Kolosej
Film distribucije Cenex

Nadomestki

znanstveno-fantastični akcijski triler
Kako lahko rešiš človeštvo, če resnično obstajaš samo ti?
Podnapisi
Na sporedu od: 22.10.2009, Kolosej DeLuxe Kranj
22.10.2009, Kolosej Ljubljana
1h 29min / 89min
Leto: 2009
Država: ZDA
Jezik: angleščina
Scenarij: Michael Ferris in John D. Brancato po stripu Roberta Vendittija in Bretta Weldela
Režija: Jonathan Mostow
Režiser akcijskih spektaklov Terminator 3: Vstaja strojev in Podmornica U-571 se odpravi v futuristični svet bližnje prihodnosti, kjer ljudje živijo v varnem zavetju svojih domov, medtem ko v zunanji svet pošiljajo sebi povsem podobne mehanske nadomestke. Toda ko zaradi smrti nekaj robotov umrejo tudi njihovi lastniki, se mora agent Greer osebno podati na ulice. Ker je obkrožen z neprimerljivo zmogljivejšimi roboti, se odkrivanje srhljive zarote spremeni v vratolomen boj za življenje in smrt.

Rojstvo nadomestkov

Prihodnost je zdaj

Najprej računalnik. Nato e-pošta, drobceni mobilni telefoni in vse dosegljivi internet. Tokrat nadomestki prevzemajo vlogo njihovih manj privlačnih in vsekakor manj popolnih upravljavcev in lastnikov – ljudi, ki jim ni več treba stopiti ven v resnični svet. Ali ni z nadomestki tehnologija stopila čez rob, šla predaleč?

Rdeča nit in osnovna misel filma je, da je nadomestno življenje osvojilo ljudi in si jih podjarmilo, tako kot mobilna telefonija in računalništvo. Nadomestki ali sintetiki so le najnovejše napravice, ki upravljavcu omogočajo okušati in izzivati življenje na vse mogoče načine iz varnega udobja lastnega doma. Toda ali so nadomestki res ultimativna svoboda, ki človeka obvaruje tako fizičnih poškodb ali celo smrti kakor psihičnih naporov in strahov? Ugodje, užitek, strast so na dosegu roke, ko si upravljavec natakne posebna očala in se … priklopi. V tem svetu je pristni telesni stik izjemno redek in celo nezaželen. Toda obstojajo tudi skupine, ki tak način življenja zavračajo in ga obsojajo kot lažnega, vsekakor pa nečloveškega. In teh ni malo, pravzaprav jih je vedno več. Malce srhljiva slika te ''prihodnosti zdaj'' tako kaže podobo sveta, razdeljenega na dva pola: prvi, večinski pol zasedajo večno mladi, popolni, lepi nadomestki, drugi, manjšinski pa spominja na zaprte gete normalnih ljudi, ki živijo v napol porušenih in zanemarjenih rezervatih in njihova zunanjost ni nič kaj drugačna. Ali takemu svetu grozi, da bo v njem pojem ljubezni popolnoma izumrl ali vsaj izgubil svoj pomen?

Ko tehnologija postane življenjski slog, je dejstvo, da sčasoma ta tehnologija zavlada nad življenjem ljudi, ki postanejo od nje popolnoma odvisni in se tega pravzaprav ne zavedajo. Temu smo v veliki meri in na mnogih področjih priča že danes.

Kako je stripovski roman zaživel na velikem platnu

Režiser Mostow trdi, da si je za svoj novi film želel zgodbo z pripovedno ostrino, ki bi jo lahko režiral v slogu noir zvrsti in da je to našel v zgodbi Roberta Vendittija. "Začetek pokaže dva mlada, privlačna človeka v zakotni ulici za nočnim klubom. Morilec opravi svoje in na kraj zločina prideta detektiva, lika Brucea Willisa in Mitchellove in v tem hipu je gledalcu jasno, da se zgodba ne dogaja v našem svetu in času. Oba ''ubita'' sta v resnici robota-nadomestka," pripoveduje Mostow. Korak naprej v klasični zgradbi zgodbe noir je Mostowa zelo prevzel in poskušal jo je izpeljati na čim bolj klasičen način. Bržkone je že dolžina filma tista, ki s svojimi dobrimi 85 minutami sodi v temeljne okvire jedrnate kriminalke, hkrati pa ima močne dramske vložke in družbeno socialno noto.

"Sam koncept življenja skozi nadomestke se dotika vseh mogočih oblik modernega življenja, tako neposredno kot posredno, od interneta, lepotne kirurgije, vseh vrst zasvojenosti, nujnosti igranja vlog v družbi, da dvojnosti ''zunanjega jaza'' proti ''notranjemu'' sploh ne omenjamo, razmišlja Mostow.

Največji izziv pri snemanju filma ni bila scenografija ali zahtevni posebni in vizualni učinki, pač pa težavna dvojna igra igralcev, saj so morali upodobiti tako nadomestke kakor običajne ljudi, upravljavce nadomestkov. Igralci so morali obvladati poseben, malce tog način hoje, kretenj in obrazne mimike nadomestkov, ne da bi pri tem delovali smešno ali preveč okorno. Hkrati pa so morali preskočiti v kožo navadnega človeka hipoma, v trenutku, ko je to zahteval scenarij. Z računalniško grafiko so jim le zgladili obraze, ko so bili nadomestki in jih naredili za nekaj let mlajše. Mostow se rad pošali, da je Bruce Willis v resnici celo preveč dobrega videza in da so mu morali poglobiti obrazne gube, ko je igral navadnega smrtnika. "Willisova največja odlika je ta, da zna zaigrati odličnega policista, a tudi odlično zaigra čisto navadnega človeka z ulice," je prepričan producent Hoberman. Največje tveganje pri tem filmu je bilo, po mnenju režiserja in producentov, zasnova zgodbe, po kateri ''pravi'' Willis stopi v akcijo šele v drugi polovici filma, ko agent Greer izgubi svojega sintetika. Od tega trenutka dalje so scenarista, režiser in Willis izvrstno združevali akcijo, razkrivanje zapletene zarote in čustveno zbliževanje Greera in njegove žene, ki je od svojega nadomestka že popolnoma odvisna. Strah pred zunanjim svetom in pred samimi seboj je očitno postala vsesplošna fobija, ki je nujna za obstoj posameznika in skupnosti in je hkrati za nekatere tudi zelo donosna. Vsega tega v malem in večjem pa smo povsod priča že dandanes.

Pred kamero

Čeprav se slogan filma sprašuje, kako rešiti svet, če si edino, kar je resnično, ti sam, odgovora z Bruceom Willisom ni težko najti. Willisa ni treba posebej predstavljati, saj ima za sabo celo vrsto izjemno priljubljenih vlog in kar nekaj uspešnic. Od TV nanizanke Delo na črno, prvega filma iz četvorčka Umri pokončno in izvrstnih dram Smrtne misli ter In Country so prišle vloge v hvaljenih Zadnji skavt in Zadnji preživeli, v dveh Shyamalanovih filmih, Šestem čutu in Nezlomljivem, v Šundu Quentina Tarantina ter v Petem elementu Luca Bessona, v izvrstni drami Ne imejte me za norca in v prelomni stripovski umetnini Mesto greha Roberta Rodrigueza. Vmes je nanizal uspešnice Armagedon, še tri nadaljevanja Umri pokončno, Šakala, Smrt ji lepo pristoji in še nekaj drugih. Ustanovil je svojo produkcijsko hišo in neprofitno gledališče The Company of Fools, ob tem pa se rad posveča tudi glasbi.

Pravkar je posnel akcijsko komedijo A Couple of Dicks.

Izjemni igralki Radha Mitchell (agentka FBI Petersova) in Rosamund Pike (Greerova žena Maggie) sta v filmskem svetu morda malce v ozadju, zato pa imata za seboj celo vrsto uspešnih vlog. Radha je pred kratkim dokončala dramo The Children of Huang Shi s Chowom Yun-Fatom. Glavno vlogo je odigrala v romantični komediji Feast of Love ob Morganu Freemanu in Gregu Kinnearu, videli pa smo jo tudi ob Johnnyju Deppu in Kate Winslet v drami Finding Neverland, Man On Fire, v Telefonski govorilnici, v Melindi in Melindi Woodyja Allena in številnih drugih. Rosamund Pike pa je v igralskem poklicu vse od 16. leta, ko ga je vzljubila zaradi gledališke vloge Julije v Romeu in Juliji. Od te vloge pa do ledeno hladne Bondove lepotice v filmu Umri kdaj drugič je bila dolga, vendar uspešna pot. Za vlogo žene lika Johnnyja Deppa v filmski priredbi The Libertine je bila nagrajena za najboljšo stransko vlogo britanskega neodvisnega filma 2005.

Za kamero

Režiser Jonathan Mostow ima izkušnje z roboti, saj je posnel tretji del Terminatorja. Njegov prvenec Breakdown pa je bil leta 1997 med najbolj cenjenimi filmi pri kritikih. Kot producent je podprl izvrstni triler Davida Fincherja Igra.

Za prostetiko in masko je poskrbel Howard Berger, dobitnik oskarja za svoje delo pri fantazijskem spektaklu Zgodbe iz Narnije: Lev, čarovnica in omara. Tudi bitja in maske v drugem delu Narnije, princu Kaspijanu, so njegova stvaritev.

Mojster specialnih učinkov in dobitnik oskarja za Bratovščino prstana, Mark Stetson, je s svojimi miniaturami v Iztrebljevalcu Ridleyja Scotta postavil temelje znanstveno fantastične filmske zvrsti. Med njegova najuglednejša dela sodijo filmi Supermanova vrnitev Briana Singerja, Peti element, Star Trek, Umri pokončno, Poltergeist, Dick Tracy, Popolni spomin in Resnične laži Jamesa Camerona, Potopljeni svet in številni drugi.

Komentarji

15.9. 2009 ob 18:51

Zakaj mormo mi vedno film dosti pozneje dobit v slovenijo?! Res grozno.
Link za Official Trailer 2 za ta film:
http://www.youtube.com/watch?v=wzyLeyeAKzM&feature=sub

— to bo dober film
5.10. 2009 ob 17:02

ne vem kaj pričakovat... upam da me ne bo razočaral :D

— bitčh
6.10. 2009 ob 18:25

u sliši se dobro gledena opis in slike mamico bom našuntala nai zrihta karto za premiero danes imam tudi premiero od hallowen

— nikaaaaaaaaaa i love grozlivke pa take k ie ta!!!
6.10. 2009 ob 21:52

Bruce je v Umri Pokončno raztural najbolj zakon je blo z avtom v helikopter.
Upam da bo v tem filmu tud podobnih scen.

— Pejt
12.10. 2009 ob 20:23

Če bi bla jst Bruce Willis bi mi blo že zdaunej dougcajt skos u akcijah špilat

— BeeBee<3MiMi
19.10. 2009 ob 18:57

jah ej BeeBee<3MiMi si pč nisi on ... drgač pa je zlo dobr igravc in si res zasluž igrt notr

— hamm kr ena
19.10. 2009 ob 19:31

Zanimiva zgodba. Samo prosim ne mi z izjavami v stilu: "...upam, da bo kaka podobna scena kot je bla tista z avtom v helikopter...". Ker tu bodo s podmornico v hišo. Res

— Radha Mitchell je dobra! -Ne, res?!
19.10. 2009 ob 20:34

Ja, zelo dober film sem ga že videl in je res hud tko d priporočam ogled... najbrš si ga bom šou še enkrat ogledat ko bo prišel ; )

— gledalec
19.10. 2009 ob 21:01

sm film gledau v cinestaru-zagreb...film je enkraten....dobra zgodba....

— Emanuel
20.10. 2009 ob 16:26

sam res je zašvicnu, ful

— bato
22.10. 2009 ob 14:33

Ne vem kaj je smisel življenja,da ležiš na naslonjaču cel dan v stanovanju,medtem ko tvoj "sintetik" okuša vse dobrine in skrivnosti življenja.Noben robot ne more biti človek in noben človek ne more biti robot,saj imamo vsi ljudje čustva, ki jih robot nima..Drugače pa rine človeštvo vse bolj v digitalni svet,kje je miška njegova najbolša prijateljica. Drugače se mi je film zdel prekratek, toda kar zanimiv, tako da ti ne postane dolgčas.

— Nejc
23.10. 2009 ob 19:47

Res je kolosej pa misli, da zivimo na vasi. Zakaj bi hodili v kino si lahko DVD z neta stankamo :)

— snowcat
23.10. 2009 ob 21:43

film je podpovprecen, mene spominja na kopijo I-robot...niti kej posebnega se ne dogaja v filmu, ni ne vzponov ne padcev.

— The no-name woman
24.10. 2009 ob 23:20

Kino že prihajam!

— Surr
26.10. 2009 ob 12:30

Konc dobr film, priporočam ogled!

— MP
26.10. 2009 ob 20:54

Mislm kr neki.... čist nč nism štekala XP

— Z-girl
27.10. 2009 ob 16:47

NADOMESTKI
(Globoko v sebi stvor)

Gledam v platno

in čutim, da me
ni zraven

zamenljiv sem
nadomestni Bog,

dobri duh, ki dela
zlo brez zavedanja

kako bi suhi
vsakdan potekal

— IGOR BIZJAN
30.10. 2009 ob 11:48

film je res super. bruce willis je v filmu enkraten. zahvala režiserju.priporočam vsem ki imajo radi akcijske filme.

— bani
1.11. 2009 ob 11:00

Jaz sem pri ogledu filma videl vzporednico z našimi življenji, saj nam razne spletne klepetalnice, forumi, facebook in podobno krojijo vsakdanjik, pristni človeski kontakt, pogovori, občutja pa postajajo zmeraj bolj površinska zaradi vpliva interneta. Še takrat ko sem v družbi večino časa poslušam kaj se dogaja na npr facebooku. Žalostni vsakdanjik povprečenga človeka so meje interneta, internet kot tako širok pojem obenem pa tako ozek....

Lp

— seba
16.11. 2009 ob 21:20

koncn en film k nima tipicnga konca! fajn film splaca gledat

— noro

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.