Kolosej
Film distribucije Karantanija Cinemas

Neprijetna resnica

dokumentarec
Daleč najstrašnejši film, kar ste jih videli.
Na sporedu od: 19.10.2006, Kino Komuna
26.10.2006, Kolosej Ljubljana
1h 40min / 100min
Leto: 2006
Država: ZDA
Scenarij: Al Gore
Igrajo: Al Gore
Globalno segrevanje zemeljskega ozračja, ki ga z nepremišljenim ravnanjem povzroča človek, utegne sprožiti usodno verigo dogodkov, od številnih skrajnih vremenskih pojavov, poplav, suš, epidemij in množičnega izumiranja človeštva. Al Gore, ki bi leta 2000 skoraj postal predsednik ZDA, nas v filmu o neprijetni resnici naravnih dogajanj okrog nas sprašuje, če je res svet tisti, ki nas bo izdal, ali pa smo nemara mi tisti, ki izdajamo svet?
Tudi Slovenija znižuje CO2! Ministrstvo RS za okolje in prostor je skupaj z Britanskim veleposlaništvom v RS in British Councilom zasnovalo projekt "Slovenija znižuje CO2". Z njim želijo spodbuditi čimveč majhnih korakov, ki bi vsak po svoje prispevali k zniževanju izpustov CO2. Sporočila skupne akcije so v prvi vrsti namenjena tistim, ki lahko v največji možni meri ukrepajo in spremenijo sedanji trend naraščanja emisij. Obiščite njihovo spletno stran: http://www.slovenija-co2.si/

Dokumentarni film Neprijetna resnica režiserja Davisa Guggenheima prikazuje globalne podnebne spremembe preko predavanj bivšega ameriškega podpredsednika Ala Gora, ki je imel na to tematiko v zadnjih dvajsetih letih že več kot tisoč predstavitev po ZDA in drugod. Al Gore predstavlja naravne katastrofe in klimatske spremembe v novi luči, z vizualno in podatkovno bogato prezentacijo, ki vključuje več kot 900 strokovnih študij na to temo.

Med znanstveniki že dalj časa sicer obstaja konsenz o globalnem segrevanju, vendar pa še vedno ni prišlo do korenitih sprememb na tem področju, ki bi lahko ustavile sedanje trende. Približujemo se namreč točki, ko ne bo možno ničesar storiti za preprečevanje podnebnih sprememb in nezadržnega segrevanja ozračja. Kot ugotavlja Al Gore, so možni scenariji zastrašujoči, zato moramo tako posamezniki kot organizacije radikalno spremeniti sedanji način obnašanja.

Film Neprijetna resnica tudi v Slovenijo prinaša dve osrednji sporočili:

  • segrevanje ozračja je dokazan pojav, ki ga povzroča človeštvo;
  • vlade in vsi prebivalci planeta se morajo takoj začeti boriti proti podnebnim spremembam in segrevanju ozračja: v 10 letih bomo dosegli točko brez povratka, ko ne bomo mogli ničesar več storiti in bo naš planet dolgoročno nepovratno poškodovan.

Film Ala Gora "Neprijetna resnica" podaja izredno pomembno sporočilo o vzrokih in posledicah podnebnih sprememb. Zato ogled filma priporoča tudi Ministrstvo za okolje in prostor.

Milan Kučan: Svet že dolgo časa potrebuje film "Neprijetna resnica". Film ne dopušča, da bi si še naprej zatiskali oči pred tem, kar počnemo s svojim planetom, z naravo in navsezadnje tudi s seboj. Opozorila v zvezi s klimatskimi spremembami, energijo, pitno vodo, ekosistemi, ki nam jih sporoča Al Gore, nas morajo strezniti. Pozivajo nas k odgovornosti. Kratkoročne koristi in lov za dobičkom ne morejo odtehtati dolgoročnih posledic. Svojo etiko moramo razširiti tudi na razmerja človeka do narave in vsega življenja na našem planetu. Človek na zemlji samo gostuje in jo je dolžan čim manj poškodovano izročiti zanamcem.

Marcel Štefančič: Neprijetna resnica je dokumentarec, ki ga požrete na dušek. Neprijetna resnica bo zasenčila in preglasila vse letošnje grozljivke, šokerje in filme katastrofe.

Jadranka Juras: Vsekakor vredno ogleda, še bolj vredno razmisleka in najbolj vredno dejanskega ukrepanja.

Roger Ebert (najbolj popularen ameriški filmski kritik): V 39 letih nisem še nikoli napisal teh besed, sedaj pa jih moram: dolžni ste si, da vidite ta film. Če si ga ne ogledate in imate vnuke, jim morate razložiti, zakaj ste se tako odločili.

Dr. Lučka Kajfež Bogataj: Film je narejen sicer nekoliko spektakularno, vendar je v svoji znanstveni biti popolnoma resničen in podkrepljen z znanstvenimi dejstvi, kar je zelo važno. Priporočam ga dijakom višjih letnikov srednjih šol in tistim, ki poznajo nekaj fizike. Predvsem ga priporočam vsem politikom, ker bodo slej kot prej tisto, kar film pripoveduje, izkusili na lastni koži.

Dr. Alja Brglez: To je zelo pomemben film. Prelomen je zagotovo zaradi ekoloških sporočil, ki jih prinaša, in zaradi pozivov, ki jih morda prvikrat v zgodovini človeštva lahko tako neposredno naslovi na vse človeštvo in na prav vsakega človeka na Zemlji. Nič manj prepričljiv ni filmsko: gre za posnetek predavanja in po vseh pravilih bi pričakovali dolgčas, vendar je film vseskozi vznemirljiv in napet. Prepričana sem, da ga bo videlo veliko ljudi in da bo imel močan odmev.

Dr. Aleš Leskovšek: Pred prikazanimi dejstvi si je težko zapreti oči, priporočam ga vsem razmišljujocim ljudem in ostalim!

Larry King, CNN: Eden najpomembnejših filmov vseh časov.

Kaj so podnebne spremembe in kaj globalno segrevanje ozračja?

S terminom podnebne spremembe označujemo spreminjanje globalnega in regionalnega podnebja na Zemlji v daljšem časovnem obdobju. Segrevanje ozračja je ožji pojem od podnebnih sprememb in označuje povečanje povprečne temperature zraka in vode v zadnjih nekaj desetletjih. Večina strokovnjakov se strinja, da je tako močno povišanje temperatur v zadnjih tridesetih letih povzročil človek.

Podnebne spremembe lahko povzročajo:

  • notranji dejavniki - naravni procesi Zemlje,
  • zunanji vzroki, kot je na primer intenzivnost sončevega obsevanja,
  • aktivnosti človeka, ki so v zadnjih stotih letih najbolj verjeten vzrok za podnebne spremembe.

Glavni vzrok za segrevanja ozračja je povečanje emisij CO2 v zraku, skupaj s povečanjem vsebnosti drugih toplogrednih plinov, ki povzročajo povečan učinek tople grede, med katerimi so tudi metan in dušikovi oksidi. Toplogredne pline proizvaja človek, in sicer:

  • z izgorevanjem fosilnih goriv, s katerimi proizvede tri četrtine vseh emisij za transport, produkcijo dobrin, proizvodnjo elektrike in druga področja;
  • z usmerjeno rabo tal (npr. sekanjem gozdov) in kmetijstvom;
  • v svojih gospodinjstvih.

Emisije toplogrednih plinov, ki so ozračje dodatno začele segrevati pred dvema stoletjema v času industrijske revolucije, so v zadnjih petdesetih letih v veliki meri povzročile globalno segrevanje zemlje. Večina strokovnjakov na osnovi pridobljenih podatkov verjame v močno povezanost med emisijami CO2 in višanjem temperature.

Predvidena življenjska doba CO2 v atmosferi je od 50 do 200 let, zato se bodo naša današnja dejanja na podnebju poznala še zelo dolgo. Znanstveniki, zbrani pod okriljem Medvladnega odbora za podnebne spremembe pri Združenih narodih (IPCC), do leta 2100 predvidevajo dvig temperature zemeljskega površja za 1,4 do 5,8 °C. Obstajajo sicer različni scenariji, ki napovedujejo tudi večja povišanja. V našem podnebju se bo povečalo število vročih dni, manj bo snežne odeje, spremenil se bo padavinski režim.

Komentarji

30.8. 2006 ob 22:38

to mi mogli vsi videti, da bi se malo zamislili, kaj nas čaka.

— bober
31.8. 2006 ob 20:36

Jaz sem pa že mislil da ta film spet govori o tem kako je Bush "nelegalno" dobil volitve leta 2000 :))

— Butthead
2.9. 2006 ob 10:10 zvezdica

Ta človek bi mogu bit predsednik ZDA ! je eden redkih ki si prizadeva da bi naš planet zemljo ohranili čisto ! ZDA so prve na svetu ki najbolj onesnažujejo okolje! Če bi on bil predsednik bi se mogoče ta njihov odstotek onesnaževanja zmanjšal, kar bi zelo pripomoglo k čistosti našega lepega planeta! Ta dokumentares moram gledati !

— Hitman
22.9. 2006 ob 12:51

na nek način bi se strinjala s Hitmanom, ampak se mi zdi vse preveč idealno. nekako mi smrdi po politiki... poleg tega pa...mislim, da velika večina američanov filma ne bo razumela...ne vem zakaj imam tak občutek, ampak upam, da me vara...

— tatata
24.9. 2006 ob 12:41

Pojdite stokrat gledat ta film! Pripeljite s sabo vse prijatlelje, starše, brate sestre sploh pa otroke, ker njih najbolj zadeva, ker bodo oni podedovali planet. Ne pripeljite se z avtom. Rešimo se!!

— NUJNO
26.9. 2006 ob 11:16

kako to da je tako malo napisano o temu filmu na tej strani medtem ko je o drugih za celo tono podatkov?

— hoj
28.9. 2006 ob 22:04 zvezdica

Film res povdari dolocene ekološke probleme, ki pestijo planet, A preden prehitro kupite kolo za vašo jutranjo vožnjo MB-LJ, bi bilo zanimivo, da preberete knjigo: "The Sceptical environmentalist" avtorja Bjorna Lumberga. Panika, ki jo dandanes nekateri povzrocajo glede globalnega segrevanja in s tem povezanimi zadevami je neumnost na 3 potenco. Če nič drugega, si zapomnite tale podatek: v zadnjih 100 letih se je povprečna globalna površinska temperatura dvignila ZA NAJVEČ +0,6°C. Vsi "klimatski" računalniški modeli, ki jih danes uporabljajo za napovedovanje temačne prihodnosti, kažejo, da bi se morala v zadnjih 100 letih temperatura dvigniti za vsaj 2-3 stopinje več, kot se dejansko je... Torej, klimatski modeli s katerimi vas Gore straši ne znajo "napovedati" niti sedanjosti... kaj šele prihodnost. Film je ena velika v histerično & fantaično ekologijo zavita propaganda za bogsigavedi katero korist... ampak nekdo vedno profitira pri širjenju neresnic;)

— KmeckaPamet
30.9. 2006 ob 22:36

EJ KMET K SI TI POMISLU ,DA SI MOGOČE BRAV KNJIGO ,KI JO JE POMOZNOSTI NAPISAL KAK BUSHEV SORODNIK.KOT IZGLEDA PRISEGAS NA SPUSČANJE STRUPENIH PLINOV V OZRAČJE TUKAJ PA OBSTAJATI DVE MOZNOSTI ALI NISI RAZGLEDA ALI PA SI AMERIČAN POMOJEM MNENJU BOLJ DRZI DRUGA TEORIJA. TAKO SENE DELI.ČE SE JE V 100 LETIH TEMPERATURA POVEČALA ZA 0,6 SE BO V NASLENDNJIH STOTIH LETIH POVEČALA ZA 1,2 ,KAR POMENI DA BO TEMPERATURA ZE BLIZU DVEH STOPINJ IN NAS GORE NE PRAVI DA BO ZE JUTRI KONEC SVETA ,BO GA PA KONEC KO BOJO ŽIVELI NAŠI VNUKI ,TAKRAT TI KMEČKA PAMET NE BO POMAGALA.

— NACE
3.10. 2006 ob 13:28 zvezdica

Na zalost so nekateri povsem zgresili bistvo mojega komentarja, ker so od malega zaslepljeni s popularno ekstremisticno propagando in nimajo niti toliko pameti, da bi odprli WIKIPEDIO in tam prebrali kaj o globalnem segrevanju pravijo vodili zanstveniki. tule je kratek seznam 3 MITOV, ki jih siri Gore s svojim filmom: 1. VSI ZNANSTVENIKI SE STRINJAJO, da smo globalno segrevanje povzrocili ljudje z emisijami toplogrednih plinov. NI RES! Se to ni res, da se bi znanstveniki strinjali, da fenomen globalnega segrevanja dejansko OBSTAJA! Edino glede cesar se strinjajo je to, da je po NEKATERIH podatkih, se povrsina zemlje segrela za borih 0,6 stopinj v zadnjih 100 letih. Od tu je pa do sklepa da smo za to krivi ljudje se DALEC! Ta "trend" je lahko le naravna variacija temperature na Zemlji. 2. CE SE BO ZEMLJA SEGRELA za nekaj stopinj bo to katastrofalno... Aja? Zakaj ze? Kot razoge navaja povecano incidenco neurij in dvigovanje morske gladine... Glede prvega ti ne bo noben resen meteorolog povedal, da drzi; glede drugega so pa DOKAZALI, da se led na arktiki in antarktiki tali tako "hitro", da se na leto morska gladina dvigne kvecjemu za nekaj desetink milimetra... torej tiste napovedi o 9m dvigih gladine iz filma bi trajale par TISOC LET. 3. TALJENJE LEDENIKOV. v zadnjih 100 letih se ledeniki povsod pospeseno umikajo, kar naj bi bil "dokaz", da je stvar posledica industrijskega napredka. A Gore ZAMOLCI dejstvo, da se ledeniki DOKAZANO talijo ze od dalnega leta 1750... kako smo taljenje torej lahko povzrocili mi, ce je takrat sploh se ni bilo industrije v danasnjem pomenu besede.

— KmeckaPamet
3.10. 2006 ob 13:36 zvezdica

Torej po mojem GORE siri s tem filmom samo neresnice, dela nepotrebno paniko in IZVAJA POLITICNO PROPAGANDO za ekstremno levico. In kaj nam ponudi kot resitev za te napol namisljene in iz trte zvite tezave? FANTAZIJO, da lahko stvar spremenimo tako, da izvajamo kjotski protokol, ki DOKAZANO ne bo imel nikakrsnih vplivov na kolicino toplogrednih vplivov v atmosferi, ker ga najvecje svetovne onesnazevalke ne bodo nikoli sprejele, ker 100x prevec omejuje njihov razvoj. Evropa je v tem smislu najvecji hinavec, saj je svojo tezko in umazano industrijo preselila v drzave tretjega sveta, zdaj se pa delamo "okoljevarstvenike" in recemo da bomo implementirali kjotski protokoli... ITAK, saj nase gospodarstvo skoraj ne temelji vec na umazani industriji... Kljub temu pa so ocenjeni stroski kjotskega protokola za nemcijo zmanjsanje BDP za 6% in stevila delovnih mest za 2milijona glede na to kar bi lahko imeli leta 2015. In to za kaj? Za neke hipoteticne nevarnosti, ki jih s tem dejanjem tako ali tako ne moramo prepreciti... neumno na 3 potenco torej. Ce bi ta denar raje vlozili v razvoj novih tehnologij bi 100x prej dosegli zeljeni cilj.

— KmeckaPamet
4.10. 2006 ob 14:12 zvezdica

Problem ni (samo) to da se ledeniki in poli topijo, ampak da se topijo veliko in vedno hitreje kot je bilo predvideno. Kje je "DOKAZANO" da Kjotski protokol ne bo imel nobenih vplivov na globalno segrevanje? Govoriš o Wikipediji(ki jo lahko piše kdorkoli), dobro, ampak očtino je še sam ne znaš lepo brati. "The Earth's average near-surface atmospheric temperature has risen 0.6 ± 0.2 °Celsius (1.1 ± 0.4 °Fahrenheit) in the 20th century." ti pa praviš: "v zadnjih 100 letih se je povprečna globalna površinska temperatura dvignila ZA NAJVEČ +0,6°C." In medtem ko zanikaš globalno segrevanje, govoriš da "Ce bi ta denar raje vlozili v razvoj novih tehnologij bi 100x prej dosegli zeljeni cilj." Očitno si torej iz vseh kotov iz konteksta pometel na kup samo tisto kar ti ustreza(kot jaz naprimer sedaj. Razlika je v tem, da je upoštevajoč znanost in zdravo pamet moje mešetarjenje veliko bolj upravičeno.), ker se ti ne da nič narediti, oziroma se ti zdi zamalo se spuščati na raven zavzetih ljudi. Vse vpliva na vse ostalo in če je človek povsod in če je tako glomazen kot pač je potem dileme ne bi smelo biti. Sicer nas pa še čaka film.

— Meščan
4.10. 2006 ob 21:23 zvezdica

ČE SE JE V 100 LETIH TEMPERATURA POVISALA ZA 0,6 STOPINJE IN OD TEH STOTIH LETIH TOPLOGREDNE PLINE SPUSČAMO LE KAKIH 50 LET .PO MNENJU PRIZNANI KLIMATOLOGOV BI SE LAHKO TEMPERATURA V NASLEDNJIH 100 LETIH DVIGNILA ZA 8 STOPINJ ,KAR POMENI DA SE BO LED NA ANTARKTIKI STOPIL IN BLIZU BOMO VESOLJSKEMU POTOPU .JA RES JE MOGOČE GORE RES SAMO NASPROTUJE BUSHU ,VENDAR PO MOJEJEM MNENJU .GORE BUSH 1-0

— NACE
5.10. 2006 ob 0:22

Nihce od oponentov ni odgovoril na bistvene argumente, da bi jih negiral. Torej se 1x za vse, ki ne berejo vsega: 1. nikoli ni nihce dokazal, da je segrevanje ozracja (ce sploh obstaja) povzrocil clovek. 2. Kako smo lahko taljenje ledenikov povzrocili mi, ce se je zacelo ze davno pred industrijsko revolucijo? 3. Taljenje ledu na anktarktiki in arktiki so merili v obdobju zadnjih 10 let in ugotovili da se krci za cca par desetink milimetra na leto... to se ekstrapolira na prihodnost (glede na predviden gospodarski razvoj in PREDPOSTAVKO O VPLIVU NA SEGREVANJE) in dobis rezultat da je vsaka skrb o "vesoljnem" potopu odvec tudi ce verjames v globalno segrevanje in kavzalno povezanost z emisijami toplogrednih plinov. 4. Kjotski protokol DOKAZANO ne more delovati (znizati koncentracijo toplogrednih plinov) ker so ga sprejele le tiste drzave, ki ne onesnazujejo najvec. Tiste ki trenutno dalec najvec izpustov naredijo oz. jih bodo v prihodnje (ZDA, Kitajska, Indija, cel tretji svet) ga NIKOLI ne bodo sprejeli, ker so potem obsojeni na prehudo gospodarsko recesijo. 5. Namesto vlaganja v subvencioniranje gospodarstva, ki ga Kjotski protokol unicuje, bi bilo bolj ucinkovito (ce res zelimo zmanjsati emisije toplogrednih plinov kot preventivni ukrep proti morebitnim nedokazanim efektom) da se vlaga v razvoj novih "cistejsih" tehnologij. 6. To da ne vem koliko drzavnikov, ki nimajo pojma o znanosti pise prazne floskule me cisto nic ne gane. Pa naj bodo to UN ali EU... Glavni argument je to, da je po najvecji raziskavi nanstvenega mnenja kadarkoli se ugotovilo na od cca 10.000 raziskav na temo globalnega segrevanja le 9% raziskovalcev mocno podpira trditev, da smo jo povzrocili mi... 9% pravi, da je gotovo nismo povzrocili mi... 82 % pa je nekje vmes. toliko o "konsenzu"

— KmeckaPamet
5.10. 2006 ob 20:04

ok od kje ti ti nori podatki ki jih najbrž niti najbolj ekstremni eee desničarji(al kaj) nimajo? spet si pozabil pogledati svoj omiljeni vir, wikipedio, kjer bi te takoj nekaj zbodlo v oči:"The prevailing scientific opinion on climate change is that "most of the warming observed over the last 50 years is attributable to human activities" kdo drug dokazuje kot znanost? mogoče pa ima nekdo ki znanstvenike obklada z ekstremnimi levičarji kakšne boljše vire. S taljenjem ledu je tako, da še nikoli ni bilo tako hitro kot je zdaj, še nikoli se ni napočilo toliko plošč in še nikoli ni postajalo vedno hitrejše v taki meri. glede čistejših tehnologij pa se najbrž vsi strinjamo. mogoče pa se preveč vlaga v najmanj čisto tehnologijo, vojaško. Sicer pa je naslov filma Neprijetna resnica in neprijetne stvari je najbrž res težko sprejeti. Sploh če so resnične.

— oh oh
8.10. 2006 ob 18:47

je možno da je kmečka pamet ista oseba ki podeljuje pluse?

— AC/DC
8.10. 2006 ob 21:15

mi gremo ta film gledat s profesorico kemije in komaj čakam, ker nas opozori na današnje življenje ...

— andrej
10.10. 2006 ob 11:23

Ne rabiš ne vem kaj brat...zi še sama intuicija pravi,da narava umira.Dej,nehaj se ze enkrat slepit,prisluhni notranjemu glasu in ODPRI OČI.Pa bi blo super,če bi si vsi kupli kolo:)Pa upam,da boš spregledal:"Učitelj pride,ko je učenec pripravljen:))Lp!Ale nka iz Kopra

— duša
12.10. 2006 ob 11:21 zvezdica

Al Gore pravi tam pri koncu. "Imamo prav vse, da se izvlečemo iz težav, edino morda politične volje ne. Ampak ta je v Ameriki obnovljivi vir!" Duhovito. Nasploh je film poln življenja in pomena, četudi je skoraj le posneto predavanje.

— BoLe
14.10. 2006 ob 16:41

OK, recimo da se je povprecna temepratura res povišala samo za 0.6C. Samo problem e v tem, da se je nekje povišala za +5C, nekje pa zmanjsala za cca 4C. In to je problem! Problem je v tem, da je sedaj v EU bistveno več vremenskega dogajanja kot pred desetlejem ali dvema. Non stop neurja, čusdna poletja, čudne zime...

— Kjerkoli
14.10. 2006 ob 16:57

Ok, kaj ste pa vi kle natvezil. Tud če se je Zemlja do sedaj segrela za 0.6 stopinj al koliko že pač. Prav. je res, se bo pa v prihodnjih stoletih in več segrela še za več stopinj. Kaj pa potem? Ti boš res že pod zemljo tisti ljudje bojo pa trpel. Zemlja se naj bi segrevala od 1750. Ok, tudi prav. takrat res ni bilo take indrustrije kot je danes. Se pa zatp danes Zemlja segreva veliko hitreje!! In ja tud nekaj stopinj se lahko spremeni v katastrofo, če ne zdaj pa nekoliko kasneje. zato ne bodi takšen egoist in poglej na stališča ljudi ki bodo živeli v prihodnosti. Ne vem zakaj, ta model ni postal predsednik že prej. Bi veliko boljšega naredil kot pa Bush

— Moisha
14.10. 2006 ob 17:16

"Sto ljudi, sto čudi!", pravi pregovor. Dejstvo, da ljudje onesnažujemo naravo in s tem bivalni prostor zanamcev, je neizogljivo. Absolutno smešno se mi zdijo nekateri komentarji, da je usoda vnaprej določena. Ne izključujem svobodnega mnenja vsakega posameznika, smo hvala bogu država blaginje in demokracije, v kateri bi naj bli vsi enakopravni. Menim, da se premalo zavedamo stvari okrog sebe, premalo cenimo, kar nam je dano. Žal se bomo (bodo) takrat, ko bo že prepozno zavedali posledic. Ampak, kdaj je "prepozno". Ko gre za obstoj narave, nikoli. Vendar čimprej, tembolje!

— Mitja
16.10. 2006 ob 22:11

Ej model, ti nimaš pojma!Tud jest ne dost, vendar vem to in še preostali znanstveniki, da žal ne smeš gledati statistike koliko se je segrelo podnebje v 100 letih, KAJTI TUKAJ NE MOREŠ RAČUNATI PO PREMEM SORAZMERJU, če veš kaj je to!ZAKAJ-ker se število tovarn ter avtomobilov širi hitreje kot se je pred 100 letim.ŠTEKAŠ!!!Prime r: od leta 1900 pa do leta 1910 se pravi v 10 letih se je naredilo 80 tovarn z nevarnimi snovmi.Od leta 1980 pa do 2000 pa 560 tovarn z visokim onesnaževanjem! ŠTEKAŠ!

— lexus2007
16.10. 2006 ob 22:17

Naj nas doleti, kar nam gre. Naj se vidi, da nismo mi vladarji. Upam, da se bodo prihodnje civilizacije kaj naučile iz tega!!

— lexus2007
18.10. 2006 ob 13:21

priporočam vam, preden se delate pametne glede wikipedie, da preberete, kdo wikipedio ustvarja - članek lahko noter napiše vsak debil! tak da ne wikipedie navajat kot vir popolnoma zanesljivih podatkov, ker to ni, ampak namesto tega raje odprite kako pravo enciklopedijo. sicer pa grem jaz na premiero filma v četrtek, tako da še napišem kako in kaj, ampak verjamem da je ful dober film!

— donna
18.10. 2006 ob 14:20

mislm ta film grem gledat sicr nasledn cetrtk sam že sam to kr sm prebrala mi je ful zanimiv.pa bom pol raj kumentirala da se nom slučajn kej zagovorila glede tega filma...

— larchee
18.10. 2006 ob 16:10

se mi samo zdi ali so plusi porazdeljeni malo proti povezavi v opisu filma, torej "Slovenija znižuje CO2"?

— janš
18.10. 2006 ob 20:50

Včeraj sem napisal komentar in odgovor gospodu "KmeckaPamet". V tem odgovoru ni bilo nič žaljivega. Le utemeljeni odgovori in opažanja. Ob tem tudi opažam, da pa je gospod "KmeckaPamet" bil žaljiv v določenih odsekih njegovega sporočila. To, da se rad obnaša zelo pokroviteljsko in naduto se tudi lahko zasledi v njegovih pisanjih. Kakorkoli... moj komentar je bil izbrisan. Zanimivo veliko plusov pa imajo komentarji prej omenjenega gospoda. Zdi se mi neumno (in ob tem, ko to pišem se lahko samo blago nasmehnem neprofesionalnosti nekaterih), ker imam tak neumen občutek, da za vzdevkom "KmeckaPamet" sedi pravzaprav nek "wanna-be" pametnjakovič. Če smem dodat - skoraj prepričan sem, da ta pametnjakovič sedi nekje v prostorih Koloseja. Tam kjer se odloča kdo bo na forumih napisal kaj in kdo bo "odstranjen". Nič hudega. Mene osebno to ne jezi. Še zmeraj se samo blago nasmiham ob vaših potezah :) Je pa žalostno, da obstaja nekdo, ki leta 2006 zanika kakršenkoli škodljiv vpliv človeka na okolje... če želiš izstopat in delovati učeno imam zate nasvet - pojdi v šolo. Izobrazi se. Takšnih, ki s par nevsakdanjimi besedami iz slovarja klatijo prazno slamo je že preveč. Lep pozdrav! p.s.: Kako dolgo bo zdržal ta komentar? :) :) :)

— M
18.10. 2006 ob 22:51

Tisti , ki pravi, da ni panike zaradi onesnaževanja naj si prebere moj naslov komentarja!!!

— lexus2007
19.10. 2006 ob 11:21

Slovenija in svet znižujeta CO2, "KmeckaPamet" in Kolosej pa ga zvišujeta.

— amazon
19.10. 2006 ob 12:15

Upam, da bo film možno videti tudi v Kinu Center Kranj

— Majda
20.10. 2006 ob 9:14

Včeraj šel gledat film v Vič. Pred dvorano je carska stojnica, naberite si materiala in prečitajte pa naprej dajte! Kolosej pravi da bo tam samo še šest dni, potem pa samo še šest dni v Koloseju samem(upam da to hkrati ne pomeni, da bo film igral samo teh par dni). Mislim, da vas nič ne stane če ostane stojnica tam dlje, tudi če ob njej ni aktivistov. Par brošur pa bi lahko dali kar na tiste mini štante na katerih so razglednice. Če vam je res mar. Ker če nekdo pride na tole stran, ki predstavlja Neprijetno resnico, ga pozdravi 500 besed ki govorijo da je globalno segrevanje resnično in kar 600 besed, ki temu nasprotujejo. Mislim da ni prav, da so s plusi ocenjeni komentarji nekoga, ki s svojimi izjavami poskuša filmu dati fiktivnost filma "Kače na letalu". Gore pravi da moramu ukrepati in težiti, zato se mi zdi zelo prav, da zahtevamo da se umakne pluse iz komentarjev "skeptikov"(kot jih imenuje Gore), ki ZELO OČITNO niso videli filma in se torej skoraj ne "nanašajo na predstavljeni film" in "so žaljivi ali opolzki" do boleče resnice. Ki pa je Neprijetna.

— Jazon
21.10. 2006 ob 13:10 zvezdica

Ja končno bo ta film tudi pri nas. Res da je lahko tudi del politične kampanije, ampak dejstva so zelo resnična. Mogoče gre kakšne podatek jemati z rezervo, ampak ne gre pregledati, da se globalno segrevanje dejansko dogaja. Pa ni treba iti na Antarktiko gledat kako se led topi, poišči v starem leksikonu kakšna je (bila) površina TRIGLAVSKEGA ledenika, potem pa se odpravi peš po Triglav pogledat. Žal je se je že tako zmanjšal, da niti ni več največji v Sloveniji, ampak ga je prehitel ledenik po skuto. Pa to so "majhne" spremembe v primerjavi z ledeniki v Centralnih Alpah (F, I, CH, O). Postimo še kaj za naše potomce!!!

— aleš
21.10. 2006 ob 19:10

Neprijetna resnica igra na Vicu do vkljucno 25. oktobra, potem pa gre za vsaj dva tedna v Kolosej. Zdaj se vrti tudi v Celju in Mariboru (tuš), potem pa bo zaokrožil tudi drugod po Sloveniji. Je pa precej posebnih predstav za srednjesolce. Sicer pa mislim, da bi si ta film moral pogledat vsak Slovenc in vsak Slovencelj. V ameriki si ga je v štirih mesecih ogledalo 2,3 milijona gledalcev. Hvala bogu - morda bo kaj pomagalo (no menda je že: Kalifornija je sprejela zakon o znižanju CO2 za 25% do leta 2020!! :-) Roger Ebert (najbolj popularen ameriški filmski kritik): V 39 letih nisem še nikoli napisal teh besed, sedaj pa jih moram: dolžni ste si, da vidite ta film. Če si ga ne ogledate in imate vnuke, jim morate razložiti, zakaj ste se tako odločili. Larry King, CNN : Eden najpomembnejših filmov vseh časov.

— dobri duh
22.10. 2006 ob 11:09 zvezdica

Problem globalnega segrevanja zaradi emisij CO2 v ozracje je najmanjsi problem industrijske dobe. Vecji problem predstavljajo onesnazenost zemlje s toksini, genetsko predelana hrana, necisti zrak, elektro magnetno onesnazenje in skratka povsem cloveku nenaravni nacin zivljenja ki ga diktira "moderni" nacin zivljenja in ustrezujoca tehnologija ki ga le ta spremlja. Vse je umetno in to ni v redu.

— Calcij
22.10. 2006 ob 13:31 zvezdica

hmmm, kako so nekateri zaverovani v svoj prav. da ni globalnega segrevanja ali da je zelo malo. globalno segrevanje je zelo velik problem, in samo zaradi sedanjega izpista toplogrednih plinov bi se zemlja skuhala. vendar pa se ta pojav zelo zelo zmanjša zaradi dima ,ki ga spuščamo v okolje, zraven toplogrednih plinov. ker če ne bi bilo toliko dima v ozračju, bi se skuhali.

— ekolog
23.10. 2006 ob 17:49

Zame, ki sem zelo občutljiv na tako tematiko v smislu pesimizma, je bil film še en dokaz, da imam vsaj kar se tiče sedanjih predvidevanj, prav. Sam se zelo spominjam konca sedemdesetih in začetka osemdesetih let, ko sem bil razigran otrok, ki je bil obseden s snegom in igrami na snegu. Snega je bilo prav vsako zimo dovolj, visoki kupi skidanega snega pa so nam služili kot neke vrste igluji v katerih smo si izdelovali sobice. Ko je sneg zapadal, se je držal skoraj do pomladi in ni bilo ene same zime vmes, ki bi ji lahko rekli "zelena". Zdaj pa je drugače. In to mi ne more nihče reči da ni res tako. Vsi tisti, ki ste skeptični ali celo govorite, da se planet ne segreva ste enaka grožnja temu planetu kot toplogredni plini, saj širite strupeno ideologijo ignorance. Več ko bo takih ljudi kot ste vi, hitreje bo veja, ki visi nad prepadom, na kateri vsi sedimo, prežagana In kaj bo v prihodnosti? Si predstavljate, kaj se bo zgodilo, ko bo milijarda in še nekaj sto milijonov Kitajcev posegla po zahodnih standardih načina življenja? Konec koncev, saj imajo oni enake pravice do življenja, kot ga živimo mi. Prvi v vrsti bi bil, če bi mi ponudili alternativo. Ali enako mislijo na Kitajskem ali Indiji, ki imata neverjetne odstotke gospodarske rasti? Hitrejša ko je, večje onesnaževanje je, saj gospodarska rast žal temelji na večji porabi nafte in ostalih nečistih virov. Kaj vsi skeptiki teorije o segrevanju res mislite, da ima naš planet take samoočiščevalne sposobnosti, da bo lahko kos vsem tem onesnaževalskim pritiskom, ki so grožnja trenutno vladajočemu, najbolj optimalnemu sistemu za obstoj življenja? Res mislite, da je onesnaževanje v današnjem obsegu nekaj minornega? Pred kratkim sem spremljal neki angleški dokumentarec, kjer so nekateri strokovnjaki opozarjali, da se je od šestdesetih let prejšnjega stoletja do danes zaradi delcev, ki jih človeštvo spusti v atmosfero zgodilo v povprečju 16% zatemnitev planeta. To so opazili na različnih koncih sveta in večinoma naključno. Izjemna suša, ki so jo doživeli v nekaterih deli Afrike v osemdestih letih prejšnjega stoletja ( se spominjate slik umirajočih otrok z napihnjenimi trebuhi od lakote?) in je terjala na milijone življenj naj bi bila posledica take zatemnitve, saj so se delci, ki jih je proizvedlo onesnaževanje v Evropi spustili na tisto geografsko področje, kjer se tvorijo vlažne zračne mase za nastanek monsuna. Več zatemnitve pomeni manjše izhlapevanje. Nekdo bo rekel, še dobro, da smo zatemnili planet, saj se tako manj segreva. Vendar, kaj bomo na koncu živeli v temi? Če bo človeštvo skušalo zmanjševati onesnaževanje z delci in tako povečalo čistost atmosfere in hkrati zanemarilo zmanjševanje izpustov toplogrednih plinov, bomo še hitreje pospešili segravanje in doživeli pravo katalizmo beguncev iz južnih krajev. Najbolj črni scenarij predvideva, da se bodo v Angliji proti koncu tega stoletja razširile stepe, današnja Afrika pa bi bila popolnoma neprimerna za vsako obliko življenja. Skratka, ljudje smo z ignorantskim onesnaževanjem presegli vse možne meje, Celo mislimo, da smo presegli naravni sistem, ki nas je ustvaril in omogočil naš obstoj. On bo pa, ne glede na našo pamet, vedno nam superioren. Na tem planetu je on gospodar, ne mi.

— hogar
23.10. 2006 ob 18:48

ctiram hogar ; Vsi tisti, ki ste skeptični ali celo govorite, da se Planet ne segreva, ste enaka grožnja temu planetu kot toplogredni plini, saj širite strupeno ideologijo ignorance. ... . Vsa Zemlja lahko zivi od toplote, svetlobe, energije sonca. Je to dejtvo prepoceni alternativa? Zemlja nam je dana v dar, raj. Om Namah.

— raah
23.10. 2006 ob 21:56

Ste film že videli in želite svoje vtise deliti z drugimi ? Polji za vnos imena in e-maila lahko pustite prazni. Dolžina posameznega sporočila je omejena na 4096 znakov. Kaj če bi kdo napisal kaj o filmu? Mogoče bi bil za debate od segrevanju ozračja vseeno bolj primeren kakšen drug forum ??? Hvala

— A je kdo mogoče pogledal film ?
24.10. 2006 ob 12:10

Kar se svinjanja tiče, nikakor ne more biti res, da je najbolj škodljivo tisto onesnaženje, ki škoduje človeškemu organizmu neposredno. Takšno onesnaženje namreč udari ravno po svojem vzroku -človeku. Za vse naravne sisteme pa velja, da kjer posledica nekega vzroka tolče po lastnem vzroku, NI PANIKE. Saj se zadeve lahko uravnotežijo. Veliko večji problemi vseh naravnih sistemov, tudi okolja v katerem živimo, pa so pozitivne povratne zanke. Kjer posledica nekega vzroka, pospešuje tudi vzrok sam. Npr. pri šoku lahko pride do tega, da srce ne more več prečrpati dovolj krvi niti samo zase. Zato še bolj opeša. IN ker še bolj opeša, požene še manj krvi in ker požene še manj krvi, še bolj opeša... Od tu dalje ni več dohtarja, ki bi takega človeka (lahko je celo pri zavesti) rešil! No, takšne pasti so tudi v okolju. Npr. metan je veliko močnejši toplogredni plin od CO2. Med drugim je veliko metana skritega pod "večno" zamrznjeno plastjo prsti v Sibiriji, ki se ji reče permafrost. Zaradi ogrevnja bi lahko prišlo do taljenja te prsti in zato do uhajanja metana in ker bi uhajal metan, bi postalo še topleje. Ker bi postalo še topleje, bi začel uhajati metan še iz oceanov, pa še vse več Sibirske zemlje ne bi bilo več zmrznjene, zato bi bilo metana še več in ker bi ga bilo še več, bi še bolj ogrel oceane, ki bi sprostili še več metana... Najbrž ni potrebno posebej povdariti, da ob takem scenariju nobeno prenehanje onesnaževanja ne bi več pomagalo.

— šenismgledu
24.10. 2006 ob 17:38 zvezdica

jaz sem gledal film! in v njemu se tako "pospeševanje pospeševanja" kot ga zelo dobro opiše šenisemgledu hkrati pojavlja na obeh polih, kjer se led stopi, stopljena voda pa se hitreje segreje in hitreje stopi led. "global dimming", ki ga tudi opisujete sicer omejuje global warming, a je hkrati škodljiv za zdravje in za vse ostalo kar ste že napisali. tik tak tik tak tik..tak... TIK.

— odgovor
24.10. 2006 ob 21:28

@KmečkaPamet: Vsi tvoji DOKAZI so seveda znani samo tebi. @Calcij: Tisto so bolj lokalni problemi težke industrije, kot pa neki globalni problemi. @ekolog: WTF?!? In kako to, da se še ni skuhala? Zaradi nekega dima? Se sploh zavedaš kaj govoriš?

— Franko
25.10. 2006 ob 13:27

Vprašanje je, koliko resnice je v tem. Ampak, ali smo pripravljeni tvegati in izvedeti? Nihče ne more ne kvalitativno, še manj pa kvantitativno napovedati posledic globalnega segrevanja. Dejstvo pa je, da se dogaja. In problem ni v tem za koliko se je dvignila gladina morij v zadnjih letih. Ali pa temperatura. Problem je, da SE JE in posledic ne znamo predvidit. In te posledice bodo lahko znosne ali pa katastrofalne. In najlažje je čičat pa čakat. In če je Al Gore v tem filmu pretiraval (ne vem, nisem znanstvenik) in predstavil enega bolj črnih scenarijev, kdo bi mu zameril? Kljub temu ali pa prav zato?!? ljudi niti ne gane preveč. Kot da se jih ne tiče... Če pogledamo drugače: Zemlja je en velik, zelo kompleksen (eko)sistem v nekem določenem ravnotežju. In kdo mi lahko pove, kje je tista meja, ki bo prevagala tehtnico? Sprožila verižno reakcijo? KDAJ!?! Jutri, čez tisoč let? In ko se bo prevagala, bo znalo biti že prepozno. In predvsem nepovratno. Tveganje, ki smo ga pripravljeni sprejeti? Ali lahko pomagamo? Lahko. Ali bo to dovolj? Ne vem. Samo dajmo neki narest! Pa čeprav samo sosedu povemo za ta film. Lep dan, Rok

— Rok
25.10. 2006 ob 13:52 zvezdica

Aja, še to. Film sem si ogledal in je super. Tekoč, gledljiv, s sporočilom. Mogoče manj primeren (bolje rečeno: manj zanimiv) za mlajše (do 15, recimo) gledalce, ker bi znal bit dolgočasen spričo tega, da nekaterih stvari pač še ne razumejo in bi težko sledili. Bi pa bilo super, če bi jih npr. v šoli seznanili s tematiko, jih peljali v kino in potem še predebatirali. Mislim, da bi bilo to zanimivo tudi za osnovnošolce. Seveda in predvsem pa lahko to naredijo tudi starši, lahko vzamejo še sosedovega mulca zraven, pa bo. Denar pa zagotovo ne bo stran vržen. Lp

— Rok
25.10. 2006 ob 14:54

Resnično priporočam ogled filma! Potem pa presodite sami; ne bo vam žal!

— priporočam
25.10. 2006 ob 17:39

vsi govorite da peljite vsaj še koga gledat. to naj bo res prvi cilj (vsaj tistim ki jim je mar)dokler bo film še igral teh par dni. potem pa ne pozabite na vse skupaj! to je veliko težja naloga.

— odličen film, seveda
25.10. 2006 ob 19:01

Grozno je da se ljudje ne zavedamo kaj počnemo naši materi zemlji. Ko ji bo prekipelo bo udarila po nas iz vseh strani. Zelo dober film ni kaj.

— Mojca
26.10. 2006 ob 18:36

film sem videl ravno zadnjič, in mi je zelo všeč film ... če nam še sedaj ni jasno, da je res nekaj na segrevanju ozrčaja in porastu CO2, nam bo postalo prej ali slej ... naj pa še naši politiki naredijo kaj več na tem, tako da jim zelo priporočam ogled filma ... led se bo stopil na antarktiki in arktiki ...

— andrej
28.10. 2006 ob 23:03

Besim Pepaj : replika za dr. Lučko Kajfež Bogataj; na podlagi vaše strokovne izobrazbe, bi pričakoval razumnejšo mnenje; film namreč ne prikazuje nič spektakularnega, prikazuje zgolj dejstva pred katerimi si zakrivamo oči; namen dokumentarca je ozavestiti čim širšo množico o dejanskem stanju na našem planetu; politikov ni treba posebej ozaveščati-kot je videti tako iz realnosti kot iz filma preprosto nočejo spremeniti toka zgodovine in nas obvarovati pred posledicami-celo nasprotno zavajajo nas na globalni ravni in nas odvračajo od ukrepanja; verjemite, da bodo politiki zadnji, ki bodo občutili posledice saj si pridno ustvarjajo potrebne pogoje za čim bolj lagodno življenje medtem, ko nad nami vsemi visi Damoklejev meč; nisem doktor a vendar mi ni nerodno, ko vam priporočam ponoven ogled filma.

— Besim Pepaj
29.10. 2006 ob 0:59

Pozdravljeni. Popljuval bi "Kmečko pamet" a zakaj bi si mazal slino. Zakaj bi sploh odgovarjal ne samo na njegove ampak vse podobne komentarje, ki niso vredni porabljenih bitov. Zato, da dam veselje vsem, ki so zgroženi ne toliko nad nespametjo(kakor bodo sejali tako bodo tudi želi), kot nad njihovo predrznostjo, da ogovorijo ljudi s svojim umazanim, neresnicoljubnim jezikom. Dejstva so na dlani ; ljudje se še zmeraj držimo ustaljenih navad, ki so pregovorno slabe(zgodovina se ponavlja) namesto, da bi se preobrazili v disciplinirano civilizacijo, ki se usmerja v čim manjšo porabo resursov in čim manjše onesnaževanje, da zagotovimo človeštvu prihodnost (čez dvajset let nas bo cca. 10 milijard- ali pa so to tudi natolcevanja?) se še zmeraj ukvarjamo s problemi globalnega potrošništva. Potrošništvo je strup za ljudi; človeštvo preživlja obdobje bipolarne motnje - na eni strani(takoimenovane razvite države) si krajšamo čas z luksuznimi prevoznimi sredstvi, pestrostjo ponudbe avtoparkov, superzvezdami, blockbusterji z jet-setom; prosim vas ogromne denarje vlagamo celo v tako banalno nepotrebne stvari kot je oglaševanje ali pornoindustrija, da ne omenjam alkoholne in cigaretne industrije in vse to pod pretvezo , da smo svobodni in lahko počnemo kar nas je volja. Ne dragi kmečki fant svoboda ni v lahkoživosti, zame je svoboda v naravi-navsezadnje smo otroci narave in ti bi to kot kmet moral vedeti bolje.

— Armin Krivec
29.10. 2006 ob 1:09

Rojen sem namreč v mestu in do nedavnega sem kot večina ljudi mojih let domneval, da je naravno če je reka (npr. SAVA) zelene barve; dokler mi ni nekdo povedal, da se je pred štiridesetimi leti kopal v istoimenski reki,ki pa je bila prozorna in je z veseljem tudi pil iz nje. Nadalje pa pozabljamo, da je na svetu več kot milijarda ljudi, ki se vsak dan sprašuje kaj bodo pojedli in kje bodo pili kaj šele, da bi se izobraževali. In zato je greh, da ljudje ki naj bi bili izobraženi trosijo gnoj po strokovnih mnenjih in navajajo podatke iz Wikipedije ter iz ideoloških knjig, ki očitno niso verodostojne.

— Armin Krivec
29.10. 2006 ob 1:12

Jaz nisem strokovnjak in tudi ne rabim biti da vidim resnico; dejstvo je, da ljudje duhovno hiramo in izgubljamo nadzor v poplavi tehnoloških pripomočkov in tehnika v kombinaciji s časom in notranjimi konflikti nas bo pripeljala v propad na globalni ravni ki pa ne bo prišel s strani levičarskih in desničarskih gibanj-kmet verjamem, da ne ločiš niti tega- temveč s strani mogočne božje roke(planet zemlja- za kmeta da bo vedel), ki obstaja že cca. 5 milijard let in bo še naprej tudi brez nas če bo treba. In četudi se bodo nekateri okoristili na račun "global warming manije"- kot bi rekel kmet, bodo posledice v vsakem primeru pozitivne navsezadnje bo za to potrebna revolucija človeštva ki se bo prelevilo v okoljske in zdravju naklonjene "manijake" - za razliko iz že znanih zgodovinskih manij npr. atomske revolucije katere posledica je dovolj orožja za 60-kratno uničenje zemeljskega površja(kmet ali so to tudi prazne puhlice levičarske propagande), ob tem pa seveda ne pomislimo niti o kontra potencialu(koliko bolnic ,šol ,vrtcev , cest, čistilnih naprav,.. bi lahko s tem denarjem zgradili? Koliko ekološko usmerjenih tovarn, elektrarn , naselij, mest, bi lahko zgradili namesto super unčevalnih jedrskih podmornic, koliko humanitarnih akcij, koliko intervencij na resničnih kriznih območjih - kjer se dejansko dogajajo genocidi, bi lahko izvedli namesto brezglavih srednjeveških efortov in propagande proti terorizmu- novi grožnji človeštvu odkar sta padla dvojčka, za katera še danes ne vemo kdo jih je zrušil in kakšno vlogo ima pri tem zloglasni Osama. Koliko rivalstva med župani, ministri, premierji, predsedniki, kralji, tajkuni in drugimi mogotci gre na račun miru in prihodnosti človeštva. Kaj jih vodi; želja po denarju - sredstvo za distribucijo energije(kakršnekoli ), želja po priznanju pa čeprav umetnem , želja po oblasti. Ljudje se ne zavedamo po kako tanki črti hodimo iz pohlepa jo vlečemo vsak k sebi namesto da bi jo častili in krpali. Prenehajmo z norostjo in podrejanju našemu IDU, čas je da prevlada NADJAZ. Al Gore si zasluži priznanje za svoj trud, nasprotno pa si George Bush in njegovi upravljalci(naftna kompaniaj) zaslužijo sodbo in hitro odstranitev. Ti kmet pa se spreobrni ali pa bodi tiho in ne ruši česar sam delež nisi (intelekta) in ne blati nekaj kar ti nikakor nikoli ne bo škodilo. Hvala morda pa kdaj drugič napišemo še kakšno knjigo.

— Armin Krivec
29.10. 2006 ob 14:14

Film je sicer v dober namen, lepše bi morali delati s tem planetom. Ampak! Moral bi biti zastonj, saj Al Gore skupaj s pozivom za lepše ravnanje z zemljo vtakne tudi veliko njegove politične propagande. Kaj ima dejstvo, da je njegovega sina povozil avto, s celoto filma? Poleg tega večino časa samo podaja grafe in podatke o izsledkih znanstvenikov, zraven pa pove še kakšno čustveno o tem kako ni zmagal na volitvah. Torej, slaba propaganda, za katero še plačujemo, skrita pod krinko popularne teme, ki vzbuja strah. Od daleč pogledano, terorizem v drugi barvi. Posnetek, ki kaže kako naj bi v ocean vsako leto spustili kocko ledu, prvič bil javno predvajan leta 2002, je odlomek 5. serije Futurama, "Crimes of the hot". Kako je torej ta posnetek Al Gore videl med študijem, v 70. letih? Še en izmed mnogih potrat časa za 1100 SIT. Lahko da je Gore boljša rešitev od Busha, ampak je še vseeno dokaj isto. Torej ta film je nekaj kar dobro vpliva na množice američanov, v evropi pa imamo na srečo dovolj pameti, da vidimo skozi. Razen parih komentarjev na tej strani, še nisem slišal pohvalne besede. Nasprotno, vsi se zgražajo. Torej, z ogledom tega filma plačate 1100 SIT za ogled TopShop reklam.

— Mathathah
30.10. 2006 ob 12:04

Film je zares vreden ogleda!!! Al Gore je pa itak car ... škoda k ni on predsednik ZDA ...

— MALA
30.10. 2006 ob 13:48

nikjer nikoli nihče ni rekel da je Al Gore gledal Futuramo med študijem. On najbrž to najbolje ve, drugače je posnetek (med drugim) vključen ker je Futuramo med drugim delala tudi njegova hčerka. Film ima dober namen, a je hkrati TopShop reklama? Potem imajo slednje tudi dober namen? Se strinjam da je preveč o Goru, samem, nekateri osebni posnetki so slabo vmontirani v celoto, ampak brez tega bi bilo to samo eno sivo predavanje. Pomojem večinoma dajejo lep pogled na "zelenenje" človeka in politika. Nekateri pa so celo v močnem kontekstu s predavanjem samim. Sicer imaš pa napol prav, a film je vseeno najprej namenjen Američanom in je vseeno pretresljiv in skoraj obvezen ogled. PS: Gordon Brown je kot britanski finančni minister in skoraj že premier postavil Al Gora na mesto okoljskega svetovalca.

— matititilda
30.10. 2006 ob 16:05

Glede na to, da RS priporoca ogled filma in se ji res zdi pametno, da film vidi cimvec ljudi predlagam, da ogled filma subvencionira! :)

— Simon S.
31.10. 2006 ob 22:00

js sm si dons ogledala tale film.mislm da bo treba ljudjem pamet v glavo vlit, ker če ne se lahko čez 50 let stopi grenlandija...ali pa del antarktika...(lahko se stopi še prej)..potem bi naraslo morje za 6 metrov!Poplavl bi kr dost celine...Pa nekateri ljudje se za te stvari prov nč ne menjo...to me pa prov jezi...k bodo pa posledice pršle se bodo šele bat začel.tkrt bo že prepozn...pa a veste da v eni minuti posekajo pol hektarja gozdov! to je mafija! vam rečem...pa temperatura se je zvišala ta zadnja leta.če se na ekvatorju zviša za 1 stopinjo se na sevrnem ali pa južnem polu za 12 stopinj.tut polarni medvedi umirajo zard taljenja ledu.včasih preplavajajo tud po 100 km da bi najdel kak kos ledu.atmosfera je bla pred 50 leti al še več tako tanka kot če bi jo namazal z lakom...mi pa jo zdaj vse bolj debelimo z temi izpušnimi plini in zato pošilja na zemjo veliko več žarkov ki talijo led.vam povem da se mi ljudje sploh nič ne brigamo za to, a ko bo enkrat prišlo do posledic, bo pa krik in vik, in stok in jok.oglejte si ta film pa tut svojim prijateljem pa sorodnikom ga priporočite...no pa lepo se imejte. l.p izy

— izyka
1.11. 2006 ob 13:37

Kinodvorane so postale medij za osveščanje ljudi. Pohvalno. V filmu je prikazan efekt kuhane žabe - upam, da ne bo potrebna kakšna hujša naravna katastrofa, ki je posledica segrevanja ozračja, v naši neposredni bližini, da se bomo zavedali, da le ni vse tako lepo kot se nam zdi. Koncept filma je odličen. Zgodba se odvija kot črn scenarij, toda na koncu, kar je najpomembnejše so podane rešitve, kako je možno stvar obrniti v pravo smer. Pri ogledu filma me je najbolj fasciniral zadnji del, ne sam film ampak ljudje v dvorani. Ko je izgledalo, da je filma konec, so ljudje začeli vstajati in odhajati proti izhodu. Takrat so se na platnu začela nizati dejstva, kaj vse lahko storimo sami za zmanjševanje segrevanja ozračja. Ljudje v dvorani so obstali in počakali do konca. Verjetno si je vsak takrat zamislil, kaj lahko stori sam, da prepreči prekomerno segrevanje ozračja. Torej, film apelira na nas, da nekaj storimo. Ne čakajmo na politike in tiste, ki imajo vpliv v družbi, da bodo začeli delati spremembe. Vsak posameznik lahko prispeva svoj delež k zmanjšanju posledic, ki nam potencialno grozijo. Dejstvo je, da industrija prispeva največji delež k onesnaževanju okolja. Vendar industrija smo mi. Torej razširimo naš spekter videnja in delujmo učinkovito, ekološko osveščeno povsod. Ni vse v denarju!

— Jernej
1.11. 2006 ob 19:26

Ja, res film, ki pošteno zamuja. In dejstvo, da v njem sodeluje Gore, morda pomeni, da lahko zadeva dejansko prinese rezultate. Tudi če gre samo za politično propagando, konec koncev ni pomemben namen, ampak efekt. Če je samo 10% podatkov prikazanih v filmu resničnih, je to zadosten razlog, da spremenimo način življenja. Skeptikom kot je Kmečka pamet pa namenjam dobro znano reklo (prevedeno in rahlo olepšano): Nekateri ne vidijo resnice, tudi če jih butne v zadnjo plat!

— krjavl
1.11. 2006 ob 20:00

Dejstvo, da je Gorovega sina povozil avto, poskuša gledalcem dopovedati (pri tebi jim je seveda spodletelo), da stvari marsikdaj niso samoumevne. Da jih lahko izgubimo. Kadarkoli. Da jih je potrebno ceniti, ipd. Za večjo jasnost naj ti postrežem še z enačbo: Gorov sin = Zemlja

— krjavl
1.11. 2006 ob 21:58

Globoko prepričanje in ozaveščenost sta vodila Alla Gora v udejanjanje projekta, ki je bistvenega pomena za človeštvo v današnji in daljni prihodnosti. Presega obstoječe meje odgovornosti in in spreminja mišljenje množic. Občudovanja vredno je posredovanje obilice znanstveno preverjenih podatkov, njihova raznolikost in strnitev v ključni pomen, zaščito našega planeta in največje danosti - življenja. Alla Gora bi morali za izjemno delo predlagati za kandidata za Nobelovo nagrado.

— Vida Drame-Orožim
2.11. 2006 ob 14:54

Mislim, da film kot je Neprijetna resnica zelo nazorno prikaže posledice segrevanja ozračja zaradi učinka tople grede. Res je, da je zadnja leta več nihanj v obliki orkanov, poplav oz. suše, vročine oz. mraza, res je, da se ledeniki topijo in živalske vrste izginevajo. Že iz običajne zgodovine lahko opazim zanimiv pojav, da so se ljudje radi zabubili v neko prepričanje češ, še vse bo v redu, ne panicirajmo ... pa je bila potem cela katastrofa ... recimo Hitler pa druge preprečljive zadeve ... bi se bilo dalo bolj zgodaj intervenirati. Zakaj bi morali čakati, da bi bila škoda tako ogromna, da bi jo spet prebolevali par sto let? Mar nas res spametujejo samo tragedije? Katarza pa to? Morija? Nam res samo to dvigne adrenalin? Katrina pa New Orleans - to ni film ali računalniška igrica! Menim, da ima film velik vzgojni potencial, Al Gore me osebno ali kot politik niti tako ne zanima, tako da filma ne gledam kot politično propagando. Pri nas se vse razume kot politična propaganda. Ali je naš ali ni naš ... Menim, da se okolju veliko premalo posvečamo in želimo le greti svoje debele riti v avtih in ogrevanih/klimatizir anih prostorih ... kako dolgo še? Kako dolgo obrambni mehanizmi in mislenost, da se nam v tej lepo zavarovani deželici ne more pripetiti nič hudega? Zato se vsaj malo potrudimo in namesto da bi se z avtom peljali na fitnes imejmo raje fitnes v naravi brez avta ... ločujmo odpadke in pazimo na strupenost nekaterih materialov.

— radovednica
4.11. 2006 ob 9:01

Ta dokomentarec smo si šli ogledati s srednjo zdravstveno šolo in mislim da bi si ga morali ogledati vsi. Zelo dobro predstavi teževe s segrevanjem zemlje za katere je kriv človek. Ko si ogledaš ta dokomentarec se začneš zavedati, da če ne bomo pazili na svoj planet bo kmalu vsega konec.

— Tjaša Cegnar
4.11. 2006 ob 10:08

Žal je tako, da ljudje, ki širijo antipropagando, z enim nastopom povzročijo 10x več škode kot pa tisti, ki si prizadevajo za boljši jutri. Kmečka pamet: A misliš, da je vse res kar piše v tisti knjigi The Sceptical environmentalist? Predlagam ti, da začneš opazovati kaj se dogaja z vremenom-> vse več hurikanov v Ameriki (tudi američani so ljudje), čedalje večje suše, deževna obdobja zelo ktatkotrajna in močna, v morjih se povečuje slanost , ker ni dotoka sladke vode(Jadransko morje),... Mnogi padejo pod vpliv določenih manipulativnih knjig in filmov. Težko je reči, da Gore pretirava v svojem filmu. Pa tudi če pretirava je potrebno poskrbeti za mati Zemljo. Se vam ne zdi? Zadušili se bomo v odpadkih,ki jih proizvajamo vsak dan/tone, in kmalu jih bomo začeli sežigati, ker je to pač najlažje in najhitreje. Utopili se bomo v umetni hrani -> praktično ni več hrane, ki ne bi imela nekih pesticidov ali Ejev v sebi ali... Ekološko kmetovanje pa je predrago. Vsi (zdravniki in ne vem kdo še) pravijo naj jemo več sadja in zelenjave. S&Z se pa škropijo kot da bi pesticide zastonj delili. Naj samo omenim da škropijo vinske trte tudi do 10x/leto. Prav tako hmelj. Ves alkohol je tako zanič. Uživanje slabe vode in hrane pa povzroča, da ljudje sprejemajo napačne odločitve. Zato: prebudite se iz spanja, saj če mi nimamo problemov ni nujno da jih mati Zemlja nima.

— Peco133
4.11. 2006 ob 11:10

Glede topljenja ledenikov ni največji problem naraščanje gladine oceanov ampak redčenje slanih oceanov s sladko vodo, kar povzroči spremembo v gostoti in s tem npr. upočasnjevanje zalivskega toka, ki ključno vpliva na klimo v Ameriki. In to bi lahko povzročilo premik sedanjih klimatskih pasov, pri nas bo tropski pas itd. Glede veliko hrupa za nič se pa ne strinjam- ogromno promocij je treba naredit, da se globalno premakne mišljenje za eno stopnjo naprej. Tako, da se mi zdi vsako opozarjanje smiselno. LP

— Geologinja
4.11. 2006 ob 11:18

Peco 133, lepo, da se strinjava :) Istočasno sva pisala komentarje, tako da se opravičujem za nekatere podobne misli.

— Geologinja
4.11. 2006 ob 19:22

Gospodu, ki se podpisuje kot Kmečka pamet bi rad povedal, da sem rojen v začetku obdobja, s katerim se naslavljam zgoraj. V mladih letih sem zelo rad tekel na smučeh po naših nižinskih ravnicah. Ko sem bi na koncu osnovne šole, tega nisem več mogel početi, ker je zmanjkalo snega. Precej stari ljudje so mi po nekajletnih zimskih sezonah brez snega povedali, da se to dogaja prvič, odkar živijo. Zimske sezone so še danes skoraj brez snega, v moji mladosti so bile ves čas s snegom. V Italiji in Franciji se že nekaj let na smučiščih opaža pomanjkanje snega, lahko pa tudi pokličete na slovenska smučišča in vprašate, zakaj so morali v ravno tem obdobju narediti velike investicije v naprave za umetni sneg. No, pa tudi poleti je zadnja leta precej vroče, se vam ne zdi ? Ni treba iti v Ameriko ali daleč po svetu, samo malo okrog se je treba ozreti in dokazov je več kot dovolj. O tem bi se še veliko lahko pogovarjali in pregovarjali, vendar nisem prepričan če vas res zanima skozi ogromno nam znanih faktorjev vidno resnico, o kateri govori Al Gore. Vsekakor lahko povem samo to, da ne vem, če sem v življenju videl boljši film, sem pa zanesljivo prepričan, da je to daleč najbolj potreben film v sedanjem času in prostoru, ki ga prikazuje skozi življenjsko delo človeka, ki bi bil precej bolj koristen za ta svet na Ameriškem predsedniškem stolčku, kot pa je sedanji predsednik in njegov starejši predhodnik, ki Al Gora v filmu celo naslovi z norcem in ga ima za fanatika, podobno kot oseba, ki se podpisuje s Kmečka pamet. Poznam mnenje nekaj kmetov ki živijo z naravo in od narave. Njihovo mnenje o teh vprašanjih precej spominja na tisto, o čemer govori Al Gore. To je film, ki sem ga čakal od mladosti, ko sem se prvič zamislil skozi enostavno vprašanje: Kam in zakaj je izginil sneg ??? Boljše bi ga bilo težko narediti, ker je enostavno vrhunski. Priporočam, da si ga ogleda vsakdo, ki mu jutrišnji dan kaj pomeni. Zase, za svoje otroke in njih otroke. Resnica je res neprijetna, trenutni trend pa je, da lahko postane še precej bolj. Nikoli nisem bil okoljevarstveni fanatik, na določene njihove poteze sem celo gledal in še danes gledam zelo skeptično. Ampak ta film me je resno zamislil in mi dal vpogled, zakaj se je s tem sploh vredno ukvarjati. Priporočam ga tudi tistim, ki jim je ogled filmov zgolj zabava. Ker je tudi zabaven, na svoj način seveda. Ni dolgočasen, ni fanatičen, niti ni grozljiv. Je enostavno še en dokaz več. da se z okoljem nekaj dogaja, pa tudi dokaz da se nekaj v zvezi s tem da spremeniti, za kar sploh ni potrebno tako veliko, kot se nam mogoče dozdeva. TOPLO PRIPOROČAM VSAKEMU ZEMLJANU.

— Rojen v sedemdesetih
5.11. 2006 ob 0:21

KmečkaPamet, mogoče bi moral malo boljše pogledat wikipedijo (mimogrede, kot administrator na njej sem dolžan jamčiti za preverjenost večine podatkov v njej), preden jo citiraš za vir, ki krepi tvoj komentar: temperatura je v 20. stoletju narasla za 0.4 - 0.8 stopinj Celzija, kar se bo v prihodnosti definitivno poznalo. Poleg tega wikipedija tudi pravi, da je film doživel izredno pozitivno kritiko z obeh strani vlade, kar mu daje kredibilnost. Svaka čast Alu Goreu, ki je ustvaril res legendaren film.

— Mitja
5.11. 2006 ob 10:25

dokler bo denar sveta vladar, ne bo sprememb. to je dejstvo.

— eva
5.11. 2006 ob 11:57

in še vedno je velika večina komentarjev ocenjenih s plusom od tega norca. Kako je to mogoče? In zakaj je to potrebno? Kje je potem fora filma sploh, če ga tale tukej tunka v gnoj?

— neprijetna resnica
5.11. 2006 ob 13:25

Armin glede čistosti Save je res tako- pred leti je bila veliko bolj bistra reka, ker se je spremenilo razmerje mineralov in je ugodno za alge, ki se potem prekomerno razmnožijo. Veliko huje je, da se večina onesnaženja v rekah niti ne opazi, lahko izgleda čisto prozorna, ampak to je lahko tudi zato, ker v tej vodi ni možnosti življenja. Tako da, če se nam na prvi pogled zdi vse čisto in neoporečno, še ne pomeni, da tudi dejansko je..

— Geologinja
6.11. 2006 ob 13:41

tako kot pri onesnaževanju rek, se tudi večine glavnih plinov-dejavnikov v globalnemu segrevanju ne opazi-so namreč nestrupeni. CO2 izdihujemo vsi prav zdaj pa nikogar ne skrbi, ker se zaredi tega ne bo zadušil. Edino če ima res veliko glavo in res majhno sobo. Potem se bo. Paro pridelamo ko si kuhamo kavo in metan ko prdimo. V resnici so problem velike koncentracije. Torej CO2 iz avtomobilov, letal in dimnikov, para iz elektrarn ter metan iz množičnih gojišč živali. Torej: En avto manj, eno varčno žarnico več, en šnicl manj in eno jabolko več.

— rakar
6.11. 2006 ob 14:38

Terorizem drugačne vrste. Pozabite na Osamo bin Ladna in Al Kajdo, prava grožnja je drugje. Prava grožnja je globalno segrevanje, ki naš planet obrača na glavo in povzroča hude klimatske spremembe. Zares grozljive naravne katastrofe, ki presežejo vse filme. Tudi The Day After Tomorrow. In ravno to, da je realnost bolj srhljiva od filmov, nam sporoča Al Gore, nesojeni ameriški predsednik, ki se tokrat spremeni v profesorja in s pomočjo navihanega, elegantnega in premetenega slide showa več kot nazorno pokaže kje smo. Resnica je na dlani, v riti smo. V hudi riti, kjer nas ne čaka prav nič finega. Teorija zarote? Lepo vas prosim.

— iztok gartner
6.11. 2006 ob 17:11

Geologinja: ni problema. Telepatija, naklučje ali usoda? :) Sicer pa bi rad povedal, da včasih potrebujemo kakšnega kmeta, ki igra vlogo premikača(spodbujeva lca) zato, da se pri argumentih še bolj potrudimo in močneje zastopamo svoja stališča. Slabo pa je, da takšni lahko vplivajo na razmišljanje množic - mind control ala Hitler and co. lp iz Hrastnika

— Peco 133
7.11. 2006 ob 10:52

Ja panika je pretirana. Res pa tudi ni, da te ogromne količine nafte in premoga, ki jih kurimo nimajo vpliva na naš plante. Napovedni modeli so zelo nenatančni, kar bi lahko vedela tudi naša porf. Kajfež. V Zemeljski zgodovini so je pojavljanla nihanja CO2 in tudi ledene in medledene dobe. KJe v teh ciklih smo, kaj nam prinašajo? ne more zagotov reči nihče. Ogromne količine CO2 pa tudi niso nedolžna stvar. Interes evrope naj bi bil da postenje bolj neodvisna od nafte, ki ja samo skoraj ne premore. To se lahklo doseže samo z zmanjšanjem porabe ali uvedno drugih virov energije? Zakaj se ne vozijo avtomobili na drva? saj so že med drugo svetovno vojno v nemčiji vozili na drva!!!

— mRZLI
7.11. 2006 ob 13:44

Pa to smo šli zijat mi..ni važno kdo...prvo je blo vreji-še kr...pol pa se je tak vleklo...Jaooo.On je meu včasih kake finte je blo vreji,sao pol pa je blo brezveze...bedaaa... bol bi se moglo dogajat ne sao razlaganje pa to...BZV da dol padeš...

— Dee jay
7.11. 2006 ob 19:23

Vsi mislijo (mislite), da se bo (v primeru povečane temperature na Zemlji) gladina morja dvignila zaradi raztapljanja ledenikov in snega. Ampak to sploh ni res. Ni toliko ledu, da bi povzročilo tako veliko porast gladine morja. Problem je drugje. S povečano temperaturo se zvišuje tudi specifična gostota vode. In ravno ta dejavnik bo najbolj vplival na zvišanje gladine. Seveda, če bo res takšen porast temperatur. V kar pa ne dvomim - Kmečka pamet zgolj malo razmisli o Indiji, Kitajski itd. v bližnji prihodnosti. LP

— Symon
12.11. 2006 ob 0:14

Film sem si pozorno ogledal kot ostali mlajši gledalci v polovično zasedeni dvorani. Torej ni ravno velikega zanimanja za ta film o “ propadu “ civilizacije na Zemlji. Res neverjetno je, kako so ga nekateri avtorji prispevkov tako negativno ocenili, ker sami ne pogledajo okrog sebe in ne opazijo, kako tudi pri nas propada Narava in naraven (nekoč kmečki ) način življenja. Čeprav je film Al Goreja tudi politično obarvan pa navedeni dokazi o eksponentnem segrevanju ozračja držijo. Samo pomislimo, kako so živeli naši predniki pred pojavom industijske revolucije in kako živimo živimo danes v zahodnem svetu, ko gre v ozračje na milijarde ton toplogrednih plinov iz tovarn, avtomobilov, požiganja pragozdov in še in še. Vendar to je le en del uničevanja okolja in življenja na Zemlji. V “sodobni “ potrošniško naravnani družbi, kjer je “Denar sveta vladar” in kjer je važen samo dobiček ne glede na posledice, je samo vprašanje časa, kdaj bo v prihodnjih desetletjih prišlo do takih globalnih sprememb, da bo sčasoma propadla sedanja civilizacija in njen nezdrav način gospodarjenja z naravnimi viri, okoljem in nezdravim načinom življnja. Človeštvo se bo vrnilo v kameno dobo, saj bo ves modri planet Zemlja zastrupljen tako v ozračju ( CO”, metan, kisel dež) , v zemlji ( pesticidi, izčrpana zemlja), z onesnaženo pitno vodo ( zaradi pesticidov in njeno pomanjkanje zaradi nizke podtalnice – suše in previsokih temperatur ), s zastrupljeno nezdravo hrano s pesticidi in kemičnimi dodatki , z učinki elektromagnetna sevanja ( od GSM telefonov, oddajnikov, daljnovodov) , s pojavom novih bolezni proti katerim so antibiotiki nemočni ( SARS, HIV, Ebola idr.), in še in še. Vsak od navedenih vzrokov propada človeštva bi bil lahko nov scenarij za nov film. Toda to ne bo odvrnilo peščice pogoltnih bogatinov od odrekanja bajnih zaslužkov na račun širokih svetovnih množic in globalnega trga prodaje potrebnih in nepotrebnih izdelkov za (ne)zdrav način življenja in onesnaževanje okolja. Tudi uvodna mnenja nekaterih naših pomembnežev , ne bodo pripomogla k rešitvi globalnega segrevanja, dokler ne bo politične volje v glavah vseh vlad sveta za preobrazno današnjega sveta in načina življenja. Toda takrat bo že prepozno in izrek : “ Pustimo ta problem za jutri “ je skrivanje nojeve glave v pesku v puščavi, ko je prepričan, da mu sonce na ta način ne bo ožgalo njegove zadnjice. IN KJE JE REŠITEV ? . Dokler si bo ta film ogledalo le nekaj deset miljonov ( ? ) ljudi na zemlji in od tega še polovica negativcev , ta akcija o rešitvi ne bo imela pomembnejšega učinka. Šele, če bi vsi Zemljani upoštevali navodila, ki jih Al Gore navaja ob koncu filma, bi prikazano eksponentno krivuljo naraščanja CO2 obrnili navzdol in rešili planet zanesljivega propada. Dokler pa se bomo vsi zaposleni vozili na delo z avtomobili in ne z javnimi avtobusi ( kot to delajo tudi ministri v VB ) in kupovali drage in nepotrebne stvari se v naših glavah ne bo prav ničesar spremenilo na bolje. Šele ko nas bo Narava udarila nazaj se bomo ( prepozno ) zavedli tega in uničenje bo neizbežno- počasno toda zanesljivo. Edino meteor s premerom 20 km , kot se je to zgodilo pred 65 milijoni leti bo povzročil uničenje naše civilizacije v enem mesecu in človeštvo bo začelo z novo kameno dobo. Kot že večkrat v milijonih letih obstoja Zemlje kot živega planeta.

— Škorpijon
12.11. 2006 ob 9:43

Film sem si ogledal in je odličen - priporočam ga vsem. Narejen je poljudno in je dostopen vsem - ni treba imeti posebno izobrazbo ali predznanje. Kmečka pamet: tvoji argumenti ne držijo in film to tudi zelo nazorno in prepričljivo pokaže. Ne obtoževati drugih nekega širjenja neresnic za lastne profite. Enako lahko trdimo tudi za nasprotno stran: velike korporacije, ki danes vladajo ameriški politiki, si želijo, da bi ljudje čim manj vedeli o tem problemu. To pa zato, da lahko še naprej služijo $$$ z obstoječo tehnologijo, ki v ozračje spušča CO2, kar povzroča segrevanje ozračja. In ne govoriti o hinavski Evropi. Evropa je sprejela Kyotski protokol, medtem ko so ga ZDA zavrnile. Evropa je pokazala pripravljenost na reševanje tega problema, medtem ko ga uradna ameriška politika danes še vedno zanika. Istočasno pa nanj opozarja večina znanstvenikov (ne vsi, ampak večina), tako v ZDA kot drugje po svetu.

— Niko
12.11. 2006 ob 12:55

NEKATERI se niti ne zavedajo kak resna je tota zadeva..halo... bise mogli.. edino če vam je vseeno za vse...

— NeleQ
12.11. 2006 ob 18:57

tist k reče d krivi nismo ljudje je neumn in zabit še pusebej pa slep in misl sam sebi vprid! kk človeka še ni blo na zemlji je blo use tko k mora bit zdej pa puglejte kaj se dugaja! ne rečm da človeštvo nebi smelo obstajat ampak če imamo možnost da živimo kot nam jo je dala zemlja naj z njo lepo ravnamo, ne pa da jo uničujemo in zanemarjamo!

— kr ena
12.11. 2006 ob 21:34

seveda, jaz sem to danes na avtobusu prebral(še ena dobra stvar če se ne furate z avti): voda ima največjo prostornino pri štirih stopinjah celzija. In take vode je res vedno več in je bo vedno več, dokler ne bo nikogar več, ki bi jo lahko izmeril.

— RE:Symon
13.11. 2006 ob 5:08

Filma se še nisem ogledal. Tako lahko manj pod vplivom filma, ki bo verjetno tudi na mene pustil vtis govorim bolj nepristransko. Svet je zašel v krizo potrošniške miselnosti. Zlasti kapital, velike korporacije neusmiljeno narekujejo tempo, kateri edini cilj in iopravičilo vsega in povsod je dobiček. Dokler vsi tisti, ki imajo škarje in platno skupaj ne sprevidijo, da zgolj dobiček ni edini opravičljivi cilj in da ta sistem, ki so ga ustvarili Zemljo pelje nekam kamor si v resnici ne želimo, do tedaj bo tako k9ot je in še hujše.

— Se ve!
13.11. 2006 ob 11:47

ne samo da imamo mi škarje in platno v rokah, ampak smo velikokrat tudi sami škarje in pa tudi platno.

— drugi neznanec
13.11. 2006 ob 19:31

Ogledal sem si film. Se res opravičujem tistim, ki so pisali kako dober film. Jaz tega nisem doživel. Med nakladanem in neprestanim monologom Gora sem si skoraj izpahnil čeljust od zehanja. Graf za grafom, potem nekaj risanih prispodbic(žaba v kozarcu vroče vode), pa nekaj zelo nekvalitetni posnetkov krajine. Skratka počutil sem se kot na predavanju, kjer mi profesor teži in naklada tako, da si ne morem niti opomoč, da bi pri tem kaj mislil. Spominja me na jehovce, pardon Jehove priče, ki bodo po njihovem edino one zveličane, nas ostale bo pa vzel hudič, ker živimno v grehu. Vse skuzpaj se mi zdi kot za Gora dosti poceni vnaprejšna politična kampanja. Od filma sem pričakoval vsaj kančen zgodbe, pa ni nič drugega kot nakladanje o stvareh(toplogredni plini, zginjanje ledenikov itd), kar nas že vrsto let obremenjujejo mediji in smo o tem seznanjeni. Tako slabega filma in takega nakladanja še nisem doživel. Še enkrat fuj tak film, ki ni film ampak eno samo nakladanje, pa čeprav 100 krat podkrepljen z dokazi.

— Se ve -drugič
14.11. 2006 ob 18:07

Ta dokumentarec je eden najboljših oziroma NAJBOLJŠI dokumentarec vseh časov!!! Je pa res, da za nekatere, ki se požvižgajo na naravo, ni zanimiv. Te osebe so na primer KmeckaPamet. Bravo vsem tistim, ki ste ga/jo zabili!!! Film si morate ogledati, če vam je vsaj malo mar za naše zanamce!

— Martin
15.11. 2006 ob 15:49

filem je zelo poučen in bi si ga morali pogledati vsi zemljani da bi se zavedali kako se zemlja onesnažuje

— super
17.11. 2006 ob 13:46

FILM JE BIL FULLL ZANIMIV

— URŠKA
17.11. 2006 ob 19:08

Žalost vsega človeštva se skriva v komentarju kmečka pamet. Ljudje si raje zatiskamo oči pred resnico, raje smo v zanikanju kot pa da bi se odločli za pravo pot in s tem pogledali resnici v oči. Tisti ki ste gledali matrico,na kratko smo pred tem da se odločimo med rdečo ali modro tabletko. Se bomo odločili za to kar je prav ali za to kar je lažje? Najlažje je reči...globalnega segrevanja ni in živeti dalje svoje življenje. Človek je, odkar je na zemlji povzročil samo škodo.

— Žalost
18.11. 2006 ob 15:27

Glede globalnega segrevanja in 0,6° C povišanja temperature v zadnjem stoletju. 0,6° C je malo, vendar ni pravi odraz globalnega segrevanja, saj je dvig temperature zaviral pojav svetovnega mračenja, ki nastane zaradi izpusta mikrodelcev, stranskih produktov pri npr. izgorevanju v avtomobilskem motorju. Glede na to, da smo leta 1991 uvedeli katalizatorje in da je uporaba teh že močno razširjena po svetu, pa tudi čistilne naprave se vgrajujejo v tovarne je teh delcev dandanes zanemarjivo malo, zato pojav svetlobnega mračenja ni več prisoten in ni stvari, ki bi lahko blažila efekt globalnega segrevanja. V naslednjem stoletju je zato čisto upravičeno misliti, da bo na ozemlju današnje Slovenije polpuščavsko podnebje... če vas zanimajo detajli vprašajte, povem pa vam, da je to resnica, ki ni izmišljena, ampak dokazana v raziskavah zadnjega desetletja.

— Zlati fant
20.11. 2006 ob 13:44

še harry potter pravi, da je bolj modro, da se človek ko ima na izbiro lažjo in težjo pot odloči za težjo.

— pand
20.11. 2006 ob 14:01

ta film se mi je zdel zelo brezvezen . zato , ker so samo govorili in nič pokazali. to kaj mi je bilo všeč mi je bila všeč risanka. BREZVEZE !

— TJAŠA
24.11. 2006 ob 16:46

Pred kratkim smo v šoli gledali ta film in kar naenkrat prileti stavek od enega sošolca "kerga pa to sploh zanima, sej me čez 100 let itak nebo, ko pa ga je več kot polovica razreda podprla pa skoraj nism mogu verjet. problem je v tem da večino ljudi ne briga kaj bo čez 100 let, ker jih itak ne bo več in zato bi morale šole narediti kaj več na to problematiko ker drugače se našim potomcem slabo piše.

— Zamislimo se
24.11. 2006 ob 17:55

Filma si nism ogledala bi pa ga!Bistvo je,da se bo ozračje v vsakme primeru toliko segrelo da se bo vs led stopil in se bo gladina morja dvignila!Preprečiti ne moremo lahko pa upočasnimo!Naj nam ne bo vseeno...

— na žalost resnično
24.11. 2006 ob 19:34

S šolo smo se nek petek odpravili v kino.ogledati so si prišli dokomentaren film z naslovom neprijetna resnica!vsi smo se strinjali da se bomo na smrt dolgocasili vendar ko se je film pričel in če si ga natančno poslušal se ti je iz minuto v minuto zdel zanomivejši!in na koncu smo se popolnoma vsi strinjali, da je bil film zelo zanimiv!

— katja
26.11. 2006 ob 19:43

Meni osebno je bil ta film eden najbolj bednih kar sem jih kdajkoli videla,..Pričakovala sem, da bo kazalo več posnetkov, več slik,...Sem pa ves čas gledala le njegov obraz (Al Gore) Drugače je pa film realen.

— TaJdiiiKa
26.11. 2006 ob 23:36 zvezdica

Terorizem drugačne vrste. Pozabite na Osamo bin Ladna in Al Kajdo, prava grožnja je drugje. Prava grožnja je globalno segrevanje, ki naš planet obrača na glavo in povzroča hude klimatske spremembe. Zares grozljive naravne katastrofe, ki presežejo vse filme. Tudi The Day After Tomorrow. In ravno to, da je realnost bolj srhljiva od filmov, nam sporoča Al Gore, nesojeni ameriški predsednik, ki se tokrat spremeni v profesorja in s pomočjo navihanega, elegantnega in premetenega slide showa več kot nazorno pokaže kje smo. Resnica je na dlani, v riti smo. V hudi riti, kjer nas ne čaka prav nič finega. Teorija zarote? Lepo vas prosim

— iztok gartner
28.11. 2006 ob 13:34

ta film je najbolj brezvezen film ki sem ga kdaj gledal.Če mi zastonj ponudijo ogled več ne grem

— reno
1.12. 2006 ob 9:45

Prebrala sem komentarje k filmu, ki ga sicer še nisem videla, sem pa o njem slišala od svojega sina, ki je ves objokan prišel domov, ker severni medvedi nimajo kje živeti. Tudi naši slovenski medvedi nimajo kje živeti. Niti srne in druge živali. Poselili smo ves planet, porabili vso energijo, ne spoštujemo nikogar in ničesar razen velikega boga DENARJA. Kdor ima pamet, je revež. Kdor ima denar, je gospod in lahko počne, kar hoče. To je današnja najpomembnejša vrednota. Globalno segrevanje ni naš največji problem. problem je, da ga nočemo videti, ne tega ne kakšnega drugega in da se vsi ženemo za materialnimi dobrinami. Človek je na Zemlji edino bitje, ki se lahko prilalgodi in svoje življenje organizira tako, da na njej lahko živijo tudi druga bitja. Ali se bo prilagodil, se omejil in cenil druge, pomembnejše, nematerialne dobrine, kot so znanje, sreča, ljubezen do drugih - tudi do narave in življenja v njej?

— PETRA
4.12. 2006 ob 8:36

Kakorkoli se strinjate ali ne strinjate s sporočilom filma, folka je preveč in zemlje in hrane premal. Al dihamo usran zrak al ne, al je mraz al vroče, vse gre itak v . Torej če je treba ameriškemu folku na ta način servirat propagando, da bodo manj svinjali zemljo tud prou. Samo da se jih bo prjel, in mogoče bo Gore mel več uspeha kot pa razprave znanstvenikov. Vsekakor pejte gledat, tud vi lahko kej naredite.

— md
10.12. 2006 ob 12:13

Film te res preseneti. Toliko tega se dogaja okoli nas, da večini niti znano ni. Priporočam, da si ga ogledate, ker je res zanimiv in hkrati tudi poučen. Če vam ni čisto jasno o čem se gre, si ga poglejte tolikokrat, da vam bo vse jasno kot beli dan. Jaz sem ga gledala le enkrat in že vse razumem. Vseeno kje in kdaj. Zares super film.

— Adrijana
19.12. 2006 ob 21:05

Hvala bogu, da na tem planetu še obstajajo ljudje, ki znajo globalno gledati na svet. Drugo vprašanje pa je, ali jim bo uspelo pravočasno dovolj zdramiti vse nas, da se bomo problema začeli zavedati tudi v praksi. Film me je očaral predvsem z jasno ponazoritvijo kako bi se stvari začele hitro in opazno spreminjati na bolje, če bi le spremenili intenzivnost uporabe fosilnih goriv, način razmišljanja glede samoumevnosti porabe naravnih dobrin.PRIPOROČAM VSEM, DA SI FILM NEPRISTRANSKO OGLEDAJO!!! (Dobi se že tudi v knjigarnah).

— KAPO DOL
19.12. 2006 ob 21:16

Verjetno si še mlada duša, ki se ne obremenjuje preveč s tem ali boš čez deset let še imel za piti vodo ali ne. Zanimajo te le dobri filmi, predvidevam da "ful" akcije, ker tole je pa za tebe res preveč dolgočasno in nezanimivo. Pač te pri teh letih ne zanimajo bolj življenjske in resne stvari. Toda pazi, to še ne pomeni, da je film brezvezen, le TI mu nisi dorasel!!! Pa brez zamere.

— MIA
29.12. 2006 ob 9:32

Film je zares odličen. Mislim pa, da je vsako prizadevanje za ublažitev oz. zmanjševanje podnebnih katastrof že prepozno. Smo že na poti k dokončnemu uničenju sveta, tako kot nam to razlaga Sveto pismo v svojem zadnjem poglavju z naslovom Razodetje.

— Igor
4.1. 2007 ob 15:55

Film mi je bil super saj poskuša ljudem dopovedat naj se zavedajo da "pluvajo v lastno skledo" vendar se večina ljudi za to ne zaveda, če si pa bodo pogledali ta film se pa mogoče bodo vsaj mao zresnili.

— Miha
9.1. 2007 ob 19:17

Filma nisem gledela, vendar mislim, da je že malenkostna sprememba dovolj, da se porušijo "zračni tokovi",... katastrofe pa sledijo kot padajo domine. Recimo zimske temperature, ki sploh niso zimske,... poplave na drugi strani poloble itd. itd. Al Gore je zgubil na volitvah zato, ker so bogate firme, lepše rečeno "sponzorke volitev" največje osneževalke okolja,. Seveda je Bush na začetku zanikal globalno segrevanje,.

— Gost
10.1. 2007 ob 17:26

to je full cool. mi smo ta dokumentarec gledali v šoli

— anonim1994
11.1. 2007 ob 11:42

bedni ste

— katja
13.1. 2007 ob 9:44

FILM JE RES ČUDOVIT. ZELO SE BOJIM RESNICE, KI SE DOGAJA. RADA BI SE ŠE KDAJ SMUČALA PO LEDENIKIH.

— MIHA 6
18.1. 2007 ob 11:30

ta film je ful zanimiu sam glupo je k mormo poročilo nardit!

— didi
26.1. 2007 ob 15:39

Zakaj s strani Američanov ni podpisan kjotski sporazum ( predraga zadeva ), Slovence pa že tepe po žepu ?, koliko m3. ton... čistega okolja bi to bilo, če bi nas bilo vsaj 250 000 000... Lp, Brane

— Al Dol
26.1. 2007 ob 19:12

Na poucen nacin je razlozil kaj delamo z zemljo. Sam se trudim da bi v svojih zmoznostih pomagal zemlji. Posameznik nima mogoce vloge, ampak vec somisljenikov pa pocasi dobiva vlogo! Bodi eden izmed teh posameznikov! Lep pozdrav

— Matic
26.1. 2007 ob 20:46

film bo spet igral v koloseju(od 1. do 6. februarja) IN kinodvoru(od 22. do 25. februarja)!

— GO GORE GO!
2.2. 2007 ob 18:46

Rad bi vas opozoril, da problem človeštva ni v segrevanju ozračja, marveč v pomanjkanju ljubezni ali nezmožnosti čutiti jo. Vso pehanje za denarjem, močjo, ugledom, samopotrjavanju in še marsičem, je ravno znak pomanjkanja ljubezni. V ljubezni pa se skriva neslutena moč pozitivnega delovanja. Ne trdim, da izobraženost ni pomembna, trdim le, da z ljubeznijo človek pridobi vso znanje in vso vedenje, ki ga potrebuje za harmonično življenje. To, kar je bila nekoč domena filozofije, danes postaja realnost kvantne fizike, ki moje navedke potrjuje. Ljudje ugašajo luči za pet minut na dan vsake toliko časa pod vplivom medijske prisile, namesto da bi ugasnili luči vsak dan za eno uro, prižgali sveče v spalnici in se ljubili. Wouldnt that be a better World? Lp

— MacusA
3.2. 2007 ob 6:42

Kaj, ko bi se najprej naučili pisati bolj slovnično pravilno in šele potem začeli razpravljati o takih stvareh?

— Slovnica
3.2. 2007 ob 14:49

Mislim da si je treba ogledati ta film, ker če je res kar se v celem filmu pove(in mislim, da je) se zemlja spreminja v žogo med trnovim grmom, ki lahko vsak hip poči in explodira.

— Al Gore had to won the elections
5.2. 2007 ob 14:09

bomo vidl kakšn bo.

— kritik
5.2. 2007 ob 16:54

Ko si pogledaš film, se enostavno zamisliš o svojih dejanjih in samo rečeš "damn...kaj delamo našemu lepemu planetu!?". film je vreden ogleda!

— lalyy
18.2. 2007 ob 19:39

popolnoma podpiram vse ki se borijo proti onesnazevanju okolja.tudi sama bom na nek nacin osvescala ljudi oz. mladino saj pripravljam raziskovalno nalogo na to temo.lp

— *mely*
18.2. 2007 ob 19:52

se vedno obstaja resitev za to.najprej bi morala z zmanjsanjem toplogrednih plinov zaceti amerika ki je "vzgled" ostalim drzavam.ce pa ne gre na ta nacin bi pa lahko vsak clovek vsaj za polovico zmanjsal svoje potrebe in porabe.vendar si vsak misli pri sebi:"ko bodo drugi zaceli bom tudi jaz". ja ja.zacnimo, kar smo naredili moramo tudi odpraviti.CE CLOVEK DA NARAVI UDAREC GA BO NARAVA VRNILA.pripravimo se.

— magicbright_@hotmail.com
18.2. 2007 ob 19:59

ne cakajmo kaj bo, zacnimo z delom, ki nas caka.

— !
21.2. 2007 ob 15:29

mi smo šli pa učer iz sql to gledat in je blo ful kr neki... usi smo se dougočasl pa tko nprej... k d nebi blo nubenga duzga filma za gledat... uglaunm beda, k wečje res ni:)

— nwem
22.2. 2007 ob 15:37

ja ta bi mogu bit res prcednik ZDA pa ne sam ZDA ceuga sveta (hehe) na žalost sem za film slišala šele pred nekaj tedni tako da si ga ne morem več ogledati (wewe) saj ga še nikjer ne prodajajo (v kinu je sicer boljše) ampak bi si ga zelo rada! ta film bi si mogu usak pogledat tut tist k se ne briga za čisto okolje (škoda) zato da bi se mogoče pa malo zamislil kaj se v resnici dogaja z našo prelepo zemljico... aja samo še to č še niste MORTE enkrat slišat pesm IMAGINE ud JOHNA LENNONA ful je dobra (morte tut usebino puslušat) no pa sej nima veze ta film (neprijetna resnica) je ful ful ful... dober upam d je še kej takih politikov ali bogatih ljudi ki se kao znimajo za to kaj se dogaja z našim planetom v resnici se jim gre pa samo za denar... ni kej uživite u naravi dokler še lahko... čWa!

— Greenpeace-ovka
22.2. 2007 ob 19:47

Neprijetna resnica je film, ki mi je v trenutku oz. takoj po 100 min spremenil način življenja. Vse kar je povedano sem vedela, z vsem, morda ne tako podrobno, sem bila seznanjena, a mi je šele film prižgal rdečo luč, za katero mislim, da mi bo gorela do konca življenja. Fokus razmišljanja se je obrnil v smer angažiranja za oharnitev planeta...na vseh nivojih.Film bi morali predvajati na vseh šolah. Ogledati bi si ga morali vsi ljudje. O filmu in seveda o grozljivih dejstvih bi se morali pogovarjati vsak dan. V vseh časopisih bi morali opozarjati na katastrofo, ki se nam dejansko bliža.

— Urška Hlebec
23.2. 2007 ob 15:00

Greenpeacovka in ostal: film še do nedelje in morda še kdaj za tem igra v ljubljanskem Kinodvoru(nasproti železniške postaje), tako da imate še šans za maksimalen efekt.

— ŠE VEDNO V KINU
24.2. 2007 ob 9:51 zvezdica

Neprijetna resnica je grozljivka vseh grozljivk. Kaj počnemo z našim planetom, ali se sploh zavedamo da mu škodujemo?! poglejte film in videli in spoznali boste šokantna dejstva! Po ogledu filma se zamislite in to skušajte popraviti. priporočam ga vsem ljudem, mlajšim in starejšim! Ne bo vam žal!

— šokantno
12.3. 2007 ob 14:09

Najprej sem metala čigumi vedno na tla, ko sem videla pa ta film, NIKOL, ampak res NIKOL več n pomislm na to!!! Po ogledu tega filma tut vem, zkaj ni več snega. Nmest d greste gledat film o debelosti pa hujšanju pa zdravi prehrani pjte rajš pogledat TA dokumentarc. L.P. (FSM)

— NAVDUŠENKA, KI SE ZAVEDA
14.3. 2007 ob 8:52

Zdaj gre pa zares ! Čitajte Biblijo - ko se bo vse to dogajalo, boste vedeli, da je čas blizu, da je blizu konec našega časa - mojega, tvojega... Po vesoljnem potopu je bilo Bogu žal, da je uničil celo tedanje človeštvo in je tudi rekel, da se to ne bo več zgodilo. Vendar z našim NEODGOVORNIM življenjem, kličemo novo katastrofo kar sami. Grešimo nad naravo, grešimo v naših človeških odnosih. Ne zatiskajmo si oči - apokalipso nam je pokazal Al Gore, spreobrnimo se, kajti zmanjkuje nam časa

— HINKO
18.3. 2007 ob 17:23

če bi vi ko ste tako pametni, samo pogledali kaj se zadne čase dogaja z vremenom po svetu (začnite kar s Slovenijo... KJE JE BILA ZIMA ???!) potem bi vedli, da AL gora ne dela panike po nepotrebnem in prav zaradi ljudi kot ste vi je planet tak karkšen je

— sabina
22.3. 2007 ob 13:04 zvezdica

Film sem pred kratkim gledala v šoli in videla kako resen je problem. Če tega ne rešimo bodo naši otroci živeli težko življenje oz. bo v njihovem tudi našem času ozračje preveč toplo. Če bo tako se bomo morali skrivati pred orkani ter zelo dobro zaščititi proti malariji, ki bi ji naj prinašali komarji tudi v Sloveniji če ne bomo dovolj previdni. Film je bil zelo dobro prikazan in prepričljiv tako, da z veseljem ugašam luči se vozim s kolesom ter vedno zmanjšam temperaturo v stanovanju.

— neprijetna resnica
22.3. 2007 ob 16:57

hvala Bogu da se je našel vsaj eden, ki si upa in zna odpreti oči ljudem!!! predlagam da si film ogledate, kajti resnični ti da vedeti v kakšnem položaju je Svet.!

— ajda
22.3. 2007 ob 17:09

POGLEJTE KOLIKO NAS JE VIDELO DA SMO ZARES V VEEELLLIIIKKKIII GODLJI!!! ČE B I TA FILM VIDELI ŠE V DRUGIH DRŽAVAH SEM PREPRIČANA DA BI NAS BILO ŠE VEČ! TO JE ŽE EDEN OD DEJAVNIKOV, KI NAS BO SPODBUDIL K "PRENOVI" SVETA!!! LP, AJDA

— ajda
22.3. 2007 ob 18:05 zvezdica

Končno je pred nami dokumentarec z zelo znano zvezdo v voditeljski vlogi. Predstavi nam vse grozote tega sveta ... Ne, ne pozabi niti Katrine, niti tornadov, niti potresov, topljenja ledenikov, ne. Ne spusti niti ene možnosti, da ne bi pokaral, pograjal ali osramotil celotno človeštvo. Upa, da se bo ljudi to prijelo, da bodo s tem, ko bodo ostale vabili k ogledu filma kaj pripomogel. Pa ne bo. Če bi vsaj. Vsak ki si bo film ogledal se bo mogoče res začel zavedati nevarnosti pojavov, ki so posledica našega neumnega in nepremišljenega dejanja, ampak že čez uro in pol bo za sabo pustil vsaj kilogram smeti. Da ne štejemo še kaj pusti v Koloseju. Če odmislimo to hibo in tudi to, da so Gora kritiki skoraj raztrgali, saj je na seznamu prvih, ki porabijo največ energije, je film zelo dober. Zaveda se, kaj ima v rokah in to do "fula" porabi. Pretresljive slike, pretresljiva pripoved s kančkom humorja. Črnega, če hočete. Pohvalno, Gore. :D

— Dejan
29.3. 2007 ob 13:48

Mi se sploh ne zavedamo, da če bo šlo tako naprej kot gre zdaj, bomo že čez 50 let morali nositi maske proti zastrupitvi!!! Ne bi smeli razmišljati samo v našo korist!!! Film je vsekakor vreden ogleda!!! A veste da so avtorji tega filma PODARILI več milijonov izvodov v ameriške šole, da bi otroci to videli, ter se začeli bolj zavedati, vendar so oblasti PREPOVEDALE kakršnokoli predvajanje filma v šolah!!! To je grozno!!!

— Lyly
30.3. 2007 ob 17:18

...hm...ne vem kaj bi rekla ker sem ostala brez besed. film mi je bil zelo všeč pa tudi prepričal me je da se moramo zamisliti kaj delamo in ugotoviti kaj lehko mi storimo da ohranimo svet čist (vsaj toliko koliko že ni onesnažen). prepričana sem da za to da je svet čist lahko vsi nekaj prispevamo.to je vse kaj sem hotela povedati.

— Someone_Bad Girl
4.4. 2007 ob 14:57

film ki sem ga gledala je bil neizjemno poučen. Mislim da bi ga moralo gledati vse več ljudi. opisuje kaj se bo zgodilo že čez 50 let. Kako se bodo stopili ledeniki in podobno.

— branka
5.4. 2007 ob 16:46

ne morem verjeti, da sem imela ta film priloznost videti.sploh nisem vedela,da je nase ozracje ze tako onesnazeno.kaj bo sele cez nekaj let, ce bo slo tako naprej.potrudimo se se mi in pazimo na ozracje!

— taja
23.4. 2007 ob 13:07

Um.,.. morm povedat da je to najbolj bedn film kar sm jih kdaj u lajfu gledala,... mi je blo ful žau da sm šla sploh u kino k je biu film kr neki,... noben ga ni gledu razn kašne izjeme piflarji k se jim da zravn razmišlat,... SAM FORA JE DA NISM JS PIFLARKA IN ZTO NE GLEDAM TAKIH BEDNIH FILMOV

— Urška
24.4. 2007 ob 17:54

film bedn čeprou ga še nism videl. ampak je res kr neki!

— anonimno
24.4. 2007 ob 17:57

ta film je res zelo poučen vendar je ta režiser ki je skoraj postal predsednik. on skoraj največ onasnežuje naravo ker toliko porablja elektrike,..itd., zato me zelo motri da on pametuje kaj se bo zgodilo, ki pa je zelo tudi sam kriv!

— nekdo
7.5. 2007 ob 14:14

V gimnaziji Novo mesto je prejšni mesec potekal projetkni teden za nas, dijake. Ogledali smo si tudi film Neprijetna resnica in se tako seznaninli z globalnim segrabanjem ozračja. Film mi je bil zelo všeč. Vredno si ga je ogledati, o njem razmisliti in tudi pravilno ukrepati. Vsakdo bi si moral ogledati ta film.

— Teja
9.5. 2007 ob 16:19

MENIM DA JE FILM VREDN OGLEDA

— kokica
29.5. 2007 ob 12:41

mislim da naslov komentarja govori sam za sebe! pa larry king ne govori slovensko! Niti Kučan!

— Radler
30.5. 2007 ob 16:50

Zal vas moram razocarat, ampak ta film nima veliko znanstvenih osnov.Okolje se preminja in segreva, vendar pa je ta film navadna propaganda(Al Gora). Nezmanipulirani zavedajte se!

— Jure
4.6. 2007 ob 17:14

Jaz mislim, da bi mogel on postati predsednik ZDA. Če ne morete pogledati filma v kinu, si kupite DVD! Jaz sem, ko sem pogledala ta film, postala tako zelo ganjena, da sem začela deliti letake in lepitei plakate na (tudi) prepovedane kraje in seveda sem uporabila predelani papir. Prosim, prosim, prosim, poglejte si ta film, saj je res zanimiv. Lep pozdrav s ČISTEGA planeta, neimenovenec/ka

— Neimenavanec/ka
4.6. 2007 ob 19:24

ta film je bil tuk carski d kr res ni...usem je bil bedn pa so skor zaspal,men je bil pa zakon in sm zdj čist nawdušena pa bi ga še enkrat gledala. ta Al Gore bi mogu postat predsednik ZDA in wrjetnu d so gulfal k so Busha zbral... u glawnm...film rula!!!=)

— COL!!!
7.6. 2007 ob 11:45

zlu zanič film

— marko
7.6. 2007 ob 11:47

ta film je moj najbul zanč dokumentarc ka sm jih kdaj vidu

— črt
12.6. 2007 ob 19:31

Ta film je res pomemben in poučen. Bil mi je zelo všeč in se popolnoma strinjam z Gore-om..Temperatura Ozračja se sigurno ni dvignila za samo 0.6°C , saj to ne bi povzročilo nevemkakšne vročine in zim brez snega. No to je vsaj moje mnenje... Ampak sigurno se je dvignilo za še več in se bo za vedno več dvigovalo in vedno hitreje. Naš preljub planet bo morda celo bil cela puščava namesto moder planet. Ne vemo kaj nas v prihodnosti čaka, vendar moramo preprečit da se zgodi kaj slabega, za vsak slučaj. Mogoče bo, mogoče ne. Force si, force no!

— Joan
8.7. 2007 ob 10:26

KmeckaPamet najprej tebi, film sm si ogledala že davno nazaj, samo pod tvojimi komentarji bi nekaj dodala. govoriš o tem da globalnega segrevanja ni? ali se ti zdijo vsi teli pojavi čisto naravni in človeštvu normalni? maš občutek da se še vedno ni nič spremenilo, da so dejstva enaka kot so bila pred 100 leti? dej no, malo se zamisli, ti dam dober primer: če živiš v mestu, se sprehodi do svojega okna, on z prstom pobriši po notranji okenski polici, nakenkrat boš imel na prstu rumeno sled, pol se pa upaj govorit o nekih znanstvenih raziskavah in nevem kaj še vse. vreme samo v zadnjih letih ni normalno, ne more se pa vse kar za brez veze spremnijat če ni globalnega segrevanja!!! se ti zdi normalno, da je nekje kar na enkrat temperatura narasla do 52*C ? Malo se zamisli!

— Anja
2.8. 2007 ob 22:17

Ta film bi si zelo rada ogledala, saj ko sem to samo brala me je osupnilo! Kaj se dogaja našim planetom! Tako sem se zavedla, da moramo ukrepati takoj! Najprej pa se mora vsak sam zavesti tega da bo lahko čez 20 let naš planet skoraj uničen! To je res NEPRIJETNA RESNICA!!!

— Anonimnež
12.10. 2007 ob 16:26

dober film, a ni dovršen. avtor ne stoji za svojimi načeli, saj še bolj onesnažuje okolje med potovanje z letali.

— kritika
12.10. 2007 ob 20:53

ko smo u našem razredu v gimnaziji gledal ta film so vsi skor zaspal zraven. jst pa ne. šele takrat sm se zamisnla kva mi delamo tej ubogi Zemlji. jst bi fuuul rada ky nardila za to, ampak en člowk proti 6 miljardi ljudi na tem svetu...??? vsi si govorijo:" dokler bom jst živu ne bo nobenga problema, za naprej me pa ne briga!" ampak... kaj pa naši otroci, vnuki , pravnuki? a bodo oni trpel na tem svetu ker se nm ne da nesti mseti u koš al pa ky tazga!!!??? ljudje zbudte se!!! še je čas, ampak velik ga pa ni več ostal špelyka (i love you al gore)

— špelyka
21.11. 2007 ob 9:15

ta filem je res zelo poučen in mislim da je edini filem ki ga poznam da pomaga planetu zemlja. ljudje se res premalo zavedamo, da onesnažujemo okolje. kdor se strinja z mano(da pomagamo ohraniti planet tak kot smo ga prejeli) naj to začne hitro izpolnjevati!!!!!

— lol
28.12. 2007 ob 9:03

film je zelo poučen za ljudi katere zanima dogajanje na zemlji

— verchy
8.4. 2008 ob 2:00 zvezdica

js sm gledla ta film z moim razredom u šoli in vam lahk povem da si ga je vredno ogledat in se malo pogovoriti o tem..saj bojo naši nasledniki dobesedno doživeli drugo ledeno dobo, ki nebo za nikogar prijetna. tega se moramo zavedati in nesmemo rači..če jaz malo poskrbim za okolje in storim nekaj manj za onesnaževanja okolja, se nebo svet obrnil. ravno nasprotno..moramo se zavedati in sami nekaj stori.če ne kaj drugega, vsaj nekaj zase in za trenutno boljše življenje..to ni šala in filem si je vredno ogledati
do sedaj tudi jz nism tak razmišlala ampak se je splačal ne prešpricat tisto uro dolgočasnega filma. za keterega se je izkazalo da ni dougočasen
upam da vam moje besede nekaj pomenijo!!!

— Sara 666
12.4. 2008 ob 2:00

Jaz sn si film ogledla včeraj komaj ... Ta film je ta pravi za en razmislek ...
In ja se strinjam ... al gore bi mogu bit predsednik zda

— mojca
21.4. 2008 ob 2:00

Ti Budalo! Ti, ki se imenuješ kmečka pamet si res en kmet!
A ne vidiš, da so vse to RES dogaja. To ni pravljica, kjer nastopajao vile in čarovnice, in je vse izmišljeno! A smo mel mogoče letos kej snega pozim? Ne. Kdor ma malo pameti (po možnosti ne kmečke) ti lahko pove, kako zelo resen je položaj. Ti raj začni ugašat luči, se z avtobusom pelat, pa reciklirat. Drugače (če bi bli vsi taki kmetje, k ti), bi mel naši otroc svet za posrt. Tega si pa eželimmo, ali pač...?

— Ta Pametna
22.4. 2008 ob 2:00

Radler, če ne veš ti bom povedala, da tudi v časopisih intervjuje prevedejo v slovenščino tudi francoske in španske!
Naslov ni kar nekaj ampak je pomemben podatek o našem onesnaževanju planeta!
Raje bi, da bi taki brezčutneži umrli prvi, pa čeprav se ne sliši lepo bi bilo tako najbolje.
Ne vem zakaj, toda premalo si prizadevate saj bi morali resno ukrepati.
Kako?:Lahko bi naredili večjo skupino ljudi, ki proti onesnaževanju protestirajo in mogoče bi lahko vlado spodbudili k spremembam.
Pa, četudi bo treba večini v keho, saj nočem, da me zelja sama pokoplje raje umrem od starosti ali ni tako??

— ZemljaJoka
22.4. 2008 ob 2:00

Kaj mislite, da drži ledena doba ali prevelik odmerek suše, ki vodi v epidemijo?
Jaz mislim, da kar oboje saj se bližamo začetku konca!
Lahko pa to spremenimo in naredimo konec nočne more.
S ten, da:
-ugašamo luči
-kupujemo aparate z znamko A
-recikliramo kolikor lahko
-ne mečemo odpadkov
-odpadke, ki jih najdemo poberemo
-in predvsem se moramo voziti z avtobusi saj ni vredno onesnaževati okolja 5krat še bolje pa bo, če gremo peš!!!

Prosim Vas, da te nasvete upoštevate
z spoštovanjem ZemljaJoka

— ZemljaJoka
22.4. 2008 ob 2:00

Zemlja res joka in mislim, da ima Hitman čisto prav!
Če bi ljudje v ZDA spremenili obnašanje bi ga po vsej verjetnosti tudi druge države, saj je ZDA njihov vzornik!
Namesto, da bi ukinili uporabo avtomobila, ki v zrak spušča preveč CO2
bi lahko zmanjšali cene bioavtomobilov na ceno kakšnega novejšega golfa ali polota!
Ljudje bi pa tudi lahko malo bolj varčevali!
Kakorkoli film je grozen in moram reči, da nekaj moramo narediti!
Ker je Slovenija zdaj glavna v Evropi mislim, da bi morali MI nekaj narediti!!
Predsednikom se ne da dopovedati, da, če ne bomo ukrebali bomo VSI POMRLI!!!!
Ste z mano?!?!?!?!

— ZemljaJoka
13.6. 2008 ob 2:00

Ali lahko pričakujemo še kakšno ponovitev filma?

— Saša
22.10. 2008 ob 2:00 zvezdica

Danes smo si 6. razred ogledali ta film v šoli in je ful zanimiv , res vredno ogleda , na čase me je streslo , ker komaj zdaj res vidimo KAJ DELOM Z NAŠIM PLANETOM.Brez planeta ni življenja , tako da prosim vas ohranit še to vsaj kaj imamo , Hvala! Sami smo zašli v sranje , tak da se bomo tudi sami mogli rešiti iz njega :S , NAJBOLJŠE PA JE BLO , da se je en človek res pobrigal zato , čestitke GORE ! :)

— Nenčika
1.12. 2008 ob 18:20

NAJBOLJ BREZVEZN FILM KI SEM GA KDAJ GLEDALA.KR NEKAJ SPOH NEWEM O ČEM SE JE ŠLO V GLAVNEM KR NEKA BEDARIJA!!!!

— zvezdica*
9.3. 2009 ob 16:46 zvezdica

Ravno dons smo si s šolo šli ogledat ta film oz. dokumentarc v kino vič in sprva sm mislla d bo to s5 en bedn film vendar pa ni blo tko. Film me je prevzel predvsem z načinom predstavitve.........vso bistvo je ponazorjeno na zanimiv, malo šaljiv način ampak še zmeraj tako , da ti da vedet, da to kar počnemo našemu planetu ni vredu in je počasi zaskrbljajoče.
Ampak kako to rešt, to je vprašanje, res da nikol ni prepozn ampk je zlo teško. Kako prepričat ljudi , da bi vsi ravnali tako,,,,,,? Al Gore bi res moral bit precednik,.......no kaj veš mogoče bo pa barak obama kej rešu ; )

Ajde, fsm

— eko :D
9.3. 2009 ob 16:48

LjUDje iz tega filma se kej naučite, k ti res da mislt.

— sončk
13.3. 2009 ob 22:47

kar je najbolj bistveno, da se reševanje našega planeta sploh začne, je vsak posameznik , ki se more zavedt da to ni mala stvar in da je uprašanje časa,kdaj bo prišlo še do večje katastrofe. Največja napaka je da nekdo misl, d sam nč ne more naresst....Ni res, lahko ! Veliko ljudi pravi, da dokler bodo oni živi, se še nč ne bo zgodil.To je že mogoče res, ampk treba je mislt na prihodnost,....naše potomce itd. Ta film ti res da mislt obenem pa je zanimivo narejen,......mislim lahko ga razumš

— sunny
19.4. 2009 ob 15:03

pri dokomentarcu mi ni blo všeč, da je bil poudarek na grafih, s tem pa se ljudi ni tako dotaknil, kot bi se lahko...no ja, morda da tako nasprotujete Al Goru,je samo posledica slabe vesti?kaj, vas je malo strah, da pripomorete k izumrtju živalskih vrst in nastalih in prihajajočih katastrof?..no ja, najlažje je sedeti na kavču, buliti v televizor, uporabljati plastične vrečke in izdelke, ki so testirani na živalih, se voziti v avtomobilih...in imeti čisto vest...ter se ne zanimati za okolje...ali pa si še naprej zatiskati oči, da je vse to normalno...no ja, morda se nam zdi 0,6 celzije res malo...vendar na antarktiki in drugje po svetu temu ni tako...drugače pa ne moramo trditi, da človeštvo ne dela ničesar narobe in da je globalno segrevanje nekaj popolnoma običajnega. S svojimi koraki rušimo ekosisteme, s kemičnimi posegi pa še kaj kar se niti ne zavedamo...no, pa saj pri tem dokomentarcu ni bila poanta v tem, da bi ljudi spravljali v histerijo, vendar samo to, da bi se začeli zavedati svojih napak in da bi poskušali s pravimi dejanji umiliti (katastrofalne) posledice.

— hope
3.5. 2009 ob 2:00

Ljudje zbudite se!

Tudi če zapremo vse tovarne na svetu TA TRENUTEK, se bo globalno segrevanje stopnjevalo še naslednjih 100let. (preveč je že tega v zraku).

=)

— Alan
17.12. 2009 ob 13:15

no ja mogoče je res ta film ki pač neki sporoča sam mi smo ga mogl prisilno gledat in smo spal zdraven. je pač namenjen nekateremu ki ga to zanima. mene ne mi pa ni čisto useeno zanaš planet. samo film mi ni bil všeč at all.

— MhM

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.