najpomembnejši film o borilnih veščinah. Zajema prepričanja in filozofijo, s katero sem se spoznaval v zadnjih tridesetih letih."
Jet Li

Zgodba

V celovečercu Neustrašen igralec in zvezdnik borilnih veščin Jet Li znova sodeluje z Billom Kongom (Hero) in koreografom Yuenom Wojem Pingom (Unleashed) v vlogi legende borilnih veščin Huoa Yuanjie, najslavnejšega bojevnika na Kitajskem na prelomu 20. stoletja. Huo se je moral soočiti z veliko osebno tragedijo, a na koncu je našel pot iz teme in se v zgodovino zapisal kot heroj, saj je pokazal pravi smisel borilnih veščin. S svojim samoodkritjem in odločitvami je bil navdih celotni deželi.

Huo Yuanjia, sin velikega bojevnika, se kljub željam družine, da bi ubral drugačno pot kot oče, odloči bojevati in zmagovati. Večletno urjenje mu omogoči niz zmag v rojstnem Tianjinu. Z vse večjo slavo pa je vse večji tudi njegov ponos. Nepremišljen boj se konča s smrtjo še enega mojstra borilnih veščin in Huova družina postane žrtev maščevanja. Huo tava po deželi povsem osupel in osramočen. Pred skorajšnjo smrtjo ga reši ženska iz idilične vasice, ki mu ponudi preprosto ljubeznivost in velikodušnost. V nekaj letih se Huo postavi na noge. Spozna, da prihodnost borilnih veščin ni brutalnost temveč tekmovalnost. Znova vstopi v družbo, da bi uresničil, kar se je naučil. Vrne se v Tianjin, kjer se skuša soočiti s preteklostjo in oprati ime svoje družine. S svojim znanjem si spet pridobi naklonjenost in ustanovi športno zvezo Jingwu. S tem izzove zahrbtne člane zunanje trgovinske zbornice, ki organizirajo šanghajski turnir, na katerem se mora Huo spopasti s štirimi bojevniki. Huo sprejme izziv in se sooči z britanskim boksarjem, španskim mečevalcem, belgijskim vojakom in japonskim bojevnikom. Tega dne v letu 1910 Kitajci ne bodo nikoli pozabili.

Zgodovina wushuja (splošni kitajski izraz za borilne veščine)

Izraz wushu sestoji iz besed "wu" (bojevanje) in "shu" (veščina). Wushu tako pomeni borilna veščina ali veščina bojevanja. Kitajske črke za "wushu" so zhi ("ne stori tega" ali "prenehaj") in ge ("boj" ali "vojna"). Skupaj pomenijo "ne bojuj se." Wushu torej razkriva pravi pomen borilnih veščin ali veščine nebojevanja.

Po koncu dinastije Zhou leta 771 pr. n. št. je wushu vključeval krepitev moči, mečevanje, bojevanje s palico in sulico. Med močno dinastijo Tang (618-907 ) so z različnimi tekmovanji na podlagi borilnih veščin izbirali vojščake in nameščali poveljnike. Wushu se je v različnih oblikah širil tudi v druge dežele, med dinastijo Ming (1368-1644) zlasti v Korejo, na Japonsko in v Tibet. Iz njega med drugim izhajajo tudi karate, kung fu in tai či.

Medtem ko je bil wushu nekoč način preživetja, je danes najbolj priljubljen šport v deželi z 1,1 milijarde prebivalcev. S tem je danes veliko bliže viziji Huoa Yuanjie. Vsak gib mora predstavljati estetiko bojevanja. Lepota gibanja je povezana z znanstvenimi metodami urjenja. Bojevanje poteka z golimi rokami ali tradicionalnim kitajskim orožjem.

Od 70-ih let prejšnjega stoletja so se oblikovali splošni standardi za urjenje in tekmovanje in ohranjajo se tako športni kot tudi estetski elementi. Wushu ostaja tekmovalni šport, bolj tradicionalni wushu (danes poznan kot kung fu) pa velja za standardno borilno prakso.

Wushu se je uveljavil kot mednarodni šport in leta 1990 je bil kot uradni šport vključen na azijske igre, cilj pa je tudi vključitev na olimpijske igre.

Igralska zasedba

Jet Li (Huo Yuanjia) je eden redkih mednarodnih filmskih zvezdnikov, ki so hkrati svetovno znani mojstri borilnih veščin. Nazadnje smo njegove borilne sposobnosti lahko občudovali v kritično odlično sprejetem celovečercu Zhanga Yimouja Hero, ki se je potegoval za oskarja v kategoriji najboljši tujejezični film, ter ob Morganu Freemanu in Bobu Hoskinsu v uspešnici Louisa Leterrierja Unleashed.

Li se je wushuju posvetil že pri osmih letih in v svoji športni karieri, ki jo je sklenil pri sedemnajstih, štirikrat osvojil naslov državnega prvaka. Kmalu zatem je dobil več ponudb za filmsko vlogo. Svoj igralski prvenec je zabeležil leta 1982 z glavno vlogo v filmu Changa Hsina Yena Shaolin Temple, kateremu je naslednje leto sledil še drugi del.

Posnel je več kot 20 filmov v Hong Kongu in na Kitajskem, med katerimi so izredno uspešni filmi iz serije Once Upon a Time in China, ki jih je režiral Tsui Hark, zadnjega (Once Upon a Time in China and America] pa Sammo Hung. V vseh je navdušil v vlogi junaka ljudstva, Wonga Feija Hunga. Z režiserjem Coreyjem Yuenom je sodeloval v dveh filmih iz serije Fong Sai Yuk ter v celovečercih Bodyguard from Beijing in My Father is a Hero. Pod projektom Born to Defence se je podpisal tudi kot režiser. Preizkusil se je še v filmih Tai Chi Master Yuena Woja Pinga ( koreograf v več drugih filmih, v katerih je zaigral Li, tudi v Fearless), Fist of Legend Gordona Chana in Black Mask Daniela Leeja.

Leta 1998 je odpotoval v Ameriko na snemanje svojega prvega filma v angleškem jeziku, Lethal Weapon 4 Richarda Donnerja, v katerem je delal družbo Dannyju Gloverju in Melu Gibsonu. S slednjim je kasneje sodeloval tudi pri produkciji televizijskega filma Invincible, ki sta ga režirala Jefery Levy in Tony Ching. Štirikratnega nominiranca za MTV-jevo filmsko nagrado smo na velikih platnih lahko videli še v celovečercih Andrzeja Bartkowiaka Romeo Must Die in Cradle 2 the Grave, Jamesa Wonga The One in Chrisa Nahona Kiss of the Dragon. Leta 2003 je posodil glas za računalniško igrico Rise to Honor. Njegovo najnovejšo vlogo v filmu Philipa Atwella, Rogue, bomo lahko ocenili prihodnje leto.

Nakamura Shidou (Anno Tanaka) je eden izmed vzhajajočih zvezdnikov, ki prihajajo iz Japonske, njegova kariera pa že vključuje številne filmske, televizijske in gledališke dosežke. Na odru se je prvič preizkusil pri osmih letih, pred kratkim pa zaigral v odličnih produkcijah, kot sta Yoshitsume Sembon Zakura (leta 2001) in Hashi Benkei (leta 2005). Leta 2002 je vstopil tudi v svet filma in povsem navdušil s svojim prvencem v vlogi Zmaja v celovečercu Fumihika Sorija Ping Pong. Z vlogo si je priigral japonsko različico oskarja v kategoriji najboljši novinec. Zatem se je dokazal še v komediji Yoshimitsuja Morite Like Asura in dramatični tragediji Nobuhira Doija Be With You. Ameriško občinstvo si ga je lahko ogledalo v filmu Yasuoa Inouea The Neighbor at No. 13.

Sun Li (Moon) se na velikih platnih predstavlja prvič. Mlada igralka iz Šanghaja je pri petih letih začela s profesionalno plesno kariero in pet let kasneje že nastopala po vsem svetu. Gledalce pred malimi zasloni je prepričala v serijah, kot sta A Meter of Sunlight in Jade Buddha.

Filmska ekipa

Ronny Yu (režiser, producent)
Hongkongčan se je leta 1978 dokazal kot producent filma The Extras, ki ga je režiral Yim Ho. Leto kasneje je sledila še prva režija, tokrat celovečerca The Servant. Kmalu se je v vlogi producenta in/ali režiserja uveljavil kot mojster različnih filmskih žanrov. Med drugim je režiral filme Phantom Lover, The Postman Strikes Back, China White in Legacy of Rage. Mednarodni sloves in številne nagrade mu je leta 1993 prinesel celovečerec The Bride with White Hair, ki ga je produciral in režiral. Nato je sledila režija več angleških celovečercev, tudi fantazijske pustolovščine Warriors of Virtue, grozljive komedije Bride of Chucky (najuspešnejši film v seriji Chucky), akcijske komedije Formula 51 (The 51st State) in grozljivke Freddy vs. Jason. Z ekipo celovečerca Fearless, producentom Billom Kongom in scenaristom Chrisom Chowom, bo kot režiser sodeloval tudi pri projektu Blood: The Last Vampire.

Komentarji

22.12. 2006 ob 14:11

Super film!

— jus
27.12. 2006 ob 15:44

Dans sm gledu film in morm rečt, da zlo dobr prikazuje resnično kitajsko legendo borilnih veščin(Wushu) Hao Yuanjin-na.Skor use v filmu je po resničnih dogodkih.

— Rossi
4.1. 2007 ob 16:34

tale film sm gledu pol leta nazaj

— car
4.1. 2007 ob 16:39

pa narobe ste napisal huo yuanjia nub

— car
13.1. 2007 ob 17:16

po moje najboljši jet lijev film do zdaj. vredno ogleda, dosti akcije, v ozadju pa še zgodba, ki je pri filmih te zvrsti prej izjema kot pravilo. je pa res da film opisuje življenje in smrt prave legende. see for ur self

— liones
15.1. 2007 ob 15:48 zvezdica

Všečen film z zanimivo zgodbo.Všeč mi je bilo,ker v veliki večini pretepačin ni zgodbe,sam da se neki mlatijo,tukaj pa je predvsem v ospredju zgodba,za čast in maščevanje pa poskrbi marsikateri pretep,čeprav z precej nerealnimi potezami (npr. na višini cca 30m se bojuje proti nasprotniku,ki ga je ko sta bila še otroka premagal. Že tam se razločno vidi veliko prisotnost nekaterih "pripomočkov" s katerimi praktično za trenutke lebdijo v zraku in reševanje pred padcem s "stolpa" v nemogočih situacijah),ampak vsi filmi iz HK,Japonske,...so v tem stilu,da se malce pretiravajo (jet li je znan po tem,da ima take vloge) Film je za vse ljubitelje dosedanjih Jet Li-jevih filmov oz. za vse,ki imajo radi veliko pretepov ;)

— BooMbastiC
16.1. 2007 ob 4:20 zvezdica

Blood Sport. Jet Li se po filmu Hero in po številnih ameriških akcijskih projektih, ki jih je leta 1998 začel s četrtim Smrtonosnim orožjem, vrača k svojim koreninam. K avtohtonim borilnim veščinam. K ultimativnem filmu borbe, kungu fuju z jajci, enkratnimi dvoboji, globokim dramskim ozadjem in poučnimi dodatki. K mojstrovini prvega razreda in prvaku tako imenovanega karate žanra, ki ga je v sedemdesetih tako zelo uspešno fural le Bruce Lee. Prav imate, Jet Li je Bruce Lee, le da mu je ime Jet Li. Jumbo Jet, Jackie Chan brez smisla za humor, elegantna ubijalska mašina, ki zlomi vse kar mu pride na pot. Tudi Nathana Jonesa in Brandona Rheo, ki mu delata družbo v najnovejšem filmu. Najnovejši akcijski pustolovščini, kjer igra tipa po imenu Huo Yuan Jia. Zagrizenega mojstra kungfuja, ki hoče biti prvi. Ki hoče postati najboljši borec v mestu. Ki se bojuje z vsemi mogočimi nasprotniki in se vzpenja po lestvici. Drugo mesto ga ne zanima, saj ve, da šteje le zmaga, le dejstvo, da si najboljši fighter v mestu. In pozor, Huo Yuan Jia, oče in guru Jin Wu športne federacije, je med leti 1869 in 1910 živel tudi v resnici. To, kar je izvedel na dan svoje smrti, pa se je za vedno zapisalo v anale kitajske zgodovine. V anale borilnih veščin in v anale svetovnih posebnosti. Na isti dan se je namreč pomeril s štirimi različnimi mojstri borilnih veščin, ki so v ring stopali drug za drugim. Britanski boksar, belgijski vojak, španski mečevalec in japonski kung fu šampion. Štirje vrhunski borci, ki so hoteli zmago in poraz velikega šampiona Huo Xuan Jia, nepremagljivega učitelja, ki je malo nazaj zmlel tudi nadnaravno močnega Američana Herculesa O'Briana (Nathan Jones). In če je tole res zadnji borilni film, ki ga je posnel Jet Li, je pravici zadoščeno za nazaj in za naprej.

— iztok gartner
17.1. 2007 ob 16:34 zvezdica

Jet Li, katerega potencial v Hollywoodu nikakor niso znali izkoristiti, se vrača na velika platna v tem neverjetnem azijskem akcijskem spektaklu, ki temelji na resničnih dogodkih. Ronny Yu, ki ima za sabo večinoma hororje a la Freddy VS. Jason. in Bride of Chucky, pa tokrat resnično preseneti z mojstrsko režijo in neverjetnim občutkom za prikaz okolice. Film tako dobi tudi pridih spiritualnosti, kakršne smo vajeni iz filmov azijske produkcije, ki je za razliko od Hollywoodskih izdelkov prava osvežitev. Borilne veščine, panoramski prkazi pokrajine, dramatičnost in napetost so vse prvine za resničen azijski spektakel, le da tokrat ostanemo v mejah realnosti in režiser ne poskuša z nobenimi protitežnostnmi triki, vendar pa kljub temu film malce začini s sapojemajočimi dvoboji, ki že rahlo mejijo na nemogoče. Vendar pa s tem doseže prej omenjeno spiritualnost in nam poskuša skozi glavnega junaka prenesti sporočilo, da je usmiljenje vredno veliko več kot zmaga. Skratka nadpovprečni akcijski spektakel in eden najboljših filmov Jeta Lija nasploh. Vse pohvale distributerju za to odločitev. Končno en nehollywoodski izdelek v naših kinematografih.

— zuppy
20.1. 2007 ob 11:05

mene pa sa to zanima s kje je un vojak ko se more jet li z njim spopast v boju. Ko tuki enkrat piše da je iz Prusije enkrat pa da je iz Belgije. Jao komentatorji...

— someone
21.1. 2007 ob 17:28 zvezdica

vrhunska borilna mojstrovina, ki prekaša vse dosedanje tovrstne filmske dosežke. to ni samo film o bojevanju, to je tudi film o spoznavanju samega sebe, film o spoštovanju sebe in drugih. žalostna, a kljub temu čudovita zgodba o človeku, ki je moral izgubiti tisto kar mu je bilo najdražje, da je doumel smisel bojevanja in tudi smisel svojega obstoja. toplo priporočam vsem, tudi tistim, ki ne marate pretirano borilnih veščin - v tem filmu so prikazane na tak način, da bodo zgotovo všeč vsem (še celo meni :-)

— Lenča
27.1. 2007 ob 14:26 zvezdica

Borilne vescine so lepo zdruzili v poucno zgodbo in sicer tako, da so nakazali da se borilne vescine ne uporabljajo v nasilne namene temvec da je to sport ki je odvisen od duha posameznega. Ce ste videli par prizorov kako je lahko ubiti cloveka in tudi kako je lahko pustiti ga zivega in biti uvideven. Zaenkrat najlepsi film tega zanra v petih letih. Moja ocena cista 5ka

— Danijel
31.1. 2007 ob 15:36

'iztok gartner pa kva je stabo a misls da kdo bere tvoje komentarje hahahahhahaha

— suad
1.2. 2007 ob 11:34

ljudi...film je ful hud... ...najboljše majo pa frizure...

— bella
6.2. 2007 ob 14:18 zvezdica

So junaki in so heroji, ki so uspeli stopiti preko lastne sence in s svojim zgledom na noge spravili vse ljudstvo. Enega takih junakov, ki je prerasel v legendo, se je odločil v akciji Neustrašen upodobiti tudi mojster borilnih veščin Jet Li, za katerega naj bi bila to tudi zadnja filmska borilna vloga. Da v filmu z Jetom Lijem v glavni vlogi ne bo manjkalo spektakularnih pretepov, je bilo jasno že na prvi pogled, sploh glede na to, da gre za neke vrste biografijo o resničnem narodnem junaku, ki je ob prelomu 19. v 20. stoletje v Kitajcih znova prebudil ponos in prepričanje, da so si zmožni vladati sami, brez tujih sil, in predvsem v dobrem duhu kameradstva. Ob tem se gledalec nekako ne more znebiti občutka, da gre v veliki meri tudi pihanje na dušo aktualnemu kitajskemu političnemu režimu, saj se ves čas (razsvetljene polovice filma) poudarja veličina kitajskega naroda, ki je zmožen storiti prav vse, če le stopi skupaj in se več ne bori med sabo. Toda tako se pač delajo veliki imperiji in če malce pogledamo hollywoodske filme, lahko v njih zasledimo enako (ali pa še večjo) mero fanatičnega patriotizma. No, če uspemo to še nekako prežvečiti, nam še vedno ostane problem simbolne veličine glavnega junaka, ki je preprosto prevelika, da bi jo lahko stlačili v zgolj en film. Taka zgodba dobesedno zahteva vsaj dva filma, kjer bi v prvem spremljali preobrazbo glavnega junaka iz domišljavega pretepača v filozofskega bojevnika, v drugem pa potem njegov spopad s silami, ki ogrožajo njegov narod. Ker tega ni, zgodba naravnost pretepe gledalca, saj ni prostora za kakšen bolj poglobljen prikaz miselnih in čustvenih sprememb glavnega junaka. Ostanejo nam preprosti klišeji izgube najdražjih zaradi lastne napake, čemur seveda sledi pokora v idiličnem kraju, da nastane junak brez primere, ki je za svoj narod pripravljen tudi umreti. Vse lepo in prav, zares veličastna zgodba, toda film se poleg vprašanja "Zakaj?", pozabi vprašati "Kako?". Pred nami se tako hitro zvrstijo vse te silne spremembe glavnega junaka, da se preprosto ne moremo vživeti v njegovo razmišljanje in občutke, temveč moramo to preprosto sprejeti ... in prav na ta absurdno subverziven način film (verjetno nehote) opozori tudi na negativne aspekte iskanja patriotskega poenotenja neke družbe. A če odložimo filozofijo malček na stran, je pred nami akcijska borilna fantazmagorija, kjer Jet Li blesti na vseh ravneh, tako kot igralec, ki prikaže vse od mladostne razigranosti in zaletavosti, pa do modre preudarnosti v starosti, kot tudi nesporno fantastični poznavalec borilnih veščin. Vsekakor zelo primeren film za zaključek "pretepaške" filmske karieri, ki jo je Li baje napovedal s tem filmom. Neustrašen je biografska epopeja o človeku, ki je presegel meje mogočega in nemara prekoračil celo meje filmskih zmožnosti prikazovanja take zgodbe, kar pa vsekakor ne bo motilo vseh ljubiteljev borilnih veščin, saj nam Jet Li pretepaške efekte Matrice prikaže tako, da mu dejansko verjamemo, da je kaj takega možno tudi v resnici. Lep živopisan pozdrav ;-)

— spookyMulder
9.2. 2007 ob 14:56

Mislim, da je to njegov najboljši film in mislim, da takšnega filma borilnih veščin ne bo mogel še dolgo nihče posneti, čeprav je malo pretiravanja v filmu, ga je ravno toliko, da da filmu dodaten čar. Na koncu koncev ga toplo priporočam vsem saj je odličen nehollywoodski film- zadn cajt.

— dusko
10.2. 2007 ob 16:47

dusko očitno nisi gledal heroja od jet lija

— bobo
2.8. 2008 ob 2:00

pppppppppppppppppppppppa totalni bed

— cf
29.6. 2009 ob 19:05

Noro! Sama treneram eno vrsto borilnih veščin.

— Maša

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.