Kolosej
Film distribucije A.G. Market

Nepopisan list

mladinski
V slovenščini
Na sporedu od: 17.2.2000, Kolosej Ljubljana
1h 30min / 90min
Leto: 2005
Država: Slovenija
Jezik: slovenščina
Scenarij: Jane Kavčič
Režija: Jane Kavčič

O filmu

Film pripoveduje o zorenju mladega junaka Luke, fantiča, ki v svoji razgibani domišljiji ne loči prav dobro resnice od fantazij. Njegov svet so vesterni, akcijske nadaljevanje ter računalniške video igrice. A hkrati je Luka tudi otroško zaupljiv in naiven, tako da ga njegov nekoliko starejši vrstnik Bajsi pogosto spravlja v preizkušnje, iz katerih vedno potegne krajši konec. Tudi Žiga, nastopaški najstnik z motorjem, se okorišča z Lukovo neizkušenostjo. Služi mu za zvezo z lepo Neli, mladenko, ki bi prav tako kot njena mati rada postala balerina. V strahu pred škodljivim vplivom ulice mu zato mama za nadzor priskrbi babico, upokojeno učiteljico, ki žal še zdaleč ni kos dogodkom.

"Ne bi rekel, da so moji filmi predvsem otroški. Tudi Nepopisan list je film za vso družino, z babico na čelu. Ko postaja človek starejši in starejši, vedno bolj občuti, da je "zgrešil" odraščanje lastnih otrok. Pravzaprav sem vse svoje filme zadnjih let poskušal gledati skozi režiserske oči svojih dveh odraščajočih vnukov. S svojimi vragolijami sta bila zame imenitna inspiracija!"

Jane Kavčič

Kratka vsebina

Življenje za fantiča v stanovanjski soseski danes ni nič kaj enostavno. Tudi za Luko ne. Oče in mama, najsodobnejša starša, sta v službi, in tudi sicer močno zaposlena, na zelenicah med bloki pa se dogajajo drobne otroške lumparije, pri katerih Luka zaradi skrbne mamice pač ne sme sodelovati. Poletne počitnice so in prostega časa je toliko, da bi ga Luka lahko razdajal, a ni kaj razdajati, saj je tako rekoč v hišnem priporu, skupaj s televizorjem, filmi na video kasetah in računalniškimi igricami. Vse to se zgodi zaradi čevlja socialke, ki ga mama najde v omarici in ga je Luka spravil na Bajsijevo prošnjo. No, čevelj je kriv, da je Lukove svobode konec.
Seveda ne smemo pozabiti Neli, ki stanuje nadstropje nad Luko. Dekletce je že skoraj deklica in všeč ji je lomilec dekliških src, motoristični dirkač Žiga. Prav zaradi Žige ima tudi Neli hišni pripor. Starši si seveda morajo pomagati in tako se prikupna Neli in Luka znajdeta skupaj v hišnem priporu. To je začetek prijateljevanja med Luko in Neli, vendar zadeva ni najbolj poštena, saj hočeta Neli in Žiga Luko izkoristiti, da bi se z njegovo pomočjo lahko srečevala. Luka je kar pravšnji za to nalogo, saj sta mu všeč oba, Neli in Žiga, takšne prave simpatije pa tako in tako še ne razume.
Na pomolu je pravi ljubezenski trikotnik. Luka bo razočaran zaradi izdanega prijateljstva, Neli zaradi izdane ljubezni, Lukova mamica pa bo videla, da je njen sinček čez noč postal dečko, ki zna oditi od doma, v maminih laseh pa zna najti prvi srebrni lasek.
Spodaj med bloki pa bo Bajsi s svojo klapo še naprej delal male in malo večje lumparije, močno pa se zdi, da jim Luka ne bo več nasedal.

Jane Kavčič, režiser

Jane Kavčič, scenarist in režiser, avtor odmevnih radijskih iger, je starosta med slovenskimi filmskimi ustvarjalci. Prvič je bil kot asistent režiserja Franceta Štiglica podpisan na nepozabni film NA SVOJI ZEMLJI (1947), že naslednje leto pa je režiral svoj prvi dokumentarec GRANIT NA POHORJU (1948). Potem je ob številnih kratkometražnih in dokumentarnih filmih posnel še vrsto celovečernih filmov, med katerimi izstopajo AKCIJA (1960), MINUTA ZA UMOR (1962) in BEGUNEC (1973).
Seveda pa je Jane Kavčič med mladimi gledalci znan predvsem kot režiser izvrstnih in odmevnih filmov za otroke in mladino. Med njimi najdemo na Hrvaškem posnet film LOV ZA ZMAJEM, pa NEVIDNI BATALJON, nepozabno SREČO NA VRVICI, prisrčna UČNA LETA IZUMITELJA POLŽA, problemski mladostniški film NOBENO SONCE in poizkus znanstvene fantastike za otroke MAJA IN VESOLJČEK.
Kavčičevi otroški in mladinski filmi so našli svoje občinstvo vsakokrat, ko so bili predvajani. Sreča na vrvici je v tujini večkrat nagrajen in med mladimi gledalci izjemno priljubljen film, med drugim se ponaša tudi z najvišjim priznanjem s festivala v Teheranu.

NEPOPISAN LIST je nadaljevanje Kavčičeve ustvarjalnosti za otroke in mladino, zagotovo pa si bo film z veseljem ogledala vsa družina.

Komentarji

17.9. 2005 ob 0:46

Zivjo jaz vam pisem zato,ker tega filma sploh se nisem videl kljub temu,da sem igral v njemu.Igral sm v odlomku tam kjer gospoda vrezemo na foro.Zelo bi bil vesel ce bi se dalo dobiti ta film.Ali mogoce veste kje se ga DOWNLOADAT.Zelo bi bil hvalezen ce bi mi tudi odpisali cimhitreje.LP PETER JUSTIN

— peter
29.4. 2006 ob 16:33

najboljši film kar sm jih vidla

— manca
3.5. 2006 ob 13:35

ful je dobr film k sm ga gledala

— maša
19.11. 2006 ob 10:19

film mi je kar ušeč,tudi posnet je dobro in igralska zasedba tudi ni slaba.

— Nina
18.1. 2008 ob 16:02

ql film pa še the best igralka tanja kej ona bo spet kej pela???al ne?upam

— ..
2.11. 2008 ob 14:19

bil mi je zelo všeč saj so v njem same zanimive dogodivščine

— laura
30.12. 2010 ob 12:22

kooooooooooooooool

— tilen
31.12. 2010 ob 6:48

zelo zanimivi mi je bil

— dejan
31.7. 2012 ob 12:26

Kva pa vem...
... solidno! XD

— lol
3.6. 2013 ob 10:01

zlo dobr film in igrat v njem je blo zabavn

— bobi
17.8. 2017 ob 12:20

Ta filem smo g ledali v šoli lana

— Lana
16.2. 2018 ob 23:41

The best

— Kristjan
17.11. 2022 ob 8:09

Odlično!

— Špela

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.