Kolosej
Film distribucije Fivia

Najboljša ponudba

romantična drama
Podnapisi
Na sporedu od: 13.6.2013, Kolosej Ljubljana
2h 4min / 124min
Leto: 2013
Država: Italija
Jezik: italijanščina
Scenarij: Giuseppe Tornatore
Režiser kultnih filmov Cinema Paradiso in Malena prikazuje življenje poznavalca umetnin in vodjo dražb Virgila, ki nekega dne prejme nepričakovano ponudbo. Oceniti mora umetnine bogate dedinje, s katero komunicira zgolj po telefonu, saj se mlada ženska nikoli ne prikaže iz sobe. Kljub številnim zanimivim umetninam, se Virgil ne more osredotočiti na svoje delo, saj postaja vedno bolj obseden s skrivnostno žensko. Na vsak način jo želi spoznati iz oči v oči, kar se izkaže za zelo težko nalogo, ki Virgila pripelje na rob psihičnega zloma.

Režiser kultnih filmov Cinema Paradiso in Malena prikazuje življenje poznavalca umetnin in vodjo dražb Virgila, ki nekega dne prejme nepričakovano ponudbo. Oceniti mora umetnine bogate dedinje, s katero komunicira zgolj po telefonu, saj se mlada ženska nikoli ne prikaže iz sobe. Kljub številnim zanimivim umetninam, se Virgil ne more osredotočiti na svoje delo, saj postaja vedno bolj obseden s skrivnostno žensko. Na vsak način jo želi spoznati iz oči v oči, kar se izkaže za zelo težko nalogo, ki Virgila pripelje na rob psihičnega zloma.

Ob prekrasnih lokacijah (Italija, Dunaj, Praga) in odlični filmski glasbi Ennija Morriconeja se nam lahko film Najboljša ponudba pohvali tako z odlično igralsko zasedbo kot originalno in zanimivo zgodbo.

Ekipa

Jim Sturgess (Robert) se je po prelomni vlogi v uspešnem pustolovskem muzikalu Across the Universe leta 2007 uveljavil kot eden najbolj iskanih mladih igralcev, ki se odlično znajdejo v različnih filmskih žanrih. Leta 2008 se je z glavno vlogo izkazal v kriminalni drami 21. Uspešno leto je zaključil s še eno glavno vlogo v dramatičnem trilerju Fifty Dead Men Walking, s katero je bil v Vancouvru med nominiranci za nagrado kritikov. V svoji razmeroma kratki igralski karieri je zaigral še v uspešnicah The Other Boleyn Girl in Crossing Over ter posodil glas v animirani pustolovščini Legend of the Guardians. Pred kratkim je sodeloval s Colinom Farrellom in Edom Harrisom v pustolovski drami The Way Back in romantični drami Upside Down s Kirsten Dunst.

Geoffrey Rush (Virgil Oldman)je za vlogo pianista Davida Helfgotta v biografski glasbeni drami Sijaj je prejel oskarja za najboljšega glavnega igralca, zlati globus, nagradi SAG in BAFTA,… Za oskarja in zlati globus za najboljšo stransko vlogo se je potegoval z likom Henslowa v romantični drami Zaljubljeni Shakespeare. Vloga Walsinghama v biografski drami Elizabeth mu je prinesla nagrado BAFTA za najboljšega stranskega igralca. Nominacije za oskarja, zlati globus in SAG si je priigral z vlogo Marquisa de Sadeja v biografski drami Škandalozno pero. Leta 2011 je bil nominiran še za stransko moško vlogo v filmu Kraljev govor. Za vlogo Petra Sellersa v biografski drami The Life and Death of Peter Sellers je bil nagrajen z zlatim globusom, emmyjem in nagrado SAG. Med njegovimi številnimi gledališkimi vlogami gre omeniti tiste v produkcijah The Diary of a Madman, The Government Inspector, Uncle Vanya, Oleanna in Exit the King. Trenutno snema dramo The Book Thief (2014).

Donald Sutherland (Billy Whistler) je med najbolj uglednimi in raznolikimi igralci. Za seboj ima prek 100 filmov, med katerimi so politične satire, kakršna je Altmanova M*A*S*H, intimne drame, kakršna je Redfordova Ordinary People, kriminalke v slogu Klute in romance, kot je Fellinijev Casanova. Sodeloval je z ustvarjalci, kot so Stone, Eastwood, Bertolucci, Roeg, Schlesinger, Aldrich, Louis Malle, Ron Howard… Na TV smo ga gledali v serijah Dirty Sexy Money, za vlogo v kateri je dobil zlati globus.

Giuseppe Tornatore (režiser/scenarist) se je rodil 27. maja 1956 v Bagheriji, majhnem mestu blizu Palerma na Siciliji. Že kot dijak je režiral dve odrski deli: Bella Vita Luigija Pirandella in L'Arte della Commedia Edoarda De Filippa. Franco Cristaldi, producent nekaterih Fellinijevih nepozabnih filmov, je Tornatoreja opazil že pri njegovem prvem filmu. Vzpodbujal ga je in se zanimal za njegovo delo, kar je privedlo do njunega sodelovanja pri filmu . Takrat je s Tornatorejem prvič sodeloval tudi Ennio Morricone. Cinema Paradiso je dobil posebno nagrado žirije v Cannesu 1989, zlati globus in oskarja za najboljši tuji film 1990. Tornatorejev tretji film, Everybody's Fine, z Marcellom Mastroiannijem, Michele Morgan in Salvatorejem Cascijem v glavnih vlogah, mu je v Italiji prinesel nagrado za najboljšo izvirno zgodbo. Tornatorejev četrti film je zagledal luč sveta leta 1994: Una Pura Formalita (A Pure Formality), z Gerardom Depardieujem, Romanom Polanskim in Sergiom Rubinijem v glavnih vlogah. Leta 1998 je dobil Tornatore eno najvišjih italijanskih državnih priznanj za svoj prispevek h kinematografiji. Leta 2000 pa je sledila uspešnica Malena z Monico Bellucci.

Ennio Morricone (skladatelj, aranžer in dirigent) se ponovno pridruži Tornatoreju pri Maleni, prej pa je že napisal glasbo za njegov z oskarjem nagrajeni film Cinema Paradiso in za The Legend of 1900. Morricone je napisal glasbo za skoraj 400 filmov. Petkrat je bil nominiran za oskarja s filmi Malena, Bugsy, The Untouchables, The Mission in Days of Heaven ter leta 2007 prejel častnega oskarja. Morricone je zaslovel v Ameriki s klasičnimi vesterni Clinta Eastwooda in Sergia Leoneja, kot so A Fistful of Dollars, For A Few Dollars More in Njegovi uspehi so še Frantic Romana Polanskega, In the Line of Fire Wolfganga Petersona, Phila Joanouja State of Grace, Tie Me Up! Tie Me Down! Pedra Almodovarja, Everybody"s Fine Giuseppeja Tornatoreja, Volk Mika Nicholsa ter Mesto radosti in Rolanda Joffa. Morricone se je rodil v Rimu in je študiral kompozicijo na Akademiji Sv. Cecilije. Prvo delo pri filmu je dobil leta 1961, Il Federale. Marca 1994 mu je Društvo za ohranitev filmske glasbe podelilo nagrado za življenjsko delo.

Komentarji

22.6. 2013 ob 22:51

Zelo vredu, vredno ogleda!!!

— naja
27.6. 2013 ob 22:00

zeloo dober film, vreden ogleda!

— karla
27.8. 2013 ob 20:33

Super film!

— tamara
23.11. 2015 ob 16:33

ČIM VEČ TAKŠNIH FILMOV

— alenka

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.