Kolosej
Film distribucije Slovenski filmski center

(FSF 2020) Neločljivi | Antigona, kako si upamo?

None
FSF 2020 v Kinu Komuna
V slovenščini
Na sporedu od: 6.10.2020, Kolosej Ljubljana
1h 42min / 102min
Leto: 2019
Jezik: slovenščina


Neločljivi  (16 min) – Zunaj konkurence

Antigona – kako si upamo! (86 min)

TEKMOVALNI · CELOVEČERNI · IGRANI


2020 · 86 min · č-b in barvni · STEREO · DCP · 1:1,85

Film je sofinanciral Slovenski filmski center, javna agencija.


PRODUCENT
Nina Jeglič
PRODUKCIJSKA HIŠA
Sever&Sever
KOPRODUKCIJA
RTV Slovenija


Po motivih drame Trojno življenje Antigone Slavoja Žižka. Slavljena kot junakinja odpora proti državni oblasti se zdi Antigona priročen ideal za današnji čas. In vendar, ali gre res za emancipatorno junakinjo? Ali pa je tudi ona del problema? Čas je, da odkrijemo »odvratno mrmranje življenja« v svetu desnega fundamentalizma, klimatskih sprememb in neizmerne neenakosti. ANTIGONA – kako si upamo! predstavlja politično dramaturgijo, ki podžiga najbolj vitalna vprašanja našega časa.


REŽISER
Jani Sever
SCENARISTI
Jani Sever, Stojan Pelko, Miloš Kalusek
DIREKTOR FOTOGRAFIJE
Mitja Ličen
MONTAŽER
Miloš Kalusek
SCENOGRAFKI
Lara Štefančič, Tina Kolenik
KOSTUMOGRAFKA
Tina Kolenik
OBLIKOVALEC ZVOKA
Julij Zornik
OBLIKOVALKA MASKE
Lija Ivančič
SNEMALEC ZVOKA
Branko Đorđević
IGRALSKA ZASEDBA
Primož Bezjak (Kreon), Anja Novak (Antigona), Matija Vastl (Terezijas), Žan Perko (Hajmon), Jure Henigman (vodja zbora), Doroteja Nadrah (zboristka), Matej Zemljič (zborist), Gregor Prah (Polinejk)

 

Izjava režiserja

Analiza treh usod Žižkove Antigone in kriz današnjega sveta temelji na prepričanju, da bomo morali slej ko prej izstopiti iz sistema, v katerem bivamo. Toda ali ni vsaka revolucija le želja po novem gospodarju?Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Bodi prvi in napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.