Kolosej
Film distribucije Karantanija Cinemas

Naravne sile

komedija, romantični
Sandra Bullock in Ben Affleck sta glavna akterja romantične komedije, ki dokazuje, da je najmočnejša naravna sila - ljubezen.
Na sporedu od: 16.9.1999, Kolosej Ljubljana
1h 45min / 105min
Scenarij: Marc Lawrence
Režija: Bronwen Hughes
Sandra Bullock in Ben Affleck sta glavna akterja romantične komedije, ki dokazuje, da je najmočnejša naravna sila - ljubezen.
Ben (BEN AFFLECK) mora iz New Yorka priti v Savannah, da bi se poročil z Bridget (MAURA TIERNEY). Vse teče kot po maslu, dokler v njegovo življenje dobesedno ne pade ekscentrična mladenka Sarah (SANDRA BULLOCK), pa še vremenske razmere so povsem nestabilne.
Katastrofa se začne, ko letalo, na katerem sedita Ben in Sarah, zdrsne s steze. Ben slučajno Sarah reši življenje in kmalu spozna, da ima na grbi neverjetnega popotnega tovariša.
Kljub temu, da zamuja zaradi iztirjenega letala, pa še oropajo ga - je Ben poosebljen mir. Panika ga pa zagrabi, ko spozna, da ga seksi in vihrava Sarah zelo privlači - in čustvo je obojestransko.
Videti je, da se ljudje, stroji in naravne sile na vso moč trudijo, da bi Ben ne izpolnil svoje obljube. Začne se spraševati, če je vse skupaj nekak kozmičen test - in če je res, ga bo uspešno opravil?
Producentki Susan Arnold in Donna Arkoff Roth sta uspešno izpeljali komediji Benny and Joon in Grosse Point Blank. Ko pa sta prebrali izvirni scenarij Marca Lawrenca, sta v njen videli priložnost, da se lotita drugačne zvrsti komedije, ki ju je vedno privlačila.
"Vedno sva hoteli posneti romantično komedijo," pravi Arnoldova. "Nekaj posebnega je v ljudeh, ki so na poti. Zanje ne veljajo pravila, ki veljajo v vsakdanu, zanje veljajo posebna pravila v njihovem posebnem malem svetu. Ben, konzervativen in zapet moški, je prepričan, da ima vse pod nadzorom. Na poti na lastno poroko pa naleti na veliko oviro, ki mu preprečuje, da bi prišel na cilj, poleg tega se pojavijo še druge ovire - letalo strmoglavi, razbesni se orkan in zaplete se z največjo naravno silo - z odprto, čudovito punco, ki ga plaši in privlači hkrati."
"Ben in Sarah se znajdeta v situacijah, ki se običajno ne bi zgodile - vsekakor ne Benu," dodaja Rothova. "Kako se zadeve lotiti in iskanje rešitve je lahko nadvse zabavno."
Producentski trio je zaokrožil Ian Bryce, ki mu naravne sile niso tuje - bil je producent uspešnic Twister in Hard Rain. Snemanje uspešnice Saving Private Ryan je bilo pri koncu, zato pravi: "Mislil sem, da je čas, da posnamem komedijo. Čeprav je bilo treba poskrbeti za orkane, ki so pravzaprav moje področje, mi je dobro delo, da sem se lotil nečesa lahkotnega."
Producenti so se po ogledu režiserskega prvenca Bronwena Hughesa Harriet the Spy enoglasno odločili za režiserja. "Bil je dober in svež", pravi Arnoldova. "Bronwen je v film vnesel neverjeten smisel za vizualnost in Sarahina osebnost je drugačna od žensk, ki se pojavljajo v drugih romantičnih komedijah."
Od vsega začetka je bila vloga Sarah namenjena Bullockovi. V zadovoljstvo producentov je bil Bullockovi scenarij všeč in sprejela je vlogo. "Všeč mi je bil, ker je skrival ščep nečesa... Presenečenje. In negotovost. Česa takega še nisem igrala," pravi Bullockova. "Sarah je svojeglava, svobodomiselna, kar okuži te. Kar malce trčena je, vedno te spravi v neroden položaj. Če pa si jo pobliže ogledaš, spoznaš, da vse to izvira iz velike negotovosti. Niti za sekundo se noče ustaviti, ker bi se sicer morala ubadati z ogromno "prtljage"."
Hughes dodaja: "Sandra kar napolni prostor z energijo in okuži vse okoli sebe. Velikodušno se razdaja."
Rothova pritrjuje: "Sandra oddaja prave vibracije in ljubezen do življenja - to je zelo privlačno in ljudje se zlahka poistovetijo z njo. Na njej ni nič vzvišenega, preprosto dekle iz soseščine je.
Za soigralca so Sandri izbrali Bena Afflecka, ki je danes eden najbolj iskanih moških igralcev. Ko so ga novačili za Naravne sile je bil še precej neznan igralec. Hughes se spominja: "Afflecka smo izbrali preden so pokazali uspešnico Good Will Hunting. Všeč nam je bil v dotedanjih vlogah, čeprav še ni igral glavne vloge v romantični komediji. Šla sva na večerjo, pa sem se dve uri krohotal. Od smeha me je vse bolelo, vedel sem, da je lahko smešen in očarljiv hkrati."
Rothova dodaja: "Benu je bil scenarij takoj všeč. Ni le nadarjen in čeden - ima čudovito srce, ki ga v tem filmu povsem razkrije."
Sandra se sprašuje: "Za kaj torej gre? Nasprotja se privlačijo? Ben in Sarah sta povsem različna. Ona je impulzivna in živi za trenutek. On je konzervativen, dosleden in organiziran."
V Savannahu nestrpno čaka Bridget, ki je z vsakim dnem Benove zamude vse bolj na trnih. Maura Tierney za svojo vlogo pravi: "Bridget se vrne domov, da bi se tam poročila. V filmih zaročenke običajno sedijo doma in mirno čakajo na razplet, Bridget pa ima svoje težave in izzive, kar je prijetna sprememba. Trdno je na tleh in zadeve ima pod nadzorom, potem pa se stvari začnejo podirati: mati hoče južnjaško poroko stoletja, oče ne mara Bena, Bena sploh ni - zakaj ga pa ni? - in njen bivši fant Steve - ki pa je tam - se na vso moč trudi, da bi spet pridobil njeno srce."
Ko so izbrali glavne igralce, se je celotna ekipa odpravila na pot. Po sledeh Benove in Sarahine pustolovščine je druščina iz Savannaha v Georgii potovala v Beuford v Južni Karolini in nazaj v Savannah, potem pa v Dillon v Južni Karolini, Richmond v Virginiji, Washington D.C., pa nazaj v Južno Karolino v Chrerokee in končno v St. John na Deviške otoke, kjer so zaključili snemanje.
Raznolikost in število snemalnih lokacij sta bila za ekipo pravi izziv, kot pravi producent Bryce: "Največji izziv road movieja je, da se vsa ekipa (igralci, ustvarjalci in oprema) brez večjih težav seli iz enega kraja v drugega. Vsaka lokacija ima svoje logistične težave - in ko jih rešiš, je treba spet naprej."
Glavno snemanje se je začelo 23. junija 1998 v Savannahu. Lokalno vreme je pokazalo vso svojo moč - pestila jih je neznosna vlaga. Za večino ekipe, ki prihaja iz sušne Južne Kalifornije, sta bili vročina in vlaga neznosni. "Mislil sem, da 100-odstotna vlaga pomeni dež," pravi David Strickland.
Kljub vročini in vlagi, ki sta zdelovali ekipo, Hughes pravi: "Vreme lahko pokaže vso svojo surrealistično lepoto, čeprav na platnu največkrat prikazujemo njegovo uničevalno moč. V tem filmu sem skušal prikazati lepote vremena: deževen dan z nevihtami, bliskanjem in grmenjem, s črnimi nevihtnimi oblaki, nekje na obzorju pa se zariše svetloba zahajajočega sonca, ki ves svet obarva oranžno. Take trenutke sem hotel ujeti v ta film."
Da so jih ujeli na film je poskrbel Elliot Davis. Režiser zanj pravi: "Ima izostreno oko za svetlobo. Včasih je naravi malce pomagal s svojimi dodatki, a večina posnetkov je naravnih, pravih."
Kar niso mogli ujeti v naravi so s posebnimi vizualnimi efekti dodali čarovniki družbe PDI (Pacific Data Images), ki sta jih nadzirala Richard Chuang, eden ustanoviteljev te družbe, in Henry LaBounta, ki je bil za delo pri Twisterju nominiran za oskarja.
Samo snemanje je vodilo pravo vreme. Bryce pojasnjuje: "Ko se razvija nevihta, se vreme slabša, dokler ne nastane orkan. Ko je bilo lepo vreme, smo snemali notranje prizore, ko je bilo pa slabo, smo snemali zunaj. Urnik smo prilagajali vremenu, imeli pa smo ogrmno srečo, ker je tedanje vreme izvrstno sodelovalo."
Za nevihto s točo so najeli tri mline za led, ki jih uporabljajo na ladjah, ki lovijo rakce. Vzeli so 150-kilogramske kocke ledu, jih zmleli in dobljeno "točo" trosili naokrog kar po potrebi.
Zadnji orkan, ki je nepovabljen gost na Benovi in Bridgetini poroki, je bil poseben izziv, ki so ga prav tako umetno uprizorili. Za veter so uporabili šest velikanskih ventilatorjev z dvometrskimi propelerji, varno spravljenimi za mrežo. Hkrati so si pomagali z dvema ventilatorjema, ki sta imela moč vetra, ki piha s hitrostjo skoraj 200 km/uro. Zaradi moči tega umetnega vetra so po zraku leteči predmeti ogrožali ekipo. Da bi zagotovili njihovo varnost, so težke predmete (mize, senčnike, stole...) pritrdili na posebne kable, ki jih je nadzorovala skupina za posebne učinke.
Donna Arkoff Roth zaključuje: "Kot prave naravne sile tudi življenje ni lepo zavit paket. Življenje je nered, neke vrste mešana, a okusna juha. Veliko je načinov, da izpolnimo svoje želje, na koncu vseh še tako različnih poti pa nas čaka sreča. O tem govori ta romantična komedija. In táko je življenje samo."

O igralcih

SANDRA BULLOCK (Sarah) je danes ena najbolj zaposlenih in priljubljenih igralk. Lani je nastopila v filmu Practical Magic z Nicole Kidman, s Harryjem Connickom Jr. pa v poletni romantični komediji Hope Floats. Pri obeh filmih je s svojo družbo Fortis Films sodelovala tudi kot koproducentka. V risani uspešnici The Prince of Egypt je svoj glas posodila Mojzesovi pogumni sestri Mirjam..
Njena družba Fortis Films je producirala več kratkih filmov - tudi Making Sandwiches, v katerem je igrala in se prvič poskusila kot režiserka in scenaristka. Fortis Films je nedavno izdala film Gun-shy z Liamom Neesonom in Oliverom Plattom v glavni vlogi.
Bullockova se je med zvezde povzpela z vlogo v uspešnem akcijskem trilerju Speed. Za vlogo v romantični komediji While You Were Sleeping je bila nominirana za Zlati globus. Igrala je v uspešnicah The Net, A Time to Kill, Demolition Man, Wrestling Ernest Hemingway, The Vanishing, The Thing Called Love, Two if by Sea, In Love and War in Speed II.

BEN AFFLECK (Ben) je z oskarjem nagrajen scenarist, hkrati pa je eden najbolj iskanih hollywoodskih igralcev. Skupaj z Mattom Damonom si je delil oskarja in Zlati globus za najboljši izvirni scenarij za uspešnico Good Will Hunting. Skupaj sta v filmu tudi nastopila, sam film pa je prejel devet nominacij za oskarja, tudi za najboljši film.
Pred nedavnim je nastopil v vlogi neznosnega igralca Neda Alleyna v mega uspešni komediji, ki je letos pobrala večino oskarjev Zaljubljeni Shakespeare. Z Bruceom Willisom in Liz Tyler je nastopil v uspešnici Armagedon. Nastopil je še v filmih Chasing Amy, Going All the Way, School Ties, Dazed and Confused, Cruz, Mallrats, pred nedavnim pa v Reindeer Games, prihajajo pa Dogma, Daddy and Them, The Boiler Room.
Za kamero z Damonom delata na dveh scenarijih, ki sta še brez naslova.

MAURA TIERNEY (Bridget) je nazadnje nastopila v politični komediji Mika Nicholsa Primary Colors z Johnom Travolto. Videli smo jo z Jimom Carreyjem v Liar, Liar in z Richardom Gereom in Edwardom Nortonom v sodni drami Primal Fear. Nastopila je tudi v filmih Instinct, Oxygen, The Temp, Fly By Night, White Sands, The Linguini Incident.
Televizijskemu občinstvu je znana predvsem po glavni vlogi v komediji NewsRadio. Igrala je tudi v televizijskih filmih Flying Blind in The Clozapine Project.
Svojo igralsko kariero je začela na odrskih deskah, nastopila je v predstavah The Rhythm of Torn Stars; Come Back to the Five and Dime, Jimmy Dean, Jimmy Dean; Baby With the Bathwater; Danny and the Deep Blue Sea¸Rosencrantz and Guildenstern are Dead; The Effect of Gamma Rays on Man-in-the-Moon Marigolds.

Ostali igralci

STEVE ZAHN (Alan, Benova priča, vloge: Out of Sight, You"ve Got Mail, That Thing You Do, From the Earth to the Moon)

BLYTHE DANNER (Virginia Cahill, Bridgetina mama, vloge: Another Woman, Alice, Husbands and Wives, The Prince of Tides, Mr. & Mrs. Bridge, Homage, Brighton Beach Memoirs, The Great Santini, 1776)

RONNY COX (Hadley Cahill, Bridgetin oče, vloge: Murder at 1600, Total recall, Beverly Hills Cop I & II, Robocop, Taps, The Onion Field, Gray Lady Down, Bound for Glory, Deliverance)

DAVID STRICKLAND (Steve, bivši Bridgetin fant, vloge: seriji Suddenly Susan in Mad About You, film Delivered)

MEREDITH SCOTT LYNN (Debbie, Bridgetina družica, vloge: I Love You Don"t Touch Me, Billy"s Hollywood Screen Kiss, The Girld and the Watermelon, Take a Number, Smut)

O filmskih ustvarjalcih

BRONWEN HUGHES (režiserka) se je kot režiserka šele drugič podpisala pod igrani film. Debitirala je z upešnico Harriet The Spy, ki je nastala po priljubljeni otroški knjigi, v glavni vlogi sta nastopili Michelle Trachtenberg in Rosie O"Donnell.
Režirala je televizijske dokumentarce Machu Picchu: The Search For Lost Worlds, Elvis: Airborne in posebno enourno oddajo o kanadskem svetovnem prvaku v umetnostnem drsanju Elvisu Stojku.
Svojo kariero je začela z režiranjem reklamni spotov za Toyoto, Air Canada, Canon, Isuzu, McDonald's in Toshibo in glasbenih spotov za Aarona Nevilla, Amy Grant in skupino Heart.

SUSAN ARNOLD & DONNA ARKOFF ROTH (producentki) se pravkar ukvarjata z DreamWorksovim trilerjem o nadnaravnih silah The Haunting - režija Jan De Bont, igrajo Liam Neeson, Lili Taylor, Catherine Zeta-Jones in Owen Wilson.
Pod njunim okriljem so nastale uspešnice Grosse Point Black, Unstrung Heroes, Benny & Joon. IAN BRYCE (producent) je bil eden od producentov vojaške drame Saving Private Ryan, pa producent uspešnic Twister, Hard Rain, Speed, The Beverly Hillbillies, Rising Sun, Batman Returns.

MARC LAWRENCE (scenarist) je napisal scenarij za prihajajoč remake komedije The Out-of Towners, v kateri nastopajo Steve Martin, Goldie Hawn in John Cleese. Debitiral je s scenarijem za film Life With Mikey, z Michaelom J. Foxom in Nathanom Laneom v glavni vlogi.

Ostali sodelavci:

ELLIOT DAVIS (direktor fotografije; Out of Sight, The Underneath, Gray's Anatomy, King of the Hill, Equinox, Love at Large, Mortal Thoughts, Lawn Dogs, Get on the Bus, Larger Than Life, Father of the Bride II, Mother's Boys, The Cutting Edge, Bright Angel, Miles From Home)

LESTER COHEN (scenograf; Harriet the Spy, Cop Land, Georgia, Dogfight, Juice, Trie Love, New Jersey Drive, The Night We Never Met, Anna)

DONNA ZAKOWSKA (kostumografinja; One True Thing, Harriet the Spy, Illuminata, Polish Wedding, The Pallbearer, Search and Destroy, Mac, Radio Days, Alice, Crimes in Misdemeanors, Shadows and Fog)

CRAIG WOOD (montaža; Mouse Hunt, Frogs, The Ritual, številni video spoti)

JOHN POWELL (glasba; Antz, Face/Off, Endurance, The Prince of Egypt, The Road to Eldorado)

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Bodi prvi in napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.