Kolosej
Film distribucije Slovenski filmski center

Na svoji zemlji

vojni film
V slovenščini
Na sporedu od: 13.2.2020, Kolosej Ljubljana
1h 50min / 110min
Leto: 1948
Jezik: slovenščina
Scenarij: Ciril Kosmač (novela)
Režija: France Štiglic
Zgodba se dogaja na Primorskem, v zadnjih dveh letih osvobodilnega boja. Prebivalci tipične primorske vasi so najprej trpeli italijansko okupacijo (od Rapalske pogodbe po prvi svetovni vojni) in kasneje še nemško. Zanje je odpor priložnost, da se osvobodijo tuje nadvlade. Film je hkrati vojni film o partizanskem boju in tudi film, ki pokaže vas in njene prebivalce, ki so ta boj enotno podpirali.

V Štigličevi epopeji o narodnoosvobodilnem boju, posneti po noveli in scenariju Cirila Kosmača, so nastopili naturščiki in slovenski gledališki igralci v svojih prvih filmskih vlogah. Prvi slovenski zvočni celovečerni igrani film Na svoji zemlji se je leta 1949 kot prvi slovenski oziroma jugoslovanski film predstavil v tekmovalnem programu filmskega festivala v Cannesu.

Komentarji

22.5. 2007 ob 20:29

Ta film je zelo zelo dober, saj se v današnjem času gledajo le ameriški filmi. ta film dokazuje, da imamo tudi slovenci dobre, kaj dobre ODLIČNE filme. Ta je že eden izmed njih.

— Zelo fajn film
24.10. 2009 ob 9:41

Film se mi zdi odličen, zato sem se odličil, da ga bom nabavil v nekoliko boljši obdelavi. Vsem, ki Vam je bil film všeč, in bi ga radi kupili, priporočam nakup pri družbi Slovenska klasika DVD video. Želim vam prijeten ogled.

— Ciril Zakrajšek
25.4. 2010 ob 16:16

Film je več kot odličen. Glede na takaratnjo opremo so naredili pravi čudež. Lepo bi bilo, če bi ga ponovno zavrteli v kakšnem kinu.
Mimogrede: nekje sem prebral, da je Stane Sever (igralec) na nemške vojake streljal s pravo municijo.

— Uroš

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.