Kolosej
Film distribucije Blitz Film & Video Distribution

Načrt za pobeg

akcijska kriminalka
Podnapisi
Na sporedu od: 17.10.2013, Kolosej Ljubljana
1h 56min / 116min
Leto: 2013
Država: ZDA
Jezik: angleščina
Scenarij: Miles Chapman, Jason Keller
Legendi akcijskih filmov sta združili moči v filmu o bivšem kaznjencu Rayju, ki je vedno uspel pobegniti iz najbolj varovanih ječ, zato ga podjetje za varovanje zaposli kot strokovnjaka za izpopolnjevanje zaporov. Med obiskom ene od kaznilnic se znajde sredi spletke, zaradi katere po krivem pristane v zaporu, ki ga je sam pomagal zavarovati pred pobegi. Ob na videz popolnih varnostnih ukrepih mora Ray skleniti zavezništvo s prekanjenim zapornikom Emilom in skupaj skujeta načrt najbolj spektakularnega in osupljivega pobega.

Najznamenitejši strokovnjak za varnost v zaporih je ujet v nasilja polni utrdbi, v kateri so zajeti najnevarnejši zločinci – v filmu, ki ga poganja eksplozivna zvezdniška moč Sylvestra Stalloneja in Arnolda Schwarzeneggerja.

Ray Breslin (Stallone) velja za največjega strokovnjaka za zapore – za njihovo gradnjo, varnost in, kar je najpomembneje, beg iz njih. Za to, da pripravlja resnične pobege iz tesno varovanih zaporov, je plačan mastne denarce, in tako se je znašel že v sleherni skrajno varovani ustanovi, ki jo vodi Zvezni urad za zapore; in iz čisto vsakega mu je uspelo uiti.

Ko njegovemu podjetju B & C Security, kjer dela z Abigail (Amy Ryan), Hushem (Curtis »50 Cent« Jackson) in Lesterjem (Vincent D’Onofrio), ponudijo nagrado, dvakrat višjo od njihove običajne cene, da ocenijo Grobnico – ne tako znan, a strogo zavarovan zapor, ki so ga zgradili na podlagi Breslinovih protokolov – se Breslin izzivu ne more upreti. Da bo vse res podobno pravemu služenju kazni, naj lokacije zapora ne bi razkrili in Breslin ne bo mogel stopiti v stik s svojimi sodelavci.

V Grobnici Breslin dojame, da gre za neizprosno in z najsodobnejšo tehniko opremljeno »odlagališče« za nekatere najbolj smrtonosne kršilce zakona. Iz na videz neskončnega labirinta steklenih celic, ki so nenehno pod video nadzorom in obkrožene z do zob oboroženimi zakrinkanimi varnostniki, se zdi nemogoče pobegniti. Kar je še huje: sadistični upravnik zapora Willard Hobbes (Jim Caviezel) si je zadal, da na vsak način zlomi voljo zapornikov, ki zavračajo sodelovanje – kot na primer Breslin.

Ko skuša Breslin uporabiti dogovorjeno geslo, da ga spustijo iz zapora, Hobbes trdi, da nima pojma, o čem govori. Ker gre očitno za past neznanega sovražnika, Breslin nima druge izbire, kot da se obrne na skrivnostnega silaka Emila Rottmayerja (Schwarzenegger), da mu pomaga preživeti v podlosti polni Grobnici dovolj dolgo, da odklene njene skrivnosti.

Načrt za pobeg je po scenariju Milesa Chapmana (ta je prispeval zgodbo zanj) in Arnella Jeska režiral priznani švedski režiser Mikael Håfström.

O igralcih

SYLVESTER STALLONE (Ray Breslin) se je po naslovni vlogi v z oskarjem nagrajeni drami Rocky uveljavil kot igralec, scenarist in režiser. Rocky je prerasel v franšizo, Stallone pa je nazadnje spisal, režiral in igral v akcijski drami Rambo, ki 25 let po Rambo: First Blood nadaljuje sago vietnamskega veterana, ter igral v akcijskem trilerju The Expendables, ki ga je tudi spisal in režiral; pri scenariju je pomagal tudi pri nadaljevanjih, od katerih tretjega ravnokar snemajo.

ARNOLD SCHWARZENEGGER (Emil Rottmayer) slovi kot prvak v bodybuildingu, hollywoodski akcijski junak, uspešen poslovnež, okoljevarstvenik, človekoljub, razprodan pisatelj in 38. guverner Kalifornije. Nazadnje smo ga videli v The Last Stand, trenutno snema kriminalistično dramo Sabotage Davida Ayerja, romantično grozljivko Maggie in The Expendables 3. S svojim prvim filmom Hercules in New York se je bliskovito uveljavil v filmski meki in nato igral v Stay Hungry, Conan the Barbarian, The Terminator, Commando, Predator, Twins, Total Recall, True Lies, Eraser, Collateral Damage, Terminator 3: Rise of the Machines, The Expendables…

JIM CAVIEZEL (Hobbes) je za vlogo Jezusa v uspešnici The Passion of the Christ požel nemalo kritiških pohval. Trenutno igra v nanizanki Person of Interest in snema športno dramo When the Game Stands Tall. Nazadnje smo ga videli v zgodovinski drami Savannah in popotnem trilerju Transit. Nase je opozoril v vojni drami The Thin Red Line in nato igral v Ride with the Devil, Frequency, Angel Eyes, The Count of Monte Cristo, Final Cut, Madison, Déja vu, Long Weekend, The Stoning of Soraya M… Na TV je igral naslovno vlogo v novi oživitvi kultne angleške serije The Prisoner.

CURTIS »50 CENT« JACKSON (Hush) je iz glasbenega zvezdnika prerasel v večstranskega poslovnega magnata, ki ima na svojem seznamu dosežkov vse več filmskih naslovov. Kot igralec je debitiral v Get Rich or Die Tryin’, nazadnje pa smo ga videli v akcijskem trilerju Freelancers, v Fire with Fire, The Frozen Ground in v za zlati globus nominirani drami Home of the Brave. Trenutno snema The Pursuit Matta Johnsona, The Dance (ki ga tudi producira), Live Bet, še nenaslovljen projekt s Sharon Stone in Valom Kilmerjem ter izvršno producira novo serijo Power. Velja za najbolj nadarjenega in vidnega glasbenega ustvarjalca naše dobe: od leta 2003, ko je prirohnel na glasbeno prizorišče, je povsem spremenil hip-hop. Z albumom prvencem Get Rich or Die Tryin’ je podrl rekord v prodaji katerega koli prvenca in prejel devet zlatih plošč. Doslej je po vsem sveto skupno prodal prek 22 milijonov plošč in se med drugim trinajstkrat potegoval za grammyja. Trenutno pripravlja svoj šesti album Street King Immortal.

SAM NEILL (dr. Emil Kyrie) je na velikih platnih debitiral v Sleeping Dogs in se prebil z vlogo v My Brilliant Career. Najbolj je verjetno znan po vlogi v nagrajeni drami The Piano Jane Campion in v Spielbergovem Jurassic Park. Igral je v The Hunter, Legend of the Guardians: The Owls of G’ahoole, Little Fish, Skin, Wimbledon, Dirty Deeds, The Zookeeper, Bicentennial Man, The Horse Whisperer… Na TV si je prislužil tri nominacije za zlati globus (v drami One Against the Wind, v miniseriji Merlin tudi za emmyja in v miniseriji Reilly: The Ace of Spies še priznanje Britanske akademije za film in TV) in igral v filmih, serijah in miniserijah, kot so Jessica, Rake, Doctor Zhivago, To The Ends of Earth, The Tudors, Crusoe in Alcatraz. Trenutno za TV snema film vThe Brush Off in serijo Peaky Blinders.

O ustvarjalcih

MIKAEL HÅFSTRÖM (režiser) je nazadnje režiral grozljivko The Rite, pred tem pa kostumsko dramo Shanghai, triler 1408 in napeti dramo Derailed. Na domačem Švedskem je, potem ko je več let ustvarjal za TV, na velikih platnih debitiral z akcijskim trilerjem Vendetta ter nato spisal in režiral dramo Ondskan, ki se je potegovala za oskarja za tujejezični film, triler Strandvaskaren in dramo Leva livet, in se z vsemi potegoval za nemalo domačih in mednarodnih nagrad.

MILES CHAPMAN (scenarij, zgodba) je avtor scenarija za novo serijo Cybergeddon in že piše scenarij za celovečerec Homelanders. Pred tem je spisal scenarije za Protection, Road House 2, Four 50s, Slipknot in serijo Priceless.

Komentarji

24.9. 2013 ob 22:49

zgleda zelo obetavno:)

— Mato
18.10. 2013 ob 18:51

odlična igralska zasedba ehehh film res po pričakkovanjih top !!!!!

— J.F.K(john francis kenedy)
20.10. 2013 ob 15:30

odličn film!

— 1 erection je za geje
21.10. 2013 ob 15:43

Film je premalo napet, dolgočasen kot sta tudi ostarela glavna junaka. Malo bolj bi morali napeti zgodbo, pa čeprav s štrumpantlom, pa bi bilo zanimivo. Zelo povprečno.

— Klemen
28.10. 2013 ob 14:48

eni so mi rekl prizadto gnil drugi da je vredu
?

— lkolo
28.10. 2013 ob 22:39

kumi cakam!!

— salt
21.11. 2013 ob 9:55

Ful dobr film!!:)

— Jst
16.1. 2014 ob 16:35
Komentar razkriva vsebino oziroma konec filma! Prikaži

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.