Kolosej
Film distribucije Cinemania group

Napad na policijsko postajo št. 13

akcijski triler
Združeni v boju!
Na sporedu od: 10.3.2005, Kolosej Ljubljana
1h 49min / 109min
Leto: 2005
Država: ZDA
Scenarij: James DeMonaco
Na zasneženo silvestrsko noč se mora peščica obleganih policistov na odročni policijski postaji št. 13. spajdašiti z zaporniki, da bi se ubranili nenehnih napadov oborožene tolpe, ki skuša priti do zaprtega mafijskega botra. V glavnih vlogah blestita Ethan Hawke in Laurence Fishburne.

Če hočejo preživeti noč, se morajo policisti in zaporniki združiti v boju proti mafijski tolpi. Gre za klasičen spopad, vendar povsem novo različico istoimenskega akcijskega trilerja iz leta 1976.

Do konca leta je ostalo le še nekaj ur, policijska postaja št. 13, ena izmed najstarejših policijskih postaj Detroita, je tik pred zaprtjem. Ob hudem snežnem metežu in nevarnih cestah na novoletno noč dela le nekaj policistov. Vodi jih narednik Jake Roenick (Ethan Hawke), dober policist s slabimi spomini na usodno pomladno akcijo. Zadnji dan v letu je tudi zadnji dan življenja njegovega policista, za katerega je bil usoden neustrašni kralj zločincev Marion Bishop (Laurence Fishburne). Bishopa ujame policijski oddelek za organiziran kriminal, ki ga vodi Marcus Duvall (Gabriel Byrne). Bishopu na poti v zapor delata družbo kriminalca Beck (John Leguizamo) in Smiley (Jeffrey "Ja Rule" Atkins) ter članica tolpe (Aisha Hinds). Zaradi snežnega meteža končajo na policijski postaji št. 13, kjer bodo odsedeli noč. Roenicka prihod zapornikov in psihologonje Alex Sabian (Maria Bello) zelo razjezi. Na policijsko postajo kmalu vlomita oborožena zamaskiranca in napadeta stražo iz avtobusa. Ob tem naletita na odpor, vsem na postaji pa je jasno, da prihaja še hujše. Napadalci so prišli rešit kralja Bishopa in streljali bodo na vsakršno oviro. Policisti in zaporniki se morajo tokrat povezati in skušati zatreti napad. Neprimerno oboroženi, a skrajno pogumni ne bodo dovolili poraza. V boju za življenje ali smrt se tanke črte med dobrim in zlim zlijejo v eno.

O produkciji

Zgodba je sodobna različica zgodbe istoimenskega celovečerca scenarista in režiserja Johna Carpenterja iz leta 1976, nastalega po predlogi legendarnega filma Rio Bravo Howarda Hawksa iz leta 1959. Naslov in osnovni koncept skupine ljudi na propadajoči policijski postaji, ki pripadajo obema stranema zakona, sta ista, posodobljeni so bili zgolj liki in zgodba.

Igralska zasedba

Ethan Hawke (Jake Roenick)

Ethan Hawke je uveljavljen in izredno uspešen filmski ter gledališki igralec, prav tako pa se dokazuje kot scenarist in režiser. Na filmskih platnih je pred kratkim navdušil v odlično ocenjenem celovečercu Richarda Linklaterja Before Sunset, za katerega je skupaj z režiserjem in soigralko Julie Delpy napisal scenarij. Trio je sodeloval že pri projektu Before Sunrise. Hawke si je z vlogo v filmu Antoinea Fuque Training Day, pri katerem je sodeloval s producentom celovečerca Assault on Precinct 1, priigral nominaciji za oskarja in nagrado Screen Actors Guild. Nedavno je zaključil snemanje prihajajočega filma Andrewa Niccola Lord of War. Njegovo filmografijo sestavljajo še Taking Lives D.J.-a Carusa, Hamlet Michaela Almereyde, Tape in Waking Life Richarda Linklaterja, Great Expectations Alfonsa Cuaróna, Gattaca Andrewa Niccola, Reality Bites Bena Stillerja, Rich in Love Brucea Beresforda, Alive Franka Marshalla, A Midnight Clear Keitha Gordona, Waterland Stephena Gyllenhaala, White Fang Randala Kleiserja, Dad Garyja Davida Goldberga, Dead Poets Society Petra Weira in njegov filmski prvenec Explorers Joea Danteja.

Laurence Fishburne (Marion Bishop)

Igralec, scenarist, producent in režiser s svojim talentom prepričuje tako na odru kot na filmskem platnu in televiziji. Za vlogo v broadwayjski produkciji Augusta Wilsona Two Trains Running je prejel nagrade Tony, Drama Desk, Outer Critics Circle in Theater World. Epizoda "The Box" televizijske serije Tribeca mu je prinesla emmyja. Nominiran je bil tudi že za oskarja v kategoriji za najboljšega igralca in sicer za vlogo Ikea Turnerja v What's Love Got To Do With It Briana Gibsona. Med njegove filmske dosežke sodijo tudi večkrat nagrajeni Mystic River Clinta Eastwooda, v katerem si je s soigralci priigral nominacijo za nagrado Screen Actors Guild za izredno igralsko zasedbo v celovečercu; trilogija Larryja in Andyja Wachowskega The Matrix, The Matrix Reloaded in The Matrix Revolutions; Hoodlum Billa Dukea (tudi izvršni producent) in Deep Cover; Othello Oliverja Parkerja, v katerem je kot prvi afroameričan odigral glavno vlogo v odmevnejši filmski različici; Just Cause Arneja Glimcherja; Higher Learning Johna Singletona, ki mu je prinesel nagrado NAACP Image za najboljšega igralca, in Boyz N the Hood; Searching for Bobby Fischer Stevena Zailliana; Cadence Martina Sheena, King of New York Abela Ferrare; The Cotton Club, Rumble Fish in klasika Apocalypse Now Francisa Forda Coppole; ter na samem začetku filmske kariere Cornbread, Earl and Me Joea Manduka.

John Leguizamo (Beck)

Kmalu ga bomo videli v težko pričakovanem celovečercu Georgea A. Romera Land of the Dead in Johna Schultza The Honeymooners. Pravkar je končal snemanje mojstrovine Matta Checkowskega in Kurta Mattile The Alibi. Zaigral je še v filmu Sueńo Renee Chabrie, Crónicas Sebastiána Cordera (svetovna premiera lani na mednarodnem filmskem festivalu Cannes), Empire Franca Reyesa, Moulin Rouge in Romeo & Juliet Baza Luhrmanna, v animirani uspešnici Ice Age Chrisa Wedgea (glas Sida the Slotha), celovečercu Summer of Sam Spikea Leeja, A Brother's Kiss in King of the Jungle Setha Zvia Rosenfelda (za vlogo v slednjem nominacija za nagrado ALMA), Doctor Dolittle Betty Thomas (glas), Spawn Marka A.Z. Dippéa, Executive Decision Stuarta Bairda, To Wong Foo, Thanks For Everything, Julie Newmar Beeban Kidron (nominacija za zlati globus) ter Carlito's Way in Casualties of War Briana De Palme. Leta 2002 je prejel nagrado ALMA za zabavljača leta.

Maria Bello (Alex Sabian)

Vloga v uspešnici Waynea Kramerja The Cooler ji je prinesla nominaciji za zlati globus in Screen Actors Guild. Med njene najnovejše projekte sodijo A History of Violence Davida Cronenberga, The Sisters Arthura Allana Seidelmana (po predlogi Čehove drame Tri sestre) in The Dark Johna Fawcetta. Pred tem je zaigrala v filmu Johna Saylesa Silver City, Davida Koeppa Secret Window, Paula Schraderja Auto Focus, Brenta Huffa 100-Mile Rule, kratkem filmu China: The Panda Adventure Scotta Firestonea in Roberta M. Younga), celovečercu Brucea Paltrowa Duets, Davida McNallyja Coyote Ugly, Briana Helgelanda Payback ter Davida Veloza Permanent Midnight.

Jeffrey "Ja Rule" Atkins (Smiley)

Izredno talentirani hip hop pevec že več let kroji vrh lestvic, s svojimi albumi pa je po svetu presegel 10-milijonsko naklado. Leta 2002 je bil nominiran za grammyja v treh kategorijah: najboljši rap album ("Pain is Love"), najboljši rap nastop - duet/skupina ("Put It On Me") in najboljša rap pesem - kolaboracija ("Livin It Up"). Istega leta je prejel nominacije za nagrado NAACP Image, ameriško glasbeno nagrado ter nagradi GQ Man of the Year in Teen Choice. V zadnjem času se dokazuje tudi na filmskih platnih. Zaigral je v celovečercu Petra Chelsoma Shall We Dance, Lancea Rivere The Cookout, Jamesa Hunterja Back in the Day, Davida Zuckerja Scary Movie 3, Dona Michaela Paula Half Past Dead, Roberta Adetuyija Turn It Up ter uspešnici Roba Cohena The Fast and The Furious.

Drea de Matteo (Iris Ferry)

Trenutno gledalce zabava kot Gina Tribbiani ob Mattu LeBlancu in Paulu Costanzu v izredno uspešni seriji Joey. Za nepozabno vlogo Adriane La Cerva v seriji The Sopranos je prejela emmyja za izredno stransko igralko. Med njenimi filmski dosežki ne gre pozabiti vloge v glasbeni drami Alexa Steyermarka Prey for Rock & Roll, celovečercu Abela Ferrare 'R Xmas, ki se je premierno zavrtel Cannesu leta 2001, ter Dominica Sene Swordfish.

Brian Dennehy (Jasper O'Shea)

Že tri desetletja je nepogrešljiv v treh medijih. Prejel je dve nagradi tony za najboljšega gledališkega igralca in sicer za vlogo Jamesa Tyronea v igri Eugenea O'Neilla Long Day's Journey Into Night in Willyja Lomana v igri Death of a Salesman Arthurja Millerja. Slednja je dobila tudi svojo televizijsko filmsko različico, ki jo je režiral Kirk Browning, Dennehy pa je kot izvršni producent prejel zlati globus, nagrado Screen Actors Guild in nominacijo za emmyja. Občinstvo ga dobro pozna po vlogi v filmu Michaela Ritchieja Semi-Tough, Colina Higginsa Foul Play, Blakea Edwardsa 10, Teda Kotcheffa First Blood, Rona Howarda Cocoon, Roberta Mandela F/X, Alana J. Pakule Presumed Innocent, Petra Segala Tommy Boy, Baza Luhrmanna Romeo & Juliet, Michaela Apteda Gorky Park, Lawrencea Kasdana Silverado, Buda Yorkina Twice in a Lifetime, Johna Flynna Best Seller in nenazadnje Petra Greenawayja The Belly of an Architect (nagrada za najboljšega igralca na filmskem festivalu v Chicagu). Videli ga bomo tudi v celovečercu Roberta Moresca 10th & Wolf.

Gabriel Byrne (Marcus Duvall)

Svoj filmski prvenec je zabeležil z vlogo v filmu Johna Boormana Excalibur. Sledile so številne vloge, med njimi tudi v celovečercu Coste-Gavrasa Hanna K., Kena Russella Gothic, Mary Lambert Siesta, Joela in Ethana Coena Miller's Crossing, Stephena Gyllenhaala A Dangerous Woman, Bryana Singerja The Usual Suspects, HBO-jevem filmu Weapons of Mass Distraction Stephena Surjika, filmu Randalla Wallacea'The Man in the Iron Mask, Tonyja Scotta Enemy of the State, Ruperta Wainwrighta Stigmata, Petra Hyamsa End of Days ter Mire Nair Vanity Fair. Prihaja tudi film Mary McGuckian The Bridge of San Luis Rey.

Filmska ekipa

Jean-François Richet (režiser)

Za francoskega režiserja je to prvi ameriški celovečerec. Njegova prva mojstrovina je État des lieux (Condition of Premises), s katero si je prislužil nominacijo za cezarja v kategoriji najboljši režiserski prvenec. Film se je zavrtel na filmskih festivalih po vsem svetu, med drugim v Avoriazu, Sarasoti in Montrealu. Leta 1996 je prejel nagrado Cyrila Collarda. Pri svojih naslednjih dveh projektih Ma 6-T va crack-er (Crack City) in De l'amour (About Love) je sodeloval s koproducentom celovečerca Assault on Precinct 13. Oba sta naletela na pohvale kritikov, prvi pa se je leta 1997 zavrtel na filmskih festivalih v Cannesu, Stockholmu in Chicagu. Pri svojih prvih treh celovečercih je Jean-François Ríchet poskrbel tudi za montažo.

Režiserjeva izjava

Očitno vprašanje je fizično preživetje, še večjega pomena pa je psihično preživetje. V filmu gre za združitev dveh popolnoma različnih mož, Roenicka in Bishopa. Eden je zlomljen junak, ki se mora soočiti s svojimi demoni, drugi pa hladnokrvni gangster. Če jima je to všeč ali ne, se morata povezati in boriti proti tretji sili, ki ne spoštuje niti zakona niti pravil zločina. Policijska postaja št. 13 je smrtonosna past za Roenicka, Bishopa, Alex in druge. Vsi se morajo odločiti, kako daleč so pripravljeni iti in kakšno pot bodo izbrali. V ospredju zgodbe je način, kako ti liki med seboj sodelujejo. Hotel sem, da je film dinamičen in obenem temačen ter s tem odraz klavstrofobičnega in napetega vzdušja, ki je prikazan v scenariju. Nasilje je moralo biti čim bolj resnično, film pa s tem čim bolj napet.

James Demonaco (scenarist, koproducent)

Napisal je scenarij za politični triler The Negotiatior režiserja F. Garyja Grayja, v katerem sta zaigrala Samuel L. Jackson in Kevin Spacey ter za družinsko komedijo Jack, ki jo je režiral Francis Coppolam, v njej pa so sodelovali Robin Williams, Diane Lane in Jennifer Lopez. Za televizijo je ustvaril in koproduciral policijsko serijo Ryan Caulfield: Year One. Pred kratkim je napisal scenarij za serijo o zločinih Hate Parisa Barclayja z oskarjevo nagrajenko Marcio Gay Harden. Trenutno piše scenarij za pustolovščino Skinwalkers, ki jo bo režiral Jim Isaac, producirala pa David Cronenberg in Stan Winston, za policijski triler Zombie Squad, akcijsko pustolovščino Driver ter neodvisni film The Porch, ki bo tudi njegov režiserki prvenec.

Komentarji

20.2. 2005 ob 11:33

To more bit po mojem huuud film. Akcije je kr dost pa še Laurence Fishbourne igra zapornika kar gre njemu zlo dobr te vloge. To se splača it gledat. Vsaj dvakrat.

— G-UNIT
27.2. 2005 ob 10:16

To more bit hud film. Že zato, ker igre Laurence Fishburne. On nekako igra zelo odlično različne neativce v filmih. In mu tut dobro uspeva. Zihr ga bom šu gledat.

— G-UNIT
27.2. 2005 ob 20:09

dobr film za vikend;)

— se splaca
2.3. 2005 ob 15:23

Tako bednega filma že dolgo nisem videla, preprosto ni vreden ogleda!

— Marjeta
9.3. 2005 ob 16:19 zvezdica

Film sem si ogledal na predpremieri v torek in vam rečem da je ODLIČEN! Zelo je napet, tako da sem že pozabil kako dober je feeling gledat akcijo v kinu! Dobri igralci, dobra slika!, zakon film!

— mark
13.3. 2005 ob 12:45 zvezdica

film sem si ogledal vceraj,in je res odlicen kot jih vecina pravi.poln je zasukov ki jih ne boste pricakovali,zanimiva zgodba,dobro igranje,ter odličen zvok.ce ste ljubtelj akcijskih filmov si morate ta film obvezno ogledati!

— odlicen
13.3. 2005 ob 15:49

Se strinjam! Res dobr, napet film - po dolgem času pravi akcijski film v Koloseju! In res z dobrim zvokom!

— Jure
16.3. 2005 ob 19:55

film je slab

— ata
19.3. 2005 ob 18:06

sm res hotu it gledat film pa ga zarad tvojga dobrga nasveta zdej ne grem...res ti hvala*+

— Dobri ata!!!
22.3. 2005 ob 22:52

se strinjam z Marjeto!

— tenisač
23.3. 2005 ob 14:48

fulllkul

— j
23.3. 2005 ob 15:06

film mi je bil adijo od začetka do konca. ethan je itak eden od slabših igralcev kar jih poznam, v tem filmu je pa samo še utrdil svojo pozicijo... ma razen ta glavne barabe in une na sex z barabami mahnjene tajnice so bli vsi več al manj prilično bedni. sploh je bla pa celotna akcija v tem filmu čist mim... če bi se jih hotl zares losat, bi zmetal notr ene par bomb, pa bi jih pobil ko podgane. ne pa kr nekej, ene par brzostrelk pa nbenga bekap plana če ne rata... če ti gre za si pikrit rit in si taka huda baraba, si jo garant pokriješ... ma kr neki... toplo odsvetujem... po moje bo všeč samo tistim, k jim je res useen za kaj gre, ampak jim je važn de dogaja. k dogaja pa skos.

— Lenča
23.3. 2005 ob 17:49

Film sem si ogledal pred enim mesecem v New Yorku. Za nas geje je ful kul. Fredo

— Odlično
24.3. 2005 ob 17:12

WREDO

— EZR
25.3. 2005 ob 12:01 zvezdica

Za lase privlečen rimejk klasike, ki jo je leta 1976 posnel John Carpenter. Leto 1976, sicer leto Taksista, Vseh predsednikovih mož in Rockyja, je bilo leto, ko je John Carpenter posnel film Assault on Precinct 13, fino, srhljivo in živce parajočo akcijsko srhljivko, kjer so majhno policijsko postajo napadli kriminalci. Kjer so kriminalci hodili kot zombiji. Hladno, brez čustev, drug za drugim in z enim samim ciljem. Kot bi bili uročeni, kot bi vstali iz groba in bi jim zadišalo sveže človeško meso. Ravno zato so film proglasili za parafrazo Romerove Noči živih mrtvecev iz šestdesetih let, ravno zato je film postal takojšnja klasika, kult in hišna mojstrovina. In sedaj je z nami rimejk, nova parafraza, ki zadevo pač obrne po svoje. Ki kriminalce zamenja s policaji. Ki nas skuša prepričati, da bi policaji zaradi zloglasnega kriminalca Mariona Bishopa (Laurence Fishburne) hladnokrvno streljali druge policaje. Ki nam dopoveduje, da so policaji nevarnejši od kriminalcev. Ki nam razlaga, da bi policaj brez razmisleka ustrelil tudi nebogljeno žensko. In tu se neha. Tu gre za vlečenje. Za poskus domiselnega rimejka, ki izgleda kot italijanska manipulacija Srce v breznu.

— iztok gartner
25.3. 2005 ob 18:07 zvezdica

Kljub temu, da so film na to temo že enkrat (ali pa dvakrat) posneli, si ga je vredno ogledati. Ponuja nam dovolj akcijskih prizorov in preobratov, da vam zanesljivo ne bo dolgčas. Trenutno je eden boljših filmov, ki si ga je mogoče ogledati v koloseju! w.

— weby
26.3. 2005 ob 13:34 zvezdica

FILM PO VSEBINI NI NIČ POSEBNEGA , VENDAR SE VIDI , DA JE POSNET Z VRHUNSKO OPREMO . ŠE POSEBEJ KVALITETEN JE ZVOK . TUDI IGRALCI SO KAR VREDU OCENA : 3.5

— ALEN
31.3. 2005 ob 16:09

film je ker dobr ampak je prevec ociten konec

— poznavalec
4.4. 2005 ob 23:51 zvezdica

Povsem povprečen film. Odlična kamera sicer, tu pa se tudi neha dobra plat filma. Lik, ki ga igra Fishburne je definitivno precej slabši kot bi lahko bil ravno zaradi že omenjenih brezveznih komentarjev. Režiser bi vsekakor moral vložiti več v snemanje ''obrazne mimike'', kot pa v neke bedne komentarje v stilu ''jst sm Jack, pazte se me!''. Totalno bedna pa se mi zdi že sama zgodba v filmu. Enostavno se nekatere stvari ne pokrivajo. Najprej jim onesposobijo vse možne komunikacije in tako dalje, na koncu pa zmagajo ''dobri policaji'', ki začnejo z nekaj pištolami? Ne hvala, raznih super junakov sem sit. Še ena stvar... Kje zaboga boš našel na neki bedno-bedni policijski postaji, ki bo vsak čas zapuščena eno tajnico, k bi podrla še psa, če bi ga imela??? No ja, film si je v kinu vredno ogledati samo zaradi res dobrega zvoka, vse ostalo pa je tako medlo, da bi mi bilo verjetno vseeno, če bi si film ogledal v domačem fotelju. Poleg tega pa še brezvezna ''romanca'' med Roenickom in tisto psihiatrinjo ali karkoli je že bila? Heh, pričakoval sem vsaj malo tiste drugačne akcije, pa še tega ni bilo niti za vzorec. Ocena 4/10.

— Jeebs
9.4. 2005 ob 14:34

film je res fantastičen, zgodba in kraj dogajanja je odlična. odlično je poskrbljeno uza mimiko obrazov, ter zvokov in vizualnih efektov. resnično je fenomenalen film. . . . . skoda da še ga nisem videl :D lp

— kuj nekaj
10.4. 2005 ob 16:01

sam naj mi kdo k je film ze gledu pove ce je za film vredn dt cuka

— jaz
10.4. 2005 ob 18:28

ma dej teli kolosejevci nimajo pojma... Pokvarjeni polcaji so probal unga ubit ne pa rešt...

— Matt
6.10. 2005 ob 15:41 zvezdica

To je najbolši film kar sm jih vidu.Ker so mi všeč akcijski filmi sm ga šou v kino pogledat.Ful je dobr zato k je akcija z zgodbo.Pa dost realn film je ne tko kot ponavad v ameriških akcijskih filmih k kr vse eksplodera.P igralci igrajo zlo dobr in efekti so tut carski. (s)mejte se =)

— Metal teeth
2.4. 2006 ob 11:04

film sem si ogledal in lahko samo rečem da je zakon-kdor ga še ni videl si ga naj ogleda--je vreden ogleda!ODLIČEN AKCISKI TRILER

— Delpiero

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.