Kolosej
Film distribucije Blitz Film & Video Distribution

Naprej 3D

animirana komična pustolovščina
Sinhronizirano
Na sporedu od: 5.3.2020, Kolosej Ljubljana
1h 42min / 102min
Leto: 2020
Država: ZDA
Jezik: slovenščina
Scenarij: Dan Scanlon
Režija: Dan Scanlon
Fantazijski svet škratov, zmajev, morskih deklic, samorogov, palčkov in drugih mističnih bitij, ki so nekoč živela v pravljici, je izgubil svojo čarobnost. Namesto čarovnije uporabljajo mobilne telefone, kosilnice in avtomobile, zato se najstniška brata škrata Tian in Marlin Lahkonog odpravita na popotovanje, da bi odkrila, če je kje na svetu še ostalo kaj čarobnosti, s pomočjo katere bi lahko dan preživela s svojim očetom, ki je umrl, ko sta bila še čisto majhna.

Animiran film iz studijev Disney in Pixar, z naslovom “Naprej” je postavljen v podeželje fantazijskega sveta in nam predstavi dva najstniška brata škrata, ki se odpravita na popotovanje, da bi odkrila, ali je še vedno kaj čarovnije na svetu. 

Slovensko sinhronizacijo je ponovno odlično opravil Studio Ritem, pod režijo Uroša Buha, v glavnih vlogah pa so glasove posodili: Miha Rodman kot Tian Lahkonog, Rok Kunaver kot njegov starejši brat Marlin, Mojca Funkl je njuna mama Lora, Damjana Černe je Mantikora, Primož Pirnat je Ponc Konjač, Matic Lukšič je oče Vili, Mariša Jagodič je policistka Spekter, Karin Komljanec pa policistka Gore, Maša Tiselj je glas Dewdrop, Alenka Tetičkovič pa Grecklin, Jernej Kuntner je Gaxton, Andrei Lenart Černilogar je policist Avel.

Zgodba je navdihnjena iz mojega odnosa z bratom in najine povezave z očetom, ki je umrl, ko sem bil star približno eno leto,” pravi režiser Dan Scanlon. “Zame je bil on vedno neka skrvnost. Družinski član nam je poslal posnetek na kaseti, na kateri je oče rekel le dve besedi: “zdravo” in “zbogom”. Toda za mojega brata in zame je bilo to preprosto čarobno.”

“To je bila odskočna deska,” nadaljuje Scanlon. “Vsi smo nekoga izgubili, in če bi lahko preživeli še samo en dan s tem človekom – kakšna vznemirljiva priložnost bi bila to. Vedeli smo, da če hočemo povedati to zgodbo, moramo film postaviti v svet, kjer dejansko lahko ustvarimo to neverjetno priložnost.”

Filmski ustvarjalci so se odločili, da njihov svet potrebuje magijo. “To je sodoben primestni fantazijski film – nov žanr za Pixar,” v smehu pove producentka Kori Rae. Filmski ustvarjalci so svoj svet naselili z palčki, vilinci, satiri, kiklopi, kentavri, gnomi in troli, torej med drugimi predvsem z bitji iz mitologije, folklore, basni in fantazijske fikcije. Toda čarovnija je, kot kaže, že pred leti izginila iz sveta – skoraj je že pozabljena. “Le nekateri to zmorejo,” pravi Rae. “Bilo je težko in res si moral vaditi. Ko je bila tehnologija uvedena, so vsi našli lažje načine za preživetje. Čarovnija je mogoča, samo tega nihče več ne počne.”

Zgodba nam predstavi Tiana, vilina, ki je izgubil očeta, še preden se je rodil. Negotov in introvertiran, želi biti Tian samozavesten in močan – in prepričan je, da bi bil oboje, če bi odraščal s svojim očetom. “Je malo sramežljiv in neroden,” pravi Scanlon. “In združili smo ga z divjim in kaotičnim starejšim bratom Marlinom, ki Tianu nenehno povzroča težave. Marlin želi svojega mlajšega brata naučiti življenja, toda Tian ni ravno prepričan, da Marlin ve, o čem govori.”

Tian, vneti ustvarjalec vseh mogočih seznamov, si za svoj 16. rojstni dan želi, da bi bil bolj kot kdajkoli prej boljši, bolj odločen, torej bolj podoben očetu. Ko njegova mama fantoma podari darilo, ki jima ga je zapustil pokojni oče, Tian v tem vidi priložnost, da končno stori tisto, o čemer je vedno sanjal: samo enkrat dobiti očetovo vodenje, ki ga potrebuje. »Oče je obema sinovoma pustil pismo skupaj s skrivnostnim urokom, potrebnimi pripomočki in posebnim draguljem, ki lahko omogoči en dan z njim,« pravi Scanlon. »Ko je oče zbolel, je hotel najti način, da bi lahko videl, kako sinova odraščata.«

 

Tianov brat, Marlin, je takoj za akcijo, saj je že dolgo ljubitelj zgodovine svojega ljudstva in možnosti magije. Toda urok ne gre po načrtih in fanta uničita dragulj, preden je postopek končan. Pričarata samo očetove noge, ki so zelo žive in imata samo 24ur časa, da najdeta drug dragulj in poskušata pričarati celotnega očeta, preden za vedno izgine.Brata pokličeta Marlinov kombi, ki mu je dal ime Gvinevera, in se lotita iskanja dragulja in tako se podata na potovanje, ki je hrati preizkušnja za njuno razmerje. Marlin je vse svoje življenje preučeval, kako delujejo misije, toda Tian je tisti, ki je sposoben čarati. Zato se zavedata, da potrebujeta en drugega.“NAPREJ” PREDSTAVLJA RAZNOLIKE IN FANTAZIJSKE LIKE

Zgodba predstavlja škrate, kentavre, satire, kiklope, samoroge, gnome, spirite in impresivne, zastrašujoče in neverjetne mantikore.

 

Režiser Dan Scanlon je dobil idejo za fantazijski animiran film Naprej in začel se je razvoj 22tega animiranega filma v Pixar Studiu. “Najprej smo začeli z razvojem karakterjev”, pravi Scanlon. “Želeli smo povedati zgodbo o dveh bratih. Vedeli smo, da bo en sramežljiv in neroden in želeli smo mu dati brata, ki je popolnoma naspreotne osebnosti – nekoga, ki ima namen naučiti ga o življenju – ampak verjetno o njem niti sam ne ve dosti.”

Čeprav so karakterji rojeni v fantaziji, je bilo zelo pomembno za ustvarjalce, da imajo človeške emocije in notranje boje – še posebej glavni junaki. Škratje so ponujali človeške lastnosti in izražanja – ampak dejstvo, da je pojava škrata v bistvu zelo domišljijska, je pomagalo, da so lahko lik vizualno ločili od človeškega.

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Bodi prvi in napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.