Kolosej
Film distribucije Fivia

Ne bojim se

triler
Skrivnost. Izdaja. Umor.
Na sporedu od: 8.7.2004, Kolosej Ljubljana
1h 50min / 110min
Leto: 2004
Scenarij: Niccolo Ammaniti, Francesca Marciano
Z berlinskega festivala 2003 prihaja napet triler, postavljen v idilično in s soncem obsijano italijansko podeželje. Režiser Gabriele Salvatores predstavi zgodbo o dečku, ki odkrije šokantno skrivnost, skozi katero spozna, kje so mu drugi postavili meje njegovega lastnega sveta.

Kratka vsebina

Piše se leto 1978. V Apulii, vasici v južni Italiji, še ni bilo bolj vročega poletja. Peščica odraslih, ki živijo v tem odmaknjenem kraju, se je pred neznosno vročino umaknila v hiše. Na pripekajočem soncu so le otroci. S kolesi se vozijo po prašnih cestah med zlatimi pšeničnimi polji. Michele, 10-letni deček, med igro odkrije v tleh luknjo in v njej umazanega dečka. Sprva ga neznani deček plaši, a radovednost je močnejša od strahu. Le kako je prišel noter? Zakaj ne pobegne? Kaj imajo z njim opraviti skrivni sestanki starejših?

Ne bojim se je pripoved o odraščanju, izdaji in prijateljstvu. Film je režiral Gabriele Salvatores (Amnezija, Zobje, Nirvana, Jug, Skrivno pristanišče, Mediterraneo). V njem igrajo Aitana Sanchez - Gijon (Povleci ga, Sodnikova hči, A Walk In The Clouds), Dino Abbrescia, Giorgio Careccia, Antonella Stefanucci, Riccardo Zinna, Michele Vasca in otroci, ki so stali prvič pred kamero. To so Giuseppe Cristiano, Mattia Di Pierro, Adriana Conserva, Fabio Tetta, Giulia Matturro, Stefano Biase in Fabio Antonacci.

Scenarij sta po romanu Niccola Ammanitija napisala Niccolo Ammaniti in Francesca Marciano. Producenti so bili Maurizio Totti, Riccardo Tozzi, Giovanni Stabilini in Marco Chimenz, izvršni producent pa Maurizio Totti. Za fotografijo je skrbel Italo Petriccione, montažo Massimo Fiocchi, oblačila Patrizia Chericoni in Florence Emir, za glasbo pa Pepo Scherman in Ezio Bosso.

Gabriele Salvatores (režiser) se je rodil v Neaplju leta 1950. Živi v Milanu, kjer je leta 1972 ustanovil Teatro dell´Elfo. Ta je v zelo kratkem času postal priljubljeno pribežališče mladih ljubiteljev gledališča. Danes je Teatro dell´Elfo eno najpomembnejših italijanskih gledališč. Salvatores je režiral 21 del, od katerih so bila nekatera velike uspešnice in bila priznana po vsej domovini. Leta 1981 je bil producent rokovskega mjuzikla, ki je bil predelava Sena kresne noči. Mjuzikl si je ogledalo več kot 200.000 gledalcev. Čez leto dni je Salvatores po njem posnel svoj režiserski prvenec, s katerim se je leta 1983 predstavil na beneškem filmskem festivalu.

Aitana Sanchez - Gijon (Anna), španska igralka, se je rodila v Rimu 5. novembra 1968. Ime je dobila po gorovju v Alicanteju. Prvič je nastopila pri 16 letih, v televizijski seriji Segunda Enseńanza režiserja Pedra Masoja. Študirala je dramske umetnosti. Aitana je tudi priznana gledališka igralka. Njena najopaznejša vloga je bila v Veliki pirueti Joseja Luisa Alonsa de Santosa, na velikem platnu je pustila velik vtis v Poslednji pesmi Joseja Marie Forqueja. Vloga v Vetrovih besa, s katero se je predstavila na filmskem festivalu v Murciji, ji je prinesla nagrado Paca Rabala.

Komentarji

21.4. 2009 ob 18:42

film mi je zelo všeč.

— jernej
13.1. 2011 ob 17:56

oo

— o

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.