Kolosej
Film distribucije Blitz Film & Video Distribution

Neodgovorjeni klic

grozljivka
Kako bo zvenelo, ko boš umiral?
Podnapisi
1h 27min / 87min
Leto: 2008
Država: Japonska, ZDA, Nemčija
Jezik: angleščina
Scenarij: Andrew Klavan po zgodbi Yasushija Akimota in scenariju Minaka Daira
Režija: Eric Valette
Bi si želeli izvedeti, kdaj in kako boste umrli? Prijatelji študentke psihologije Beth nimajo izbire, saj eden za drugim prejemajo srhljiva telefonska sporočila o zadnjih trenutkih svojih življenj, ki se čez nekaj dni na najbolj krute in krvave načine tudi uresničijo. Beth se s pomočjo detektiva Jacka odloči raziskati, kakšne temačne sile tičijo za temi dogodki, toda čas se nezadržno izteka, saj tudi sama prejme smrtonosno sporočilo.

Sinopsis

"Kako bo zvenelo, ko boš umiral?" V nadnaravnem trilerju Neodgovorjeni klic skupina ljudi na mobilne telefone prejme grozljiva glasovna sporočila o svojih poslednjih trenutkih. Sporočila lahko iz telefonov sicer izbrišejo, vendar so jim dnevi kljub temu šteti.

Beth Raymond (Shannyn Sossamon) je vsa iz sebe zaradi grozljive smrti dveh prijateljic v razmiku nekaj dni. Srh jo spreleti, ko ugotovi, da sta obe prejeli grozljivi sporočili – dejanska zvočna posnetka njune smrti. Čeprav se zdi to povsem nemogoče, se je njuna smrt zgodila natanko na način, kakršnega je napovedalo sporočilo.

Policija misli, da ima Beth privide; razen detektiva Jacka Andrewsa (Ed Burns), katerega sestra se je ubila v nepojasnjeni nesreči, ki je nenavadno podobna smrti Bettyjinih prijateljic. Jack in Beth mrzlično poskušata razvozlati skrivnost zloveščih klicev. Ko s skupnimi močmi prideta resnici na sled, se Bettyjin telefon oglasi s strah zbujajočim zvonenjem, na zaslonu pa se izpiše: Neodgovorjeni klic ...

Alcon Entertainment in Kadokawa Pictures v sodelovanju z Equity Pictures Medienfonds predstavljata produkcijo Intermedia Films Neodgovorjeni klic. V filmu igrajo Shannyn Sossamon, Ed Burns, Ana Claudia Talancon, Ray Wise in Azura Skye.

Neodgovorjeni klic je režiral Eric Valette po scenarju Andrewa Klavana, ki temelji na romanu Chakushin ari japonskega avtorja Yasushija Akimota. Producenti filma so Broderick Johnson, Andrew A. Kosove, Scott Kroopf, Jennie Lew Tugend in Lauren C. Weissman. Shinya Egawa, Timothy M. Bourne, Martin Schuermann, Josef Lautenschlager in Andreas Thiesmeyer so izvršni producenti, Steven P. Wegner, Elizabeth Kushman, Alison Haskovec, Manfred Heid in Gerd Koechlin pa koproducenti.

Ustvarjalno ekipo za kamero sestavljajo direktor fotografije Glen MacPherson, scenograf Laurence Bennett, montažer Steven Mirkovich in kostumografinja Sandra Hernandez. Glasbo sta napisala Reinhold Heil in Johnny Klimek.

O produkciji

Nedolžna besedna zveza "Neodgovorjeni klic" je, odkar so mobilni telefoni v množični uporabi, postala nepogrešljiv sestavni del vsakdanjega življenja. Ko ga zgledamo na svojem mobilniku, nas obda občutek radovednosti ali frustracije, Beth Raymond in njenim prijateljem pa napis "Neodgovorjeni klic" tudi nažene strah v kosti.

Korenine filma Neodgovorjeni klic izvirajo iz romana Chakushin ari priznanega japonskega avtorja Yasushija Akimota, ki ga je na filmsko platno leta 2003 prvič prenesel slavni japonski režiser Takashi Miike.

Ustvarjalci filma so ameriško priredbo scenarija zaupali nadarjenemu pisatelju in scenaristu Andrewu Klavanu. Ljubitelj japonskih grozljivk, t.i. J-horror žanra, si je DVD verzijo originalnega filma ogledal na prenosnem računalniku v hotelski sobi. Ob koncu filma je bil tako prestrašen, da si je prekrival oči z rokami, film pa je gledal le še skozi prste. Film je želel previti do konca, a ni mogel, ker je okamenel.

Osrednji izziv, s katerim se je soočal Kalvan pri adaptaciji scenarija, je bil, kako prilagoditi strukturne elemente zgodbe, da bo ta privlačna zahodnjaški senzibilnosti, hkrati pa bo ostala zvesta izvirniku. K temu dodaja: "Koncept filma Neodgovorjeni klic sedaj presega jezik in kulturne bariere, izvirni film pa je predpostavljal, da občinstvo pozna japonske urbane legende in ostale kulturno pogojene nadnaravne tradicije, ki jih ameriško občinstvo sicer ne pozna. Zato sem bil primoran nekaj teh elementov vključiti v zgodbo, da bi pri ameriškem občinstvu dobile pomen in srhljivost."

Producent Kroopf pove: "Zvesti smo ostali izvirnemu konceptu, pri predelavi scenarija pa smo ugotovoli, da to, kar je strašljivo za japonsko občinstvo, ni nujno strašljivo za zahodnega. Obstajajo tudi razlike v ritmu med ameriškimi in japonskimi filmi, zato smo iskali režiserja, ki mu bo uspelo upoštevati vse omenjene ugotovitve."

Za francoskega režiserja Erica Valetta je Neodgovorjeni klic režijski prvenec v Hollywoodu: "Zame ima Neodgovorjeni klic pridih grozljivk iz sedemdesetih, ob katerih sem resnično užival. Temelji na značajih in je nepredvidljiv. Hkrati pa je zgodba zelo sodobna, saj se dogaja v svetu, kjer ima vsak mobilni telefon. Kot kaže, pa žal nismo edina bitja na tem svetu, ki znamo uporabljati to tehnologijo."

Igralko Sossamonovo je k projektu pritegnilo več dejavnikov: "Scenarij se mi je zdel že od vsega začetka dobro razvit. Všeč mi je bil motiv odtujenosti, ki pa je seveda ironičen, ker smo v našem času vsi povezani ravno prek mobilnih telefonov."

O igralcih

Shannyn Sossamon (Beth Raymond) je igrala poleg Patricka Fugita v Piceriji Kamikaze, hvaljenem scenarističnem in režijskem prvencu Gorana Dukića, ameriškega filmskega ustvarjalca hrvaškega porekla, ki je bil nominiran za dve nagradi Independent Spirit, veliko nagrado žirije na festival Sundance in nagrado Humanitas.

Sossamonovo je vodja castinga Francine Maisler predlagala Brianu Helgelandu za njegov film Vitezova usoda iz leta 2001; v njem je igrala poleg nedavno preminulega Heatha Ledgerja. Leta 2002 je igrala v filmih 40 dni in 40 noči, poleg Josha Hartnetta, in Pravila slačenja režiserja Rogerja Avaryja. Leta 2003 je spet igrala z Ledgerjem, v filmu The Order, ki ga je spet režiral Helgeland. Med igralkinimi ostalimi vlogami so še tiste v filmih Cmok cmok, bang bang, Chasing Ghosts in Undiscovered.

Sossamonova je pred kratkim zaključila snemanje neodvisnih filmov Life Is Hot in Cracktown in The Heavy, pravkar pa nastopa tudi v CBS-ovi akcijski seriji Moonlight. Gostovala je tudi v seriji Dirt, v kateri igra glavno vlogo Courteney Cox.

Ed Burns (Jack Andrews) je cenjen igralec, scenarist, režiser in producent. Njegov zadnji film, Purple Violets, so premierno prikazali na festivalu Tribeca leta 2007 in je prvi celovečerni film, ki bo ekskluzivno distribuiran prek spletne aplikacije iTunes.

Burns je pred kratkim igral poleg Kate Winslet in Juda Lawa v filmu Nancy Meyers Počitnice. Igral je tudi v filmu Reševanje vojaka Ryana Stevena Spielberga.

Tako kritikom kot občinstvom se je priljubil že s svojim celovečernim režijskim prvencem The Brothers McMullen, ki je osvojil veliko nagrado žirije na festivalu Sundance leta 1995. Burns je za film, ki so ga posneli z minimalnim proračunom 25.000 USD in je samo v ZDA prinesel več kot 10 milijonov dolarjev prihodkov, s čimer je postal najdonosnejši film leta, napisal scenarij, ga režiral in v njem igral. Film je osvojil tudi nagrado za najboljši celovečerni prvenec na podelitvi nagrad Independent Spirit leta 1996. Burnsov drugi film, za katerega je prav tako napisal scenarij, ga režiral, produciral in v njem igral, je bila romantična komedija Ona je prava z Jennifer Aniston in Cameron Diaz. Burns je študiral film na kolidžu Hunter v New Yorku.

Ana Claudia Talancon (Taylor Anthony) je prvič vzbudila mednarodno pozornost z vlogo v filmu Carlosa Carrere Grehi očeta Amara, v katerem je igrala poleg Gaela Garcie Bernala. Leta 2006 je nastopila v filmu Richarda Linklaterja Zašpehan narod, ki je bil uvrščen v tekmovalni spored filmskega festivala v Cannesu.

Talanconova se je rodila v Cancunu v Mehiki. Študirala je pri Albiu Pazu ter obiskovala igralsko delavnico Hectorja Mendoze in Raula Quintanilla v Mexico Cityju. Pred začetkom filmske kariere je igrala v mehiških, argentinskih in brazilskih telenovelah.

Ray Wise (Ted Summers) pravkar nastopa v CW-jevi novi komični nanizanki Reaper, kjer igra samega hudiča. Kot televizijski in filmski veteran si je prislužil kritiško priznanje z nepozabno vlogo zmedenega novinarja Dona Hollenbecka v filmu Lahko noč in srečno, za katerega je scenarij napisal, ga režiral in v njem igral George Clooney.

Igral je v več kot 30 celovečernih filmih ter številnih TV in odrskih produkcijah.

O ustvarjalcih filma

Eric Valette (režiser) – za diplomiranca filmske univerze v francoskem Toulousu je Neodgovorjeni klic prvenec v ameriški produkciji in angleškem jeziku. Priznani in nagrajeni režiser je zbudil zanimanje kritikov in občinstev po vsem svetu že s svojim celovečernim prvencem Maléfique, ki je osvojil nagrade na filmskih festivalih FantAsia in Gerandmer Film Festival. Za francosko televizijo je pred kratkim napisal scenarij in režiral "Sable Noir," epizodo nadaljevanke Corps estranger, sodeloval pa je tudi pri številnih drugih televizijskih projektih.

Andrew Klavan (scenarist) je priznan pisec romanov suspenza in napetih scenarijev. Med njegovimi romani so bestsellerji kot Niti besede, ki ga je na filmsko platno prenesel režiser Gary Fleder, glavno vlogo v filmu pa je odigral Michael Douglas, in Pravi zločin, katerega filmsko različico je režiral in v njej igral Clint Eastwood. Napisal je tudi sceanrij za film A Shock to the System, v katerem je igral Michael Caine.

Komentarji

18.2. 2008 ob 16:07

Lahko rečem da gledam samo grozljivke in psihološke trilerje in zato vem kaj je dober film,seveda pa ima vsak svoj okus!!!! Ta film mi je bil dober A SEM VIDEL ŽE VELIKO BOLJŠIH!!!

— david
20.2. 2008 ob 0:01

končno spet ena grozlivka!

— mateja
29.2. 2008 ob 15:39

predvidevam da je tole podobno Krogu?

— ...
2.3. 2008 ob 0:00 zvezdica

Tisoč in deseta ameriška predelava japonske grozljivke. Po Krogu in Zameri še tole (gotovo obstaja še kakšna). Res da delajo Američani bolj na vizualnih (beri: grozljivih) efektih, ampak Japonci zmagajo v tem, da človeka psihično zmučijo. In ravno v tem je poanta grozljivke. Škoda denarja za histerične cvileče babe.

— moon
9.3. 2008 ob 0:00 zvezdica

Film je potrata časa in denarja. Predvidljiv, že viden in brez vsebinske osnove. Gotovo najslabša predelava iz J-hororjev.

Vrhunec bede je gotovo mrtev dojenček z Motorolo.. ha ha ha...Največji neuspeh pa prevod iz japonskega spiritualizma v naš misticizem. Na primer pri »zahodnjačenju zgodbe« smo priča sceni, kjer televizijski voditelj poskuša izvabiti duh iz mobilnika »v imenu Jezusa!«.

Na spletu se že dobi "ringtone smrti", ki je enak tistemu v filmu. Tukaj vidim edini potencial, da se kdo vsaj malo prestraši - denimo kak mulo, ki mu bodo kolegi najstniki skrivaj nastavili melodijo zvonjenja in mu po filmu naštimali "neodgvorojeni klic".

— Anna Molly
9.3. 2008 ob 15:15

še ena finta a'la Krog

— 1337
14.3. 2008 ob 0:00

SORY SAM ME SE PA ZDI DA JE PROU DOBR FILM... ZA TISTE KE OBOŽUJETE GROZLJIVKE PA TRILERJE

— LIZIKA
24.3. 2008 ob 0:00

film je preveč grozljiv! ni mi všeč !

— eva
25.3. 2008 ob 17:31

un je kr okamenel

— josko
26.3. 2008 ob 0:00

zakaj tega filma ni na sporedu da jutr igra, in zakaj ni 10.000 p.n.š filma

— ahdsjkahdsa
27.3. 2008 ob 17:35

zakaj ni sporeda za ta film?

— lojze
30.3. 2008 ob 0:00

mene zanima če kdo kej ve,zakaj so film umaknil iz prredstav????

— mačka
10.4. 2008 ob 2:00

men je film kr ušeč, ampak proti kitajskim gruzlivkam je pa re sam zapravlanje dnarja pa časa

— Teya
10.4. 2008 ob 2:01

a ta film ne igra weč u kinu??k js ga hočm gledat...

— anja
12.4. 2008 ob 21:24

Okej..a ne bi mogu bit ta film zdej v koloseju na sporedu? mislm, sploh ga ni. vsaj na netu ne. A kdo ve kaj je zdej s tem, kr js bi ga šu gledat..

— Dejan
13.4. 2008 ob 2:00

ta filem me mikaa ze kr nekaj casaa in odlocila sem se da sii ga bom sla pogledat .... ljubim grozlivke ... upam da bo ta zanimiva ... :)

— anja
13.4. 2008 ob 16:09

za use k jih zanima zkj so udmaknl film iz sporeda:js sm prašala in je una k ustopnce prudaja rekla,d niso sploh dubil filma in d ga tut n bojo..:'( škodddddddddddaaaa

— anchy
16.4. 2008 ob 20:15

mah šit..upam, da ga bojo vseen zavrtel, glede na to, da so ga že oblublal. naši kinematografi so pa rez za en klinc

— Dejan
10.6. 2008 ob 2:00

mah jest sem gledal originalno-japonsko verzijo pa vam morem rečt da mi je ful bedna.

— kren
7.11. 2008 ob 0:00

zelo kul 10

— majc
24.6. 2009 ob 21:36 zvezdica

Ma ja no glede na to da gledam samo grozlivke, mam nekaj pozitivnih pa tut negativnih komentarov, tipična predelava japonskih grozlivk (ki so sicer bolše od ponarejenih ameriških verzij, morem pa prizhnat da majo američani malo bolše efekte) film je malo bedn kr je preveč podoben krogu, zameri pa kaj te jaz vem kaj je še takega, tak da že vse poznamo, najde se pa tut kaki zanimiv prizor ki te mogoče malo preseneti.

— =/LoveMeatl=/
13.7. 2009 ob 14:24

čeprav sm ta film gledla že fuul dougo nazaj mi je še zdaj zakoon

meni se zdi to zelo dobra grozljivka!
rada gledam komedije še posebaj pa grozljivke in to je ena mojih najbolših kar sem jih vidla
jas sem si ga ogledla z frendico in sma potem mogle peš domou in ker se je film končau ful pozna sma se prijeli za roko in tekali skozi ulicee kr naji je bilo zelo straah....tudi ko sma gledali film sma se držali za roke saj sma bile čist sami v dvorani

TA FILM JE ZAKON zato tisti ki še ga niste gledali in imate radi grozljivke si ga hitro pojdite izposodit! neboo vam žau

HAVE FUN ;)

— annja*
3.8. 2009 ob 13:02

Film je v redu amapk je zelo veliko podobnosti Krogu. Upam da bo nadaljevanje saj se zgodba ne zaključi dokončno in ne izvemo ali se je ta veriga klicev pretrgala ali ne. Drugače pa še kar sprejemljiva grozljivka.

— Horrors!
10.8. 2009 ob 16:55

men p mami ni pustila gledt film
k j preveč grozljiv

— pia
17.12. 2009 ob 13:11

men je ta film en zlo nekam ušeči =D

— *Pikki*
27.1. 2010 ob 20:11

zakon film**
najjaći:P

— eua:)
15.7. 2010 ob 19:17

najnajnaj grozljivka

— lolipop
22.9. 2012 ob 16:31

gledala sem to le risanko in je bila zlo smešna hahaha ma nam s prijateljico ni bilo hudeha hahaha kar neki je tale grozlivka in upam da bo prišlo nekaj bolšega na ta svet hahaha saj se hecam je bila fuuuuuuul dora :D

— zarolo in sašoloo

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.