Kolosej
Film distribucije A.G. Market

Nebeška vaba

Sky Hook
komedija, drama, jugoslovanski
Na sporedu od: 13.4.2000, Kolosej Ljubljana
1h 33min / 93min
Scenarij: Đorde Milosavljević, Srdan Koljević

O filmu

Zgodba filma je postavljena v sedem majskih dni leta 1999, v čas bombardiranja Beograda. NEBEŠKA VABA je film o nekaj mladih ljudeh iz beograjskega predmestja, ki jim Natove bombe uničijo priljubljeno košarkarsko igrišče, zato se odločijo zgraditi novo. Film ne pripoveduje le o vojni in borbi glavnih junakov za preživetje, temveč predvsem o odnosih med njimi in o stvareh, ki sicer izpolnjujejo življenja mladih generacij tudi drugod po svetu: o ljubezni, športu, pijači, denarju, o nerazumevajočih starših in neuresničenih sanjah..., le da so tu okoliščine precej drugačne. Zato se nekatere vsakdanje težavice in za nas zanemarljivi problemi zdijo našim junakom nerešljivi in veliki kot gore, hkrati pa se z neverjetno lahkoto lotevajo skoraj nemogočih nalog.

NEBEŠKA VABA je kolaž različnih usod in poklon težkim časom; film o smehu, pivu, stresu, poljubih in ne nazadnje - homage košarki.

Vloge

Kaja Nebojša Glogovac
Tijana Ana Sofrenović
Turča Ivan Jevtović
Žozi Katarina Žutić
Zuba Nikola Kojo
Seka Sonja Kolačarić
Toza Dragan Bjelogrlić
Žuka Irfan Mensur
Siske Nikola Djuričko
Lokator Nikola Pejaković
Bolid Boris Milivojević
Deki Nebojsa Ilić

Guest Stars:
Danka Milena Dravić
Pametnjakovič Miodrag Radovanović-Mrgud
Mišina mama Neda Arnerić

Special guests:
košarkarji: Saša Djordjević, Dejan Bodiroga, Željko Rebrača in selektor jugoslovanske košarkarske reprezentance Željko Obradović

Ko igralec režira

Film NEBEŠKA VABA je nastal v produkciji Cinema Designa. Že iz prejšnjih filmov te produkcijske družbe lahko zaradi močnih in kakovostnih igralskih vlog sklepamo, da jo vodi igralec - Ljubiša Samardžić. Ta igralec in producent se je odločil postati režiser, zato nas ne sme presenečati dolg seznam zvenečih imen - legend jugoslovanske kinematografije, ki v filmu nastopajo, od Milene Dravić, Miodraga Radovanovića do Nede Arnerić. Te "male velike vloge", po katerih si, če so te uspešne, včasih tudi zapomnimo film, dajejo NEBEŠKI VABI poseben čar, glavne vloge pa so vseeno zaupane mlajšim in nič manj uspešnim igralcem - sovrstnikom scenarista Đorđa Milosavljevića (Točkovi), ki mu nekateri pravijo "balkanski Quentin Tarantino": Ani Sofrenović in Nebojši Glogovcu, izvrstnim Nikoli Koju, Draganu Bjelogrliću in Katarini Žutić, izjemnemu Ivanu Jevtoviću in ostalim.

O produkciji

Odločitev, da bodo snemali film o neki beograjski soseski v času bombnih napadov, je bila seveda sprejeta že med bombardiranjem Beograda. Še več, producent in režiser filma Ljubiša Samardžić se je trdno odločil, da bo snemal tudi med bombardiranjem, če bo potrebno. Na srečo so se bombni napadi končali, še preden so začeli snemati, številne težave in omejitve, še posebej finančne narave, pa so ostale.
Snemanje filma v nemogočih razmerah ni nič novega in nenavadnega za jugoslovansko kinematografijo in tudi za Cinema Design ne, vseeno pa so morali vsi igralci in ustvarjalci filma vložiti ogromno energije, da so v zelo težkih pogojih in z minimalnimi sredstvi v slabih dveh mesecih (od 17. julija do 8. septembra 1999) posneli ta izjemno kakovostni film.

O ustvarjalcih in igralcih

Ljubiša Samardžić, režiser in producent
Ljubiša Samardžić je eden najbolj popularnih igralcev v povojni Jugoslaviji, zagotovo pa spada tudi med najbolj priljubljene obraze na velikih in malih ekranih. Njegovo ime bomo našli na odjavnih špicah več kot 150 filmov. V svoji dolgi in zelo plodni karieri je osvojil celo šest zlatih aren za najboljšo moško vlogo na puljskem festivalu - nekoč najeminentnejšem filmskem festivalu v bivši državi. Filmi, v katerih je nastopal ta starosta jugoslovanskega filma, so sodelovali na vseh pomembnejših svetovnih filmskih festivalih, od Cannesa do Karlvyh Varov, Berlina in Benetk, na nekaterih izmed njih pa je požel tudi nagrade za najboljšo moško vlogo, kot na primer v Benetkah za vlogo v filmu "Jutro" Puriše Đorđevića.
Tudi v filmih iz svoje lastne produkcije Ljubiša Samardžić velikokrat igra kakšno manjšo ali večjo vlogo, le v filmu NEBEŠKA VABA, ki ga je režiral, ni hotel igrati. To je njegov režiserski prvenec in ni želel mešati teh dveh funkcij, še posebej zato ne, ker je NEBEŠKA VABA po svoji naravi umetniška fikcija - pravzaprav na nek način na filmski trak prenesena realnost z navdihom v njegovi lastni življenjski izkušnji. Glavni junak filma, šestletni Jovan, ki je zaradi bombardiranja od strahu onemel, je pravzaprav metafora za režiserjevo lastno tragedijo. Samardžićev sin ima namreč levkemijo. Zaradi psihičnih stresov, ki so jih povzročili bombni napadi na Beograd, se je njegovo zdravstveno stanje močno poslabšalo in takrat se je Samardžić odločil posneti ta film.
Medtem so sinu v Londonu transplantirali kostni mozeg in zdaj, ko to pišemo, se po uspešno opravljenem posegu in nekajmesečnem okrevanju pripravlja za vrnitev domov.

RADOSLAV VLADIĆ, direktor fotografije
Radoslav Vladić je eden največjih mojstrov filmske fotografije v Jugoslaviji. Rojen je bil leta 1952, leta 1972 je diplomiral iz oblikovanja, 1977. pa na beograjski Akademiji dramskih umetnosti. Do sedaj je posnel preko 1000 filmov, glasbenih spotov in reklamnih sporočil.
S filmom se je začel ukvarjati zelo zgodaj in že kot amater je posnel 64 eksperimentalnih filmov, od katerih so bili številni tudi nagrajeni. Ameriška umetniška federacija je njegov film "Kuća" uvrstila v izbor evropskega avantgardnega filma 1960-1980, skupaj z deli Wima Wendersa, Wernerja Nekesa, Gaborja Bodyja in drugih velikanov filma dvajsetega stoletja.
Najpomembnejši Vladićevi celovečerci so:
- VARIOLA VERA Gorana Markovića,
- LEPOTA POROKA Živka Nikolića,
- NA PUTU ZA KATANGU Živojina Pavlovića,
- VREME ČUDA Gorana Paskaljevića,
- MALA Predraga Antonijevića,
- TITO I JA Gorana Markovića,
- NI NA NEBU, NI NA ZEMLJI Miloša Radivojevića,
- UBISTVO S PREDUMIŠLJAJEM Gorčina Stojanovića,
- TAMNA JE NOĆ Dragana Kresoja,
- URNEBESNA TRAGEDIJA Gorana Markovića in
- STRŠLJEN Gorčina Stojanovića.

VLADISLAV LAŠIĆ, scenograf
Vladislav Lašić ni le eden najplodnejših srbskih scenografov, temveč tudi edini, ki je bil nominiran za prestižno televizijsko nagrado Emmy, in sicer za delo v TV-nadaljevanki "Pot okoli sveta v 80 dneh" za NBC.
Poleg vseh novejših filmov v produkciji Cinema Designa (UBISTVO S PREDUMIŠLJAJEM, STRŠLJEN, TOČKOVI) je Lašić delal pri številnih svetovno znanih filmih, kot so:
- UNDERGROUND Emira Kusturice,
- SHERLOCK HOLMES Petra Sesdiya,
- TWIST AGAIN IN MOSKOW Jean-Marie Poire,
- THE SECRET DIARY OF SIGMUND FREUD Danforda Greena,
- HEIDY Michaela Raya Rhodesa,
- SPASITELJ Predraga Antonijevića in drugi.
Bil pa je tudi art direktor številnih znanih filmov in nadaljevank, omenimo le BALKAN EKSPRES in POVRATAK OTPISANIH.

DJORDJE MILOSAVLJEVIĆ, scenarist
Đorđe Milosavljević je bil rojen leta 1969. Leta 1997 je diplomiral iz dramaturgije na beograjski Fakulteti dramskih umetnosti. Pred tem se je ukvarjal s filmsko kritiko, najbolj pa ga je zanimal strip. Nekaj njegovih stripov je prevedenih v angleščino, ruščino in grščino, leta 1994 pa je dobil tudi nagrado za najboljši jugoslovanski strip album leta. Dve njegovi drami sta bili že objavljeni, drama "Gola Vera" pa je proglašena za najboljšo srbsko dramo na internetu.
Kot scenarist je debitiral s študentskim omnibusom "Paket aranžman", za katerega je napisal vse tri zgodbe. Po scenariju, s katerim je diplomiral, so kasneje posneli film "Tri palme za dve bitange i ribicu", ki ga je režiral Raša Andrić.
Leta 1998 je Milosavljević režiral svoj prvi film "Točkovi", črno komedijo v produkciji Cinema Designa, ki si jo je v Srbiji ogledalo pol milijona ljudi, dosegla pa je tudi lepe uspehe na mednarodnih festivalih v Karlovyh Varyh, Torontu, Kotbusu, Berlinu, Montpelierju, Solunu, Viareggiu, Palm Springsu, Los Angelesu, Bruslju in Kopenhagnu.
Konec leta 1999 je režiral svoj drugi film "Mehanizam" po scenariju Gordana Mihića z Nikolom Kojom in Ivano Mihić v glavnih vlogah.

ANA SOFRENOVIĆ, Tijana (Jovanova mama)
Ana Sofrenović se je rodila leta 1972. Svojo igralsko kariero je začela v teatru, kjer je ustvarila nekaj izjemnih vlog, kot so: "Kabare", "Rođaci iz najboljih dana", "Ziggy Stardust", "Mišolovka", "Tri žene".
Prvo filmsko vlogo je odigrala v kratkem filmu Miloša Pavlovića "Volim Beograd" ter epizodno vlogo v študentskem omnibusu "Paket aranžman".
Prva Anina velika filmska vloga je bila Jelena v filmu "Ubistvo s predumišljajem", ki so ji sledile vloge v filmih Darka Bajića "Balkanska pravila" ter "Tango je tužna misao koja se pleše" Puriše Đorđevića. Potem je šla v tujino, kjer je dobila glavno vlogo v filmu "Legionar" z Jeanom-Claudom Van Dammom, potem pa je odigrala - po mnenju mnogih - svojo najboljšo vlogo v filmu "Bure baruta" Gorana Paskaljevića. Trenutno živi v Londonu z možem igralcem Draganom Mićunovićem in hčerko Ivo.
V filmu NEBEŠKA VABA Ana Sofrenović igra glavno žensko vlogo, Tijano, ki jo skrbi zdravje sina Jovana; ta je zaradi strahu ob bombnih eksplozijah prenehal govoriti.

NEBOJŠA GLOGOVAC, Kaja (Jovanov oče)
Rodil se je leta 1969. Tudi on je igralsko kariero začel v gledališču: "Velika pljačka", "Lažni car Šćepan Mali", "Troil i Kresida", "Rođaci iz najboljih dana", "Tamna je noć" in "Bure baruta".
Poleg gledaliških predstav je igral tudi v televizijski drami "Raj" ter v filmu Bore Draškovića "Vukovar, jedna priča".
Vloga Bogdana v "Ubistvu s predumišljajem" Gorčina Stojanovića je njegova prva glavna vloga v celovečercu in prav ta mu je prinesla izjemen uspeh in popularnost. Po tej vlogi so ponudbe kar deževale: "Do koske" Bobana Skerlića, "Bure baruta" Gorana Paskaljevića, "Ranjena zemlja" Dragoslava Lazića...
V filmu NEBEŠKA VABA Nebojša Glogovac igra Kajo, košarkarskega zvezdnika, ki to nikoli ni postal, ker "ko je on igral, je Aleksandar Đorđević sedel na klopi". Kaja poskuša rešiti svojo družino, ki v času bombardiranja razpada.

NIKOLA KOJO, Zuba (mojster za tetoviranje)
Rodil se je leta 1967. Z igralstvom se ukvarja že od malih nog. Nastopal je že v več kot dvajsetih filmih in vsaj še toliko gledaliških predstavah ter televizijskih serijah: "Policajac s Petlovog brda", "Sivi dom", "Zaboravljeni" in "Gore dole". Najbolj znani filmi, v katerih je nastopal, so: "Moj tata na određeno vreme", "Biće bolje", "Rane" in "Nož". Veliko popularnost pri mlajšem občinstvu je pridobil z izjemno vlogo Nikole, nonšalantnega lomilca ženskih src v komediji Srđana Dragojevića "Mi nismo anđeli". Drugi Dragojevićev film "Lepa sela lepo gore" pa mu je prinesel mednarodni ugled.
V filmu NEBEŠKA VABA Nikola Kojo igra Zubo, mojstra za tetoviranje, ki v sebi nosi skrivnost in trdi, da je "tale vojna utrujajoča in dolgočasna", zato bombne napade navadno preživi kar v postelji.

DRAGAN BJELOGRLIĆ, Toza (švercer)
Dragan Bjelogrlić je začel svojo igralsko kariero že 1978. leta, pri 14 letih, in na festivalu v Nišu osvojil nagrado za najboljšo otroško vlogo v filmu Branka Bauerja "Boško Buha". Do sedaj je nastopal v 28 filmih, 15 gledaliških predstavah in 10 televizijskih nadaljevankah. Gledalcem se je še posebej prikupil v serijah "Bolji život" in "Srećni ljudi", zaradi katerih so ga proglasili tudi za najpopularnejšega jugoslovanskega igralca v letih 1987, 1988 in 1989.
Najpomembnejši filmi, v katerih je nastopal, so: "Bal na vodi" J.Aćina, "Crni bombarder" Darka Bajića, "Lepa sela lepo gore" Srđana Dragojevića (tu ga je vzljubilo tudi slovensko občinstvo) ter prav tako Dragojevićeve "Rane". V zadnjih dveh filmih je Bjelogrlić nastopil tudi kot producent.

V filmu NEBEŠKA VABA igra Dragan Bjelogrlić švercerja Tozo, ki služi s tihotapljenjem cigaret in ima rad mladoletna dekleta, na koncu pa pokaže, da le ima veliko srce.

MILENA DRAVIĆ, Danka (Kajeva mama)
Milena Dravić, nekronana prva dama srbske kinematografije, je igrala v več kot osemdesetih filmih, neštetih gledaliških predstavah, televizijskih filmih, dramah in serijah. Za vlogo v filmu Branka Bauerja "Prekobrojna" je dobila zlato areno v Pulju za najboljšo žensko vlogo in veliko popularnost, ki jo je obdržala do danes. Prejela je vse pomembnejše domače nagrade, vključno z nagrado za življenjsko delo, ter tudi številne mednarodne nagrade, med drugim za najboljšo stransko žensko vlogo v filmu Gorana Paskaljevića "Specijalno vaspitanje" v Cannesu leta 1980.
Dejstvo, da je Milena dobra igralka tako v komedijah kot dramah, vojnih filmih in tragedijah, jo je naredilo za igralko številka ena številnih režiserjev; nekateri, na primer Puriša Đorđević ali Miloš Radivojević, sploh niso znali posneti dobrega filma brez Milene. Klasične vloge so ji bile pisane na kožo, hkrati pa je velikokrat pokazala, da zna dobro igrati tudi v filmih režiserjev, ki so naklonjeni inovacijam in eksperimentom, zato so jo cenili tudi taki režiserji, kot so Dušan Makavejev, Živojin Pavlović in Želimir Žilnik.
Pred kratkim je Milena Dravić potrdila svoje mesto prve dame srbske kinematografije, ko so jo bralci revije Bazar izbrali za igralko dvajsetega stoletja.
V filmu NEBEŠKA VABA Milena Dravić igra Danko, mamo glavnega junaka Kaje, ki z vsemi močmi poskuša rešiti družino svojega sina.

NEDA ARNERIĆ, Miševa mama
V filmu je prvič nastopila že kot najstnica, leta 1966. Od tedaj je igrala že v več kot petdesetih filmih, gledaliških predstavah in televizijskih dramah in serijah.
Leta 1989 je za vlogo v filmu Lordana Zafranovića "Praznik kurvi" v Pulju osvojila zlato areno ter srebrno areno za "Ispravi se Delfina" Aleksandra Đurčinova.
V filmu NEBEŠKA VABA Neda Arnerić nastopa v majhni, a prepričljivi in občutljivi vlogi histerične mame mladeniča, ki ga prvega v soseski mobilizirajo.

O producentu - Cinema Design

Neodvisna produkcijska družba Cinema Design je bila ustanovljena leta 1990. Eden od ustanoviteljev je igralec in sedaj tudi režiser Ljubiša Samardžić.
Cinema Design je do sedaj producirala naslednje celovečerce:
- NOĆ U KUĆI MOJE MAJKE, drama v režiji Žarka Dragojevića;
- POLICAJAC S PETLOVOG BRDA, komedija v režiji Miša Vukobratovića;
- BULEVAR REVOLUCIJE, ljubezensko-kriminalni film v režiji Vladimira Blaževskega;
- KAŽI ZAŠTO ME OSTAVI, protivojna ljubezenska zgodba Olega Novkovića (film je bil med drugim na programu Festivala človekovih pravic v New Yorku ter na festivalih v Bostonu, Edinburghu, Manheimu in Parizu);
- UBISTVO S PREDUMIŠLJAJEM, film Gorčina Stojanovića po romanu Slobodana Selenića (film je prejel številne nagrade in je bil všeč tako kritikom kot tudi občinstvu; omenimo le nekaj festivalov: Berlin (v panorami), Los Angeles, Kijev (Grand Prix), Jeruzalem, Valencia (srebrna nagrada), Huelva, Trst (Grand Prix));
- STRŠLJEN, film o ljubezni mlade Beograjčanke in Albanca s Kosova, vpletenega v tihotapljenje mamil, v režiji Gorčina Stojanovića, prav tako prikazan na številnih festivalih od Jeruzalema do Karlovyh Varov;
- TOČKOVI, črna komedija z elementi trilerja scenarista in režiserja Đorđa Milosavljevića (film je doživel izjemne uspehe na številnih mednarodnih festivalih: FEST, Karlovy Vary, Toronto, Kotbus, Berlin, Montpelier, Solun, Viareggio, Palm Springs, Los Angeles, Bruselj, Kopenhagen, Rotterdam...; ta film najbolje ponazarja, zakaj Đorđu pravijo "balkanski Quentin Tarantino");
- NEBEŠKA VABA Ljubiše Samardžića.

Komentarji

5.2. 2006 ob 11:22 zvezdica

filem je v celoti zanimiv,kljub vsemu bi lahko imev srečnejši konec.Vsebina pa je bila še kar v redu.

— dirk
29.10. 2011 ob 18:03

ooooooooooooooooooone

— tymyra_hakera

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.