Kolosej
Film distribucije Karantanija Cinemas

Na robu ljubezni

romantična drama
Prijateljstvo jih je povezalo, ljubezen jih je ločila.
Podnapisi
Na sporedu od: 9.10.2008, Kolosej Ljubljana
23.10.2008, Kolosej DeLuxe Kranj
1h 50min / 110min
Leto: 2008
Jezik: angleščina
Scenarij: Sharman Macdonald
Režija: John Maybury
Zgodba, ki temelji na resničnih dogodkih in osebah, nas popelje v burni čas druge svetovne vojne, ko pevka Vera v Londonu po dolgih letih znova sreča mladostno ljubezen - čutnega pesnika Dylana. Novo iskrenje čustev omejuje Dylanov zakon z avanturistično Caitlin, a tekmici nepričakovano postaneta prijateljici. Vera se naposled poroči z dolgoletnim oboževalcem Williamom, toda nedoživete strasti in prelomljene obljube se v senci vojne napetosti znova razplamtijo in vse vpletene potisnejo na rob ljubezni in razuma.
Živahni, svobodomiselni ženski poveže pesnik, ki ljubi obe.

Skozi življenje dveh žensk spoznamo strast in patos legendarnega pesnika Dylana Thomasa. Vera Phillips in Dylan sta bila zaljubljena v otroštvu. Deset let pozneje se spet srečata v od vojne razrušenem Londonu. Ona nastopa kot pevka, on pa piše propagandne scenarije za vlado. Spet začutita, da med njima vre, toda on je poročen s pustolovsko Caitlin. Čeprav sta tekmici, ženski postaneta prijateljici. Caitlin si poleg moža privošči še vrsto ljubimcev in teži jo, ker ve, da je med Vero in Dylanom globlja vez.

Tudi Verino življenje je burno. Poroči se z zaljubljenim Williamom Killickom, toda ko ga pošljejo v boj, se Vera s prijateljema vrne v domači Wales, kjer bije intimen boj med tem, kar ji govori pamet, in tem, kar ji narekuje srce.

William, ki ga je vojna krepko zaznamovala, se vrne drugačen, spremenjen, odkrije pa tudi, da Vera ni več brezskrbna kabaretska pevka, s katero se je poročil. Po soseski se šušlja, da Verin otrok sploh ni njegov, olje na ogenj pa priliva še Dylan s svojimi pikrimi pripombami. Williamu prekipi in v njegovem besnem izbruhu se mora Vera končno odločiti, kateri je moški njenega življenja.

O produkciji

Producentka Rebekah Gilbertson je še hodila na National Film and Television School, ko je dobila zamisel, da bi posnela film o odnosu njunih starih staršev do valižanskega pesnika Dylana Thomasa.   

Na robu ljubezni  pripoveduje o prijateljstvu in zapletenem ljubezenskem življenju štirih mladih ljudi med 2. svetovno vojno - valižanskega pesnika Dylana Thomasa, njegove živahne žene Caitlin Thomas, producentkine babice Vere Phillips in dedka Williama Killicka, vojaka in junaka z grških bojišč.

"Že kot otrok sem vedela, da je bila babica prijateljica Dylana Thomasa. Skupaj sta odraščala v Swanseaju, bila sta soseda, skupaj sta hodila v šolo in preživljala poletne počitnice,"  pravi Gilbertsonova. "Leta 2001 sem dobila v roke knjigo, ki so jo pomagale napisati moje tete in ki se osredotoča na odnos med mojimi starimi starši in Thomasom. Doma je ta odnos vedno obdajala nekakšna skrivnost, o tem se ni govorilo. Šele v knjigi sem podrobneje izvedela, kaj se je v resnici dogajalo med njimi.".

Zgodbo je kot scenarij predlagala v okviru obveznega projekta ob nastopu študija. Zbudil je zanimanje in poiskali so scenaristko, mamo Keire Knightley, ki pa se ni hotela lotiti dela, dokler Gilbertsonova družina ni o projektu temeljito razmislila in scenaristki dala odprtih rok. Glede na občutljivo vsebino filma je bilo namreč zelo pomembno, da vsi vpleteni privolijo, da se film sploh začne snemati.

Keiro Knightley so imeli najprej v mislih za vlogo Caitlin, njej pa je bil bolj všeč odnos med Vero in Williamom ter korenita sprememba, ki se zgodi z likom, zato je hotela nastopiti v tej vlogi. Najtežje je bilo peti. "Vsakič, ko sem pomislila, da moram peti, sem bila besna na mamo, da je v scenarij vključila pesmi. Zame je bilo prvič, zato me je vedno zvijalo v želodcu, a po drugi strani je vedno dobro poskusiti nekaj novega. Vendar mislim, da me še lep čas ne boste spet slišali peti."

Matthew Rhys je bil izbran za vlogo Dylana Thomasa. Gilbertsonova meni, da je idealen za to vlogo:

"Mislim, da je bil Matthew rojen za to vlogo. Bilo mi je zelo pomembno, da ga igra Valižan. Že ko sem Matthewa prvič srečala, se mi je zdelo, da je res Dylan, in njegovi poskusni posnetki so bili enkratni.  Za vlogo se je temeljito pripravil. Srečal se je z Aeronwy Thomas, Dylanovo in Caitlinino hčerko, bral je njegovo poezijo, poslušal posnetke, kako je Dylan govoril, si ogledoval njegove fotografije. Vloge se je lotil s pravo strastjo."

Cillian Murphy je nastopil kot producentkin dedek William Killick. "Bila sem navdušena, da so izbrali prav njega, saj je zelo podoben dedku. Bil je pogumen in ljubeč moški, zelo trden ... Zdel se mi je kot hrast. Ko ga je videla moja teta, je rekla, da je idealen."

Sienna Miller, zadnja v štiriperesni deteljici, pa je bila izbrana za vlogo Caitlin Thomas. 

Film so snemali 7 tednov na lokacijah v Londonu in Walesu. Vsej ekipi je bilo izjemno pomembno, da odidejo na izvirne lokacije, pa čeprav so morali ponovno zgraditi bungalove v New Quayu, ki so bili že davno podrti. Hodili so po stopinjah duhov, ki so jih upodobili. Stopnice so res tiste stopnice, po katerih so hodili resnični Dylan, Caitlin, Vera in William, Cillian in Matthew pijeta v isti gostilni, kot sta pila Dylan in William.

Film pa ni samo zgodba o ljubezni, tekmovalnosti, o življenju nekoga, ki je zaznamoval čas. Je hkrati tudi priložnost, da pesnika spozna tudi mlajše občinstvo širše po svetu, ki doslej mogoče o njem ni vedelo kaj dosti. V film je namreč vključenih tudi šest njegovih pesmi, ki bodo marsikoga verjetno premamile, da si jih bo želel prebrati še več.

Komentarji

9.10. 2008 ob 2:00

fejkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk

— **
11.10. 2008 ob 2:00

tega filma nebo v mariboru? :(

— rosie
14.10. 2008 ob 14:15

film je kr en! nesplaca se dt 5€ za krto!

pa sploh ga se nism hledu! hahaha

— jurćii
15.10. 2008 ob 15:23

Film je temaa hihih usi smo na koncu zaploskal da je konec fiLa heh :)

— ..
17.10. 2008 ob 21:43

konc film ;)

— Aicha
19.10. 2008 ob 16:49

Zame je ta film bil psihološki težek ker vse se dogaja v času vojni. To je res Drama. Od sredine do konca sem jokala.

— S
23.10. 2008 ob 16:56

ej a je ta film kdo že gledu?
a je bio dobr?

— loli
25.10. 2008 ob 19:34

mene zanima kako dolgo se je ta film predvajal v Koloseju v Mariboru ? Res ga nisem zasledila ..

— iina
27.10. 2008 ob 18:31

jst sm hmal zaspala ko sm gledala ta film....mi je ful težil k je biu vojni, ful je naporn, zgodba taka da nč ne štekaš kaj se dogaja in to je to. razn če sm jst še premlada da bi razumela tak film. ma uglavnem mi ni biu ušeč

— Maja
30.10. 2008 ob 0:00

sm gledala ta film in je bil grooooznu beden!!!

— kr ena
3.11. 2008 ob 15:45

Pričakovala sem precej več, film se mi je zdel prav dolgočasen!

— anne
3.11. 2008 ob 15:47

sen res brez komentarja....... film izpod pričakovanja......

— ivanka
16.11. 2008 ob 0:00

mislim, da je to eden najlepših filmov kar sem jih kdaj videla...

— mateja
1.7. 2009 ob 14:57

Ta film je nekaj posebnega..zanimivega. Igralci so bili odlično izbrani. Bil je fantastičnen. Vreden ogleda 100%.!

— evelina
13.6. 2010 ob 12:21

film je res 100% odličen...zelo realistično narejen!
tudi izvrstni igralci!

— fun
27.9. 2010 ob 20:45

film je superrrrr :)

— mala

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.