Kolosej
Film distribucije Cenex

Nepovabljen

drama
Laž. Prevara. Kraja. Ljubezen.
Na sporedu od: 7.2.2007, Kolosej Ljubljana
2h / 120min
Leto: 2006
Scenarij: Anthony Minghella
Priznani arhitekt Will načrtuje velikanski projekt novega stanovanjskega kompleksa, toda neprestani vlomi v njegovo pisarno mu otežujejo delo. Neke noči pri kraji zaloti mladeniča in mu sledi domov, kjer odkrije, da se tatič navdušuje nad arhitekturo, svojevrsten čustven izziv pa predstavlja tudi njegova simpatična mama, zaradi katere se Willovo popolno življenje obrne na glavo. Čustvene in življenjske tatvine bo raziskoval Anthony Minghella, režiser filmov Hladni vrh, Nadarjeni gospod Ripley in Angleški pacient.

Kratka vsebina

Zadnji film cenjenega režiserja Anthonyja Minghelle (Angleški pacient, Hladni vrh) Nepovabljen (Breaking and Entering) pripoveduje zgodbo o vrsti nenavadnih in drznih vlomov v pisarno dveh uspešnih arhitektov za urbano okolje v kriminala polnem londonskem okrožju King’s Cross. Will (Jude Law) in njegov prijatelj ter sodelavec Sandy (Martin Freeman) si zaradi neučinkovitosti policije in očitno vztrajnega ter drznega tatu omislita varovanje v lastni režiji. Na večer, ko v avtomobilu pred pisarno v družbi zgovorne in bistre prostitutke straži Will, vlomilec spet pride na kraj svojih podvigov. Wil zasleduje Mira (Rafi Gavron) do stanovanja, ki ga deli z materjo Amiro (Juliette Binoche). Miro in Amira sta Bosanca in ubežnika iz Sarajeva. Amira jima služi kruh s krojaškimi popravili, Miro naj bi pridno hodil v šolo ter tako upravičil zaupanje britanskih oblasti, da ostane na angleških tleh. Srečanje Willa in Amire se razvije v odnos, ki usodno zaznamuje njega, njegovo dolgoletno prijateljico Liv (Robin Wright Penn), s katero predano vzgajata njeno težavno hiperaktivno hči, 13-letno Bea (Poppy Roger), in Mira.

Film so posneli poleti 2005 na lokacijah v Londonu in v studiu Elstree. Scenarij je napisal režiser sam prvič po svojem režiserskem debiju Truly Madly Deeply. Producenti so Anthony Minghella, Sydney Pollack in Timothy Bricknell v koprodukciji s filmsko hišo Miramax Films in The Weinstein Company.

V glavni vlogi je zaigral Jude Law, ki je z Minghello že uspešno sodeloval v filmih Hladni vrh (Cold Mountain) s soigralko Nicole Kidman ter Nadarjeni gospod Ripley in bil za obe vlogi nominiran za oskarja. Amiro je upodobila Juliette Binoche, ki je za vlogo v Minghellovem z oskarjem nagrajenem Angleškem pacientu prejela isto priznanje za najboljšo stransko vlogo. Willovo prijateljico Liv je zaigrala Robin Wright Penn, ki je ostala v spominu mnogih ljubiteljev filma z vlogami v Forrestu Gumpu, Nezlomljivem in številnih drugih, pred kratkim pa smo jo videli v filmu A Home at the End of the World.

Nikakor pa ne gre prezreti mladega debitanta Rafija Gavrona, ki je upodobil Mira, sina bosanske matere in srbskega očeta, ki je v rosnih letih moral bežati iz rodnega, z vojno zaznamovanega mesta v tujo deželo. Tam postane lahek plen srbske mafije, ki izkorišča mlade begunce za tatinska dela.

17-letni Rafi Gavron je nadarjen tekač svobodnega sloga in odličen ekstremni smučar. Ko je obiskoval srednjo šolo v sevrnem Londonu, se je začel zanimati za dramsko igro in s 16 leti dobil svojo prvo vlogo v Nepovabljenem. Pred kratkim je končal snemanje televizijske nanizanke Rim za produkcijsko družbo HBO.

"Za lik Mira je bilo najteže najti primernega igralca," pripoveduje producent Bricknell. "Iskali smo ga vsepovsod - v šolah, cirkuških arenah, dramskih krožkih in šolah, na zbirališčih skaterjev, v telovadnicah, atletskih stezah in tekaških klubih svobodnega teka… Rafi pa se je pojavil na eni od odprtih avdicij, kjer nam je zaupal, da se ukvarja tudi s svobodnim tekom – z neke vrste športno panogo teka, preskakovanja ovir, skakanja s stavb, skratka nenehnega gibanja.

Rafi vzbuja neizmerno samozavest in neposrednost, ki človeka osupne in malce celo prestraši, ko ga srečaš prvič. Čeprav je prvič stal pred kamero, je deloval, kakor da se z igro ukvarja že pol stoletja in da se je je že naveličal. Obenem je normalen 15-letnik in igralec, ki si je drznil izzivati čustvena stanja, kakršnih ne bi zmogel marsikateri starejši fant, kaj šele njegov vrstnik."

Poppy Rogers se je odlično izkazala v vlogi Livine hčerke Bea. Rodila se je leta 1992, svoj igralski krst pa je prestala s filmom Alberta in Allena Hughesa From Hell. Po tem se je pojavila v filmih Ademirja Kenovića Secret Passage, Douga McGratha Nicholas Nickleby Johna Stephensona Five Children and It in nazadnje v filmu Richarda Clausa The Thief Lord.

Komentarji

7.2. 2007 ob 15:33

VSE FILME,KI SEM JIH GLEDAL SO MI BILI PRI VAS VŠEČ A TALE NAJBOLJ!

— DOBER ZA AKCIJO
8.2. 2007 ob 18:17

...in prav je tako. :-) ;-)

— Tomi
9.2. 2007 ob 8:22

film je lep. kar daje misliti, so odnosi med glavnimi akterji, ki pa bi lahko bili bolj dodelani. morda pa je poanta v tem, da ostane vse nekako nedorečeno, odprto. juliete binoche je lepa bosanka!

— zanimivo
11.2. 2007 ob 16:59 zvezdica

Meni je bil film res dober. Odlicno prikaze brezizhodnost v razmerju, ter stare travme, ki jih starsi prenasajo na otroke. Cudovita stvaritev, v kateri Jude Law zaide v custveno otopelost, poisce ljubezen drugje, a v nobenem od prizorov ne deluje srecen. Njegove zelje in resitev tega zapletenega stanja pa si lahko razisce vsak gledalec sam, kajti reziser Anthony Minghella nam pusca tu siroko pot do domisljije. Ocena: 8/10

— Kity
13.2. 2007 ob 17:37 zvezdica

Film, ki ga boste pozabili že med gledanjem. Anthony Minghella, režiser Angleškega pacienta in Hladnega vrha, je tokrat posnel preveč navaden, klišejski, dolgočasen in mrtev film, ki nikakor ne zna zaživeti. Ki pozabi na čustva, dinamiko in energijo. Ki svojo ljubezensko zgodbo vleče nezanimivo, prazno in hladno. Kot da bi jo posnel le zase in se požvižgal na gledalce. In Jude Law je spet mlačen, melanholičen, zasanjan in isti. Tak, kot da tekmuje za svetovnega prvaka v otožnih pogledih. Tak, da nam začne iti na živce že po petih minutah. In tak, da ga kot za šalo zasenčita detektiv Ray Winstone in prostitutka Vera Farmiga. Nič manj mlačna, melanholična in zasanjana ni tudi njegova žena Robin Wright Penn. Nič manj zoprna in moteča pa ni njuna hčerkica, ki sanja o karieri gimnastičarke. In potem hvala bogu uleti bosanska begunka Juliette Binoche, s katero se naš Jude zaplete v soparno razmerje. Seveda ne zato, ker bi ga privlačila, marveč zato, ker je njen sin Miro (Rafi Gavron) oropal njegovo pisarno. Socialna ljubezenska zgodba, kjer vsak skrbi za svojo rit in film, ki nekaj rund dolguje tudi Redfordovem Šepetati konjem. Ženski film, ki ne bo všeč niti ženskam.

— iztok gartner
17.2. 2007 ob 14:25 zvezdica

Pričakovala sem več.Sicer ne berem vsebin vnaprej ampak grem pogledat kar me pritegne.Napaka :) Igralci razen Amire me pač niso prepričali.Zgodba deluje instant,brez okusa,vonja in pa čustev.Predvsem ljubezen je prikazana kot da je nihče od vpletenih ni še nikoli okusil. Ocena 6/10

— savana
22.2. 2007 ob 11:08 zvezdica

Imela sem to cast, da sem bila v koloseju edina gledalka v celi dvorani (nic hrupa, nic smradu po hrani, itd.). Glede filma imam mesane obcutke. Prvo je to, da kot begunka in nekdo, ki pozna in je dozivel razmere v Bosni moram priznati, da je ena najboljsih upodobitev problema, kar sem jih videla. Izpostavi kljucne stvari. Mogoce sem enostavno prevc custveno vpletena, ker vem kako je, ko ti ime in priimek resita zivljenje in ker vem, da v sustini ne znam razloziti zakaj sem Bosanka (in ne srbkinja). Druge stvari pa so me niso ravno fascinirale. Relativno hitro sem se pricela dolgocasiti -zaradi same zgodbe, igre, monotonosti, prikaza ljubezni (strasti?)... Koncala bom s tem, da sem od filma pricakovala vec.

— Vesna
25.2. 2007 ob 21:12

Žal živimo v času, kjer je ločitev, varanje, skok čez plot...nekaj čisto običajnega...Anglešk i pacient je moj najljubši film, zato sem tudi velika navdušenka Anthony Minghelle...seveda mi je ta film tudi všeč. Obravnava teme, ki jih ima lahko vsak!

— CARova
26.10. 2008 ob 16:39

ali kdo ve kako je ime tistemu 15 letniku ki je begunec iz bosne mirsad oziraoma miro kako je njegovo pravo ime..pa če slučajno ve ali je res 15 let star LP:)hvala

— nika

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.