Kolosej
Film distribucije Blitz Film & Video Distribution

Na robu jutrišnjega dne

znanstvenofantastični triler
Podnapisi
1h 53min / 113min
Leto: 2014
Država: ZDA
Jezik: angleščina
Scenarij: Christopher McQuarrie, Jez Butterworth in John-Henry Butterworth po romanu Hiroshija Sakurazake
Režija: Doug Liman
Režiser napetih akcij Kdo je Bourne? ter Gospod in gospa Smith predstavlja futuristično zgodbo o neizprosni vojni z Nezemljani in poslednji neuspešni bitki, ki zapečati usodo človeštva. Toda vojak Bill se na bojišču tik pred svojo smrtjo po naključju polasti nezemljanske sposobnosti časovnega preskakovanja, kar povzroči njegovo nenehno vračanje v čas začetka invazije. Njegovi neverjetni zgodbi prisluhne pripadnica posebnih enot Rita, ki neizkušenega Billa začne trenirati v popolnega bojevnika, da bi lahko spremenil potek usodnih dogodkov.

Za oskarja nominirani Tom Cruise in Emily Blunt igrata v znanstvenofantastičnem trilerju Na robu jutrišnjega dne, ki se pod režijsko taktirko Douga Limana odvija v bližnji prihodnosti, v kateri tuja rasa Zemljo napade z neomajno silo in je ne zmore premagati nobena vojaška sila na svetu.

Major William Cage (Cruise) še nikoli ni stopil na bojno polje, pa ga brez kakršnih koli svečanosti pahnejo v nalogo, ki se izkaže za samomorilsko akcijo. Cagea v par minutah ubijejo, in nerazložljivo se znajde v časovni zanki, v kateri vsakič znova mora preživljati isto krvavo bitko, se bojevati in umirati… Toda z vsako bitko se z nasprotniki spoprime bolj spretno, pri tem pa mu pomaga pripadnica posebnih sil (Bluntova). Vsak njun novi – pa isti – spopad z Nezemljani ju pripelje bliže k zmagi nad sovražnikom.

Igrajo še Bill Paxton, Brendan Gleeson, Jonas Armstrong, Tony Way, Kick Gurry, Franz Drameh, Dragomir Mršić in Charlotte Riley. Linman je režiral po scenariju, ki so ga na podlagi romana All You Need is Kill Hiroshija Sakurazake spisali Christopher McQuarrie, Jez Butterworth in John-Henry Butterworth. Izza kamer so sodelovali še z oskarjem nagrajeni direktor fotografije Dion Beebe, scenograf Oliver Scholl in kostumografka Kate Hawley. Glasbo je zložil Christophe Beck.

O igralcih

Tom Cruise (Cage) je na velikih platnih debitiral v filmih Endless Love in Taps in odtlej posnel 37 filmov, 18 pa jih je produciral; njegova najbolj donosna uspešnica Mission: Impossible - Ghost Protocol je skupaj z ostalimi filmi v franšizi Mission: Impossible po svetu navrgla prek dve milijardi dolarjev. Nazadnje smo ga videli v filmih Oblivion po stripu Josepha Kosinskija, ki je film tudi režiral, Jack Reacher po knjigi Leeja Childa One Shot in v muzikalu Rock of Ages, sicer pa je igral še v Knight and Day, Valkyrie, Tropic Thunder (sedma nominacija za zlati globus), Born on the Fourth of July, Jerry Maguire, Magnolia (v slednjih treh je bil v igri za oskarja, za vse tri pa je dobil zlate globuse), Risky Business, A Few Good Men, The Last Samurai (v vseh treh je bil v igri za zlati globus), Collateral, Minority Report, Interview with the Vampire, The Firm, Rain Man, The Color of Money, Top Gun…

Emily Blunt (Rita) si je mednarodni sloves prislužila v My Summer of Love in The Devil Wears Prada (nominacija za zlati globus in bafto); kmalu jo bomo videli v priredbi muzikala Into the Woods, ob Beniciu del Toru pa že snema triler Sicario. Nazadnje smo jo videli v My Sister’s Sister, Salmon Fishing in the Yemen, (nominacija za zlati globus), Looper in Arthur Newman, igrala pa je še v Charlie Wilson's War, Sunshine CleaningThe Young Victoria (nominaciji za nagrado Britanskega neodvisnega filma in zlati globus), Gulliver's Travels, The Adjustment Bureau…. Začela je v angleških gledališčih, na malih zaslonih pa si je z vlogo v TV filmu Gideon’s Daughter priigrala zlati globus.

Bill Paxton (narednik Farell) je nazadnje igral v Million Dollar Arm, kmalu pa bo režiral The Bottoms po romanu Joeja Lansdalea. Režiral je še Frailty in The Greatest Game Ever Played ter produciral Parkland, The Good Life in Traveler, v katerem je tudi igral. Kariero je začel kot scenski opremljevalec pri Cormanovem Big Bad Mama in pri snemanju filma Galaxy of Terror spoznal Jamesa Camerona, kar je pripeljalo do vlog v filmih Mortuary, Night Warning, Boxing Helena, The Dark Backwards… Nase je opozoril v komediji Weird Science in zf trilerju Aliens, nato pa igral v filmih, kot so One False Move, Haywire, Tombstone, True Lies, Apollo 13, Twister, Mighty Joe Young, Titanic, U-571, Vertical Limit … Nedavno je končal snemanje filmov Term Life in Nightcrawler, videli pa smo ga že v Two Guns. Na TV je igral v miniseriji Hatfields & McCoys (nominacija za emmyja in nagrado Ceha filmskih igralcev), seriji Big Love (nominacija za več zlatih globusov) in filmu A Bright Shining Lie (nominacija za zlati globus). Trenutno igra v seriji Agents of S.H.I.E.L.D in snema miniserijo Texas Rising. Pred kratkim je produciral svoj prvi strip 7 Holes for Air, ki ga je spisal John J. McLaughlin, in je edini igralec, ki je z Jamesom Cameronom za dokumentarec Ghosts of the Abyss obiskal potopljeni Titanik.

Brendan Gleeson (general Brigham) je nedavno igral v Calvary Johna Michaela McDonagha (s katerim je posnel že The Guard), v The Grand Seduction, The Smurfs 2 in The Company You Keep Roberta Redforda. Kmalu ga bomo videli v Heart of the Sea Rona Howarda, Eliza Graves Brada Andersona, Suffragette Sarah Gavron in Trespass Against Us Adama Smitha. Občinstvo ga pozna iz treh filmov iz franšize Harry Potter; z vlogo v In Bruges se je potegoval za zlati globus, bafto in nagrado Britanskega neodvisnega filma, za vlogo Winstona Churchila v TV filmu Into the Storm pa je prejel emmyja in bil v igri za zlati globus. Začel je v gledališču; na velikih platnih je debitiral v The Field ter nadaljeval v majhnih vlogah v Into the West in Far and Away. Nase je opozoril v z oskarjem nagrajenem Braveheart in nato igral v Michael Collins, The Butcher Boy, Angela Mooney (produciral ga je John Boorman, v čigar režiji je Gleeson nadalje posnel filme The General, The Tailor of Panama, In My Country in The Tiger’s Tail), Mission: Impossible II, Wild About Harry, A.I. Artificial Intelligence, Gangs of New York, Troy, The Village, Kingdom of Heaven, Breakfast on Pluto, Albert Nobbs, The Raven…

Dragomir Mršić (Kuntz) je igralsko kariero začel v drami Leo in nase pa opozoril kot srbski morilec v drami Easy Money; je nordijski prvak v taekwondoju in nekdanji trener v švedskem Olimpijskem komiteju. V svoji telovadnici Extreme Training je uril tako Noomi Rapace kot Rooney Mara za njuni vlogi v švedski in ameriški inačici filma The Girl with the Dragon Tattoo. Izdal je biografijo, okrepljeno z njegovo filozofijo urjenja, in trenutno ustvarja in producira svojo prvo TV serijo Alex.

O ustvarjalcih

Doug Liman (režiser, izvršni producent) je nase opozoril s komedijo Swingers in nadaljeval z Go, The Bourne Identity (izvršno je produciral nadaljevanji The Bourne Supremacy in The Bourne Ultimatum), Mr. & Mrs. Smith, Jumper in Fair Game, na TV pa trenutno izvršno producira seriji Suits in Covert Affairs.

Christopher McQuarrie (scenarij), nagrajevani filmski umetnik, je med drugim spisal scenarije za The Usual Suspects, Valkyrie in Jack Reacher. Trenutno režiral Mission: Impossible V.

Jez in John-Henry Butterworth (scenarij) sta za scenarij za Limanov Fair Game prejela častno nagrado Ceha ameriških scenaristov. Pripravljata že biografski film o Jamesu Brownu Get on Up, Jez pa je prispeval scenarije za filme Mojo, Birthday Girl (oba je tudi režiral), The Last Legion in Huge; na TV je pisal za serije So Haunt Me, Chandler & Co in The Bill ter prispeval scenarije za TV filma Night of the Golden Brain in Christmas.

Hiroshi Sakurazaka (avtor knjižne predloge) je zf roman All You Need Is Kill objavil leta 2004; roman so izdali v dvanajstih državah, v petnajstih pa je izšla tudi kot strip. Njegov prvi roman Modern Magic Made Simple se je iztekel v sedmih knjigah in priredili so ga v risano serijo ter stripe.

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Bodi prvi in napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.