Kolosej

Na Kitajskem jedo pse

akcijski, komedija
Film, ki ne gre preko vseh meja. Tam se šele začenja...
Na sporedu od: 22.2.2001, Kolosej Ljubljana
1h 31min / 91min
Scenarij: Anders Thomas Jensen

Film Na Kitajskem jedo pse je Variety označil za "akcijsko komedijo, ki ti vzame dih in za katero je značilna enaka mešanica ekscentričnosti, barvitih likov, slučajnega nasilja in krvave komedije kot pri filmu Pulp Fiction". To je zgodba o Arvidu, običajnemu, spodobnemu človeku, katerega koncept pravilnega in nepravilnega se zamaje v temeljih, ko po naključju prepreči rop banke in proti svoji volji postane heroj.

ROBERT FILM FESTIVAL

Nagrada
Najboljši specialni efekti

Nominacije
Najboljši scenarij
Najboljši make-up

VSEBINA

Arvid je običajen, spodoben človek, ki ljubi svojo ženo Hanne in brata Haralda. Kot sam pravi, živi mirno, urejeno in normalno življenje, za katerega Hanne meni, da je tako dolgočasno in brez prave akcije kot njej mož.

Vse to se spremeni, ko se Arvid po naključju znajde sredi ropa banke, kjer dela in bolj ali manj po nesreči z loparjem za squash onesposobi roparja. Kriminalca obsodijo in odpeljejo v zapor, Arvid pa proti svoji volji postane heroj.

Pozneje Arvid spozna mlado žensko, ki trdi, da je roparjeva žena. Začne mu pripovedovati žalostno zgodbo o tem, kako sta si z možem z vsem srcem želela imeti otroka, ki pa bi ga lahko dobila le s pomočjo umetne oploditve. Ker je postopek zelo drag, si ga nista mogla privoščiti. V obupni želji, da izpolnita svoje sanje, se je mož odločil, da oropa banko.

Arvid, ki ga močno gani usoda mlade ženske, začne čutiti krivdo zaradi svojega nenamernega herojskega dejanja. Po nasvet se obrne na brata Haralda, kriminalca, ki vodi restavracijo.

Brata skupaj pripravita načrt, kako bosta oropala kombi, ki prevaža denar in z njim pomagala paru brez otrok, da uresničita svoje želje. Pri ropu naj bi jima pomagala tudi Peter in Martin, kriminalca, ki kot kuharja delata v Haraldovi restavraciji. Arvid se bojuje s svojo vestjo in vprašanjem, kako lahko delaš nekaj, kar je prav in imaš ob tem hkrati tako močan občutek, da delaš nekaj, kar je napačno. Brat Harald podpre njegove razloge s svojo psihologijo: "Nič ni povsem prav ali narobe, človek se mora o tem odločiti sam. Na Kitajskem ni prepovedano jesti pse?".

Celotna operacija na koncu krene v smer, ki prinese presenečenje za vsakega udeleženca in predvsem Arvida prisilili, da opravi revizijo v svojem pogledu na svet.

O produkciji

Scenarij za film Na Kitajskem jedo pse je napisal dobitnik oskarja Anders Thomas Jensen. Jensen je po dveh nominacij leta 1999 končno prejel svojega prvega oskarja za najboljši kratometražni film Election Night, za katerega je napisal scenarij in ga tudi režiral.

Ideja za film Na Kitajskem jedo pse je nastala med snemanjem kratkega filma The Book of David, za katerega je scenarij prav tako napisal Jensen in ga je režiral Lasse Spang Olsen, kot svoj drugi režiserski projekt.

Producent filma Steen Herdel je filmski veteran, ki dela v filmski industriji že več kot trideset let. Številni priznani režiserji so svoj prvi film posneli prav s Herdelom kot producentom, med njimi tudi Billie August, režiser filma Les Miserables.

Da bi se poudarilo dejstvo, da lahko zgodbo filma postavite v katerikoli kraj na svetu, so lokacije, izbrane za snemanje filma, časovno neopredeljene in jih ni nujno moč prepoznati kot Danske. Sproščen stil kamere prispeva k avtentičnosti in prepričljivosti likov in filma kot celote. Olsen se je odločil, da bo posnel film kontinuirano, kar je pomagalo igralcem, da so občutili in sledili čustvom svojih junakov, tako kot se je zgodba odvijala. Olsen pravi: "Želel sem povedati zgodbo naravnost, tako da blokiranje nekaterih scen izgleda slučajno, da bi absurdna narava zgodbe prišla še bolj prepričljivo do veljave."

Za kamero

Režiser

Lasse Spang Olsen

Več kot dvajset let je delal kot koordinator za statiste pri več kot tristo filmih na Danskem in v Evropi. Njegov režiserski opus obsega številne reklame, glasbene video spote in kratke filme, kot direktor fotografije pa je posnel štiri danske igrane filme.

Scenarist

Anders Thomas Jensen

Svoj prodor v javnost dolguje scenariju za kratek film The Book of David, ki se trenutno predeluje za hollywoodski remake, z ekipo, ki je posnela film Štiri poroke in pogreb. Ta izvrstni pisec je bil dvakrat nominiran za oskarja, ki ga je končno prejel leta 1999 za film Election night, najboljšo akcijo v živo, za katerega je napisal scenarij in ga režiral.

Prav tako je sodeloval pri pisanju scenarija za film Mifune, zmagovalca Berlinskega filmskega festivala leta 1999.

Producent

Steen Herdel

Steen Herdel je produciral nekaj od najuspešnejših danskih filmov. Znani režiserji Billie August (Les Miserables), Nils Malmros (Barbara) in Soren Krag Jacobson (Mifune) so svoje prve filme delali prav s Herdelom kot producentom,.

Igrajo

Dejan Čukić /Arvid

Nesrečnega Arvida igra Dejan Čukić, ki tako že drugič sodeluje z režiserjem Olsenom. Čukić je obiskoval Dansko nacionalno šolo za gledališče skupaj s Kimom Bodniom, ki v filmu igra njegovega brata, ki ga prepričuje, da se kriminal izplača. Poleg Na Kitajskem jedo pse je Čukić sodeloval z Olsenom v njegovem prejšnjem filmu Operation Cobra. Njegova kariera vključuje igranje v gledališču in na televiziji, kjer je nastopal v popularni danski seriji "Taxi".

Kim Bodnia /Harald

Igra Arvidovega brata Haralda. Časopis Movie ga je proglasil za najatraktivnejšo filmsko zvezdo leta 1999 na Danskem. Proslavil se je z vlogo v filmu Ole Bornedala Nightwatch. Igral je v gledališki produkciji "American Psycho" in v mednarodno priznanem prvencu Nicholasa Windinga Refna Pusher.

Peter Gantzler /Franz

Igra roparja Gusa. Je veteran številnih kratkih filmov in reklam, nedavno je sodeloval v danski TV-seriji "Taxi" in v igranem filmu Pizza King.

Trine Dyrholm /Hanne

Igra Arvidovo ženo, ki se na smrt dolgočasi. Svojo kariero je začela kot pevka, igrala je v filmu The Celebration režiserja Thomasa Vinterberga, ki je dobil nagrado žirije na Canneskem festivalu leta 1998.

Nikolaj Lie Kaas /Martin

Dobil je nagrado danskega filmskega inštituta za glavno vlogo v filmu Larsa Von Trierja The Idiots. Začel je igrati v poznih najstniških letih in je od takrat igral v številnih danskih filmih, med drugih tudi v filmih The Boys from St. Petri in Carl-My Childhood Symphony.

Tomas Villum Jensen /Peter

V filmu igra drugega kuharja Arvidovega brata Haralda, pripada novemu valu mladih in uspešnih danskih filmarjev. Samouki igralec in režiser je igral v filmu The Boys from St. Petri, Stolen Spring in Just a Girl.

Film je bil prikazan na 11. Ljubljanskem filmskem festivalu.

Komentarji

28.7. 2006 ob 7:57

hudo

— na kitajskem jedo pse
28.7. 2006 ob 7:58

bedno

— na kitajskem jedo pse
28.7. 2006 ob 7:59

kako lahko pse jejo??!!

— na kitajskem jedo pse
8.4. 2007 ob 19:41

a je to res,da na kitajskem jejo pse zalostn k tut delfine ubijajo

— ursa
19.9. 2009 ob 20:22

beda od filma, pravkar pogedal na DVDju

— Jan
25.11. 2009 ob 18:00

izredno dobro zrežisiran film ki pogojuje vse zvrsti ,ne pusti te hladnega do konca film za sladokusce "žal film ni ameriški (glede na to da so američani kopirali tudi danske filme "iz piva naredil scalnico") in tudi nobene atomske bombe ne raznese zato ga opice ne razumejo"

— uroš
12.4. 2010 ob 19:36

men je osebno 2 del boljši......ok ok =) pa sej tud ta ni od muh =)

— neznanec

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.