Kolosej
Film distribucije Karantanija Cinemas

Nebeški kapitan in svet prihodnosti

akcijska ZF avantura
Pridružite se uporu!
Na sporedu od: 2.12.2004, Kolosej Ljubljana
1h 47min / 107min
Leto: 2004
Scenarij: Kerry Conran
Režija: Kerry Conran
Svet pretrese nenaden napad skrivnostnih in zelo uničujočih robotov. Zgovorna novinarka Polly (Gwyneth Paltrow), neustrašni pilot Joseph (Jude Law) in akcije željna upornica Francesca (Angelina Jolie), se morajo z vsemi močmi zoperstaviti zlobnemu doktorju Totenkopfu, ki namerava zavladati svetu.

Nebeškega kapitana pokličejo na pomoč, ko po New Yorku začnejo divjati roboti, za katere nihče ne ve, od kod so in kdo jih vodi. Pri reševanju mesta in te skrivnosti se kapitanu pridruži novinarka Polly Perkins in njegov znanstveni pomočnik Dex. S pomočjo Kajija in Franky se podata na lov za nevarnim dr. Totenkopfom.

Z vrhunskimi posebnimi učinki, kakršnih še nismo videli, film Nebeški kapitan in svet prihodnosti utira novo pot v filmski zgodovini. Uporabili so več kot 2000 posnetkov z učinki. Žive igralce so posneli pred modrim ozadjem, vsak okvirček pa po končanem snemanju digitalno zapolnili do zadnje podrobnosti. Ta izredni dosežek sodobnega filma so ustvarjali šest let.

Igralci

Gwyneth Paltrow (Polly Perkins) je dobila oskarja za nastop v filmu Shakespeare in Love. Nastopila je tudi v filmih Flesh and Bone, Sylvia, Possession, Austin Powers 3, The Royal Tenenbaums, The Talented Mr. Ripley, A Perfect Murder, Emma, Great Expectations, Jefferson in Paris in v številnih drugih.

Jude Law (Nebeški kapitan) je bil dvakrat nominiran za oskarja. Nastopil je v filmih Cold Mountain, The Talented Mr. Ripley, A.I., Midnight in the Garden of Good and Evil, Enemy at the Gates in v mnogih drugih. Bil je nagrajen tudi za svoje nastope v gledališču.

Giovanni Ribisi (Dex) se je pojavil v filmih Heaven, Boiler Room, Saving Private Ryan, Lost in Translation, Cold Mountain in številnih drugih.

Michael Gambon (urednik Paley) je kariero začel na odrskih deskah in dosegel izreden uspeh. Na filmskem platnu pa smo ga videli v filmih The Cook, the Thief, His Wife and Her Lover, The Gambler, Plunkett and Macleane, Sleepy Hollow, Gharlotte Gray, Gosford Park in drugih ter v hvaljeni TV seriji Angels in America.

V tretjem filmu o Harryju Potterju je zamenjal Richarda Harrisa v vlogi Dumbledora.

Bai Ling (Skrivnostna ženska) je gledališka in filmska zvezda. Videli smo jo v filmih My Baby's Daddy, She Hate Me, Star Wars: Episode III – Revenge of the Sith, Nixon in številnih drugih.

Omid Djalili (Kaji) je mednarodno priznan iranski komik, ki nastopa predvsem v Evropi, pa tudi v Avstraliji, v Ameriki pa je našel prostor v TV seriji Whoopi. Na velikem platnu pa smo ga videli v filmih Notting Hill, The Mummy, The World is Not Enough, Gladiator, Spy Game ter v številnih TV filmih.

Angelina Jolie (Franky) je dobitnica oskraja in treh zlatih globusov. Najbolj znana je po vlogi Lare Croft, nastopila pa je tudi v filmih Taking Lives, Original Sin, Gia, Gone in 60 Seconds, Girl, Interrupted, The Bone Collector in številnih drugih.

Ustvarjalci

Kerry Conran (režiser in scenarist) je s tem filmom debitiral. Leta 1994 je v stanovanju postavil modro ozadje in štiri leta ustvarjal 6-minutni film Svet prihodnosti. Iz tega se je razvil film Nebeški kapitan in svet prihodnosti, ki je prvi celovečerni film, v celoti posnet pred modrim ozadjem, ki so ga potem digitalno zapolnili.

Jon Avnet (producent) je režiral in produciral več kot 50 filmov, med njimi uspešnice Risky Business in Fried Green Tomatoes ter kritiško priznane Uprising, The Burning Bed in Heat Wave za TV. Večkrat je bil nominiran za oskarja in druge nagrade.

Eric Adkins (direktor fotografije) je delal tako za TV kot za film. Posnel je 38 epizod TV serije Eddyja Murphyja The PJs, vodil je drugo ekipo v Burtonovem Mars Attacks!, sodeloval pa je tudi pri neodvisnih filmih.

Komentarji

20.10. 2004 ob 20:03

sej je biu že cajt ;)

— MIHC
8.11. 2004 ob 10:12

atraktiven naslov,a vidim,da ni ne vem kaj zaslužil!

— la
18.11. 2004 ob 22:56

Pa tko no, res kao neka ZF avanturca. Škoda ker Anđelinca nima večje vloge. No, res pa je, da brez nje naš glavni junak nebi rešil sveta pred ... duhom :)

— Bogo
27.11. 2004 ob 17:08

o čem natančno pa nej bi bls kle fora?? šest let za en film..ej se jim pa da

— .
29.11. 2004 ob 6:02

SKY CAPTAIN JE RES COOL FILM, TO GOVORIM KER SEM ŽE IMEL PRILOŽNOST SI GA OGLEDAT PRI KOLEGU. NAREJEN JE ZELO NA OLD FASHION WAY AMPAK IZJEMNO DOBER.

— David
2.12. 2004 ob 23:37

za (nezahtevno) občinstvo do 13 let, otročje in dolgočasno..

— oj
3.12. 2004 ob 16:08

Dobr film...

— Da-Kine
3.12. 2004 ob 16:33

pejte ga gledat ne bo vam žal

— boštjan
4.12. 2004 ob 18:35

kar dobr film, pač znanstvena fantastika...

— Žvau
5.12. 2004 ob 20:16

Ok...prvi komentar- filma sploh še nism gledala pa že wem d bo dobr zato k je JUDE LAW car!!! Pa še najlepši tip na swetu je. Ta movie morm 10% it gledat. Sam ful mi je cudn...a Alfija pa ne bo pr ns w kinu???

— Judefanica
6.12. 2004 ob 16:09

Yap, Alfie bo, ne vem sicer kdaj, sm pa vidla trailer u kinu že dvakrat tko da bo!

— Alfie
7.12. 2004 ob 19:04

Film z nickaj posebno zgodbo, in katere endina res svetal tocka je racunalniska animacija ter neprestana akcija ter efekti.

— Lovee
8.12. 2004 ob 9:08

that's the best movie on the world!!! just bosna is better than this movie! by the way: johnny Depp rules!

— mimy
8.12. 2004 ob 17:50

JAZ SEM GA ŽE GLEDAL.ZELO DOBER.

— Luka
8.12. 2004 ob 18:00

MISLM DA JE TA FILEM ŠE NAJBOL OD VSEH KI SEM JIH VIDEL.ANGELINA JOLIE JE RES KUL.VSI NJENI FILMI SO RES NAJBOLJ.NAJBOL MI JE BIL VŠEČ TA FILM.V FILM MI JE NAJBOLJ VŠEČ TO KO SO ROBOTI NAPADLI SVET...RES KUL

— Luka
10.12. 2004 ob 23:32

ful zanimiv koncept filma ampak me je ful razočaru u bistvu kar se tiče igre in zgodbe same... tko taka wanna be pustolovščina na en hitler time europe 30 style način z new yorkom...ne vem no... ni me inpresioniral. Igrajo pa tud tko k da nije njim ništa..kar se ne čudim ker je baje vse računalniško narjeno. mislm...loh greste tud kej druzga gledat če niste kšni grafični fanatiki..pol se pa splača... ni blo zanič ampak tko...bla

— sky
11.12. 2004 ob 16:28

film je totalno mim se mi zdi da bi lahko tako dobri kao dobri igralci zmogl več

— anže
11.12. 2004 ob 17:38

film je NOR.NE BO VAM ŽAL

— hellboy
12.12. 2004 ob 15:20 zvezdica

Virtualno sranje. Sky Captain and the World of Tomorrow, sicer film, ki so ga v celoti posneli z računalniško scenografijo in namesto fiktivnih likov pač uporabili žive igralce, izgleda kot Indiana Jones 4. Ali še boljše, kot Indiana Jones 10, se pravi kot Matrica 4 in kot Final Fantasy 2. Torej brez duše, brez gušta, brez dobrih dialogov, brez dramatizacije, brez zgodbe in brez scenarija. Pač kot računalniška igrica, kjer tudi Jude Law, pogumni, vztrajni in herojski pilot Joe »Sky Captain« Sullivan, Gwyneth Paltrow, zvedava novinarka Polly Perkins, in Angelina Jolie, enoooka in uporniška polkovnica Francesca »Franky« Cook, postanejo le efekt. Le del računalniške animacije, le del razkošne scenografije in modrega ekrana. Le del inventarja, ki so ga pozabili spremeniti v animacijo. Le igralci, ki nimajo pojma kaj naj počnejo. Le bedaki, ki bi si zaslužili boljši film. Ne pa trapast poizkus, ki pogori že v uvodnem prizoru, kjer Zemljo znova napadejo krvoločni roboti. In samo pomislite, posebej za film so od mrtvih obudili celo legendarnega in že zdavnaj pokojnega Laurencea Olivierja, zloglasnega doktorja Totenkopfa, genialnega masterminda, ki serijsko pobija najpametnejše znanstvenike, tako iztreblja konkurenco in se fura na imidž Noeta ter njegove barke, kjer pač živijo vsa mogoča bitja našega planeta. Madona, upam, da nam ne bodo postregli z nadaljevanjem, kjer bo glavno vlogo igrala Greta Garbo. Ali še boljše, Clark Gable.

— iztok gartner
19.12. 2004 ob 19:52 zvezdica

Kot človek, ki se profesionalno ukvarja z računalniško grafiko in vizualnimi učinki z obžalovanjem opažam, da je v Sloveniji vse preveč takih filmskih kritikov, ki so jim temeljito izprali možgane na kakšni visokošolski izobraževalni instituciji družboslovne smeri. Filme ocenjujejo tako, kot da bi šlo za izključno književna dela. Imajo polna usta "zgodbe" in "dialogov" in se ne zavedajo, da v primeru filma gre za samosvojo obliko umetniškega izražanja, ki je večplastna, oziroma poleg "književne" vsebuje še druge enakovredne komponente (glasbeno, likovno, koreografsko...). V primeru tega filma menim, da gre za še eno vizualno in glasbeno revolucionarno delo. Užitek za oči in paša za ušesa. In še en bežen in skromen vpogled v daljnjo prihodnost filmskega ustvarjanja, v kateri bodo vsi filmi (z igralci vred) nastajali izključno v virtualnih okoljih. Vem, da se našim ljubim konservativnim in s predsotki ter zgodovino obremenjenim filmskim kritikom dvignejo lasje pokonci pri sami pomisli na kaj takega. "Saj vsi vemo, kaj je film in kaj je risanka, mer ne?". [ROTFL!] Nekak tako, kot da bi srednjeveškem religioznem gorečnežu poskusil dopovedati, da bog ne obstaja :) Pri konkretnem filmu res ne gre za vrhunsko izvirno zgodbo - vendar glede tega v današnji produkciji ni nobena izjema (zakaj nobenega to ne moti v limonadah ala Bridget Jones in podobnih bruharijah?). Kljub temu, da ostro nasprotujem oblikovalskim retro izpadom, v tem konkretnem primeru menim, da gre za izjemo: postavitev dogodka v alternativno preteklost ponudi gledalcu dodatno vizualno svežino. Vizualna estetika in zvočno doživetje pa večkratno odtehtajo vse omenjene pomanjkljivosti. Nedvomno gre za eden izmed redkih filmov na trenutnem Kolosejevem sporedu, ki je vreden tistega jurja in ki bi ga bilo škoda ne ogledati v resni kinodvorani, ker kasneje vizualno in zvočno doživetje v še tako dobro opremljenem hišnem kinu in strokovno kodiranem XviDu ali kupljenem DVDju ne bo nikoli enako.

— Daniel Lovas
21.12. 2004 ob 22:27

o filmu si povedal samo 2 stavka in še ta dva si ukradel pri Marcelu (glej spletno stran Mladine). Slab film ni na filmskem platnu nič boljši, kot če ga gledaš doma. Še vedno je slab, pa če ga gledaš na platnu velikosti nogometnega igrišča. Za oceno takšnega filma še zdaleč ni dovolj podrobno poznavanje računalniške animacije, tebi žal manjka še nekaj poglavitnih komponent, ki jih v tvojem praznem pisanju nisem zasledil.

— Nakladač
22.12. 2004 ob 14:57

Eden najslabših filmov, kar so jih posneli. Zraven opisa filma bi moralo biti opozorilo. Ljubitelji znanstvene fantastike se na daleč izognite temu "filmu". Stran vrženih 900 SIT!!!

— Garcia
4.1. 2005 ob 19:29

Hvala za mnenje - vsako je dobrodošlo. Žal te moram razočarati - Marcelovih zadev na Mladininem sajtu nisem bral (bom pa pogledal, če je še gor, ker me prav zanima :) ) O filmu sem povedal, kolikor sem povedal - v vsakem primeru več, kot ti. In enako ali manj "prazno", kot moj predhodnik. Tisti, ki zna brat in je sposoben pogledati stvari iz več zornih kotov in ne le iz tistega "predpisanega" na FDV, je že razumel in nekaj povlekel ven. Predvsem pa me veseli tvoja jezna reakcija - če mi je uspelo sprovocirati in spraviti iz tira še enega slovenskega "prepametnega" malomeščana s tekočega traku FDV, je zgornji komentar definitivno izpolnil svoje poslanstvo... :D In sem čitno zadel "v črno". Prihodnosti pa na srečo ne moreš spremeniti, pa naj se še tolk jezno repenčiš :) (Le ne razumem moderatorjev tega foruma - s tem, da so Nakladačev post nagradili z "+" (pa čeprav gre očitno le za nekakšen iracionalen izliv jeze ter osebno maščevanje in ne za komentar filma), so razvrednotili lasten sistem "nagrajevanja". Upam, da zatorej bodo vsaj toliko pravični in na isti način objavijo še ta moj odgovor...) Ostalim bralcem se iskreno opravičujem za spuščanje na (skorajda) Nakladačevo raven komunikacije. LP Daniel Lovas

— Daniel Lovas
15.1. 2005 ob 17:47 zvezdica

Pravijo, da se iz napak učimo. Pa vendar se zdi, da človeštvo vse prerado ponavlja svoje grehe iz preteklosti, še posebej kar se tiče medsebojne destrukcije, ki je ni ustavila niti nesmiselnost obeh svetovnih vojn. Režiser in scenarist Kerry Conran nas v filmu Nebeški kapitan in svet prihodnosti popelje v paralelni svet, sestavljen iz naše preteklosti in morebitne prihodnosti, v upanju, da naposled vendarle spredvidimo, da še vedno ubiramo tragično pot samouničenja. Nebeški kapitan in svet prihodnosti je svojevrsten poklon začetkom filmske znanstvene fantastike, ki se je opirala predvsem na podajanje simbolov, ne pa toliko na vizualno tehnično dovršenost. Tako tudi Nebeški kapitan in svet prihodnosti ne išče svojega smisla v vizionarskih posebnih učinkih, temveč se mora gledalec zadovoljiti z nejasno grafiko, kockastimi roboti, velikimi računalniškimi gumbi ter stikali itd. Vendar razlog ne tiči v slabih računalniških posebnih efektih, kajti če bi Kerry Conran želel, bi z današnjo tehnologijo lahko zagotovo ustvaril bolj futuristične podobe. Vprašati se torej moramo, zakaj tega ni želel? Morda se eden od odgovorov skriva v simbolni nejasnosti človeške prihodnosti? Ali pa v slikanju ponavljanja zgodovine, saj je Nebeški kapitan in svet prihodnosti neke vrste ponovitev spopada med dobrim in zlim druge svetovne vojne?! Iz tega vidika lahko lažje razumemo tudi nenavadne barvne odtenke v katerih je posnet film, ki po eni strani odsevajo temačnost tistega obdobja, a hkrati na nek način podajajo jasen kontrast med dobrim (svetlim) in slabim (temnim). Temačno vizijo prihodnosti pa razbijejo predvsem maksimalno klišejski liki, še posebej kar se tiče trapaste blondinke, iz katere se film neprestano norčuje in na ta način nekoliko razbremeni breme, ki jo zgodba naloži gledalcu. Vsekakor je potrebno pohvaliti vse igralce, ki so morali praktično vse svoje prizore odigrati pred modrim platnom, računalniško generirana ozadja pa so bila dodana naknadno. Toda pravo presenečenje in poanta filma pride prav na koncu, ob spoznanju, da človeštvo s svojim nerazumnim obnašanjem in ponavljanjem tudi najbolj hudih napak iz preteklosti, nezadržno drvi proti svojemu uničenju in kar je še huje, morda se bomo nekoč (ali pa smo se že) znašli na točki, ko tega sploh ne bomo mogli več ustaviti. Tako je zanimiva vloga glavnega negativca, ki je obupal nad človeštvom in skušal na svoj način presekati gordijski vozel in omogočiti človeštvu nov začetek, toda prepozno spoznal etično spornost svojega načrta. Ob tem velja omeniti tudi odlično miselno igro, saj je Laurence Olivier, ki igra glavnega negativca, umrl leta 1989 in v filmu nastopa s pomočjo arhivskih posnetkov, kar pa prav bizarno sovpada z njegovim tokratnim filmskim likom. Nebeški kapitan in svet prihodnosti je film za vse ljubitelje znanstvene fantastike pred prihodom računalnikov, ko je bilo bolj pomembno, kaj želi film povedati in ne toliko, kako (vizualno dovršeno) to pove. Človeška prihodnost je namreč tesno povezana z našo preteklostjo, vendar ne s slepim oklepanjem le te, temveč predvsem z razumevanjem dobrega in priznavanjem napak. Lep živopisan pozdrav :-)

— spookyMulder
26.1. 2005 ob 12:05 zvezdica

spookyMulder, odličen komentar, kot kaže pa ne ločiš med nekaterimi zadevami: "računalniški učinek" nima nič skupnega oziroma ne pomeni nujno futurističen design rekvizitov in splošnega stila v filmu. V tem filmu so računalniku uporabljeni za generiranje celotnega ozadja - kakšni so "gumbi", oblika robotov ali obleke igralcev, oziroma to, da so v grobem, retro stilu, s tem nima prav nobene povezave. Tvoja izjava o "slabih računalniških učinkih" v filmu pa je popoln brc v temo. Saj je celotno ozadje računalniško generirano - gre za enega izmed največjih dosežkov na področju računalniške grafike v zgodovini filma in to je jasno vsem tistim, ki se vsaj malo spoznajo na to področje. Tud izjava o "vizualni nedovršenosti" je podoben strel v prazno oziroma v obratno smer... Barve v filmu so nenasičene zaradi tega, ker to opazno olajša kompoziting in poleg tega povdari videz toniranih črnobelih emulzij tistega obdobja, "mehka leča" oz blur pa tudi le povdarja fotografski stil tistega obdobja... torej - ne bluzimo po nepotrebnem. Torej, kot je v svojem komentarju odlično povedal tudi g. Lovas - škoda je, da je večina filmskih kritikov totalno netehnična in nevizualna - zaradi tega včasih izgledajo kakšne kritike kot namerni blefi. Drugače se tudi jaz podpišem pod Lovasovo kritiko zgoraj.

— Rasta

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.